Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De la libertatea necenzurată a internetului la Panopticonul chinezesc
Strategica
Data publicării:
Panopticon este cuvântul care exprimă fizic un tip de clădire instituțională iar teoretic definește un sistem de control proiectat de filosoful și teoreticianul englez Jeremy Bentham în secolul al XVIII-lea. Conceptul inventat se referă la organizarea fizică a unei pușcării pentru a permite observarea tuturor prizonierilor de către un singur agent de securitate, fără ca deținuții să poată spune dacă sunt urmăriți sau nu. 
China
EXCLUSIV
China

Deși este imposibil din punct de vedere fizic pentru un singur paznic să observe toate celulele deținuților simultan, faptul că deținuții nu pot ști când sunt urmăriți înseamnă că sunt motivați să acționeze ca și când sunt urmăriți în permanență. Astfel, deținuții sunt obligați în mod eficient să își regleze propriul comportament. Arhitectura constă dintr-o rotundă cu o casă de inspecție în centrul acesteia. Din centru, managerul sau personalul instituției pot urmări deținuții. Bentham a conceput planul de bază ca fiind în egală măsură aplicabil spitalelor, școlilor, sanatoriilor și azilului, dar și-a dedicat majoritatea eforturilor pentru dezvoltarea unui proiect pentru o închisoare panopticon. Închisoarea lui este cea mai cunoscută acum sub termenul „panopticon”.

 

China, represiune și control social

 

Recenta controversă privind represiunea și controlul social implementat de Partidul Comunist Chinez în regiunea de nord-vest a Xinjiang, împotriva minorității turcomane și musulmane a uighurilor, a redeschis discuția privind „statul general de supraveghere” chinez. Astăzi, China are multe instrumente și metode la dispoziție pentru a obține, în timp real, un control total asupra cetățenilor săi.

Toate componentele adunate la un loc, prin sinergie, constitutie un singur model de supraveghere. Potențialul acestui mecanism, atât la nivel teoretic cât și la nivel practic a devenit real datorită transformării tehnologice a Chinei. Guvernul central a conceput un sistem, incluzând ultima tehnologie de colectare a datelor biometrice, care asociat cu o obiectivul menținerii ordinii și controlului social, constituie un aspect nu numai de noutate dar și un avertisment pentru toți ceilalți.

Introducerea în China, acum doi ani a sistemului de credit social (un set de „modele” pentru a verifica „fiabilitatea” oamenilor prin asocierea lor cu un scor și o listă neagră) a produs un imens angrenaj de reacții fizice și psihologice asupra celei mai populate țări din lume.

Orașele inteligente hiper-controlate și tot ceea ce este pus la dispoziție de inteligența artificială și controlul informației sunt astăzi folosite, pentru a răspunde necesarului Chinei de a își aserta autoritatea nu numai în interior, dar și pentru a răspunde oricărei forme de conflict venit din afară. Un mecanism complet care induce sentimentul descris în definiția panopticon-ului, unde cetățenii nu știu niciodată când sunt observați, ca atare provocând noi forme de interacție socială și personală. 

 

Control total și ireversibil

 

Libertatea fluxului de informație, lărgirea orizontului cunoașterii precum și capacitatea de influențare a comportamentului social al individului au fost astfel înscrise într-un algoritm care acordă puncte sociale, pe o scală a valorilor pe care numai Partidul Comunist o poate evalua și modela. Cetățenii nu au nici un fel de autoritate asupra evoluției acestei scale astfel încât controlul asupra lor este total și ireversibil. Asemănător cu evaluarea de credit din Occident, unde cetățenaul nu are nici un fel de autoritate asupra modelului de profilare, sistemul chinez de credite sociale a dus la instituirea unui sistem de pedepse și recompense. Dacă sistemul de profilaj de credit rămâne extrem de contreversat, dar limitat la capacitatea unui vestic de a lua credit, sistemul panopticonului devine generalizat și imposibil de sancționat de către subiecții săi.

Evoluția chineză actuală reprezintă produslui accelerării raționamentului pe care partidul comunist l-a formulat de ceva timp. Originea Panopticon-ului chinezesc de azi se află de fapt în anii ’70 și provine din cercetările stiințifice în cibernetică. Așa cum știm, cibernetica este știința care studiază controlul și interacția dintre oameni și mașini. Creatorul științei cibernetice, în 1948 a fost Norbert Wiener căruia i se și atribuie descoperirea cuvântului cibernetică.

Pentru China, Wiener-ul chinez este Qian Xuesen, considerat părintele programului chinez de dezvoltare a rachetelor. Om de știință chinez locuind principal în SUA, a fost vânat în timpul McCarthyismului, deoarece a fost acuzat de simpatii comuniste. El și alți oameni de știință chinezi au fost primii care au configurat modele de inginerie socială care, folosite de-a lungul timpului de către Partidul Comunist, au convers în ceea ce este cunoscut astăzi sub numele de Proiectul de Aur. Instituirea orașelor inteligente și sistemul de credit social sunt două exemple concrete ale aplicării teoriilor sociale ale lui Qian. Concret Qian a propus utilizarea, pentru prima dată, a inteligenței artificiale ca instrument de control social. Noile tehnologii permit China să contureze ceea ce a schițat Qian, prin dorința de a împărți spațiile și oamenii pentru a permite un control mai bun de către autorități.

 

Sistemul de credit social, o formă de supraveghere în masă

 

Inițiat în 2014 sistemul de credit social chinez a devenit operațional in 2018, urmând ca în anul 2020 să fie operaționalizate toate elemente sale definitorii. Sistemul va fi unificat și va exista un punctaj unic de credit social la nivelul întregului sistem pentru fiecare cetățean și afacere. Sistemul este considerat o formă de supraveghere în masă care folosește un sistem de recunoaștere facială și o tehnologie de analiză a datelor. În 2019, se estimează că 200 de milioane de camere CCTV de monitorizare ale rețelei "Skynet" au fost folosite în China continentală, opt orașe chineze clasându-se printre primele zece regiuni cele mai monitorizate din lume, în timp ce numărul de camere de supraveghere este de așteptat să va ajunge la 626 de milioane până în 2020, când sistemul de credit social devine pe deplin efectiv.

Efectele sociale asupra individului, provocate de către acest sistem au început gradual să se facă simțite. Până în 2018 puține restricții și doar sporadic au fost puse în aplicare cetățenilor chinezi pe care sistemul de supraveghere îi nota sub media creditului social impus la nivel național. Începând din noiembrie 2019, pe lângă comportamentul financiar necinstit și fraudulos, alte comportamente pe care unele orașe le-au enumerat oficial ca factori negativi ai calificărilor de credit includ  folosirea la maximum a muzicii sau consumul de alcool pe stradă.

Încălcarea regulilor de trafic rutier, de la cele mai simple până la cele mai grave, neprezentarea la programarea pentru o vizită medicală sau lipsa nemotivată la muncă, rezervările la restaurant sau hotel fără a face notificarea de anulare, sortarea incorectă a deșeurile personale etc sunt elemente de scădere a creditului social. Pe de altă parte, inducerea de compartamente sociale considerate benefice cum ar fi donarea de sânge, donațiile pentru acțiuni de caritate, voluntariatul pentru servicii comunitare și așa mai departe reprezintă puncte de creștere a creditului social.

 

Sistemul va produce schimbări majore în China

 

În iunie 2019, potrivit Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă din China, 26,82 milioane de bilete de avion, precum și 5,96 milioane de bilete pentru trenuri de mare viteză au fost refuzate persoanelor aflate sub media națională a creditului social. Anumite informații personale ale persoanelor din lista neagră sunt făcute accesibile în mod deliberat pentru societate și sunt afișate online, precum și la diverse locații publice, precum săli de cinema și autobuze. Pe de altă parte, persoanele cu medie ridicată a creditului social primesc recompense, cum ar fi reducerea timp de așteptare pentru tratament medical sau rezolvarea altor probleme in relația cu autoritățile, reduceri la hoteluri, probabilitate mai mare de a primi oferte de muncă și așa mai departe.

Acest model de condiționare a comportamentului social, economic și politic va deveni, din 2020 normă generalizată, provocând schimbări majore la scara întregii Chine. Problema fundamentala a Chinei a fost și rămâne gestionarea statului și înțelegerea complexului peisaj național, social și economic.

Astfel, pentru conducerea actuală construcția sistemului de credit social, cercetarea și dezvoltarea actuală sunt concentrate în mare măsură pe domenii precum analiza și integrarea infomației care pot asigura implementarea unui control mult mai efectiv a tendințelor sociale tradiționale sau celor nou apărute. Progresele tehnologice, șocul acestora asupra utilizatorilor precum și saltul făcut în utilizarea inteligenței artificiale formează angrenajul din spatele proiectului de gestionare socială a Chinei. Un proiect care se dovedește viabil doar dacă libertățile fundamentale, valorile si schimbul de valori au loc. Așa cum arată astăzi panopticon-ul chinez, nici una dintre formele naturale de interacție dintre om și mașină, dintre cetățean și autoritate nu sunt respectate.

Pericolul unei derive orweliene este pe cât de real pe atât de substanțial. Atunci cînd mașina decide că un cetățean are sau nu drepturi, statul și națiunea dispar complet și ireversibil. Iar puterea concentrată în mâna unui singur decident, care nu are complexitatea neuronală și nici nuanțele umane, este probabil cea mai dură formă de dicatatură. China își joacă sufletul său prin acest sistem.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic
Screenshot video SBU
EXCLUSIV
Aviația strategică a Rusiei arată ca o șandrama (Foto/Video): Bombardierele rusești sunt protejate în cel mai rudimentar mod, cu anvelope și panouri din sârmă
Noul comandant al Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot anunță schimbări radicale
Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice

Ştiri Recomandate

Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
Cu sau fără sisteme ruseşti S-400, Turcia nu trebuie să primească F-35: Care sunt argumentele celor care se opun vânzării de avioane către Ankara
,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei
Grupul de companii românești E-INFRA devine partener strategic al Atlantic Council
pixel