Ultranaţionaliştii sârbi strâng relaţiile de prietenie cu mercenarii Wagner pentru a putea menținere presiunea asupra Kosovo
La câteva săptămâni după inaugurarea (04.11.2022) noului sediu al Wagner din Sankt Petersburg,, ultranaționalistul sârb Damjan Knezevic a efectuat o vizită la sediul controversatei companii ruse.
Într-un videoclip postat pe 27 noiembrie, Knezevic și un coleg din grupul său, Patrula Poporului, au fost văzuți la Centrul Wagner, împreună cu alți vizitatori, făcând turul sălilor de ședințe ale centrului și alte birouri.
"Mulți dintre prietenii mei vor fi mândri că am avut onoarea să vizitez Centrul Wagner", a spus Knezevic în videoclipul filmat în Rusia. "Acest centru și această organizație sunt extrem de populare în Serbia".
Experții occidentali au avertizat în mod repetat despre potențialul aliaților de extremă dreaptă ai Rusiei din Serbia de a provoca perturbări. Acest potențial s-a manifestat în protestele organizate în primele zile ale ocupației Ucrainei care au fost evidențiate prin declarațiile unor lideri sârbi cu privire la război și refuzul Guvernului sârb de a se alătura sancțiunilor occidentale.
Pentru ruși, vizita lui Knezevic, împreună cu fondatorul Centrului ruso-sârb, Orlovi, părea să aibă ca scop contracararea percepției conform căreia Rusia a devenit izolată de când și-a lansat invazia în Ucraina în urmă cu nouă luni. În cucerirea vecinului său, ea mizează pe sprijinul mercenarilor Wagner și, în cazuri mai rare, pe luptătorii sârbi și străini.
Într-un interviu acordat Serviciului Balcani al postului de radio Europa Liberă, în care a spus că este "încântat să accepte" invitația lui Wagner, Knezevic a recunoscut că speră că vizita sa ar putea garanta sprijinul Rusiei pentru disputele cu Kosovo, care datează de câteva decenii. "Trebuie să asigurăm cât mai multă cooperare și asistență din partea Federației Ruse și a armatei ruse în cazul unui conflict în Kosovo".
Însoțitorul lui Knezevic în vizita la sediul Wagner,t, liderul Centrul ruso-sârb Orlovi, Aleksandar Lisov, se află în spatele unui grup pro-război constituit pe rețeaua Telegram și denumit numit Z-Orlovi. Numele acestui cont pare a fi o referire clară la simbolul "Z" văzut pe vehiculele blindate rusești în primele săptămâni și luni ale invaziei.
În cursul acestei veri, procurorii sârbi au inițiat un dosar pentru presupusele amenințări ale Z-Orlovi împotriva activiștilor anti-război din Serbia.
Măsuri simbolice de pedepsire a sârbilor implicați în războiul din Ucraina
Înalta Curte de la Belgrad a condamnat în 2017 un cetățean sârb la un an de închisoare cu suspendare pentru că a luptat într-o unitate Wagner. Acesta a fost un caz de testare a modului în care sistemul de justiție va aplica legile care interzic lupta în războaie străine.
Au existat și alte cauze în justiție care au dus la pedepse simbolice sau minime pentru sârbii care au luptat alături de ruși sau separatiști susținuți de ruși în estul Ucrainei. Din cei 32 de condamnaţi până acum de instanţele sârbe, 28 de inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare, în timp ce alţi patru au fost condamnaţi la arest la domiciliu pe o perioadă de şase luni.
Ambasada Ucrainei la Belgrad a declarat că nu cunoaște niciun contact pe care Knezevic ar fi putut să-l fi avut cu Wagner, dar a avertizat că întâlniri similare ar putea prezenta riscuri potențiale de securitate pentru Serbia.
Ambasada Ucrainei a spus că "astfel de contacte, în primul rând, ar trebui să fie îngrijorătoare pentru structurile de securitate din Serbia, întrucât legislația acestei țări interzice nu numai terorismul, ci și mercenarii". Ambasada Ucrainei a mai susținut că legislația rusă interzice formarea de grupuri armate private, descriind, prin urmare, activitățile lui Wagner ca fiind echivalente cu cele ale unei "organizații teroriste".
Din 2014, conform Codului Penal al Serbiei, cetățenilor li se interzice participarea la conflicte străine și pot fi condamnați la pedepse între șase luni și cinci ani de închisoare. Se prevede o pedeapsă de opt ani închisoare dacă aceste acțiuni sunt întreprinse în cadrul unui grup organizat. Între timp, organizarea de grupuri care participă la războaie străine este o infracțiune penală pedepsită cu zece ani de închisoare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News