Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

NATO va avea un nou comandament în România| Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est (HMCSE) va avea sediul la Sibiu
18 iun, 21:59
Parlamentul României a adoptat joi, 18 iunie, în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, Hotărârea pentru înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-East - HQ MNC-SE) în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti.

Hotărârea de înfiinţare a comandamentului a fost adoptată în urma propunerii Preşedintelui României la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale şi cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în conformitate cu prevederile Legii nr.291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, actualizată.

În contextul modificării radicale a mediului internaţional de securitate şi în baza angajamentelor internaţionale asumate de România, ţara noastră a prezentat o ofertă de constituire pe teritoriul naţional a unei capabilităţi multinaţionale de comandă şi control în domeniul terestru - HQ MNC-SE, care va fi pusă la dispoziţia NATO, ca element integrator al planurilor naţionale şi aliate de apărare, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

,,Iniţiativa României a fost apreciată la nivelul NATO şi acceptată de aliaţi, reliefând astfel importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune. Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est va contribui la întărirea posturii de descurajare şi apărare a flancului estic al NATO şi va conferi coerenţă lanţului de comandă şi control în plan regional", a declarat ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă.

MNC-SE va avea statut de comandament militar internaţional, subordonat unui comandament aliat, în afara structurii naţionale de comandă şi control.

În ceea ce priveşte organizarea, funcţionarea, încadrarea cu personal şi alte detalii necesare îndeplinirii misiunii MNC-SE, acestea vor fi stabilite prin înţelegeri încheiate de către MApN cu autorităţile militare ale NATO şi statele aliate participante, iar dislocarea Comandamentului la misiuni în afara teritoriului statului român se va executa la ordinul autorităţilor militare ale NATO.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Primele două aeronave F-16 din lotul de cinci au sosit în România. MApN a anunțat calendarul următoarelor livrări
Sângele apă nu se face. Mercenarii ruși din Wagner Group, arestați în Belarus, s-au întors în Rusia
10 aeronave IAR-99 Standard vor fi modernizate la Avioane Craiova
Armata franceză se află în Beirut. Sute de militari participă la operațiunile de după exploziile din port
România consideră că normalizarea relațiilor dintre Israel și EAU va contribui la stabilitatea Orientului Mijlociu
Ambasada SUA în România nu slăbește lupta împotriva traficului de persoane, după extrădarea a doi cetățeni capturați de forțele speciale ale MAI
Erdogan, declarație ambiguă și amenințătoare despre atacarea vasului turc de explorare. Turcia acuză Franța de atitudine 'huliganică'
Serbia și Kosovo vor purta negocieri la Casa Albă
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro