Putin a promovat ceea ce a spus el că este invincibilitatea noii rachete hipersonice a Rusiei.
Lockheed Martin a transmis luni că Advanced Development Program (ADP) - cunoscut în mod obișnuit sub numele de Skunk Works -, sub coordonarea Missile Defense Agency și US Air Force au conectat cu succes avioanele F-35 și U-2 cu o multi-stație de la sol, de ultimă generație, care asigură distribuția informațiilor sensibile pe mai multe platforme.
În timpul demonstrației, numit Project Riot, un F-35 a detectat, cu senzorii de la bord, lansarea unei rachete cu rază lungă de acțiune și a distribuit informațiile prin intermediul avionului U-2 către comandamentul de apărare aeriană de pe teren, permițând comandantului să ia rapid decizia de combatere a amenințării. Prin această conectivitate s-a redus cronologia datelor între decizii de la minute la secunde, ceea ce este esențial pentru combaterea adversarilor și a amenințărilor avansate din ziua de astăzi.
„Această demonstrație întărește angajamentul nostru de a oferi o conștientizare completă a câmpului de luptă și o interoperabilitate perfectă pentru a permite operațiunile pe mai multe domenii”, a declarat John Clark, vicepreședintele la Lockheed Martin și coordonator al programului Skunk Works. „Cu senzorii săi de rază lungă, procesarea de la bord și capacitatea de a opera în și în jurul mediilor contestate, aeronava U-2 continuă să joace un rol esențial în demonstrarea noilor capabilități astăzi, în timp ce transformă operațiunile pentru spațiul de luptă de mâine.”
„F-35, cu senzorii și conectivitatea sa avansată, este capabil să adune și să transmită fără probleme informații critice care să permită forței comune să fie mai protejată și mai eficientă”, a declarat Greg Ulmer, vicepreședinte Lockheed Martin și director general pentru programul F-35. „Niciun alt avion de luptă din lume nu are această capacitate - și acest test a fost un pas critic spre deblocarea întregului potențial pentru operațiuni cu mai multe domenii.”
Proiectul Riot din cadrul programului Skunk Works se bazează pe o serie de demonstrații a sistemelor deschise care dovedesc modul în care informațiile pot fi transmise rapid către o vastă rețea conectată din diferite domenii: aeriene, terestre, maritime, spațiale și cibernetice.
Vezi și: Sistemul THAAD a interceptat cu succes o rachetă balistică - VIDEO
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Putin a promovat ceea ce a spus el că este invincibilitatea noii rachete hipersonice a Rusiei.
Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD) a raportat la 18 decembrie că a detectat și urmărit patru aeronave militare rusești care operează în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska (ADIZ).
În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Bratislava, ministrul slovac al apărării, Robert Kaliňák, a declarat, pe 17.12.2024, că al treilea avion de vânătoare de tip F-16 produs în SUA a aterizat săptămâna trecută pe aerodromul Kuchyna de lângă Malacky. Potrivit precizărilor ministrului, alte două aeronave de acest tip vor fi primite în luna februarie și încă patru ar trebui să sosească în luna august a anului viitor.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 17.12.2024, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Baltice.
Polonia face pași importanți în direcția modernizării capacităților sale de apărare prin achiziționarea a trei sisteme americane MQ-9B SkyGuardian Remotely Piloted Aircraft (RPA) de la General Atomics Aeronautical Systems. Anunțată la 16 decembrie 2024, această achiziție este menită să consolideze capacitățile de culegere de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) ale Poloniei, care sunt esențiale pentru a răspunde provocărilor de securitate actuale. Împreună cu dronele, contractul include două stații de control la sol (CGCS) și un pachet de asistență SkyGuardian, pe o durată de trei ani, care asigură funcționarea și întreținerea acestor sisteme fără întreruperi.
India ar putea face o alegere surpriză în privința viitoarelor aeronave de luptă pe care Forțele Aeriene doresc să le achiziționeze. Cele mai mari șanse pare să le aibă varianta propusă de Suedia, cu aeronava JAS-39 Gripen.
În primele ore ale zilei de 14 decembrie, o operațiune de sabotaj ucraineană îndrăzneață ar fi lovit un element-cheie al forțelor aerospațiale ruse la baza aeriană Krimsk. Potrivit Direcției principale de informații a Ucrainei (GUR), misiunea a urmărit să provoace daune semnificative aviației militare ruse.
Avioanele Su-27 ucrainene vizează obiecte importante din punct de vedere strategic ale Federației Ruse, utilizând muniție americană, mai exact mortalele bombe cu planare GBU-39 SDB.
În luna mai a acestui an președintele în funcție al SUA Joe Biden a anunțat oficial că Ucraina va primi avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, după mai multe luni în jurul acestor avioane de luptă s-a creat o întreagă telenovelă. Așa cum ne așteptam încă de atunci, F-16 nu a fost un game changer în Ucraina, dar e binevenit pentru ca forțele de apărare ucrainiene să facă față atacului brutal și neprovocat al ocupantului rus.
Forțele Terestre (US Army) și Marina (US Navy) au efectuat cu succes primul test de luptă al rachetei hipersonice cu rază lungă Dark Eagle.
BAE Systems , Leonardo și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC) au ajuns la un acord pentru a forma o nouă companie în cadrul unui joint venture pentru Global Combat Air Program (GCAP).
Franța va continua să furnizeze Ucrainei rachete SCALP cu rază lungă de acțiune și consideră că instalațiile militare de pe teritoriul Rusiei sunt ținte legitime pentru ucraineni, a declarat ambasadorul Republicii Franceze în Ucraina, Gael Vessier.
Alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon, achiziționate de România din Norvegia, au aterizat vineri, 13 decembrie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.
România și Olanda au semnat azi o scrisoare de intenție pentru extinderea și în viitor a Centrului de pregătire pentru F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea, Fetești. Aici România asigură logistica, Olanda avioanele și echipamentele iar Lockheed Martin instructorii.
Kratos Defence and Security a finalizat recent primul zbor al vehiculului său de luptă fără echipaj (UCAV) stealth Thanatos, în timp ce compania se concentrează pe dezvoltarea unui sistem complet integrat.
Cel de-al treilea sistem PATRIOT al României a fost operaționalizat în luna decembrie 2024.
Elicopterul Black Hawk cu echipaj opțional va ajuta Corpul de Infanterie Marină al SUA să evalueze capabilitățile de zbor autonom pentru a alimenta trupele în zone de luptă disputate.
România a semnat recent contractul pentru achiziția primelor 32 de avioane de luptă de generația 5-a de tip F-35 Lightning II, în ceea ce e cel mai mare contract de înzestrare din istoria țării noastre.
Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde unei vânzări militare externe (FMS) către Ucraina, cuprinzând servicii de mentenanță pentru avioanele F-16 și echipamente conexe, cu o valoare estimată de 266,4 milioane de dolari. Emiterea unui astfel de permis de către Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA (DSCA) este o condiție prealabilă și include o listă de achiziții.
Rusia ar putea trimite Coreei de Nord avioane de luptă „formidabile, dar... de la începutul celei de-a patra generații de avioane”, a declarat zilele trecute Samuel Paparo, șeful Comandamentului Indo-Pacific al Armatei SUA.
Operațiunile de zbor ale aeronavei tiltrotor V-22 Osprey au fost suspendate din nou pe 9 decembrie 2024, în urma unui incident care a avut loc recent.
Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos (RNLAF) a realizat o importantă etapă operațională cu flota sa de avioane de luptă stealth F-35, efectuând ceea ce rapoartele NATO indică drept primele lor interceptări operaționale deasupra Mării Baltice.
Forțele aeriene ale SUA (USAF) au efectuat 75 de lovituri aeriene împotriva teroriștilor ISIS în centrul Siriei, a anunțat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) pe rețeaua socială X. Atacurile au avut loc la 8 decembrie 2024 și au vizat liderii teroriști, agenții operativi și taberele folosite pentru a găzdui personalul grupării teroriste.
Ucraina a primit deja din Danemarca al doilea lot de avioane F-16. Aeronavele de producție americană sunt deja folosite cu succes în acțiuni ofensive și defensive, iar eficiența acestora este net superioară MiG-29, cele mai capabile avioane de luptă sovietice din dotarea Forțelor Aeriene ucrainene.
Pe data de 15 mai 2023 România a retras oficial din serviciu bătrânele avioane MiG-21 LanceR, avioane a căror resursă a fost prelungită la nesfârșit.
Forțele Armate Ucrainene utilizează o varietate de mijloace - de la grupuri mobile de apărare aeriană la echipamente de război electronic - pentru a contracara dronele kamikaze rusești sau alte tipuri de muniții cu rază lungă de acțiune, în principal cele care fac parte din categoria UAV-urilor iraniene Shahed.
Șeful U.S. Air Force Global Strike Command (AFGCS) a declarat recent că Statele Unite ar putea fi nevoite, în cele din urmă, să își revizuiască obiectivul prestabilit privind dimensiunea flotei sale de bombardiere. Generalul Thomas Bussiere de la U.S. Air Force a declarat că „nevoia de bombardiere este mai puternic astăzi decât oricând în cariera mea”.
Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, pe 07.12.2024, că al doilea lot de avioane de vânătoare F-16 din Danemarca se află deja pe teritoriul ucrainean. Acesta nu a precizat despre câte aeronave este vorba.
Forțele Aeriene și Navale ale SUA, alături de compania Huntington Ingalls Industries (HII) accelerează dezvoltarea și integrarea tehnologiei pentru a crea un spațiu de luptă simulat (Joint Simulation Environment - JSE), cu scopul de a optimiza și accelera instruirea piloților în utilizarea aeronavelor de generația a cincea cu un grad ridicat de complexitate, precum F-35.
Armata SUA lucrează la o nouă rachetă pentru lansatoare autonome capabile să lovească ținte la o distanță de peste 1.000 de kilometri.
Trei avioane de transport Boeing 747 ale USTRANSCOM au aterizat pe aeroportul Rzeszów-Jasionka din Polonia în acest weekend. Potrivit unor postări pe X ale analistilor OSINT, care oferă detalii despre cele trei zboruri, avioanele sunt încărcate cu arme americane destinate Ucrainei.
După câștigarea alegerilor din SUA de către Donald Trump, în noiembrie 2024, și după anunțul său că va găsi rapid o cale prin care să încheie războiul ruso-ucrainean, a început jocul scenariilor despre cum va arăta Ucraina dacă se va ajunge la pace.
În dimineața zilei de 21 ianuarie 2025, pe aerodromul Engels-2, aflat la aproximativ 700 de kilometri de front, a fost observată prezența a cel puțin cinci avioane de atac la sol Su-25, precum și a cel puțin două bombardiere strategice Tu-95MS, două Tu-160, două Tu-22M3 și un elicopter Mi-26 alături de un avion de transport Il-76. Anterior, la începutul lui decembrie pe aceeași bază aeriană au fost dislocate 9 avioane de luptă-bombardiere Sukhoi Su-34 din cele aproximativ 120 pe care rușii le dețin.
„Mugurii primăverii socialiste” au ofilit odată cu cumplita criză socială din anii 1980, generată de decizia iresponsabilă a lui Nicolae Ceaușescu de a plăti datoria externă a Republicii Socialiste România. Azi, la 107 ani de la nașterea „celui mai iubit fiu al poporului”, „carpatic scut” și „vântul care mișcă pădurea”, reabilitarea unuia dintre tiranii egocentrici ai dictaturilor europene de secol XX e barometrul eșecului tranziției și a clasei politice post-decembriste. Și a gradului scăzut de culturalizare care izvorăște de fapt din acest eșec. În fond România e când citești aceste rânduri încă pe ultimul loc în topul european al cărților citite pe cap de locuitor.
Corespondentul de război Radu Hossu, prezent mult timp în zonele cele mai fierbinți ale frontului ucrainean, a declarat în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic realizat la DefenseRomania de Tudor Curtifan că dacă ritmul actual al războiului se va menține, la finalul anului 2025 Rusia riscă să devină o putere regională în ceea ce privește armata convențională. Rămâne însă o mare putere nucleară.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 26.01.2025, Forțele Armate ale Federației Ruse au preluat controlul integral asupra localității Velyka Novosilka din Republica Populară Donețk.
Hamas a acuzat duminică Israelul că a încălcat acordul de armistiţiu împiedicând întoarcerea locuitorilor în nordul Fâşiei Gaza de unde au fost forţaţi să fugă de bombardamente şi de lupte spre sudul enclavei palestiniene, informează Agerpres și AFP.
Președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, a declarat, pe 26.01.2025, că așteaptă “de la o zi la alta” sosirea rachetelor rusești de tip Oreshnik.
Comisia de Apărare și Securitate a Parlamentului din Irak a făcut publice alocările bugetare pentru Ministerul Apărării, ca parte a legii aprobate a bugetului de stat pentru 2025.
Preşedintele american Donald Trump a propus mutarea locuitorilor din Fâşia Gaza în Egipt şi Iordania ca parte a unui plan de pace de a face curăţenie în teritoriului palestinian, unde armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat duminică în a doua săptămână, transmit Agerpres și AFP.
Președintele Donald Trump vrea să retragă 20.000 de soldați americani din Europa și să ceară o subvenție de la aliați pentru a plăti prezența militară americană rămasă pe continent, după cum a informat săptămâna aceasta principala agenția națională de presă a Italiei, ANSA, citând diplomați europeni sub protecția anonimatului.
În ultimii ani, Turcia a lansat un program de consolidare a forțelor navale, în vederea întăririi prezenței sale strategice în Marea Mediterană și nu numai.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat vineri că discuţiile de pace cu Rusia nu pot avea "rezultate reale" fără Ucraina şi le-a cerut aliaţilor săi să găsească un format pentru convorbiri în acest sens, relatează Agerpres și AFP.
Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineţii de sâmbătă, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia "Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului", organizată în cooperare cu MNIR, a fost afectat de o explozie şi mai multe exponate au fost furate.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit sâmbătă la Kiev pentru a discuta cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un context de tensiuni energetice în Transnistria, regiune separatistă prorusă situată între cele două ţări, informează Agerpres, AFP şi Reuters.
Su-35 e de departe cel mai promovat avion al industriei aeronautice ruse. Prezent intens și pe frontul din Ucraina, avion de generația 4++ este azi probabil cel mai performant avion de luptă rus, exceptând Su-57 despre care rușii spun că e de generația a 5-a, dar care are o istorie cel puțin complicată.
Forța Spațială americană a declasificat o parte a activităților desfășurate de unitățile sale pe timpul celor două atacuri masive cu rachete și drone lansate anul trecut de Iran împotriva Israelului.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a acuzat vineri pe Vladimir Putin că încearcă să îl "manipuleze" pe Donald Trump, după ce omul forte de la Kremlin a salutat revenirea miliardarului republican la putere la Casa Albă şi s-a declarat pregătit să se întâlnească pentru a negocia asupra Ucrainei, notează Agerpres și AFP.
În cei aproape trei ani care au trecut de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, cel puțin 90.000 de militari ruși au murit pe câmpul de luptă.
Compania americană de apărare Lockheed Martin a anunțat, pe 22 ianuarie 2025, livrarea a șase sisteme de rachete M142 HIMARS către Estonia, marcând un nou pas în îmbunătățirea capacităților de apărare ale țării, ca răspuns la provocările de securitate regionale.
Decretul prezidențial al lui Donald Trump privind o pauză de 90 de zile în acordarea de sprijin internațional nu afectează programele de asistență militară pentru Ucraina.
Preşedintele rus Vladimir Putin este gata să discute la telefon cu preşedintele american Donald Trump şi Moscova aşteaptă un semn de la Washington când va fi la rândul său pregătit, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Agepres și Reuters.
Viitorul tancurilor a fost pus sub semnul întrebării în ultimii ani, deși conflictul din Ucraina ne-a arătat un mixt între tehnica clasică și cea modernă. Tancurile rămân totuși importante, dar ele se adaptează noilor realități, inclusiv în ceea ce privește combaterea dronelor pe câmpul de luptă.
Aeronave din cadrul Forțelor Aeriene ale Franței au îndeplinit o misiune complexă de cercetare în zona Mării Negre.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 24 ianuarie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio, va vizita Panama și alte patru țări din America Centrală și Caraibe începând de săptămâna viitoare, în prima sa deplasare ca șef al diplomației de la Washington, a anunțat joi Departamentul de Stat, transmit Agerpres, AFP și Reuters.
Preşedintele american Donald Trump a reafirmat joi, într-o intervenţie online la forumul economic mondial de la Davos, că doreşte să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a opri războiul în Ucraina, ţară despre care a spus că este pregătită să încheie un acord cu Rusia, fără a oferi însă vreun detaliu concret, consemnează agenţiile internaţionale de presă.
Armata rusă se pregătește pentru o mare bătălie prin care urmărește să preia controlul inimii Donbasului (ce cuprinde provinciile ucrainene Donețk și Lugansk), înainte de începerea negocierilor dintre președintele rus Vladimir Putin și noul președinte american Donald Trump, care a amenințat că ar putea impune noi sancțiuni Rusiei dacă nu încheie rapid un acord de pace cu Ucraina, scriu agențiile Agerpres și EFE.
Gigantul american Lockheed Martin a primit un contract în valoare de 270 de milioane de dolari de la Forțele Aeriene ale SUA pentru a integra un sistem de senzori cu infraroșu defensivi de ultimă generație pe avionul F-22 Raptor.
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat joi, 23 ianuarie, că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, trebuie să fie obligat „să implore Ucraina și pe aliații ei să se așeze la masă și să discute”.
MGCS (Main Ground Combat System), cunoscut adesea sub numele de Eurotank, a fost amânat din nou. Noul tanc franco-german este destinat să înlocuiască tancurile Leopard și Leclerc. Proiectul se află de mult timp în faza incipientă și se pare că coloșii franco-germani din domeniul apărării Nexter, Thales, Krauss-Maffei Wegmann și Rheinmetall nu reușesc încă să ajungă la un acord cu privire la Eurotank. Neînțelegerile cu privire la anumite decizii tehnologice sunt bine cunoscute.
Compania lituaniană Western Baltic Engineering, în colaborare cu furnizorul danez de servicii de proiectare OSK Design, a dezvoltat conceptul unei nave de patrulare de ultimă generație destinată Lituaniei.