În cadrul licitației de blindate 4x4 pentru Armata României, doar turcii de la Otokar au depus oferta. E vorba de un contract care vizează înzestrarea cu 1.059 de blindate 4x4.
Imaginile cu tancuri rusești care și-au pierdut turelele în Ucraina sunt deja clasice. Fie că vorbim de T-72, T-80 sau chiar modele noi și modernizate precum T-90. Toate acestea au participat la „evaluare”.
Experții din cadrul WarSpotting au analizat minuțios imaginile foto și au realizat statistici cu tancurile rusești distruse. În baza de date a portalului se află 1.087 de fotografii cu tancuri rusești distruse. Amintim că în comparație reputatul portal Oryx a identificat 1.240 de tancuri pierdute de Federația Rusă de la începutul invaziei.
Având în vedere numărul mare de tancuri pierdute, cei de la WarSpotting s-au liminat la analizarea tancurilor până la data de 1 iulie 2022. Rezultatele sunt însă elocvente și au fost preluate de portalul ucrainean Defence Express.
Turelă rusească sărită în momentul distrugerii tehnicii. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Conform evaluărilor efectuate de WarSpotting clasamentul e condus de T-72. Iată așadar top 3 cu tancuri rusești care și-au pierdut turela în Ucraina în urma loviturilor.
1. T-72, cu un procentaj de 54.3% turele pierdute la lovitură
2. T-80, cu un procentaj de 51,6% turele pierdute la lovitură
3. T-90, cu un procentaj de 42,4% turele pierdute la lovitură.
La polul opus se află tancurile T-62 a căror procentaj este de 16,7%. Cei de la Defence Express subliniază că acest lucru nu e o surpriză în contextul în care tancul dispune de muniție cu manșon metalic evitând explozia la prima lovitură.
Problemele care rușii le au cu tancurile au fost semnalate anul trecut în cadrul unei ediții a podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania și de generalul (r.) Dan Grecu. Acesta a explicat că designul tancurilor rusești și faptul că nu există compartiment care să separe camera de luptă a echipajului și magazia de muniție e principalul factor al pierderilor mari ruse.
„Ei au și probleme cu tancul. Armata tanc reprezintă o forță pentru că are mobilitate, protecție și putere de foc. Toate trei sunt adunate într-un singur echipament. Doar că ei (n.r. - forțele armate ruse) au o problemă de design cu tancurile. Au diminuat turela pentru a ușura tancul, dar s-a micșorat și echipajul, sunt doar trei soldați. Nu au luat nicio măsură de protecție să separe, precum există la tancurile occidentale, combat camera, camera de luptă a echipajului, de magazia de muniție.
Mai mult, pentru a mări cadența de tragere au introdus un așa-numit carusel. E un fel de spirală pe care vin proiectilele și se face o încărcare automată. Acest sistem a micșorat și mai mult spațiul disponibil pentru echipaj. Aceste sisteme au fost implementate și la noile tancuri, de la T-72 până la T-90 ce au urmat. Nu cunosc la T-14 Armata, pentru că pe ele nu le-am văzut decât la defilare”, a comentat la vremea respectivă generalul (r.) Grecu.
E vorba de versiunea T-72B3 care conduce detașat clasamentul.
În luna mai, distrugerea unui tanc rusesc T-72B3 de către Forţele Armate Ucrainene a fost înregistrată de jurnaliştii publicaţiei chineze Phoenix Wudong Frontline şi a devenit repede virală pe reţele de socializare.
Jurnaliştii chinezi care treceau prin zona în care militarii ucraineni au deschis focul asupra forţelor ruse au surprins momentul în care un tanc rusesc a fost lovit atât de puternic de un proiectil, încât turela a sărit în aer, la mai bine de 100 de metri de sol, potrivit chinezilor.
Imaginile video sunt elocvente.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În cadrul licitației de blindate 4x4 pentru Armata României, doar turcii de la Otokar au depus oferta. E vorba de un contract care vizează înzestrarea cu 1.059 de blindate 4x4.
La data de 1 august 1919 a luat naștere Armata Tancuri în cadrul Armatei României, sub conducerea Regelui Ferdinand „Întregitorul”, ocazie cu care DefenseRomania transmite un călduros „La Mulți Ani” tanchiștilor români care azi operează două categorii de tancuri. Să facem o scurtă incursiune inclusiv în istorie, dar și o incursiune în ceea ce privește perspectivele de viitor când tanchiștii noștri așteaptă cu nerăbdare tancurile moderne care vor intra în dotarea Armatei.
Serbia primește ultimele vehicule blindate pe roți BTR-80A de fabricație rusă, din cele 66 de unități achiziționate din Ungaria începând cu luna ianuarie a acestui an. Budapesta înlocuiește vechile blindate rusești cu noile vehicule de luptă pe șenile KF-41 Lynx produse de Rheinmetall în fabrica maghiară a companiei germane.
România a bătut palma pentru tancuri moderne, precum și obuziere, dar pe lângă tehnică e obligatorie o linie de producție a muniției în țară în contextul în care războiul împotriva Ucrainei a arătat ce înseamnă o criză de proiectile.
România a ales gigantul coreean Hanwha pentru achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm. Vor fi achiziționate 54 de obuziere K9 Thunder - în versiunea românească K9 Tunetul - care vor intra în dotarea Armatei României. Iar contractul are și o importantă componentă de offset.
Ministerul slovac al Apărării a anunțat, pe 20.07.2024, că, până la sfârșitul acestui an, Ucraina va prelua alte opt tunuri autopropulsate Zuzana 2, produse în cadrul comenzii finanțate de Norvegia, Danemarca și Germania.
DefenseRomania a obținut informații în exclusivitate cu privire la livrarea de blindate Piranha 5 către Armata României, un contract aflat în derulare prin care, în baza unui joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania), blindatele sunt produse la noi în țară.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut, miercuri, 17 iulie, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, o întâlnire cu echipa de comandă și personalul militar și civil care încadrează structura centrală a acestei categorii de forțe.
În marja Summitului NATO, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat la Washington, miercuri, 10 iulie, împreună cu omologul bulgar, Memorandumul de Înțelegere privind înființarea Comandamentului Regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre - HQ R-SOCC.
India a dezvăluit noul său tanc de luptă ușor Zorawar, dezvoltat într-un timp record de mai puțin de doi ani. Acest nou vehicul ușor de luptă este un efort comun între Organizația de Cercetare și Dezvoltare pentru Apărare (DRDO) și Larsen & Toubro (L&T), conceput special pentru a contracara amenințările din China în zonele de mare altitudine.
Un nou vehicul greu de luptă pentru infanterie, bazat foarte probabil pe platforma tancului principal de luptă T-72, a fost văzut în localitatea rusă Nijni Tagil, potrivit imaginilor postate inițial în urmă cu aproximativ o săptămână pe un canal Youtube care pare a fi independent (Металлокоп в городе).
Gigantul german de apărare Rheinmetall ar putea primi o comandă record de vehicule blindate din partea Italiei. Aceasta are o valoare totală de 20 de miliarde de euro și este prevăzută să dureze 15 ani. În acest interval de timp și pentru această sumă, Rheinmetall urmează să furnizeze 200 de tancuri KF51 Panther și 350 de vehicule de luptă pentru infanterie KF41 Lynx, informează cotidianul german Handelsblatt, citând propriile sale surse.
Într-o nouă clasificare publicată de site-ul insidermonkey, Marocul a reușit să ajungă pe locul douăzeci în lume printre țările care dețin cele mai puternice arme de artilerie. Această realizare evidențiază angajamentul Regatului de a-și consolida capacitățile de apărare și de a-și menține securitatea și stabilitatea. Armata marocană a primit un rating de 0,393.
Nu e niciun secret că Rusia a pierdut mii de tancuri în Ucraina, lucru admis și de canalele de propagandă pro-război ruse. La fel de adevărat e însă că Rusia a trecut pe economie de război iar industria de armament produce pe bandă rulantă, de la avioane, blindate, tancuri sau muniție. Dar e suficient?
Rușii vor să copieze succesul bombelor cu planare care au ajutat decisiv la cucerirea localității Avdiivka. Cu toate acestea, prea puține din ”inovațiile” specialiștilor ruși își dovedesc eficiența, așa cum se întâmplă și în cazul ”tancului țestoasă”, intens mediatizat de către propaganda rusă.
Uzina Mecanică București (UMB) a prezentat în cadrul expoziției BSDA 2024 care a avut loc în luna mai cea mai modernă versiune a tancului românesc TR-85 - M1R („R” - de la revitalizat). Versiunea aduce câteva îmbunătățiri prin integrarea unor sisteme de ultimă generație pe Bizonul românesc, inclusiv pe partea de armament.
Săptămâna trecută au intrat în dotarea Armatei României primele sisteme MANPAD (portabile) de tip KP-SAM Chiron. Acestea au fost livrate din Coreea de Sud.
Coreea de Sud va transfera expertiza necesară pentru fabricarea tancurilor K2 în Polonia, după cum au declarat joi miniștrii apărării ai celor două țări, un pas cheie către producția pe teritoriul Poloniei a tehnicii militare dezvoltate de “Germania Asiei”, cum este supranumită Coreea de Sud pentru performanțele sale tehnice din ultimele decenii.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 19 iunie, la sediul MApN, o întrevedere de lucru cu ministrul apărării din Republica Coreea, Won-sik Shin, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România. Oficialul român a salutat în discuțiile cu omologul său coreean desemnarea gigantului Hanwha ca marele câștigător în programul obuzierelor autopropulsate de 155 mm.
Vânătorii de munte (VM) și-au confirmat pregătirea de excepție cu ocazia concursurilor aplicativ-militare desfășurate la faza finală din cadrul Forțelor Terestre Române. Întrecerile, unele pe echipe, au avut loc în perioada 11-14 iunie, în garnizoana Bistrița, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Terestre.
Ambasadorul Republicii Coreea în România, Excelența Sa Rim Kap-soo, în cadrul unui interviu, a manfestat interesul companiilor din Coreea în a investi nu doar în domeniul apărării în țara noastră, cât și în infrastructură.
Pentru prima dată, operatorii Forțelor ucrainene pentru Operații Speciale au folosit drone de atac pentru a lovi o stație de comunicații rusească R-416GM aflată în regiunea Harkov. Biroul de presă al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) a făcut publice imagini din timpul acestei misiuni de lupa.
În săptămânile următoare, guvernul ceh ar trebui să aprobe acordul privind furnizarea tancurilor Leopard 2A8.
Noul obuzier rusesc autopropulsat 2S43 „Malva”, de 152 mm, a fost observat pentru prima dată pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit informațiilor publicate de agenția de știri Militarnyi și de canalului de telegrame OSINTua.
Moment istoric pentru industria de apărare din România. Noul centru dementenanță HIMARS de la Bacău, primul astfel de centru din Europa, va spori gradul de disponibilitate operațională pentru sistemele HIMARS operate de România și de partenerii săi din NATO.
Coreenii au publicat un material video spectaculos de la testarea tancului K2 Panther de către Armata României în poligonul din Smârdan, Galați.
Aerostar Bacău a realizat cu succes, în colaborare cu Lockheed Martin, centrul de mentenanță pentru HIMARS, lansatoarele de rachete care au ținut capul de afiș al războiului rus împotriva Ucrainei.
În următorul deceniu, Armata României va avea în dotare obuziere autopropulsate de 155 mm atât pe șenile, cât și pe roți.
Uzina de Produse Speciale (USP) Dragomirești a semnat un document cu gigantul american General Dynamics în vederea realizării unui proces de modernizare pentru ca uzina românească să producă muniție de calibru mare la standarde NATO.
Angel Tîlvăr: „Prin transfer de tehnologie din țări avansate în domeniul producției de armament de ultimă generație, precum R. Coreea, contribuim la dezvoltarea industriei naționale de apărare.” Ministrul Apărării a participat azi la expoziția BSDA 2024, unde a avut o întrevedere cu înalți reprezentanți din industria de apărare din Coreea.
Republica Moldova a salvat România de la un scor și mai dezastruos în favoarea candidatului pro-rus Costin Georgescu.
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22.93% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Elena Lasconi are 19,17% și îl depășește pe Marcel Ciolacu (19,16%), arată datele publicate, în timp real, pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, după centralizarea a 99,9% din procesele verbale din ţară şi străinătate.
Un tanc de luptă principal VT4 de fabricație chinezească s-a stricat și a blocat în timpul unei expuneri dinamice la expoziția militară Zhuhai, după care a rămas staționar pentru restul spectacolului.
Phenianul a trimis forțe speciale în Rusia cu generalul lor cu trei stele Kim Jong-pok. Acești soldați sunt mai bine pregătiți decât membrii unităților obișnuite, spune Wall Street Journal.
O dronă neidentificată a urmărit portavionul HMS Queen Elizabeth al Marinei Regale britanice. Potrivit ziarului german Bild, în dimineața zilei de vineri, 22 noiembrie, a fost observat și semnalat un obiect suspect care se presupune că supraveghea portavionul staționat în apropierea portului Hamburg.
Rachete sol-sol ucrainene distrug din nou o țintă rusească importantă, după ce SUA au permis angajarea unor obiective în adâncimea teritoriului Rusiei. „În noaptea de 24 noiembrie, unitățile forțelor de rachete ale Forțelor Armate ale Ucrainei, în cooperare cu alte componente ale Forțelor de Apărare, au lansat un atac de grup asupra pozițiilor unui divizion din Regimentul 1490 Rachete Antiaeriene al Armatei a 6-a a Federației Ruse, care se află în regiunea Kursk”, a anunțat Statul Major General (SMG) ucrainean într-un comunicat de presă.
Presa rusă a informat, pe 24.11.2024, că noile drone rusești de tip Kolibri cu protecție împotriva sistemelor de război electronic vor ajunge în curând în zona operației militare speciale pentru testare în condiții de luptă. Dronele au fost dezvoltate la Institutul de cercetare pentru sisteme de calcul M.A. Kartsev.
Moscova l-a demis pe comandantul Grupării de trupe Sud de pe câmpul de luptă ucrainean, generalul-colonel Ghennadi Anașkin, din cauza rapoartelor false către superiori, pierderilor inutil de mari și încetinirii înaintării în apropierea orașului Siversk din regiunea Donețk din estul Ucrainei, au declarat bloggeri militari ruși. Ministerul rus al Apărării nu a anunțat oficial înlocuirea comandantului militar, a scris serverul Gazeta.ru.
Ministerul francez de Externe a confirmat capacitatea Ucrainei de a lansa rachete franceze către teritoriul rus. Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot a declarat pentru BBC că nu există „linii roșii” în sprijinirea Ucrainei.
La 21 noiembrie, la primele ore ale dimineții, Rusia a folosit pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală împotriva Ucrainei, fără să aibă un focos nuclear. Rusia a mai atacat Ucraina de multe ori cu arme care pot transporta un focos nuclear și chiar a lansat rachete cu un ''focos nuclear simulat''. Dar ultimul atac a fost special. Această rachetă, pe care experții o numesc Rubizh, iar Putin o numește Oreshnik, a avut un efect sonor și vizual puternic. Potrivit forțelor aeriene ucrainene, racheta a fost lansată din regiunea Astrakhan din Rusia. Rusia a lansat, de asemenea, o rachetă balistică aeriană și mai multe rachete de croazieră.
Un nou material video va deveni probabil viral pe internet și pe rețelele de socializare în următoarele zile. Un tanc T-90M Proryv al armatei ruse a fost aruncat în aer într-un mod extrem de brutal, turela sa fiind proiectată în aer ca o rachetă, atingând o înălțime estimată la 20-30 de metri.
O analiză cuprinzătoare a Pentagonului privind testele efectuate pe avionului de luptă F-35 produs de Lockheed Martin arată că în cei șase ani de teste au fost înregistrate probleme de fiabilitate și întârzieri în întreținere, nereguli la sistemele de armament și situații încă nerezolvate, privind capacitatea de apărare cibernetică.
Potrivit Caspic Policy Center, cu sediul la Washington, NATO ar trebui să acorde o atenție mai mare rutelor din Marea Caspică și de pe Canalul Volga-Don, unde oportunitățile de intervenție militară ale alianței sunt încă limitate.
Ministerul croat al Apărării a semnat un acord cu producătorul turc de drone Baykar pentru achiziționarea de drone de luptă Bayraktar TB2.Croația achiziționează Bayraktar TB2. Dronele vor fi și în dotarea Forțelor Aeriene ale României
Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat în a treia lectură bugetul pentru anul viitor.
Ucraina mai controlează 800 de kilometri pătrați în regiunea rusă Kursk, cu 40% mai puțin decât cei 1.376 km cuceriți la începutul incursiunii din august, spune o sursă de la Statul Major ucrainean.
Grecia plănuiește modernizarea armatei sale, în primul rând prin achiziția de noi avioane F-35 americane și Rafale, de producție franceză, dar și prin dezvoltarea unui sistem antiaerian.
Rusia și-a atins scopul. Lovitura cu racheta balistică Oreshnik cu rază de aproximativ 5.000 de km, lansată asupra Ucrainei pe 21 noiembrie, a fost privită cu îngrijorare în Occident, de unde vine tot ajutorul pentru Ucraina. Conducerea rusă continuă să glorifice racheta balistică Oreshnik și este foarte posibil ca aceasta să-și repete lansarea în zilele următoare, potrivit analiștilor Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).
Secretarul general al NATO, Mark Rutte , s-a întâlnit cu președintele proaspăt ales al SUA, Donald Trump. Întâlnirea a avut loc la Palm Beach, Florida, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a NATO.
Capturarea mai multor sate din apropierea orașului Siversk din regiunea Donețk din Ucraina, raportată de comandanții ruși către superiori, s-a dovedit a fi o minciună. ”Succese” similare au fost raportate și la Torske.
Zilele trecute, două cabluri de fibră optică îngropate pe fundul Mării Baltice au fost avariate tocmai în timp ce deasupra lor se afla o navă chineză cu un căpitan rus.
Industria de apărare din Ucraina reușește ca în plin război împotriva unui adversar cu capacități economice, industriale, militare și demografice mult mai mari, să facă față și să producă în Ucraina tehnică, dar și muniție. Ucrainenii au nevoie de parteneriate pe termen lung cu state aliate, care să aibă și o componentă de finanțare, pentru ca producția să fie sustenabilă. Pentru că, cu alte cuvinte, industria are capacitatea de a produce mai mult decât poate Kievul cumpăra.
Un nou raport privind strategia nucleară a Statelor Unite, sosit în ultimele zile la Congresul SUA, avertizează împotriva impredictibilității Rusiei, a arsenalul în creștere al Chinei și a pericolelor din Iran și Coreea de Nord.
Militarii Armatei SUA din Regimentul 57 de Artilerie Apărare Aeriană desfășoară în țara noastră un exercițiu de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) având ca scop consolidarea și apărarea spațiului aerian al NATO.
Northrop Grumman a livrat Forțelor Aeriene americane (USAF) prima rachetă aer-sol de ultimă generație pentru atac apropiat. Arma va fi folosită pentru teste de transport și de separare, a anunțat compania.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, Direcția principală de informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat, pe 22.11.2024, că trupele ruse nu au întrebuințat în Ucraina o nouă rachetă balistică hipersonică de tip Oreshnik, așa cum a declarat președintele rus, Vladimir Putin, cu o zi înainte, ci o rachetă balistică a complexului de rachete Kedr.
Evenimentele recente arată că există un risc real de izbucnire a unui conflict global, a declarat vineri prim-ministrul polonez Donald Tusk, după ce Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică cu rază medie asupra unui oraş ucrainean, relatează Agerpres și Reuters.
Avionul de luptă Northrop F-20 Tigershark este adesea considerat „cel mai bun avion de luptă care nu a fost construit niciodată.”
Medierea asigurată de Sultanatul Oman și Arabia Saudită pentru normalizarea relațiilor diplomatice dintre Iran și Maroc, confirmată de purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Ismail Baghaei, a iritat Algeria care și-a activat diplomația pentru a bloca o reconciliere ce ar normaliza legăturile dintre cele două state islamice.
Deși, din punct de vedere al amenințării nucleare, Rusia reprezintă pericolul cel mai acut pentru Statele Unite, potențialul nuclear al Chinei este cea mai mare amenințare pe termen mediu și lung, declară oficialii americani.
Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre începând de anul viitor și strânsa cooperare între România și Ungaria în plan bilateral și regional au fost temele de interes discutate astăzi de prim-ministrul Marcel Ciolacu și omologul său ungar Viktor Orbán.
Austria a renunțat la blocajul pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen. Acesta pare să fie mesajul care reiese din declarația președintei Comisiei, Ursula von der Leyen.