După ce au tranzitat România blindatele turcești Cobra II au ajuns pe frontul din Ucraina (Video). „Cadoul” sultanului provoacă supărarea Rusiei
Blindatele de luptă de producție turcească Cobra II au ajuns pe frontul din Ucraina. Ele au fost donate Ucrainei chiar de către Turcia, stat care sub conducerea lui Recep Taiyyp Erdogan a devenit foarte apropiată de Federația Rusă.
Blindate de luptă turcesti de tip Cobra II. Foto: Otokar
Însă în ciuda apropierii dintre Turcia și Rusia, Ankara a jucat un rol determinant în primele faze ale războiului rus împotriva Ucrainei. Nu doar politic prin asigurarea cadrului propice pentru semnarea Acordului de la Istanbul privind transportul de cereale, dar și militar: Dronele Bayraktar TB2 achiziționate și oferite Ucrainei au fost decisive în respingerea ofensivei ruse în prima fază a conflictului.
Rusia a încercat și ea să achiziționeze drone TB2. În luna iulie într-o întâlnire cu oficiali de rang înalt din țara sa, președintele Erdogan a anunțat că omologul său rus, Vladimir Putin, i-ar fi cerut să înființeze o fabrică a companiei Baykar, pentru a produce drone de atac Bayraktar în Rusia. Ankara nu a vândut însă tehnica Rusiei care s-a reorientat către aliatul ei mai fidel, Iranul.
Însă deși Turcia și Rusia sunt apropiate politic, ajutorul militar venit dinspre Semilună către Ucraina continuă. Recent, pe frontul ucrainean au ajuns și vehiculele blindate Cobra II.
Prezența Cobra II pe frontul ucrainean a fost semnalată de presa de specialitate din Ucraina. Portalul Mil.ua a publicat imagini video cu trei blindate Cobra II de producție turcească, două dintre vehicule având pe ele steagul Ucrainei.
E de așteptat ca ajutorul militar să provoace supărare la Moscova.
Blindatele turcești Cobra II au ajuns pe frontul din Ucraina după ce au trazitat România
Blindat de luptă turcesc de tip Cobra II. Foto: Otokar
DefenseRomania a semnalat de luna trecută că un lot mare de vehicule blindate turce Cobra II a fost reperat în România. Imagini cu transportul acestor vehicule pe calea ferată au fost publicate pe rețelele de socializare.
are capacitatea de a transporta până la nouă soldați, inclusiv un șofer și un comandant, și echipamente aferente îndeplinirii unei misiuni de luptă. Acesta poate opera fie împreună cu sistemele de apărare antiaeriană, sistemele de comunicații, dar și independent.
Structura monococă a vehiculului blindat Cobra II are la bază un șasiu 4×4. Designul modular al vehiculului încorporează caracteristici tehnice și tactice avansate. Cobra II are o lungime totală de 5,6 m, o lățime de 2,5 m și o înălțime de 2,2 m. Ampatamentul și gardă la sol ale vehiculului sunt de 3,5 m și, respectiv, 400 mm, în timp ce greutatea brută a vehiculului este de 12.000 kg.
Vehiculul este dotat cu o suită de echipamente. Astfel, Cobra II poate fi echipat cu o staţie de arme controlată de la distanţă (RCWS) care integrează o mitralieră de 25 mm. De asemenea, vehiculul poate fi echipat cu un sistem de rachete sol-aer cu rază scurtă de acţiune AiHSFS de la ASELSAN, dar poate dispune şi de un lansator de grenade.
Blindajul Cobra II oferă protecție împotriva gloanțelor de calibrul 7,62 mm și a schijelor de obuze de artilerie. De asemenea, vehiculul protejează echipajul de fragmente și dispozitive explozive improvizate (IED). Cobra II este propulsat de un motor diesel cu șase cilindri, cuplat la o cutie de viteze automată. Acesta produce o putere de 281 CP (210 kW) la 2.500 rpm și un cuplu de 970 Nm la 1.700 rpm. Cobra II poate atinge o viteză maximă de 110 km/h pe șosea și are o autonomie maximă de croazieră de 700 km.
CITEȘTE ȘI: Un King Air 350 francez a decolat din România și a survolat zona litoralului românesc. Zborul - cel mai probabil și în aria incidentului provocat de Su-35
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News