Ce s-a ales de Wagner Group la un an de la moartea lui Evgheni Prigojin? Foștii mercenari fac acum parte din Rosgvardiya și din forțele cecene Akhmat
Numărul mercenarilor care lucrează pentru Wagner Group s-a redus drastic la un an de la decesul fostului lider Evgheni Prigojin, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit într-o actualizare a serviciilor de informații publicată pe 23 august, la împlinirea unui an de la moartea lui Prigojin .
Compania privată de mercenari ruși Wagner Group. Foto: Portalul de propagandă pro-Kremlin RealTribune.ru
Prigojin și alți lideri ai Wagner au murit într-un misterios accident aviatic petrecut în Rusia pe 23 august 2023. Accidentul a avut loc la două luni după ce Prigozhin a condus trupele Wagner într-o rebeliune de scurtă durată împotriva Kremlinului.
De la moartea lui Prigojin , forța de luptă a Wagner Group a scăzut semnificativ, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
,,În comparație cu efectivele sale cele mai ridicate, de aproximativ 50.000 de angajați în 2023, Wagner are în prezent, probabil, aproximativ 5.000 de angajați în total în cadrul desfășurărilor sale de trupe rămase în Belarus și Africa”, a declarat ministerul.
A trecut un an de când șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a murit într-un accident aviatic. Decesul său era pe deplin previzibil, survenind la câteva săptămâni după ce și-a condus armata de soldați condamnați la închisoare într-o revoltă care a constituit cea mai importantă provocare la adresa domniei de decenii a președintelui rus Vladimir Putin.
Poate că singurele mistere care persistă sunt de ce lui Prigozhin i s-a permis să trăiască atât de mult și de ce cineva s-a urcat de bunăvoie într-un avion cu el.
Mai mulți lideri de rang înalt ai Wagner au părăsit organizația în urma morții lui Prigozhin, ocupând funcții în Ministerul rus al Apărării, în armata rusă și în Forțele speciale cecene, a declarat ministerul.
Într-adevăr, Prigojin nu a fost singur când a murit; incidentul a dus și la moartea mai multor comandanți de rang înalt ai Wagner. Cu toate acestea, Putin a început să desființeze Grupul Wagner chiar înainte de a-l elimina pe Prigojin.
În zilele de după revoltă, s-a decis în spatele ușilor închise de la Kremlin că agenția de securitate internă FSB va prelua întreprinderile comerciale interne ale lui Prigojin, SVR (serviciul de informații externe) va primi afacerile sale din domeniul comunicațiilor, iar componentele militare externe vor merge la GRU (informații militare).
În cadrul GRU, un corp de voluntari ar acoperi Ucraina, cu alte companii militare private care recrutează luptători Wagner și apoi îi aduc sub auspiciile generale ale Ministerului rus al Apărării.
Ar fi existat, de asemenea, un corp expediționar pentru activități în străinătate. În realitate, nu a fost chiar atât de simplu: Pavel, fiul lui Prigojin, a încercat să ofere compania Wagner Gărzii Naționale (Rosgvardiya), într-un demers care a fost parțial aprobat și care a declanșat un război al ofertelor pentru comandanți. Unii foști mercenari Wagner fac acum parte din Rosgvardiya și din forțele cecene Akhmat.
Grupul Wagner a jucat un rol esențial în invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, conducând asaltul trupelor ruse în Bătălia de la Bakhmut.
După răzvrătirea și moartea lui Prigojin, grupul de mercenari s-a retras din Ucraina și s-a fragmentat, operând în Belarus și în unele state africane prietene cu Rusia.
Wagner este activ în special în Mali, unde forțele mercenare s-au confruntat cu rebelii antiguvernamentali în ultimele săptămâni.
Cu puțin timp înainte de moartea sa, Prigojin a subliniat că activitățile Wagner în Africa vor continua. Cu toate acestea, odată cu dispariția sa, Wagner a pierdut nu numai figura sa, ci și o mare parte din puterea sa.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News