Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Directorul Agenției de Securitate și Informații din Serbia, Aleksandar Vulin, a fost inclus pe lista de sancțiuni a SUA
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
Directorul Agenției de Securitate și Informații din Serbia (BIA), Aleksandar Vulin, a fost inclus pe lista de sancțiuni a SUA, după cum a anunțat Oficiul pentru Controlul Activelor Străine din Departamentul american al Trezoreriei. Departamentul american al Trezoreriei a motivat că Vulin a fost implicat în afaceri corupte pentru "a-și promova agendele politice și interesele personale în detrimentul păcii și stabilității în Balcanii de Vest”. "Aceste acorduri corupte au facilitat activitatea rusă rău intenționată în Serbia și în regiune", se arată în comunicat.  

Potrivit anunțului Trezoreriei, Vulin este implicat în crima organizată transatlantică, operațiuni ilegale de narcotice și abuz în serviciu. "Vulin a avut relații reciproc avantajoase cu traficantul de arme, Slobodan Tešić, permițând transporturilor sale de arme să treacă liber peste granițele Serbiei".

Tešić se află pe lista neagră a SUA din 2017. Departamentul american al Trezoreriei l-a acuzat pe Vulin că "avansează" corupția în cadrul instituțiilor guvernamentale sârbe. Aceasta include utilizarea autorității pentru câștig personal "cum ar fi implicarea într-o rețea de trafic de droguri".

"Vulin a folosit pozițiile publice pentru a sprijini Rusia, a facilita activitatea malignă a acesteia care degradează securitatea și stabilitatea Balcanilor de Vest și oferă Moscovei o platformă pentru a-și extinde și mai mult influența în regiune", se arată în comunicat.

Vulin a fost anterior ministru al Apărării și Internelor în Serbia. Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că nu va ezita să vizeze actorii "care abuzează de pozițiile lor pentru a profita subminând guvernanța eficientă și democratică în Balcanii de Vest".

Impunerea de sancțiuni înseamnă că toate proprietățile pe care Vulin le-ar putea avea în SUA sau care sunt controlate de cetățeni americani vor fi blocate. De asemenea, îi este interzis să facă tranzacții cu cetățenii americani.

 

Cine este Aleksandar Vulin?

 

Aleksandar Vulin, fost asociat al Mirjanei Markovic, soția lui Slobodan Milosevic, este astăzi partener de coaliție al Partidului Progresist Sârb, aflat la guvernare.

După mulți ani de experiență ministerială în Guvernul Serbiei, în decembrie 2022 a fost numit șef al serviciului de securitate națională – Agenția de Securitate și Informații (BIA).

Pe 10 mai, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care își exprima îngrijorarea cu privire la numirea lui Vulin în funcția de șef al BIA, care este descris în textul rezoluției ca fiind o persoană "cunoscută pentru retorica sa anti-UE și pro-Kremlin".

Într-una dintre ultimele critici la adresa sa, ambasadele Ucrainei și Statelor Unite ale Americii la Belgrad, precum și UE, au criticat participarea lui Vulin la conferința internațională de securitate de la Moscova, în luna mai a acestui an.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că "este extrem de important să se efectueze o anchetă" asupra directorului Agenției de Securitate și Informații (BIA), Aleksandar Vulin, după ce Statele Unite au impus sancțiuni împotriva acestuia.

"Nu am observat că a fost găsită cocaină în biroul lui Vulin, ci la Casa Albă. Dar cred că este extrem de important să se efectueze o anchetă", a declarat Vucic în prima sa reacție după ce SUA i-au impus sancțiuni lui Vulin.

Vucic nu a răspuns la întrebarea jurnaliştilor dacă Vulin ar trebui să fie demis după impunerea sancţiunilor americane.

Acesta a spus doar că va vorbi "mâine, în detaliu", despre sancțiunile împotriva lui Vulini și despre poziția Serbiei. "Lui Vulin nu i s-au impus sancțiuni pentru vreo infracțiune, corupție, nimic; i s-au impus sancțiuni din cauza atitudinii sale față de Federația Rusă”, a spus Vucic.

 

Pro-europenii sârbi cer demiterea rapidă a lui Vulin din actuala funcție

 

Mişcarea Cetăţenilor Liberi (PSG), o entitate de opoziție pro-europeană, a declarat că îi cere premierului Ana Barnabiq ca în următoarea sesiune a Guvernului să-l demite imediat pe Aleksandar Vulini din funcția de director al BIA. Se știe că Aleksandar Vulin este o amenințare la adresa securității Serbiei și a regiunii și a fost doar o chestiune de timp până să fie făcute astfel de acuzații.

Faptul că o persoană necalificată precum Vulin este la conducerea BIA este o rușine pentru întreaga lume și pentru toți cetățenii Serbiei. El trebuie demis imediat, a declarat Pavle Garbović, deputatul PSG, într-un comunicat.

Membrul Comitetului Parlamentului Sârb pentru control și securitate a serviciilor, Marinka Tepic, din Partidul pro-european pentru Libertate și Justiție, a scris pe Twitter că "Vulin se află sub sancțiunile americane sub suspiciunea de corupție și trafic de droguri. Să vedem ce mesaj îi va trimite Aleksandar Vucic", a scris ea.

Borko Stefanović, de la același partid, a spus că, pentru prima dată în noua istorie a Serbiei, șeful unei agenții de securitate este trecut pe lista neagră americană din cauza corupției și implicării în traficul de droguri. "Vulin este un mare rău pentru stat și interesele cetățenilor", a spus Stefanović.

Fostul membru al Partidului Progresist Sârb - care este la putere - Dragan Shormaz, a afirmat că sancționarea lui Vulini Țeste doar începutul, întrucât, potrivit acestuia, pe listă vor fi adăugați și alți apropiați ai președintelui Vucic

 

Ce spune legea

 

Legea privind funcționarea BIA prevede că directorul acestei agenții este ales și poate fi demis de Guvern, însă condițiile pe care trebuie să le îndeplinească directorul nu sunt specificate în legislație.

Potrivit legii, Consiliul Naţional de Securitate oferă Guvernului avizul său cu privire la propunerea de numire sau revocare a directorilor agenţiilor de securitate.

Din Consiliul de Securitate Națională, printre alții, fac parte președintele Serbiei, premierul, ministrul apărării și ministrul de interne.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Drone Bayraktar TB2 în mâinile mercenarilor Wagner Group: Dronele au fost achiziţionat de către Forțele Armate din Mali
Pilotul fugar rus a vorbit. Cum a reușit Ucraina să pună mâna pe un elicopter Mi-8 intact: ”Timp de 3-4 zile, nimeni nu a înțeles ce s-a întâmplat”
Teheranul susține că a dejucat un plan al Israelului care urmărea sabotarea programelor aerospațiale iraniene
Un lider al grupului paramilitar neo-nazist rus „Rusich” a fost arestat în Lituania
Linia dură din structurile de forță rusești îi solicită lui Putin trecerea la un război mai agresiv în Ucraina. Primele masuri: demiterea lui Șoigu și Gherasimov și decretarea mobilizării generale
SUA au lansat noua Strategie Națională de Informații | Directorul CIA: Ne aflăm într-o eră marcată de competiție strategică, schimbări tehnologice rapide și amenințări transnaționale
Un angajat al agenţiei germane de achiziţii militare a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei
Doi militari ai Marinei SUA au fost arestați fiind acuzați că au vândut informații secrete Chinei
Prins între interesele financiare și teama pentru propria existență, oligarhul rus sprijină războiul din Ucraina
Serviciile din R. Moldova se „rup” de Rusia. SIS a denunțat două acorduri de parteneriat cu FSB rus
Șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR) susţine că militarii ucraineni vor începe curând eliberarea peninsulei Crimeea
Vicepreședintele comisiei de apărare din Ucraina, vacanță de lux în Maldive. Zelenski îl acuză de trădare, iar SBU a deschis o anchetă
Omul de afaceri ucrainean Evgheni Muraev, dorit de regimul Putin ca posibil preşedinte al Ucrainei după invazie: SBU a strâns mai multe dovezi
Șeful informațiilor ucrainene: Mergem după inamici precum Mossad-ul, avem și surse la Kremlin
Directorul Agenției de Securitate și Informații din Serbia, Aleksandar Vulin, a fost inclus pe lista de sancțiuni a SUA
Reţea de spionaj, destructurată în Republica Moldova: Doi cetăţenii ruşi, sub comanda FSB, identificau şi recrutau cetăţeni moldoveni
Ofensivă intelligence a Turciei pentru a ține Kurdistanul irakian departe de influența Iranului
Într-un gest rar, Eduard Hellvig și-a dat demisia din funcția de director al SRI: Mandatul trebuie să fie limitat. Misiunea mea - îndeplinită
Directorul CIA ar fi efectuat o vizitează discretă în Ucraina: I-a fost prezentat acestuia o strategie de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia
O eroare a spionajului rusesc a făcut ca serviciile de informații lituaniene să confirme că un paşaport găsit în biroul lui Prigojin a fost folosit de o sosie a acestuia
Transferul “pe ascuns” al prizonierilor de război ucraineni din Rusia în Ungaria naște noi tensiuni între Budapesta și Kiev
O întâlnire „secretă” confirmă declinul Rusiei: Blocată în Pacific, China înțelege că se află într-o poziție dificilă și alege dialogul cu SUA
Praga nuanțează declarațiile președintelui ceh Pavel care a declarat că cetățenii ruși din Occident ar trebui monitorizați pe modelul implementat de SUA între 1942 şi 1945
Rusia folosește și ”intermediari” pentru a împiedica Suedia să adere la NATO - Serviciul suedez de Informații Militare
Instalaţia de interceptare ar completa acțiunile Chinei, care are de mult timp o unitate de spionaj în Cuba
Serviciile ucrainene au publicat o conversație interceptată în care rușii recunosc că au distrus barajul Kahovka, dar acțiunea „nu a mers conform planului”
China ar putea construi o bază de spionaj în Cuba (WSJ). Oficialii de la Casa Albă spun că informațiile ”nu sunt exacte"
Rușii pun gând rău telefoanelor Apple. FSB susține că serviciile SUA au penetrat mii de telefoane într-o operațiune de spionaj
Serviciul de informații al Ministerului francez al Apărării își reorganizează activitatea, trecând la o analiză de „360 de grade” a amenințărilor
Ministerului Apărării al Regatului Unit: Războiul din Ucraina a făcut din Rusia o societate paramilitară

Ştiri Recomandate

Mai mult sprijin pentru Ucraina, cere Scholz. Germania va trimite un al treilea sistem Patriot, în timp ce Spania promite rachete Patriot
Atac atipic al Rusiei cu rachete hipersonice Kinjal în vestul Ucrainei. Polonezii au ridicat din nou avioanele F-16 în aer
Erdogan a discutat și cu Iohannis, dar un zâmbet din timpul întâlnirii cu Rutte pare să trădeze alegerea Turciei
Avioanele de luptă ale Chinei au reluat provocările asupra Taiwanului, imediat după ce Blinken a părăsit Beijingul
Obuzierele K9 Thunder vor veni cu 18.000 obuze. România achiziționează patru versiuni diferite ale proiectilului de 155 mm
”Rusiei i-ar fi mai greu fără China”. După întâlnirea cu președintele chinez, Anthony Blinken vorbește și despre încercările Chinei de a influența alegerile din SUA
Hamas trage de timp și refuză armistițiul. Israelul a anunțat că e „ultima șansă” pentru eliberarea ostaticilor înainte de intrarea în Rafah
Romania is close to signing contract for K9 Thunder howitzers
Putem ajuta, spune Varșovia. Bărbații ucraineni eligibili pentru mobilizare ar putea fi returnați Kievului
Informații recente arată că Turcia se gândește să operaționalizeze sistemul antiaerian rusesc S-400
Zaharova: Ucraina și-a primit ”recompensa”. Iată de ce sunt atât de nervoși oficialii de la Moscova, după aprobarea ajutorului american pentru Ucraina
"Nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor": Un oficial american a recunoscut că bombele de înaltă precizie GLSDB, furnizate Ucrainei, au fost ineficiente pe front
SUA speră că furnizarea rachetelor ATACMS va determina Berlinul să trimită Ucrainei rachete Taurus: Este o decizie pe care trebuie să o ia Germania
Ucraina retrage tancurile Abrams de pe linia frontului din cauza atacurilor cu drone rusești: Cel mai puternic simbol ale puterii militare americane este pus în dificultate
Occidentul trebuie să evite să devină la fel de dependent de China cum a fost de Rusia
SUA ar fi trimis în secret Ucrainei peste 100 de ATACMS: Unele au fost imediat utilizate pentru a lovi un aerodrom militar rusesc din Crimeea
Livrarea ATACMS indică o schimbare în strategia SUA, spun unii experți militari: Anterior au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor
Viceamiralul american Mike LeFever: Pentru Rusia, Ucraina este doar un prim pas din multe altele. Observați șmecheriile pe care le fac și în jurul țărilor baltice
Rusia încearcă să perturbe construirea noilor linii defensive ale armatei ucrainene. Militarii ruși au început să lovească tehnica folosită pentru construcția fortificațiilor
Dronele americane din Italia și-au împărțit zonele de responsabilitate: Cele aparținând Forțelor Aeriene operează în Marea Neagră, iar cele ale Forțelor Navale în Marea Mediterană
Croația a primit primele șase avioane Rafale. ”Spațiul aerian va fi și mai sigur de astăzi”
Suedia acționează deja ca un membru senior al NATO: Un batalion mecanizat de dimensiuni reduse va fi dislocat în Letonia
SUA sunt pe ultima sută de metri cu programul dronelor de luptă autonome. Noile UAV-uri vor face echipă cu F-35 și F-22
”Scutul” Republicii Moldova, construit cu bani de la UE. Estonia cumpără radare, blindate și echipament de bruiaj pentru Chișinău
NATO a exersat transferul trupelor și echipamentelor spre România, în Exercițiul Eagle Overland 24
Armata rusă a capturat primul vehicul de asalt M1150 ABV de pe frontul din Ucraina (Foto/Video)
Forțele ucrainene pentru Operații Speciale au țintit și distrus un alt sistem rusesc de apărare antiaeriană BUK (Foto/Video)
În ciuda aprobării ajutorului militar oferit de SUA, Europa ar trebui să-și sporească sprijinul pentru Ucraina
Coreea de Sud prezintă racheta balistică CTM-290 de care Polonia este foarte interesată (Foto/Video): A fost semnat deja un contract de achiziţie
Rusia a respins propunerea ONU de interzicere a amplasării armelor nucleare în spațiu
Raport ISW: Eficiența pe câmpul de luptă din Ucraina a noului ATACMS ar putea fi diminuată de întârzierile în ceea ce privește acordarea ajutorului american
pixel