Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De la libertatea necenzurată a internetului la Panopticonul chinezesc
Strategica
Data publicării:
Panopticon este cuvântul care exprimă fizic un tip de clădire instituțională iar teoretic definește un sistem de control proiectat de filosoful și teoreticianul englez Jeremy Bentham în secolul al XVIII-lea. Conceptul inventat se referă la organizarea fizică a unei pușcării pentru a permite observarea tuturor prizonierilor de către un singur agent de securitate, fără ca deținuții să poată spune dacă sunt urmăriți sau nu. 
China
EXCLUSIV
China

Publicitate

Deși este imposibil din punct de vedere fizic pentru un singur paznic să observe toate celulele deținuților simultan, faptul că deținuții nu pot ști când sunt urmăriți înseamnă că sunt motivați să acționeze ca și când sunt urmăriți în permanență. Astfel, deținuții sunt obligați în mod eficient să își regleze propriul comportament. Arhitectura constă dintr-o rotundă cu o casă de inspecție în centrul acesteia. Din centru, managerul sau personalul instituției pot urmări deținuții. Bentham a conceput planul de bază ca fiind în egală măsură aplicabil spitalelor, școlilor, sanatoriilor și azilului, dar și-a dedicat majoritatea eforturilor pentru dezvoltarea unui proiect pentru o închisoare panopticon. Închisoarea lui este cea mai cunoscută acum sub termenul „panopticon”.

 

China, represiune și control social

 

Recenta controversă privind represiunea și controlul social implementat de Partidul Comunist Chinez în regiunea de nord-vest a Xinjiang, împotriva minorității turcomane și musulmane a uighurilor, a redeschis discuția privind „statul general de supraveghere” chinez. Astăzi, China are multe instrumente și metode la dispoziție pentru a obține, în timp real, un control total asupra cetățenilor săi.

Toate componentele adunate la un loc, prin sinergie, constitutie un singur model de supraveghere. Potențialul acestui mecanism, atât la nivel teoretic cât și la nivel practic a devenit real datorită transformării tehnologice a Chinei. Guvernul central a conceput un sistem, incluzând ultima tehnologie de colectare a datelor biometrice, care asociat cu o obiectivul menținerii ordinii și controlului social, constituie un aspect nu numai de noutate dar și un avertisment pentru toți ceilalți.

Introducerea în China, acum doi ani a sistemului de credit social (un set de „modele” pentru a verifica „fiabilitatea” oamenilor prin asocierea lor cu un scor și o listă neagră) a produs un imens angrenaj de reacții fizice și psihologice asupra celei mai populate țări din lume.

Orașele inteligente hiper-controlate și tot ceea ce este pus la dispoziție de inteligența artificială și controlul informației sunt astăzi folosite, pentru a răspunde necesarului Chinei de a își aserta autoritatea nu numai în interior, dar și pentru a răspunde oricărei forme de conflict venit din afară. Un mecanism complet care induce sentimentul descris în definiția panopticon-ului, unde cetățenii nu știu niciodată când sunt observați, ca atare provocând noi forme de interacție socială și personală. 

 

Control total și ireversibil

 

Libertatea fluxului de informație, lărgirea orizontului cunoașterii precum și capacitatea de influențare a comportamentului social al individului au fost astfel înscrise într-un algoritm care acordă puncte sociale, pe o scală a valorilor pe care numai Partidul Comunist o poate evalua și modela. Cetățenii nu au nici un fel de autoritate asupra evoluției acestei scale astfel încât controlul asupra lor este total și ireversibil. Asemănător cu evaluarea de credit din Occident, unde cetățenaul nu are nici un fel de autoritate asupra modelului de profilare, sistemul chinez de credite sociale a dus la instituirea unui sistem de pedepse și recompense. Dacă sistemul de profilaj de credit rămâne extrem de contreversat, dar limitat la capacitatea unui vestic de a lua credit, sistemul panopticonului devine generalizat și imposibil de sancționat de către subiecții săi.

Evoluția chineză actuală reprezintă produslui accelerării raționamentului pe care partidul comunist l-a formulat de ceva timp. Originea Panopticon-ului chinezesc de azi se află de fapt în anii ’70 și provine din cercetările stiințifice în cibernetică. Așa cum știm, cibernetica este știința care studiază controlul și interacția dintre oameni și mașini. Creatorul științei cibernetice, în 1948 a fost Norbert Wiener căruia i se și atribuie descoperirea cuvântului cibernetică.

Pentru China, Wiener-ul chinez este Qian Xuesen, considerat părintele programului chinez de dezvoltare a rachetelor. Om de știință chinez locuind principal în SUA, a fost vânat în timpul McCarthyismului, deoarece a fost acuzat de simpatii comuniste. El și alți oameni de știință chinezi au fost primii care au configurat modele de inginerie socială care, folosite de-a lungul timpului de către Partidul Comunist, au convers în ceea ce este cunoscut astăzi sub numele de Proiectul de Aur. Instituirea orașelor inteligente și sistemul de credit social sunt două exemple concrete ale aplicării teoriilor sociale ale lui Qian. Concret Qian a propus utilizarea, pentru prima dată, a inteligenței artificiale ca instrument de control social. Noile tehnologii permit China să contureze ceea ce a schițat Qian, prin dorința de a împărți spațiile și oamenii pentru a permite un control mai bun de către autorități.

 

Sistemul de credit social, o formă de supraveghere în masă

 

Inițiat în 2014 sistemul de credit social chinez a devenit operațional in 2018, urmând ca în anul 2020 să fie operaționalizate toate elemente sale definitorii. Sistemul va fi unificat și va exista un punctaj unic de credit social la nivelul întregului sistem pentru fiecare cetățean și afacere. Sistemul este considerat o formă de supraveghere în masă care folosește un sistem de recunoaștere facială și o tehnologie de analiză a datelor. În 2019, se estimează că 200 de milioane de camere CCTV de monitorizare ale rețelei "Skynet" au fost folosite în China continentală, opt orașe chineze clasându-se printre primele zece regiuni cele mai monitorizate din lume, în timp ce numărul de camere de supraveghere este de așteptat să va ajunge la 626 de milioane până în 2020, când sistemul de credit social devine pe deplin efectiv.

Efectele sociale asupra individului, provocate de către acest sistem au început gradual să se facă simțite. Până în 2018 puține restricții și doar sporadic au fost puse în aplicare cetățenilor chinezi pe care sistemul de supraveghere îi nota sub media creditului social impus la nivel național. Începând din noiembrie 2019, pe lângă comportamentul financiar necinstit și fraudulos, alte comportamente pe care unele orașe le-au enumerat oficial ca factori negativi ai calificărilor de credit includ  folosirea la maximum a muzicii sau consumul de alcool pe stradă.

Încălcarea regulilor de trafic rutier, de la cele mai simple până la cele mai grave, neprezentarea la programarea pentru o vizită medicală sau lipsa nemotivată la muncă, rezervările la restaurant sau hotel fără a face notificarea de anulare, sortarea incorectă a deșeurile personale etc sunt elemente de scădere a creditului social. Pe de altă parte, inducerea de compartamente sociale considerate benefice cum ar fi donarea de sânge, donațiile pentru acțiuni de caritate, voluntariatul pentru servicii comunitare și așa mai departe reprezintă puncte de creștere a creditului social.

 

Sistemul va produce schimbări majore în China

 

În iunie 2019, potrivit Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă din China, 26,82 milioane de bilete de avion, precum și 5,96 milioane de bilete pentru trenuri de mare viteză au fost refuzate persoanelor aflate sub media națională a creditului social. Anumite informații personale ale persoanelor din lista neagră sunt făcute accesibile în mod deliberat pentru societate și sunt afișate online, precum și la diverse locații publice, precum săli de cinema și autobuze. Pe de altă parte, persoanele cu medie ridicată a creditului social primesc recompense, cum ar fi reducerea timp de așteptare pentru tratament medical sau rezolvarea altor probleme in relația cu autoritățile, reduceri la hoteluri, probabilitate mai mare de a primi oferte de muncă și așa mai departe.

Acest model de condiționare a comportamentului social, economic și politic va deveni, din 2020 normă generalizată, provocând schimbări majore la scara întregii Chine. Problema fundamentala a Chinei a fost și rămâne gestionarea statului și înțelegerea complexului peisaj național, social și economic.

Astfel, pentru conducerea actuală construcția sistemului de credit social, cercetarea și dezvoltarea actuală sunt concentrate în mare măsură pe domenii precum analiza și integrarea infomației care pot asigura implementarea unui control mult mai efectiv a tendințelor sociale tradiționale sau celor nou apărute. Progresele tehnologice, șocul acestora asupra utilizatorilor precum și saltul făcut în utilizarea inteligenței artificiale formează angrenajul din spatele proiectului de gestionare socială a Chinei. Un proiect care se dovedește viabil doar dacă libertățile fundamentale, valorile si schimbul de valori au loc. Așa cum arată astăzi panopticon-ul chinez, nici una dintre formele naturale de interacție dintre om și mașină, dintre cetățean și autoritate nu sunt respectate.

Pericolul unei derive orweliene este pe cât de real pe atât de substanțial. Atunci cînd mașina decide că un cetățean are sau nu drepturi, statul și națiunea dispar complet și ireversibil. Iar puterea concentrată în mâna unui singur decident, care nu are complexitatea neuronală și nici nuanțele umane, este probabil cea mai dură formă de dicatatură. China își joacă sufletul său prin acest sistem.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

U.S. Marine îşi consolidează infrastructura militară în Pacific pentru un eventual conflict militar: Sistemul NMESIS, pregatit pentru a ataca ținte ostile
În următoarele 50 de zile, SUA vor face totul pentru a oferi Ucrainei toate instrumentele posibile și pentru a-și consolida poziția pe câmpul de luptă
Acordul ,,Icebreaker'', semnat de Statele Unite, Canada și Finlanda, vrea să submineze dominația Rusiei în Arctica
Institutul american pentru Studiul Războiului ne avertizează să fim atenţi la următoarea mişcare a Rusiei: Un serviciu separat de sisteme fără pilot poate apărea în armata rusă
Acum este momentul potrivit pentru a invita Ucraina în NATO: Garanțiile de securitate ar putea pune capăt „fazei fierbinți” a războiului
Final de eră? Franța pierde influența istorică din Africa. Alte două țări africane au cerut închiderea bazelor militare franceze
Arctica, bazele militare estoniene sau Kaliningrad: Posibile scenarii pentru cum ar putea începe Rusia războiului împotriva NATO
Armata rusă, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Apel la istorie pentru România: Neutralitatea, cu Armata Rusiei la porți
Mișcare îndrăzneață a autorităților olandeze: Noi sisteme de rachete Patriot furnizate Ucrainei, un atu esențial în contracararea valului tot mai intens de atacuri rusești
Serviciile de informații americane: „Este puțin probabil” ca Rusia să lanseze un atac nuclear în ciuda amenințărilor lui Putin
CSAT: Au existat atacuri cibernetice care au influențat turul I al alegerilor prezidențiale. România, o țintă a Federație Ruse
Avertisment de la fostul șef al MI6: Trebuie să recunoaștem faptul că rușii cred că sunt în stare de război cu noi europenii
Este Europa pregătită pentru un război cu Rusia, dar fără implicarea Statelor Unite? Evităm să reacţionăm cu fermitate la acțiunile de sabotaj și teroare ale ruşilor
Trump a intrat pe drumul către respectarea promisiunii de a încheia războiul din Ucraina? Generalul Keith Kellogg, numit trimis special pentru negocieri de pace
Polonia vrea să pună tancurile sud-coreene K2 Black Panther în prima linie a apărării graniţelor împotriva amenințărilor estice
Turcia ar fi închis cazul sistemului rusesc S-400 şi face deja demersuri pentru avioane americane F-35. De ce ar fi devenit Washingtonul mai îngăduitor cu Ankara?
Nord Stream 2 rămâne blocat. Curtea de Justiție a UE respinge în primă instanță pretențiile operatorului
Apel al unui grup de experţi: Occidentul ar trebui să trateze Biserica Ortodoxă Rusă ca pe un instrument al propagandei ruse
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
Avertisment de la Institutul american pentru Studiul Războiului: Forțele ruse, gata să încerce mai multe moduri de a avansa în regiunea ucraineană Donețk
Alegerile prezidențiale din România se caracterizează prin candidați cu opinii opuse în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei
Să nu-l supărăm pe Putin, o alegere perdantă pentru Europa. Angela Merkel încă își justifică decizia de la summitul NATO de la București
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
„Utilizarea armelor nucleare nu le va aduce ruşilor beneficii”. Experți militari americani explică de ce Moscova recurge la șantaj
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie

Ştiri Recomandate

Un al doilea F/A-18 Super Hornet american a fost aproape lovit de ,,focul prieten'': Crucișătorul USS Gettysburg ar fi lansat dintr-o eroare două rachete
De ce au fost coreenii eliminați din licitația României privind achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD și cine se mai află în competiție
Câte avioane F-35 au fabricat deja americanii pentru Polonia și de ce ele au fost transferate la baza aeriană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia acuză că NATO vrea să transforme Moldova în hub militar pentru Ucraina, uitând de fapt că Armata rusă de ocupație e prezentă ilegal în Moldova
Poate fi interceptată din România noua rachetă rusă Oreșnik? Pe val, rușii analizează interceptoarele americane SM-3 din România și dau verdictul
Marea Baltică este o zonă vitală atât pentru Suedia, iar apropierea de Rusia îi determină pe suedezi să-şi modernizeze apărarea de coastă
Rusia sfidează întreaga regiune: Racheta rusă a survolat spațiul aerian al R. Moldova în drum spre Ucraina, confirmă Chișinăul
Cine are dreptate? Ucraina susține că o rachetă rusă a intrat în spațiul României timp de 2 minute. MApN transmite că radarele Armatei și ale statelor NATO nu confirmă incidentul
Raport al serviciilor americane de informații: Bombardierul chinez stealth H-20 va transforma proiecția puterii strategice a Chinei până în anii 2030
Zelenski: Putin a ales deliberat să atace masiv infrastructură civilă în ziua Crăciunului. Poate fi ceva mai inuman?
Crăciun Fericit și Sărbători Luminate din partea echipei DefenseRomania!
Prioritatea de dreapta pe Frontul de Est. Un Su-25 s-a ciocnit în aer cu o dronă în Ucraina, dar povestea e cu final fericit pentru ruși (Foto)
În loc de un armistițiu de Crăciun: Armata rusă a executat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra instalațiilor militare și energetice ale Ucrainei
Putere de foc uriașă cu sute de obuziere. Polonia se străduiește să devină cea mai mare forță militară din Europa prin achiziționarea obuzierelor Krab și K9A1
Ucraina lovește aerodromul rusesc Millerovo (Foto/Video): Aici îşi avea ,,casa'' un important regiment de aviație de luptă cu avioane Su-35
Tancul modern Arjun Mk II, „made in” Africa de Nord? Propunere interesantă făcută de India unui stat african pentru producția de Arjun Mk II
Accident ori sabotaj: Cargoul rusesc Ursa Major n-a mai ajuns la Tartus, scufundându-se în vestul Mării Mediterane
La limita unui dezastru ecologic major în Marea Neagră: Petrolierele rusești reprezintă o amenințare pentru mediu - Rusia folosește nave cu o vechime de peste 50 de ani
Armata britanică testează cu succes o armă cu unde radio capabilă să neutralizeze roiurile de drone
Ucraina dezvoltă o nouă rachetă de croazieră avansată, capabilă să ajungă la Moscova: Versiunea de baza zboară cu 400 km/h și are o rază de acțiune de 140 km
Faceți cunoștință cu noul obuzier autopropulsat al SUA care poate doborî și rachete de croazieră sau avioane: Poate lansa obuze la viteze de peste 9.000 km/h
Oreshnik, cea mai nouă rachetă rusească nu este chiar atât de nouă: Prima analiză a epavei rachetei arată că piesele datează din 2017
Procesul lui Nicolae și Elenei Ceaușescu, din 25.12.1989, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Pierderea puterii și procesul. Mărturisiri din plutonul de execuție și ordinul ca toată lumea să treagă în toată lumea dacă Ceaușescu era achitat | Interviu Dan Voinea
Lista completă a noului Guvern Ciolacu 2.0. Continuitate la Apărare cu Angel Tîlvăr, nume nou la Externe cu reputatul ambasador Emil Hurezeanu
Un nou lot de Su-57 și un „bonus” de Su-34 au fost livrate Rusiei. Câte Su-57 de „generația a 5-a” deține azi Rusia, după căderea primului avion fabricat
Pachet militar important acordat Ucrainei de către Germania: Printre altele, tancuri Leopard 1A5, obuziere PzH 2000 sau sisteme Iris-T
Rutte ceartă Ucraina pentru criticile aduse Germaniei care refuză să livreze rachete Taurus Armatei ucrainene
41 e mai mare decât 9. Avioanele Gripen au „distrus” Su-27 la foc automat în cadrul unor lupte aeriene de tip dogfight
Mossadul ajunge până în Teheran. Israelul recunoaște că l-a lichidat în inima Iranului pe Ismail Haniyeh, liderul Hamas, și spune că va decapita și întreaga conducere Houthi
Carne de tun de la Kim: 1 din 10 militari nord-coreeni trimiși în Rusia au murit deja în luptele cu ucrainenii
Fortăreața Taiwan. Ultima linie de apărare în fața unei invazii chineze va fi formată din tancuri Abrams, o versiune specială dezvoltată pentru Taiwan
Viitorul avion de luptă de generația a VI-a se naște greu. SUA însă aprobă conceptul NGAD, cu echipaj uman
pixel