Cum luptă serviciile poloneze de informaţii cu spionajul rusesc? Cazul unei reţele de spioni care a acționat cel mai probabil la ordinele GRU
În ultimele zile, Agenția de Securitate Internă a Poloniei a identificat alte trei persoane care acționau ca parte a unei rețele de spionaj destructurate anterior, a declarat ministrul adjunct al Departamentului Naționale al Serviciilor Speciale, Stanisław Żaryn. El a adăugat că acest caz necesită o atenţie specială.
Ofiţeri ai Agenție poloneze de Securitate Internă (ABW) au reținut șase persoane care se presupune că ar constitui o rețea de spionaj care activa pe teritoriul Poloniei şi oferă informaţii agenţiilor ruse de spionaj. Sursa foto: ABW.
Mariusz Kaminski, ministerul de Interne și Departamentului Naționale al Serviciilor Speciale, a anunțat la 16 martie că Agenția de Securitate Internă (ABW) a destructurat o rețea de spionaj care acționa în numele Rusiei. În cadrul acestor operațiuni, ABW a reținut nouă persoane suspectate care ar fi cooperat cu serviciile speciale rusești.
Suspecții, care au fost identificați ca fiind străini de peste granița de est, desfășurau activități de culegere de informații împotriva Poloniei și pregăteau acte de sabotaj şi diversiuni în numele serviciilor speciale rusești.
Marți, ministrul adjunct al Departamentului Naționale al Serviciilor Speciale poloneze, Stanislaw Żaryn, a anunțat că ABW a reținut alte trei persoane în cadrul acestei anchete. Astfel, un total de 12 persoane au fost deja reținute în acest caz.
Spionii aveau sarcina de a colecta informații privind rutele și transporturile destinate Ucrainei
,,ABW a identificat mai multe persoane care acționau în cadrul rețelei de spionaj care a fost destructurată anterior. Avem de-a face cu persoane reținute care au fost audiate sub acuzația de activități de spionaj și acţiuni în cadrul unui grup infracțional organizat; de asemenea, avem de-a face cu persoane care se află în prezent în arest preventiv, ca urmare a hotărârilor judecătorești", a declarat Żaryn, potrivit InfoSecurity24.pl.
Oficialul polonez a adăugat că acuzaţiile în baza cărora grupului de persoane a fost reţinut rămân valabile. Stanislaw Żaryn a subliniat că acest caz cu siguranță necesită o atenţie sporită din partea ABW.
"Vorbim despre indivizi care au acţionat în cadrul unui grup aflat sub coordonarea serviciilor speciale ruse. Aceștia au îndeplinit anumite sarcini în numele serviciilor de informații ruse, care se înscriu în categoria activităților de natură tipică de spionaj, dar și de propagandă. Este vorba de o întreagă rețea de indivizi care aveau sarcina de a colecta informații privind rutele și transporturile destinate Ucrainei, dar acești indivizi au distribuit și conținut specific care a fost comandat de partea rusă și care face parte din agenda actuală a activităților de propagandă activă împotriva Poloniei", a declarat oficialul polonez.
Polonia, în vizorul unei diversiuni rusești?: Rusia ne tratează "ca pe un stat care participă de facto la război"
Rețeaua de spioni ruși destructurată de ABW a acționat cel mai probabil la ordinele GRU (Glavnoye Razvedyvatelnoye Upravlenie), apreciază fostul adjunct al contraspionajului polonez Wojciech Brochwicz. "Părerea mea este că a fost acțiunea lor, în calitate de persoane direct implicate în furnizarea de informații armatei ruse", a apreciază Wojciech Brochwicz.
*Direcția Principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, fostă Direcția Principală de Informații și încă cunoscută în mod obișnuit sub abrevierea anterioară GRU, este agenția de informații militare externe a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse. GRU controlează serviciul de informații militare și are în subordine propriile unități de forțe speciale.
În ultimele luni, spioni ruși au fost reținuți, printre altele, în Germania, Italia, Franța, Suedia sau Norvegia. Pe de altă parte, după cum subliniază Brochwicz, depistarea unei întregi rețele de agenți este o situaţie destul de rar întâlnită în rândul activităţii serviciilor de informaţii.
"Se întâmplă că uneori un grup de diplomați să fie expulzați din țară. Cu toate acestea, un grup de agenți străini care operează în zona noastră este o adevărată senzație", spune el.
Brochvich își amintește că regiunea în care ar fi trebuit să opereze grupul de spioni este în prezent cel mai mare hub logistic din Polonia care deserveşte ajutorului destinat armatei ucrainene. "Cea mai mare parte a ajutorului destinat Ucrainei trece prin această parte a țării noastre", a declarat acesta.
Pe lângă efectuarea monitorizării, spionii ar fi trebuit să planifice și operațiuni de sabotaj. "Următorul pas ar putea fi acte de sabotaj, cum ar fi aruncarea în aer a unor depozite feroviare", explică Brochwicz.
Cum acționează rețelele de spionaj?
Brochvici a fost întrebat dacă hub-ul logistic din Polonia este în prezent sigur. Acest lucru, spune Brochwicz, nimeni nu îl știe, cu excepția serviciilor care anchetează cazul și a agenților arestați înșiși. Unele dintre arme sunt transportate pe rute alternative pe care doar serviciile de informaţii poloneze le ştiu. Cu toate acestea, în cazul rețelei destructurate de ABW, totul indică faptul că agenții au monitorizat o rută feroviară obișnuită, cunoscută, prin care sunt trimise și armele. Prin urmare, potrivit lui Brochwicz, este puțin probabil ca pierderile suferite să fie mari în urma unui act de sabotaj
Brochwicz explică faptul că agenții recrutați raportează ofițerilor de legătură, care transmit informațiile pe care le-au dobândit la sediul central. În acest fel, rapoartele călătoresc într-un sens, iar ordinele și, eventual, banii, în celălalt. "Acestea sunt în mare parte structuri orizontale de agenți, conduse de grupuri de ofiţeri. Aceștia, la rândul lor, raportează superiorilor, care mențin legătura cu sediul central", explică Brochwicz.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News