Directorul Agenției de Securitate și Informații din Serbia, Aleksandar Vulin, a fost inclus pe lista de sancțiuni a SUA
Directorul Agenției de Securitate și Informații din Serbia (BIA), Aleksandar Vulin, a fost inclus pe lista de sancțiuni a SUA, după cum a anunțat Oficiul pentru Controlul Activelor Străine din Departamentul american al Trezoreriei. Departamentul american al Trezoreriei a motivat că Vulin a fost implicat în afaceri corupte pentru "a-și promova agendele politice și interesele personale în detrimentul păcii și stabilității în Balcanii de Vest”. "Aceste acorduri corupte au facilitat activitatea rusă rău intenționată în Serbia și în regiune", se arată în comunicat.
Potrivit anunțului Trezoreriei, Vulin este implicat în crima organizată transatlantică, operațiuni ilegale de narcotice și abuz în serviciu. "Vulin a avut relații reciproc avantajoase cu traficantul de arme, Slobodan Tešić, permițând transporturilor sale de arme să treacă liber peste granițele Serbiei".
Tešić se află pe lista neagră a SUA din 2017. Departamentul american al Trezoreriei l-a acuzat pe Vulin că "avansează" corupția în cadrul instituțiilor guvernamentale sârbe. Aceasta include utilizarea autorității pentru câștig personal "cum ar fi implicarea într-o rețea de trafic de droguri".
"Vulin a folosit pozițiile publice pentru a sprijini Rusia, a facilita activitatea malignă a acesteia care degradează securitatea și stabilitatea Balcanilor de Vest și oferă Moscovei o platformă pentru a-și extinde și mai mult influența în regiune", se arată în comunicat.
Vulin a fost anterior ministru al Apărării și Internelor în Serbia. Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că nu va ezita să vizeze actorii "care abuzează de pozițiile lor pentru a profita subminând guvernanța eficientă și democratică în Balcanii de Vest".
Impunerea de sancțiuni înseamnă că toate proprietățile pe care Vulin le-ar putea avea în SUA sau care sunt controlate de cetățeni americani vor fi blocate. De asemenea, îi este interzis să facă tranzacții cu cetățenii americani.
Cine este Aleksandar Vulin?
Aleksandar Vulin, fost asociat al Mirjanei Markovic, soția lui Slobodan Milosevic, este astăzi partener de coaliție al Partidului Progresist Sârb, aflat la guvernare.
După mulți ani de experiență ministerială în Guvernul Serbiei, în decembrie 2022 a fost numit șef al serviciului de securitate națională – Agenția de Securitate și Informații (BIA).
Pe 10 mai, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care își exprima îngrijorarea cu privire la numirea lui Vulin în funcția de șef al BIA, care este descris în textul rezoluției ca fiind o persoană "cunoscută pentru retorica sa anti-UE și pro-Kremlin".
Într-una dintre ultimele critici la adresa sa, ambasadele Ucrainei și Statelor Unite ale Americii la Belgrad, precum și UE, au criticat participarea lui Vulin la conferința internațională de securitate de la Moscova, în luna mai a acestui an.
Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că "este extrem de important să se efectueze o anchetă" asupra directorului Agenției de Securitate și Informații (BIA), Aleksandar Vulin, după ce Statele Unite au impus sancțiuni împotriva acestuia.
"Nu am observat că a fost găsită cocaină în biroul lui Vulin, ci la Casa Albă. Dar cred că este extrem de important să se efectueze o anchetă", a declarat Vucic în prima sa reacție după ce SUA i-au impus sancțiuni lui Vulin.
Vucic nu a răspuns la întrebarea jurnaliştilor dacă Vulin ar trebui să fie demis după impunerea sancţiunilor americane.
Acesta a spus doar că va vorbi "mâine, în detaliu", despre sancțiunile împotriva lui Vulini și despre poziția Serbiei. "Lui Vulin nu i s-au impus sancțiuni pentru vreo infracțiune, corupție, nimic; i s-au impus sancțiuni din cauza atitudinii sale față de Federația Rusă”, a spus Vucic.
Pro-europenii sârbi cer demiterea rapidă a lui Vulin din actuala funcție
Mişcarea Cetăţenilor Liberi (PSG), o entitate de opoziție pro-europeană, a declarat că îi cere premierului Ana Barnabiq ca în următoarea sesiune a Guvernului să-l demite imediat pe Aleksandar Vulini din funcția de director al BIA. Se știe că Aleksandar Vulin este o amenințare la adresa securității Serbiei și a regiunii și a fost doar o chestiune de timp până să fie făcute astfel de acuzații.
Faptul că o persoană necalificată precum Vulin este la conducerea BIA este o rușine pentru întreaga lume și pentru toți cetățenii Serbiei. El trebuie demis imediat, a declarat Pavle Garbović, deputatul PSG, într-un comunicat.
Membrul Comitetului Parlamentului Sârb pentru control și securitate a serviciilor, Marinka Tepic, din Partidul pro-european pentru Libertate și Justiție, a scris pe Twitter că "Vulin se află sub sancțiunile americane sub suspiciunea de corupție și trafic de droguri. Să vedem ce mesaj îi va trimite Aleksandar Vucic", a scris ea.
Borko Stefanović, de la același partid, a spus că, pentru prima dată în noua istorie a Serbiei, șeful unei agenții de securitate este trecut pe lista neagră americană din cauza corupției și implicării în traficul de droguri. "Vulin este un mare rău pentru stat și interesele cetățenilor", a spus Stefanović.
Fostul membru al Partidului Progresist Sârb - care este la putere - Dragan Shormaz, a afirmat că sancționarea lui Vulini Țeste doar începutul, întrucât, potrivit acestuia, pe listă vor fi adăugați și alți apropiați ai președintelui Vucic
Ce spune legea
Legea privind funcționarea BIA prevede că directorul acestei agenții este ales și poate fi demis de Guvern, însă condițiile pe care trebuie să le îndeplinească directorul nu sunt specificate în legislație.
Potrivit legii, Consiliul Naţional de Securitate oferă Guvernului avizul său cu privire la propunerea de numire sau revocare a directorilor agenţiilor de securitate.
Din Consiliul de Securitate Națională, printre alții, fac parte președintele Serbiei, premierul, ministrul apărării și ministrul de interne.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News