Exercițiu militar de amploare, pe teritoriul Poloniei, României și Germaniei. ”Arcane Thunder 23” ajunge și la Mihail Kogălniceanu
Unitatea de informații strategice a Forțelor Armate americane din Europa va desfășura un amplu exercițiu multinațional în Germania, Polonia și România. ''Forța 2 Multi-Domeniu (Multi-Domain Task Force-2 - MDTF 2) și parteneri multinaționali vor desfășura exercițiul ”Arcane Thunder 23”, în Mainz-Kastel, Germania; Ustka, Polonia; și Mihail Kogălniceanu, România”, au informat Forțele Terestre ale SUA din Europa și Africa, pe 21 august.
Soldați americani ai Diviziei 101 Aeropurtate (Air Assault) participă alături de militari români la un exercitiu terestru și aerian la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 28 iulie 2022. Sursa Foto: dvidshub.net.
Exercițiul va avea loc în perioada 28 august – 8 septembrie 2023 și are ca scop să experimenteze și testeze integrarea efectelor în cele cinci domenii operaționale (recunoscute de Departamentul american al Apărării) – aerian, terestru, maritim, spațial și cibernetic.
La activități, vor participa structuri din șapte țări, în timp ce militari din alte două țări vor urmări exercițiul în calitate de observatori.
”Arcane Thunder 23” va aplica conceptul multi-domeniu pentru a se asigura că națiunile aliate și partenere au un avantaj mai mare împotriva potențialilor adversari, în toate domeniile, precum și în spectrul electromagnetic și mediul informațional”, a declarat colonelul Patrick Moffett, comandantul MDTF-2.
„Personal militar din șapte țări, inclusiv Germania, Polonia, România, Finlanda, Franța, Regatul Unit și Statele Unite, este de așteptat să participe la exercițiu pentru a afla mai multe despre convergența efectelor multi-domeniu”, a precizat Moffett.
Contingente din Italia și Cehia vor urmări activitățile desfășurate pe timpul exercițiului.
Exercițiul ”Arcane Thunder 23” este prima activitate de pregătire de mare anvergură, condusă de MDTF-2. În plus, exercițiul este considerat unul deosebit de important, fiind inclus în Proiectul Convergence al US Army (Forțele Terestre ale SUA) care evaluează progresul eforturilor de modernizare ale US Army.
În cadrul exercițiului, Centrul de Operații al MDTF-2 (All Domain Operations Center - ADOC) va integra și prelucra cantități foarte mari de date și informații în intervale scurte de timp.
Informațiile rezultate în urma prelucrării vor accelera atât procesul de identificare a țintelor (Targeting), făcând ciclul senzor-tragător cât mai rapid posibil, cât și procesul de sincronizare a efectelor letale și neletale.
Unitățile SUA participante includ MDTF-2, Artileria Diviziei 10 Montane, Comandamentul 56 Artilerie, Brigada 41 Artilerie, Batalionul 3 al Regimentului 27 Artilerie și Comandamentul 21 Sprijin de Teatru.
Cu sediul în Mainz-Kastel, Germania, MDTF-2 a fost activat în 2021 și are peste 400 de angajați
Unitatea MDTF-2 este formată dintr-un HHC (stat major și companie de stat major), un batalion de efecte multi-domeniu (MDEB) și o companie de sprijin pentru o brigadă (Compania 228 Sprijin de Brigadă). Batalionul MDEB este format dintr-o companie de comunicații, o companie de activități cibernetice și electromagnetice (CEMA), o companie de informații militare (MICO), o companie spațială și un HHC.
Abilitatea specială a unității constă în analiza unei multitudini de informații din toate domeniile și reținerea celor relevante, totul într-un timp foarte scurt. Astfel, MDTF-2 se distinge printr-o arhitectură de rețea complexă, care asigură primirea și filtrarea de date brute de la o multitudine de senzori, capabilități de calcul de vârf, capacități de transport și de stocare a datelor, precum și capacitatea de a transfera virtual date neclasificate către domenii de clasificare superioară – totul foarte rapid.
În 2021, la un exercițiu din Norvegia, MDTF-2 a avut senzorii proprii dispuși la bordul unor baloane de mare altitudine. Dar, pe lângă acești senzori, unitatea mai primește informații și date brute și de la alte structurile posibile – de exemplu sateliți, care monitorizează zona de interes.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News