Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De la libertatea necenzurată a internetului la Panopticonul chinezesc
Strategica
Data publicării:
Panopticon este cuvântul care exprimă fizic un tip de clădire instituțională iar teoretic definește un sistem de control proiectat de filosoful și teoreticianul englez Jeremy Bentham în secolul al XVIII-lea. Conceptul inventat se referă la organizarea fizică a unei pușcării pentru a permite observarea tuturor prizonierilor de către un singur agent de securitate, fără ca deținuții să poată spune dacă sunt urmăriți sau nu. 
China
EXCLUSIV
China

Deși este imposibil din punct de vedere fizic pentru un singur paznic să observe toate celulele deținuților simultan, faptul că deținuții nu pot ști când sunt urmăriți înseamnă că sunt motivați să acționeze ca și când sunt urmăriți în permanență. Astfel, deținuții sunt obligați în mod eficient să își regleze propriul comportament. Arhitectura constă dintr-o rotundă cu o casă de inspecție în centrul acesteia. Din centru, managerul sau personalul instituției pot urmări deținuții. Bentham a conceput planul de bază ca fiind în egală măsură aplicabil spitalelor, școlilor, sanatoriilor și azilului, dar și-a dedicat majoritatea eforturilor pentru dezvoltarea unui proiect pentru o închisoare panopticon. Închisoarea lui este cea mai cunoscută acum sub termenul „panopticon”.

 

China, represiune și control social

 

Recenta controversă privind represiunea și controlul social implementat de Partidul Comunist Chinez în regiunea de nord-vest a Xinjiang, împotriva minorității turcomane și musulmane a uighurilor, a redeschis discuția privind „statul general de supraveghere” chinez. Astăzi, China are multe instrumente și metode la dispoziție pentru a obține, în timp real, un control total asupra cetățenilor săi.

Toate componentele adunate la un loc, prin sinergie, constitutie un singur model de supraveghere. Potențialul acestui mecanism, atât la nivel teoretic cât și la nivel practic a devenit real datorită transformării tehnologice a Chinei. Guvernul central a conceput un sistem, incluzând ultima tehnologie de colectare a datelor biometrice, care asociat cu o obiectivul menținerii ordinii și controlului social, constituie un aspect nu numai de noutate dar și un avertisment pentru toți ceilalți.

Introducerea în China, acum doi ani a sistemului de credit social (un set de „modele” pentru a verifica „fiabilitatea” oamenilor prin asocierea lor cu un scor și o listă neagră) a produs un imens angrenaj de reacții fizice și psihologice asupra celei mai populate țări din lume.

Orașele inteligente hiper-controlate și tot ceea ce este pus la dispoziție de inteligența artificială și controlul informației sunt astăzi folosite, pentru a răspunde necesarului Chinei de a își aserta autoritatea nu numai în interior, dar și pentru a răspunde oricărei forme de conflict venit din afară. Un mecanism complet care induce sentimentul descris în definiția panopticon-ului, unde cetățenii nu știu niciodată când sunt observați, ca atare provocând noi forme de interacție socială și personală. 

 

Control total și ireversibil

 

Libertatea fluxului de informație, lărgirea orizontului cunoașterii precum și capacitatea de influențare a comportamentului social al individului au fost astfel înscrise într-un algoritm care acordă puncte sociale, pe o scală a valorilor pe care numai Partidul Comunist o poate evalua și modela. Cetățenii nu au nici un fel de autoritate asupra evoluției acestei scale astfel încât controlul asupra lor este total și ireversibil. Asemănător cu evaluarea de credit din Occident, unde cetățenaul nu are nici un fel de autoritate asupra modelului de profilare, sistemul chinez de credite sociale a dus la instituirea unui sistem de pedepse și recompense. Dacă sistemul de profilaj de credit rămâne extrem de contreversat, dar limitat la capacitatea unui vestic de a lua credit, sistemul panopticonului devine generalizat și imposibil de sancționat de către subiecții săi.

Evoluția chineză actuală reprezintă produslui accelerării raționamentului pe care partidul comunist l-a formulat de ceva timp. Originea Panopticon-ului chinezesc de azi se află de fapt în anii ’70 și provine din cercetările stiințifice în cibernetică. Așa cum știm, cibernetica este știința care studiază controlul și interacția dintre oameni și mașini. Creatorul științei cibernetice, în 1948 a fost Norbert Wiener căruia i se și atribuie descoperirea cuvântului cibernetică.

Pentru China, Wiener-ul chinez este Qian Xuesen, considerat părintele programului chinez de dezvoltare a rachetelor. Om de știință chinez locuind principal în SUA, a fost vânat în timpul McCarthyismului, deoarece a fost acuzat de simpatii comuniste. El și alți oameni de știință chinezi au fost primii care au configurat modele de inginerie socială care, folosite de-a lungul timpului de către Partidul Comunist, au convers în ceea ce este cunoscut astăzi sub numele de Proiectul de Aur. Instituirea orașelor inteligente și sistemul de credit social sunt două exemple concrete ale aplicării teoriilor sociale ale lui Qian. Concret Qian a propus utilizarea, pentru prima dată, a inteligenței artificiale ca instrument de control social. Noile tehnologii permit China să contureze ceea ce a schițat Qian, prin dorința de a împărți spațiile și oamenii pentru a permite un control mai bun de către autorități.

 

Sistemul de credit social, o formă de supraveghere în masă

 

Inițiat în 2014 sistemul de credit social chinez a devenit operațional in 2018, urmând ca în anul 2020 să fie operaționalizate toate elemente sale definitorii. Sistemul va fi unificat și va exista un punctaj unic de credit social la nivelul întregului sistem pentru fiecare cetățean și afacere. Sistemul este considerat o formă de supraveghere în masă care folosește un sistem de recunoaștere facială și o tehnologie de analiză a datelor. În 2019, se estimează că 200 de milioane de camere CCTV de monitorizare ale rețelei "Skynet" au fost folosite în China continentală, opt orașe chineze clasându-se printre primele zece regiuni cele mai monitorizate din lume, în timp ce numărul de camere de supraveghere este de așteptat să va ajunge la 626 de milioane până în 2020, când sistemul de credit social devine pe deplin efectiv.

Efectele sociale asupra individului, provocate de către acest sistem au început gradual să se facă simțite. Până în 2018 puține restricții și doar sporadic au fost puse în aplicare cetățenilor chinezi pe care sistemul de supraveghere îi nota sub media creditului social impus la nivel național. Începând din noiembrie 2019, pe lângă comportamentul financiar necinstit și fraudulos, alte comportamente pe care unele orașe le-au enumerat oficial ca factori negativi ai calificărilor de credit includ  folosirea la maximum a muzicii sau consumul de alcool pe stradă.

Încălcarea regulilor de trafic rutier, de la cele mai simple până la cele mai grave, neprezentarea la programarea pentru o vizită medicală sau lipsa nemotivată la muncă, rezervările la restaurant sau hotel fără a face notificarea de anulare, sortarea incorectă a deșeurile personale etc sunt elemente de scădere a creditului social. Pe de altă parte, inducerea de compartamente sociale considerate benefice cum ar fi donarea de sânge, donațiile pentru acțiuni de caritate, voluntariatul pentru servicii comunitare și așa mai departe reprezintă puncte de creștere a creditului social.

 

Sistemul va produce schimbări majore în China

 

În iunie 2019, potrivit Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă din China, 26,82 milioane de bilete de avion, precum și 5,96 milioane de bilete pentru trenuri de mare viteză au fost refuzate persoanelor aflate sub media națională a creditului social. Anumite informații personale ale persoanelor din lista neagră sunt făcute accesibile în mod deliberat pentru societate și sunt afișate online, precum și la diverse locații publice, precum săli de cinema și autobuze. Pe de altă parte, persoanele cu medie ridicată a creditului social primesc recompense, cum ar fi reducerea timp de așteptare pentru tratament medical sau rezolvarea altor probleme in relația cu autoritățile, reduceri la hoteluri, probabilitate mai mare de a primi oferte de muncă și așa mai departe.

Acest model de condiționare a comportamentului social, economic și politic va deveni, din 2020 normă generalizată, provocând schimbări majore la scara întregii Chine. Problema fundamentala a Chinei a fost și rămâne gestionarea statului și înțelegerea complexului peisaj național, social și economic.

Astfel, pentru conducerea actuală construcția sistemului de credit social, cercetarea și dezvoltarea actuală sunt concentrate în mare măsură pe domenii precum analiza și integrarea infomației care pot asigura implementarea unui control mult mai efectiv a tendințelor sociale tradiționale sau celor nou apărute. Progresele tehnologice, șocul acestora asupra utilizatorilor precum și saltul făcut în utilizarea inteligenței artificiale formează angrenajul din spatele proiectului de gestionare socială a Chinei. Un proiect care se dovedește viabil doar dacă libertățile fundamentale, valorile si schimbul de valori au loc. Așa cum arată astăzi panopticon-ul chinez, nici una dintre formele naturale de interacție dintre om și mașină, dintre cetățean și autoritate nu sunt respectate.

Pericolul unei derive orweliene este pe cât de real pe atât de substanțial. Atunci cînd mașina decide că un cetățean are sau nu drepturi, statul și națiunea dispar complet și ireversibil. Iar puterea concentrată în mâna unui singur decident, care nu are complexitatea neuronală și nici nuanțele umane, este probabil cea mai dură formă de dicatatură. China își joacă sufletul său prin acest sistem.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider
Șeful Armatei Române, generalul Vlad: "Pericole constante de la Rusia" – De la Spoofing GPS la mine plutitoare în Marea Neagră
Nicușor Dan la Black Sea Forum: Eu văd România consolidată intern şi mai activă pe plan extern în UE și NATO

Ştiri Recomandate

Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
Morminte în noroi, dezinteres și vandalism: Mormintele soldaților ruși căzuți în războiul împotriva Ucrainei nu reprezintă niciun interes pentru statul rus
Fără J-35A, deocamdată. Deși s-a anunțat spargerea gheții, un aliat al Chinei a negat că e primul stat care a cumpărat „F-35-ul chinezesc”
Ucraina a mai pierdut un F-16: Pilotul a doborât șase ținte rusești, dar din păcate în timpul atacurilor ruse s-a prăbușit și nu a mai avut timp de catapultare
Un misterios avion chinez cu transponderul închis și alte zboruri din Iran spre China ridică o întrebare: Unde e de fapt uraniul îmbogățit al Iranului?
Lavrov: Occidentul nu a învins niciodată în istoria sa Rusia. Azi Occidentul colectiv s-a ridicat din nou împotriva noastră, dar nu ne va învinge nici acum
Mașinile de luptă Puma, despre care se zvonea că ar intra și în „bătălia pentru România” și care au avut la început probleme tehnice cu turela, „salvate” de Bundeswehr
Rusia a dezlănțuit din nou iadul stabilind un record: Zeci de rachete Kh-101 lansate de bombardiere Tu-95, sute de drone și rachete Iskander au fost lansate spre Ucraina din mai multe direcții
În cimitirul de tancuri din Ucraina: TOP 3 cele mai „îngropate” tancuri ale Rusiei, inclusiv „imbatabilul” T-90, cel mai performant tanc rus
Israelul a ordonat palestinienilor să evacueze zone din nordul Fâșiei Gaza înainte de intensificarea operațiunilor împotriva grupării teroriste Hamas
Kaan e un avion de viitor cu o altă menire, dar F-35 e palpabil: Cum ar putea Turcia reveni la F-35. Rămâne problema mărului otrăvit al Rusiei
Ivan pățitul: De teama Ucrainei, rușii își construiesc hangare speciale pentru a-și proteja „perlele rare”: Avioanele Su-57
B-2 Spirit, imagine concept. Photo source: NamuWiki
EXCLUSIV
Momentul în care Israelul a atacat nu a fost întâmplător: Zidul destructurat ce oferea Iranului adâncime strategică și paradoxul bombardierelor SUA B-2 care au lovit Iranul
Trump spune că nu va tolera continuarea procesului pentru corupție împotriva lui Benjamin Netanyahu, premierul Israelului
pixel