Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Serviciile de informaţii din SUA: Noul coronavirus este probabil - dar nu sigur - natural şi nu produs într-un laborator
15 apr 2020 / 13:07
Potrivit informaţiilor obţinute până acum de agențiile de informații ale Statelor Unite, coronavirusul este probabil - dar nu cu siguranţă - natural şi nu produs într-un laborator din China, a declarat marţi generalul Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane, citat de Reuters.
generalul Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane

Observaţiile comandantului cu funcţia cea mai înaltă din forţele armate americane ar putea alimenta speculaţiile despre originea virusului, respinse de China ca teorii ale conspiraţiei, inutile pentru combaterea pandemiei de COVID-19, apreciază Reuters.

Întrebat la o întâlnire cu presa, la Pentagon, dacă dispune de dovezi privind originea virusului într-un laborator chinez, Milley a evitat un răspuns ferm.

,,Există multe zvonuri şi speculaţii în multe feluri de presă, bloguri etc. N-ar trebui să fiţi surprinşi că am ajuns într-adevăr interesat de asta şi că a trebuit să studiez cu atenţie multe informaţii secrete. Şi în acest moment aş spune doar că sunt neconcludente, deşi majoritatea dovezilor par să încline spre natural. Dar nu ştim sigur'', a spus generalul, potrivit Agerpres.

Luna trecută, un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing a scris pe Twitter că epidemia ar fi putut fi adusă în Wuhan de armata americană. Guvernul Statelor Unite a condamnat afirmaţia, iar preşedintele Donald Trump a citat-o când a numit coronavirusul, în declaraţiile de presă, ''virus chinezesc''. Departamentul de Stat de la Washington a acuzat China că încearcă să respingă criticile privind rolul în declanşarea pandemiei şi ascunderea informaţiilor de restul lumii.

G Ad:

În februarie, Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV), susţinut de statul chinez, a ripostat la zvonurile privind sintetizarea artificială a virusului în laborator. În aceeaşi lună, o echipă de 27 de cercetători a publicat în revista medicală Lancet o declaraţie de condamnare a teoriilor conspiraţiei care ''nu fac altceva decât să producă teamă, zvonuri şi daune care periclitează colaborarea internaţională pentru combaterea virusului''. Autorii au susţinut că ''majoritatea covârşitoare'' a oamenilor de ştiinţă au ajuns la concluzia că virusul a pornit de la animalele sălbatice.

 

Coronavirusul denumit oficial SARS-CoV-2 a fost detectat prima oară în oraşul Wuhan din China


Marţi, un editorial din Washington Post a dezvăluit că Departamentul de Stat american a avertizat, prin telegrame diplomatice din 2018, despre vulnerabilitatea managementului şi a siguranţei în laboratorul WIV. Cotidianul a menţionat consensul majorităţii comunităţii ştiinţifice privind provenienţa animală, nu sintetică a virusului, însă a citat şi un expert cu o opinie diferită. Acesta nu a exclus ca origine laboratorul respectiv, unde au fost testaţi pe animale coronaviruşi de la lilieci, timp de câţiva ani.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a refuzat să comenteze direct articolul din Washington Post. Într-un interviu la radio, el a declarat: ''Ştim că este o pandemie globală care a început la Wuhan, în China. Ştim că acolo existau pieţe de animale vii. Deci începem să punem faptele cap la cap''.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA au prăbușit intenționat o dronă MQ-9A Reaper pentru a nu ajunge în mâinile inamicului
Două corvete rusești monitorizează direct acțiunile navelor de luptă ale NATO în Marea Neagră (Foto)
NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia
Compromiterea pensionarilor militari prin dezinformare. Cât de 'speciale' sunt pensiile de serviciu ale militarilor
Într-un ipotetic război în Pacific, SUA ar putea mina flancul sudic pentru a scoate din joc puternica flotă de submarine chineze
Bogdan Aurescu va participa la reuniunea miniștrilor de externe ai UE. România reiterează necesitatea unei strategii comune în ceea ce privește Rusia
Mircea Geoană: Armata României a fost subfinanțată cronic timp de decenii
Vladimir Putin cere alegeri libere în Federația Rusă
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro