Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Forțele armate ale Bulgariei au cheltuit 11 milioane de euro pentru participarea la misiuni şi operaţiuni externe
17 ian, 20:04
Resursele financiare cheltuite pentru participarea armatei bulgare la misiuni şi operaţiuni externe în 2019 s-au ridicat la aproape 21 de milioane de leva (circa 11 milioane de euro), a afirmat vineri în parlament ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karacaceanov, transmite BTA.

Ministrul a precizat că Bulgaria contribuie cu un contingent de 160 de oameni la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan, contingent ce cuprinde şi un grup de informaţii electronice, o companie de pază pe aeroportul din Kandahar şi o echipă de consilieri implicaţi în pregătirea armatei afgane, costurile întreţinerii personalului bulgar în Afganistan fiind de circa 14 milioane de leva pe 2019.

Participarea bulgară la misiunea Forţa NATO din Kosovo KFOR, constând în până la 26 de militari, a costat ţara 1,9 milioane de leva anul trecut, iar alte 1,3 milioane au fost cheltuite cu întreţinerea celor circa 11 militari bulgari care au participat la operaţiunea EUFOR Althea din Bosnia-Herţegovina, a spus ministrul, potrivit Agerpres.

Bulgaria are şi în Irak doi ofiţeri în cadrul misiunii necombatante a NATO de pregătire şi consiliere, iar o echipă militară medicală formată din patru membri participă la misiunea Uniunii Europene de instruire din Mali. Alţi cinci militari bulgari servesc în rândurile misiunii UE de monitorizare din Georgia.

În fine, un ofiţer bulgar ia parte la operaţiunea navală Atalanta a UE împotriva pirateriei în largul Somaliei şi tot un ofiţer bulgar participă la operaţiunea Sophia a UE din Mediterana, a adăugat Karacaceanov.

Ministrul bulgar, care a făcut aceste precizări la solicitarea unui reprezentant al formaţiunii radicale Ataka, a menţionat că Afganistanul este de multă vreme un fief al islamului radical şi terorismului, în timp ce Kosovo şi Bosnia se află pe "graniţa etnică" a Bulgariei, prezenţa militarilor bulgari în aceste zone fiind absolut justificată.

Ştiri Recomandate

Rusia are noi interese strategice în Libia. Generalul Gregory Hadfield: Avioanele aduse din Siria, suport militar pentru mercenarii din Grupul Wagner
Criza rachetelor S-400. Rusia este nerăbdătoare şi așteaptă să livreze Turciei cel de-al doilea lot de sisteme de apărare aeriană
Document strategic: Rusia a inclus armele dislocate în spațiu în categoria ameninţărilor militare
Germania susţine participarea Ucrainei la Programul Parteneriatului Consolidat al NATO
Ambasada Rusiei la Bucureşti promovează teorii ale conspiraţiei. Informaţii despre presupuse experimente efectuate de cercetători americani în Ucraina
Şeful diplomaţiei germane: Manifestaţiile paşnice din SUA sunt ''mai mult decât legitime''
Situația degenerează în SUA. Polițiști împușcați de protestatari
Zaharova spune că teoria implicării Rusiei în protestele din SUA e 'manipulare murdară'