Cum au ajuns sistemele Mistral 3 subiect de război politic. Ambasadorul Warnery: Nu e o „afacere” între Franța și România. Prețul e unic pentru toate statele implicate
Sistemele antiaeriene franceze Mistral 3, sisteme de tip MANPAD (portabile), sunt printre cele mai performante din lume. România face parte dintr-un grup format din mai multe state europene care achiziționează astfel de sisteme. Doar că în jurul acestui proces de achiziție care urmează să fie parafat au apărut numeroase dezinformări și fake news-uri. Mistral 3 a devenit un subiect de război politic intern și sunt obligatorii câteva precizări în acest sens, lucru pe care l-a făcut și Excelenţa Sa Nicolas Warnery, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze în România, într-un interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania.
Sistem de apărare antiaeriană de tip MANPAD Mistral 3. Photo source: MBDA
În mai multe medii de presă au apărut speculații, dezinformări și chiar fake news-uri grosolane despre achiziția României de Mistral 3, ca parte a unor așa-numite „plăți” pe care actualul Guvern român le face către Franța pentru „susținerea politică” a Parisului. Au fost avansate și sume exorbitante de 2 miliarde de euro.
Nimic mai fals.
Căci în realitate de de fapt vorba despre o achiziție comună din care fac parte mai multe state europene, care, mai mult, va beneficia și de fonduri europene. Dezinformarea apărută cu cele 2 miliarde de euro e că acestă sumă este de fapt contractul unei licitații aflate pe rol, a achiziției de sisteme SHORAV/VSHORAD (Apărare Aeriană cu Rază Scurtă și Foarte Scurtă), unde paradoxal compania franceză aflată în licitație nu s-a calificat în faza finală! Așadar, pe înțelesul tuturor, acel contract invocat ca „plată politică” nu are nicio legătură cu Franța. Căci așa cum surse politice au dezvăluit în exclusivitate DefenseRomania încă din luna mai a acestui an, singura companie calificată în faza finală a licitației e compania israeliană Rafael. Cu care în prezent se negociază aspectele finale ale contractului.
O dezinformare ușor de demontat. Și necesar.
În ceea ce privește cealaltă achiziție de sisteme antiaeriene portabile Mistral 3, aici e o achiziție comună a mai multor state europene. Nu doar o „afacere” între România și Franța. Iar ES Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România, într-un interviu acordat DefenseRomania, explică clar că vorbim de o achiziție comună cu un preț unic pentru toate statele implicate. Diferența e făcută doar de numărul de sisteme pe care îl vor comanda, sau deja le-au comandat, statele implicate în proces.
Demontarea unei dezinformări, pas cu pas: Plătim exact același preț ca toate statele implicate în achiziția comună de Mistral 3 iar o parte din bani vin chiar de la Europa. Mai mult, prețul sistemelor e mai mic decât cel la care oficialii români s-au așteptat

Sistem portabil Mistral 3, prezentat de MBDA în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Foto: DefenseRomania
Astfel, într-o ediție specială a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, realizată de Tudor Curtifan la DefenseRomania, ambasadorul Franței la București, Nicolas Warnery, a explicat achiziția de sisteme Mistral 3 într-un proiect european comun.
„E vorba de sisteme Mistral. Ele sunt rachete antiaeriene portabile, ceea ce numim MANPAD. Ele, potrivit tuturor experților militari cu care am discutat, sunt absolut necesare pentru România”, a declarat ambasadorul.
Acesta a subliniat și caracterul comun al achiziției, în care sunt implicate opt state europene, inclusiv România și Franța. „Partea bună, de asemenea, din perspectivă politică, e că va fi o achiziție comună. Vor fi opt țări în acest proces de achiziție. Au fost nouă, dar una s-a retras. Așadar, opt țări, dintre care și România și Franța.”
„Problema e că acordul ar trebui să se semneze cât mai rapid, căci celelalte țări deja fac comenzi pentru aceste sisteme. Apoi producția va crește, desigur, și se va desfășura cât mai rapid posibil. Cu toții avem nevoie de aceste sisteme”, mai spune șeful misiunii diplomatice franceze la București.
În contextul unor informații contradictorii apărute în spațiul public, ambasadorul Franței a ținut să clarifice că toate țările implicate plătesc același preț pe unitate, iar diferențele țin exclusiv de volumul achizițiilor, în funcție de bugetele naționale.
„În ceea ce privește dezinformările apărute, cu toții cumpărăm sistemele la același preț. Toate statele implicate. Singura diferență e în ceea ce privește numărul de rachete pe care statele din proiect le cumpără, în funcție de nevoi și de buget. Dar e un contract identic, e vorba de o achiziție comună” - Nicolas Warnery, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze în România

Sistem de apărare antiaeriană de tip MANPAD Mistral 3. Photo source: MBDA
În plus, proiectul beneficiază de posibilă co-finanțare europeană, ceea ce îl face cu atât mai atractiv pentru statele participante: „O achiziție care poate fi finanțată parțial de Europa. E o achiziție foarte bună”, a conchis ambasadorul francez.
Mai mult. România alocase 700 de milioane de euro pentru achiziția de Mistral 3 prin programul european EDIRPA, achiziție care va fi finanțată așadar parțial de bani europeni, dar prețul propus României de gigantul european MBDA este chiar mult mai mic decât bugetul de 700 de milioane de euro aprobat de Parlamentul României pentru acest echipament, lucru pe care l-a anunțat și Ambasada Franței acum câteva zile.
Urmărește integral interviul în care Excelenţa Sa Nicolas Warnery, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze în România a analizat situația de securitate din regiune, cooperarea bilaterală în industria de apărare între România și Franța, dar și componentele războiului hibrid care e în plină desfășurare împotriva Alianței
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News