Australia va furniza un număr important de tancuri M1A1 Abrams către Ucraina. Chiar dacă sunt într-o versiune mai veche, blindatele reprezintă o importantă gură de oxigen pentru forțele armate ucrainene.
,,Suntem în Poligonul BIM, fieful Infanteriei Marine, la 330 de kilometri de coastele peninsulei Crimeea, ocupată abuziv de Rusia acum cinci ani. Exerciţiile desfăşurate cu partenerii noştri vin să consolideze deprinderile noastre de a respinge orice acţiune agresivă atât în teren, în zona lagunară din nordul Dobrogei, cât şi pe mare", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Române, colonel Corneliu Pavel.
La antrenamentul din poligonul BIM Babadag a participat pentru al nouălea an consecutiv şi Batalionul 341 Infanterie din Topraisar, cunoscut sub numele de "Rechinii albi".
,,Cel mai mare câştig este angajarea constantă în activităţi internaţionale. Astfel, ne menţinem actualizate tehnicile, tacticile şi procedurile pe care pe de o parte le exersăm în misiunile internaţionale la care participăm şi, în acelaşi timp, facem schimb de experienţă cu partenerii noştri din NATO şi bazinul Mării Negre", a afirmat comandantul Batalionului 341 Infanterie, locotenent colonel Ciprian Balica.
Aproape 300 de militari din România, Bulgaria, Georgia, Moldova, Statele Unite şi Ucraina au participat în perioada 13-20 martie în Poligonul BIM în primul modul de pregătire al BSRF din acest an.
În aceste antrenamente, Forţele Terestre Române au mai fost reprezentate de militari ai BIM Babadag, iar Forţele Aeriene Române de militari ai Bazei 95 Aeriene.
BSRF este o iniţiativă regională anuală, condusă de Corpul SUA de Infanterie Marină dislocat în Europa şi Africa (US Marine Corps Forces Europe and Africa) la care participă ţări membre ale NATO şi state partenere din zona Mării Negre, Balcani şi din regiunea Caucazului.
BSRF are drept obiectiv creşterea nivelului de interoperabilitate al forţelor armate prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Australia va furniza un număr important de tancuri M1A1 Abrams către Ucraina. Chiar dacă sunt într-o versiune mai veche, blindatele reprezintă o importantă gură de oxigen pentru forțele armate ucrainene.
T-90M Proryv e cel mai avansat tanc rus, exceptând „fantoma” T-14 Armata. T-90M a fost folosit intens pe câmpul de luptă din Ucraina, unde a suferit inclusiv pierderi. Însă T-90M e de departe cel mai capabil tanc pe care ocupantul rus îl are azi la dispoziție.
Mari unități și unități de artilerie din 27 de țări NATO și partenere au început exercițiul Dynamic Front în cea mai extinsă formulă de la lansarea sa.
Expertul în securitate Iulia Joja anticipează că o revenire la putere a lui Donald Trump va accentua cererea SUA pentru ca statele membre NATO să atingă atingă un procent cât mai mare din PIB pentru înzestrare. Aceasta a fost una din cerințele pentru care Donald Trump a insistat în primul său mandat.
La 1 noiembrie 2024, o delegație formată din generali în retragere ai forțelor americane aflate în Coreea (USFK) și ai armatei sud-coreene, invitată de Korea Defense Veterans Association (KDVA) și Korea-U.S. Alliance Foundation (KUASF), a vizitat unitatea de producție Changwon a companiei Hanwha Aerospace. Grupul a analizat liniile de producție pentru sisteme-cheie, inclusiv obuzierul autopropulsat (SPH) K9 și vehiculul de aprovizionare cu muniție (ARV) K10, reflectând discuțiile în curs privind consolidarea cooperării în domeniul industriei de apărare între Coreea de Sud și Statele Unite. Printre delegați s-au numărat generalii în retragere Curtis M. Scaparrotti, Walter L. Sharp, Robert B. Abrams, Leem Ho-young și generalul-maior Shin Kyung-soo, care au analizat modalitățile de intensificare a colaborării în domeniul apărării între aliați.
Europa de Est devine o regiune în care tot mai multe state produc mașini de luptă pentru infanterie (MLI). După Ungaria și Ucraina care produc mașini de luptă Lynx - ucrainenii produc în colaborare cu nemții în plin război -, România va deschide și ea după finalizarea programului de înzestrare cu mașini de luptă o linie de producție.
Croația achiziționează 50 de tancuri germane noi Leopard 2A8, care este cea mai recentă versiune a puternicului tanc german, iar zilele săptămâna aceasta a fost făcut primul pas în realizarea acestei achiziții.
Grecia își consolidează flota Hawk prin achiziționarea a 35 de elicoptere UH-60M Black Hawk de la Lockheed Martin. Versiunea e același pedigree cu S-70 Black Hawk, achiziționate de România, dar pentru Ministerul Afacerilor Interne. Lockheed propune o ofertă avantajoasă și pentru Armata României.
Corpul Multinațional Sud-Est al NATO (MNC-SE) conduce un exercițiu multinațional al posturilor de comandă (CPX – Command Post Exercise) în care se simulează o operație de apărare pe flancul estic al Alianței. Exercițiul, numit „Arcul Carpatic 24” are loc în perioada 21 – 28 octombrie. Pe lângă statul major al MNC-SE, în exercițiu sunt implicate comenzi de nivel divizie și brigadă din România, SUA și Franța, potrivit unui comunicat de presă (25 octombrie) al Forțelor Terestre Americane din Europa (US Army – Europe).
MGCS (Main Ground Combat System), cunoscut și sub denumirea de Eurotank, cunoaște noi amânări. Noul tanc germano-francez ar trebui să înlocuiască tancurile Leopard și Leclerc.
Unul din cele mai așteptate programe de înzestrare ale Armatei României este cu siguranță cel al mașinilor de luptă ale infanteriei. Licitația urmează să fie demarată în viitorul apropiat iar obiectivul este producția în România.
România urmărește să extindă achiziția de tancuri în viitorul apropiat iar unul din obiectivele programului e implicarea industriei de apărare în proces prin cooperare industrială în ceea ce guvernanții noștri numesc continuu „revitalizarea industriei”.
Rușii au reușit să captureze și să extragă din Ucraina un tanc Leopard 2 în versiunea A6. Tancul se află deja la uzina Uralvagonzavod, principala uzină de producție a tancurilor, unde sunt produse și celebrele T-90.
Ucraina folosește mai multe tipuri de obuziere de 155 mm, fie șenilate fie pe roți, inclusiv obuziere franceze Caesar. Care au fost primite în număr destul de mare, dar departe încă de promisiunile făcute de francezi. Rata de supraviețuire a Caesar e însă una foarte bună.
Ucraina urmează să primească 49 de tancuri M1A1SA Abrams pentru a-și consolida eforturile de apărare împotriva invaziei rusești. Aceste tancuri, deși de fabricație americană, nu vor veni direct din SUA, ci vor fi trimise din Australia, cu aprobarea Washingtonului.
Compania turcă Otokar a anunțat că a fost declarată câștigătoare de către Ministerul Apărării Naționale (MApN) în programul de înzestrare cu blindate ușoare 4x4 al României.
DefenseRomania se află în Coreea unde ia parte la Kadex 2024 (Korea Army International Defense Exhibition). În cadrul evenimentului organizat de partea coreeană publicația noastră a purtat mai multe discuții cu oficiali coreeni din industria de apărare. Una dintre discuții s-a axat pe posibila înzestrare cu tancuri K2 Panther.
Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 30.09.2024, că, prin semnarea unui decret prezidențial, Vladimir Putin a dispus încorporarea, în perioada octombrie-decembrie, a 133.000 de recruți pentru executarea serviciului militar obligatoriu. Decretul a fost publicat pe portalul cu informații juridice.
Marocul a încheiat un parteneriat cu compania Tata Advanced Systems Limited (TASL) din India pentru a produce pe plan intern vehiculele de luptă blindate WhAP (Wheeled Armored Platform) 8×8 .
Trupele ruse riscă tot mai mult în aceste zile lansând atacuri mai mari, chiar cu batalionul, în care înregistrează pierderi importante, care ajung și la 80% din forța inițială de atac.
România a semnat miercuri un acord cu Statele Unite pentru un împrumut în valoare de 920 de milioane de dolari destinat modernizării capabilităților militare.
În cadrul unui eveniment al armatei britanice de săptămâna aceasta, Rheinmetall a dezvăluit publicului noul tanc de luptă principal Challenger 3 al Regatului Unit. Având un blindaj îmbunătățit și un tun cu țeavă lisă de 120 mm vehiculul de luptă este considerat de compania germană drept cel mai avansat tanc din cadrul armatelor statelor NATO.
După ce „operațiunea militară specială” de cucerire a Kievului s-a transformat într-un adevărat război de uzură în tranșee ce se întinde deja de aproape trei ani, pierderile înregistrate de ambele părți sunt uriașe. Nu doar în număr de victime ci și în tehnică pierdută.
Președintele României Klaus Iohannis a înștiințat Parlamentul că a aprobat dislocarea în țara noastră a unui contingent de Forțe navale pentru Operații Speciale (FOS) americane. Acestea vor contribui la securitatea țării noastre și vor lucra, coopera și antrena alături de FOS român.
România are în vedere achiziția de elicoptere de atac și multirol în următorii ani, într-un program major pentru Forțele Terestre ce se va întinde și în deceniului următor. Una dintre propuneri este legendarul elicopter Black Hawk, produs de americanii de la Lockheed Martin în Polonia în cadrul companiei PZL Mielec, parte a Lockheed. Despre Black Hawk și propunerea pentru Armata României, DefenseRomania a discutat cu oficialii PZL Mielec.
Gigantul coreean Hanwha se pregătește să prezinte planul de offset pentru contractul în urma căruia va livra 54 de obuziere K9 Tunetul către Armata României.
Presa rusă a anunțat că, pe 16.09.2024, pe portalul oficial de Internet cu informații juridice, a fost publicat un decret al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, prin care se stabilesc efectivele Forțelor Armate la 2.390.000 de persoane, între care 1.500.000 de militari.
Pe 14 septembrie, în cadrul ceremoniei desfășurate la Belgrad pentru promovarea unor cadre militare din Armata sârbă, președintele Aleksandar Vucic a anunțat că Serbia va introduce în curând serviciul militar obligatoriu pentru bărbați.
România a achiziționat un batalion de tancuri americane Abrams M1A2, dar în următorii ani acestea vor mai fi completate cu alte tancuri. Experții explică de ce e bine ca următoarele batalioane să fie un alt tip.
Ucraina folosește intens tancuri occidentale, deși în continuare greul cade pe tancurile de producție sovietică, multe dintre ele livrate de state care aveam în arsemnal asemenea tehnică.
Deși NATO menține în prezent un control ferm asupra Mării Baltice, capacitățile militare ale Rusiei în zonă rămân impresionante, putând oferi Moscovei opțiuni strategice neprevăzute în timpul unei crize. Într-un articol publicat în publicația franceză Challenges din 25 aprilie 2025, Vincent Lamigeon folosește imagini din satelit de la Maxar, analizate de Safran AI, pentru a oferi o analiză completă a forțelor navale, aeriene și hibride pe care Rusia le are în regiunea baltică, cu accent pe enclava Kaliningrad.
Un avion de luptă ucrainean MiG-29 a distrus un punct rusesc de control și lansare pentru drone FPV. Punctul distrus a fost localizat în sudul Ucrainei, potrivit unui videoclip publicat de canalul de Telegram Sonyashnyk, care este asociat cu Forțele Armate ale Ucrainei.
Franța și India au pus bazele celui mai mare acord în domeniul apărării încheiat vreodată între cele două țări, marcând astfel prima comandă de export pentru varianta navală a avionului de vânătoare francez Rafale Marine (Rafale M), care are la bază livrarea către Marina indiană a 26 de astfel de aeronave de luptă.
Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, condusă de reprezentantul Mike Rogers, a prezentat, la 27 aprilie 2025, un proiect de lege care vizează investirea a 150 de miliarde de dolari în modernizarea armatei Statelor Unite și consolidarea securității naționale. Această inițiativă a fost elaborată în colaborare de Comisiile pentru serviciile armate ale Camerei Reprezentanților și Senatului, în parteneriat strâns cu Casa Albă, și se aliniază obiectivelor strategiei „Peace Through Strength” a președintelui Donald Trump.
Rusia așteaptă un semnal din partea Ucrainei privind reluarea negocierilor directe cu Moscova, a declarat astăzi (28.04.2025) purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor de presă. Președintele Vladimir Putin, la ordinele căruia armata rusă a lansat invazia din Ucraina în februarie 2022, a declarat vineri că Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile.
Pentagonul a solicitat fonduri suplimentare pentru dezvoltarea avionului de luptă F-47 de generația a 6-a în cadrul programului Next Generation Air Dominance (NGAD). Potrivit unui document guvernamental publicat recent, au fost alocate 400 de milioane de dolari în plus pentru a sprijini dezvoltarea continuă a prototipului F-47 de către Boeing și pentru a pregăti producția de serie. Programul NGAD a costat până în prezent Departamentul american al Apărării suma record de 8,73 miliarde de dolari, cu 2,33 miliarde de dolari alocate în 2024.
Vladimir Putin a anunțat un nou „ armistiu” în războiul cu Ucraina , care va dura trei zile — de la 00:00 pe 8 mai până la 00:00 pe 11 mai, au scris propagandiștii ruși luni, 28 aprilie, citând Kremlinul.
Forțele ucrainene care operează sisteme de apărare aeriană NASAMS au doborât 11 rachete de croazieră rusești în mai puțin de două minute în timpul unui masiv atac aerian efectuat de ruşi, a declarat locotenent-colonelul ucrainean Kirilo Peretiatko într-un videoclip publicat pe 27 aprilie.
Părți mari din Spania și Portugalia, Andorra și sudul Franței sunt afectate de o pană de curent.
Natura războiului trece printr-o schimbare radicală, determinată de progresul continuu al tehnologiei. Dacă altădată soldații reprezentau nucleul puterii de luptă, pe câmpul de luptă modern vehiculele autonome și inteligența artificială devin din ce în ce mai indispensabile. Producătorii de armament, coloana vertebrală tradițională a puterii militare, se află acum într-o cursă de adaptare, investind masiv în cercetarea, dezvoltarea și producția acestor sisteme de ultimă generație pentru a răspunde cerințelor armatelor din întreaga lume.
Rachetele HIMARS sunt victima propriului succes. GMLRS și HIMARS au devenit componente cheie ale eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva invaziei rusești, dar eficiența lor pe câmpul de luptă a crescut cererea globală, ceea ce riscă să dezechilibreze stocurile SUA.
Într-o rară luare de poziție, oarecum în favoarea Ucrainei, Departamentul de Stat al SUA din administrația Trump condamnă implicarea Coreei de Nord în războiul de agresiune lansat de Rusia împotriva Ucrainei.
O rachetă intactă de ultimă generație StormBreaker a fost descoperită în deșert.
DefenseRomania a participat în aceste zile la un info trip media organizat de Otokar la fabrica modernă pe care turcii o dețin în apropiere de Istanbul. În cadrul evenimentului au fost vizitate liniile de producție, inclusiv blindatele care vor fi livrate în prima fază contractuală României. Totodată, reprezentanții Otokar și Automecanica Mediaș au semnat formalizarea acordului joint venture prin care la Mediaș se vor produce aproximativ 800 de blindate Cobra II în următorii ani.
Planul de 500 de milioane de euro ASAP al UE a fost inițial menit să subvenționeze lanțul de aprovizionare al munițiilor și al producției de rachete din Europa pentru un an.
Cheltuielile militare ale Berlinului au crescut la 88,5 miliarde de dolari în 2024, poziționându-l drept al patrulea cel mai mare consumator militar din lume.
Trump a declarat că întâlnirea sa cu Zelenski la înmormântarea Papei Francisc a mers bine și că Zelenski este gata să renunțe la Crimeea.
Islanda dorește să-și întărească capacitățile de apărare și să reia negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană din cauza acțiunilor administrației președintelui american Donald Trump, relatează The Wall Street Journal.
Coreea de Nord a dezvăluit vineri o nouă navă de război de 5.000 de tone. Potrivit televiziunii de stat nord-coreene, este un „distrugător multifuncțional”, iar la lansarea sa ceremonială a participat dictatorul țării Kim Jong-un.
Trupele ucrainene continuă să lupte în regiunile Kursk și Belgorod din vestul Rusiei, a scris președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe rețelele de socializare, pe 27.04.2025, după ce s-a consultat cu comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Oleksandr Syrsky. Declarația lui Zelenski contrazice afirmația Moscovei de sâmbătă despre “eliberarea completă” a regiunii Kursk, a notat AFP. Militarii ucraineni au intrat regiunea de vest a Rusiei în urmă cu aproape nouă luni, la începutul lunii august a anului trecut.
Situația creată în jurul achiziționării de către Turcia a aeronavei europene Eurofighter Typhoon arată, printre altele, că avantajul producției în comun a unui avion ajunge în anumite circumstanțe să devină o problemă când vine vorba de vânzarea către o terță parte, chiar dacă aceasta din urmă este o țară aliată. Aceasta este una din lecțiile ce trebuie învățate din tentativa fără sfârșit a Turciei de a achiziționa avioane europene.
Un comandant militar rus i-a spus preşedintelui rus Vladimir Putin că "rămăşiţele împrăştiate" ale armatei ucrainene din regiunea rusă Kursk vor fi în curând distruse, relatează duminică agenţia de ştiri rusă RIA, preluată de Agerpres și Reuters.
Sâmbătă, 26 aprilie, în portul iranian Shahid Rajaei a avut loc o explozie puternică urmată de un incendiu de proporții, în urma cărora cinci persoane și-au pierdut viața, iar alte cel puțin 700 au fost rănite. Foarte probabil, accidentul a avut loc pe timpul transportului unor ingrediente chimice folosite la propulsoarele pentru rachete.
Rusia plănuiește să își schimbe tactica pentru o nouă ofensivă în vara și toamna anului 2025. Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), Federația Rusă se pregătește să treacă la utilizarea sistematică a motocicletelor în operațiuni ofensive, pentru a contracara dronele ucrainene.
Royal Navy a confirmat în urmă cu puțin timp că nave de război ale Federației Ruse, inclusiv fregata modernă Amiral Golovko, au intrat în apele teritoriale ale Marii Britanii. Navele ruse au fost rapid „vânate” de nave britanice. Londra a ridicat inclusiv un elicopter în cadrul operațiunii. Provocarea Rusiei se înscrie în contextul unui joc de șah pe care Rusia și NATO îl joacă de mai mult timp, într-un context internațional extrem de periculos. Astfel de incidente, care de regulă au ca obiectiv testarea reacției adversarului, sunt tot mai dese, Rusia apelând la violarea spațiului aerian sau maritim și în Europa de Est.
Președintele SUA, Donald Trump, a pus un mare semn de întrebare asupra intențiilor pe care liderul rus Vladimir Putin le are cu adevărat în ceea ce privește semnarea unui acord de pace. Trump a avut o poziție critică împotriva Rusiei pe care a amenințat-o cu un val de sancțiuni dure, la scurt timp după întâlnirea celebră tet-a-tet cu Volodimir Zelenski, în inima Vaticanului, chiar în Bazilica Sfântu Petru, cu câteva minute înainte de începerea funeraliilor Papei Francisc. Aceasta e prima ieșire mai „îndrăzneață” a lui Trump împotriva Rusiei, de la preluarea celui de-al doilea mandat.
"Rușii verifică pregătirea sistemelor noastre de apărare antiaeriană”, au declarat polonezii.
Președintele rus Vladimir Putin și-a confirmat disponibilitatea de a negocia cu Ucraina fără condiții prealabile în cadrul unei întâlniri cu reprezentantul lui Donald Trump, Steve Witkoff.
Grupul francez de apărare Thales are un portofoliu care cuprinde de la radare de luptă, până la sisteme din domeniile Cyber sau Aerospațial. Per total, Thales a înregistrat vânzări trimestriale de 4,96 miliarde de euro, în creștere cu 9,9% față de primul trimestru din 2024, în timp ce vânzările din segmentul Apărare au totalizat 2.685 milioane euro, în creștere cu 16,5% față de primul trimestru din 2024.
Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov, a anunțat, pe 26.04.2025, că întreaga regiune Kursk a fost eliberată de Forțele Armate ale Ucrainei.
Joi, Alianța Nord-Atlantică și-a publicat raportul anual, din care nu s-a menționat că Ucraina va deveni stat membru al Alianței. În ultimul raport al NATO (pentru anul 2024) se vorbește doar despre sprijinul continuu și câți bani a oferit Alianța Ucrainei în ajutor militar.
În ultima perioadă, Rusia a efectuat o serie de mișcări ale navelor militare în zona Mării Mediterane, care arată faptul că, după pierderea accesului în portul Tartus din Siria, Marina rusă nu-și mai găsește locul în regiune, folosind pentru escale porturi din Egipt și chiar Algeria.