F-16 ale României au simulat interceptarea avioanelor inamice. Piloții români au trecut „testul” alimentării aeriene (VIDEO)
Piloții de F-16 din cadrul Bazei 86 Aeriană Borcea au efectuat zboruri lungi de antrenament de peste trei ore care au inclus și misiuni de realimentare aeriană.
Realimentare F-16, România. Sursă foto: Facebook - Forțele Aeriene Române
Jurnalistul militar Adelin Petrișor a participat în aceste zile la misiunile ROAF. Acesta a realizat un reportaj pentru TVR, care a fost publicat ulterior și pe blogul său.
Piloții Escadrilei 53 Vânătoare „WarHawks” au simulat interceptarea unor avioane inamice și au efectuat realimentare aeriană de la un avion „cisternă” american KC-135 Stratotanker.
Avioanele F-16 sunt primele avioane din dotarea Forțelor Aeriene Române care permit alimentarea în aer.
„Datorită acestei capabilități putem sta în aer foarte mult timp, pentru executarea misiunii de bază, apărarea spațiului aerian. Atâta timp cât avem un tanker (n.r. - avion de realimentare aeriană) disponibil, putem sta în aer ore întregi, ceea ce este foarte important”, a precizat Cătălin „Miki” Micloș, locțiitorul comandantului Bazei Aeriene 86, potrivit sursei citate.
Toți piloții escadrilei de F-16 efectuează alimentări aeriene, dar pentru a putea păstra certificarea ei trebuie să aibă cel puțin o asemenea misiune la maximum șase luni.
Despre programul F-16
În 2013 România a semnat un contract pentru livrarea a 12 avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Primul lot a fost livrat în 2016 și 2017. Ulterior, România a semnat un nou contract pentru al doilea lot de aeronave F-16, în număr de cinci, tot din Portugalia. ROAF este al treilea deținător al avioanelor, după SUA și Portugalia.
Astfel, România are 17 avioane F-16, escadrila fiind completă. Toate aceste aeronave sunt second hand, dar au fost amplu modernizate de portughezi iar resursa lor de viață e încă mare. Modernizate de OGMA, aeronavele au configurația M.5.2R.
Avioanele F-16 vor intra în țară într-o nouă etapă de modernizare, când la Aerostar Bacău acestea vor fi aduse la o configurație superioară, respectiv M.6.X.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News