“Potrivit planului de teste, în luna noiembrie, va avea loc o lansare a rachetei hipersonice Zircon asupra unei ținte navale, ce va imita o navă de luptă a adversarului convențional. Lansarea va fi efectuată de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord”, a precizat sursa.
După cum a anunțat la începutul lunii octombrie o altă sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, prima fregată Proiect 22350, Amiral Gorshkov, va efectua, până la sfârșitul anului, încă trei lansări ale rachetei hipersonice Zircon, inclusiv asupra unei ținte care va imita un portavion.
Pe 07 octombrie, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valery Gherasimov, l-a informat pe președintele Vladimir Putin că, pe 06.10.2020, de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a fost efectuată lansarea unei rachete Zircon, la o distanță de 450 de kilometri. Nava a lansat racheta din Marea Albă, asupra unei ținte navale aflate în Marea Barents. Viteza rachetei a atins aproximativ opt Mach (un Mach este egal cu viteza sunetului), la o altitudine de 28 de kilometri.
Comentariul autorului: Specialiștii ruși au planificat un total de aproximativ 10 lansări-test ale noii rachete hipersonice cu bazare navală Zircon (3M22), care vor fi efectuate în perioada 2020-2021. Șapte sau opt dintre acestea vor avea loc de la bordul fregatei Amiral Gorhkov a Flotei de Nord, iar alte două sau trei de pe submarinul Severodvinsk (Proiect 885, clasa Yasen), din care cel puțin una din imersiune.
Până în prezent, au fost efectuate cel puțin două lansări de pe fregata Amiral Gorshkov, una la începutul lunii ianuarie (asupra unei ținte terestre) și una la începutul lunii octombrie (asupra unei ținte navale). Deși reprezentanții ruși nu au confirmat acest lucru, este posibil ca o altă lansare să fi avut loc în perioada aprilie-mai 2020.
Este planificat ca racheta să atingă o viteză de aproximativ nouă Mach și să poată lovi ținte terestre și navale la distanțe de peste 1.000 de kilometri.
Noua rachetă va fi introdusă în dotarea Forțelor Navale cât mai curând posibil, în perioada 2021-2022. Primele platforme purtătoare vor fi chiar cele de pe care sunt efectuate testele, respectiv fregatele Proiect 22350 și submarinele nucleare Proiect 885(M). În perspectivă, rachetele hipersonice Zircon vor putea fi întrebuințate de toate platformele navale, care dispun de instalații de lansare de tip 3S14, folosite în prezent de complexele de rachete Kalibr.
Biroul Federal de Investigații din Statele Unite (FBI) cere sprijinul cetăţenilor americani pentru găsirea unui Humvee furat vineri dimineață, 15 ianuarie 2020, dintr-un depozit de vehicule militare al Gărzii Naţionale a SUA din California.
Pe 18 ianuarie, cotidianul israelian "Maariv", citat de site-ul "i24NEWS", a relatat că șase avioane israeliene de tipul F-35 vor ateriza pentru prima dată în afara granițelor Israelului, pentru a participa la exerciții militare internaționale în Italia.
Armata algeriană a desfăşurat importante manevre aeriene şi terestre la Tindouf (sud), provincie la frontiera cu Sahara Occidentală şi Marocul, potrivit unor imagini difuzate luni seară la postul naţional de televiziune din Algeria, notează AFP.
Armata Statelor Unite a finalizat procesul de retragere a trupelor sale din Somalia, conform unui comunicat de presă al Comandamentului SUA pentru Africa (AFRICOM).
O navă rusească având misiunea de a amplasa conducte pentru finalizarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania va intra sub incidenţa unor sancţiuni din partea administraţiei americane, a indicat luni Ministerul german al Economiei, citat de AFP.
În cadrul unui interviu acordat publicației germane Spiegel, fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Shroeder, a declarat că reunificarea Crimeii cu Rusia reprezintă o reacție la extinderea NATO spre Est.
Inginerii care lucrează la radarul din cadrul programului pentru avionul de luptă Tempest au declarat că se așteaptă să obțină un succes la capitolul înregistrare și procesare date. Secretul, explică ei, este despre miniaturizare și digitalizare.
Jurnalul indian Times of India a informat, pe 18.01.2021, că oficialitățile de la New Delhi și-au exprimat intenția de a achiziționa din Rusia 21 de avioane de vânătoare MiG-29 și 12 avioane de vânătoare Su-30MKI.