Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO va avea un nou comandament în România| Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est (HMCSE) va avea sediul la Sibiu
18 iun 2020 / 21:59
Parlamentul României a adoptat joi, 18 iunie, în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, Hotărârea pentru înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-East - HQ MNC-SE) în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti.

Hotărârea de înfiinţare a comandamentului a fost adoptată în urma propunerii Preşedintelui României la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale şi cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în conformitate cu prevederile Legii nr.291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, actualizată.

În contextul modificării radicale a mediului internaţional de securitate şi în baza angajamentelor internaţionale asumate de România, ţara noastră a prezentat o ofertă de constituire pe teritoriul naţional a unei capabilităţi multinaţionale de comandă şi control în domeniul terestru - HQ MNC-SE, care va fi pusă la dispoziţia NATO, ca element integrator al planurilor naţionale şi aliate de apărare, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

,,Iniţiativa României a fost apreciată la nivelul NATO şi acceptată de aliaţi, reliefând astfel importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune. Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est va contribui la întărirea posturii de descurajare şi apărare a flancului estic al NATO şi va conferi coerenţă lanţului de comandă şi control în plan regional", a declarat ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă.

MNC-SE va avea statut de comandament militar internaţional, subordonat unui comandament aliat, în afara structurii naţionale de comandă şi control.

În ceea ce priveşte organizarea, funcţionarea, încadrarea cu personal şi alte detalii necesare îndeplinirii misiunii MNC-SE, acestea vor fi stabilite prin înţelegeri încheiate de către MApN cu autorităţile militare ale NATO şi statele aliate participante, iar dislocarea Comandamentului la misiuni în afara teritoriului statului român se va executa la ordinul autorităţilor militare ale NATO.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA au prăbușit intenționat o dronă MQ-9A Reaper pentru a nu ajunge în mâinile inamicului
Două corvete rusești monitorizează direct acțiunile navelor de luptă ale NATO în Marea Neagră (Foto)
NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia
Compromiterea pensionarilor militari prin dezinformare. Cât de 'speciale' sunt pensiile de serviciu ale militarilor
Într-un ipotetic război în Pacific, SUA ar putea mina flancul sudic pentru a scoate din joc puternica flotă de submarine chineze
Bogdan Aurescu va participa la reuniunea miniștrilor de externe ai UE. România reiterează necesitatea unei strategii comune în ceea ce privește Rusia
Mircea Geoană: Armata României a fost subfinanțată cronic timp de decenii
Vladimir Putin cere alegeri libere în Federația Rusă
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro