La doar câteva ore după ce Coreea de Nord a testat, pe 15 septembrie, două rachete sol-sol, care au avut ca puncte de impact Marea de Est, Seulul a lansat o rachetă balistică, de pe submarinul Dosan Ahn Chang-ho de 3.000 de tone.
La doar câteva ore după ce Coreea de Nord a testat, pe 15 septembrie, două rachete sol-sol, care au avut ca puncte de impact Marea de Est, Seulul a lansat o rachetă balistică, de pe submarinul Dosan Ahn Chang-ho de 3.000 de tone.
China a refuzat o cerere de escală la Shanghai a fregatei germane Bayern aflate acum în misiune în zona indo-pacifică pentru a aduce un sprijin aliaţilor în regiune, mai ales americani, a indicat miercuri Ministerul federal de Externe de la Berlin, transmite Agerpres, care citează AFP.
SUA bifeză încă o premieră după ce o dronă MQ-25 T1 Stingray a reușit să realimenteze în aer o aeronavă de generația a V-a F-35C Lightning II aparținând US Navy. Astfel, în doar trei luni, MQ-25 Stingray a trecut toate testele și a reușit să realimenteze cu succes un F/A-18 Super Hornet, un E-2D Hawkeye și un F-35C.
Sudanul a propus modificarea acordului privind baza militară rusă de la Marea Roșie, din apropierea orașului Port Sudan, a informat, pe 12 septembrie, publicația Ria Novosti.
Un submarin suspect a fost identificat la nord de Okinawa, principala bază militară a Statelor Unite ale Americii în Pacific. Baza se află pe teritoriul japonez, iar niponii, care au identificat submarinul vineri, continuă atent monitorizarea sa.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 12.09.2021, submarinul nuclear Orel (Proiect 949A, clasa Antey) a lansat o rachetă de croazieră de tip Granit, în timpul unui exercițiu desfășurat în Marea Barents.
Pe conturile de Twitter de monitorizare a aviației a fost semnalat faptul că, în ultimele zile, avioane de cercetare americane și turcești au îndeplinit misiuni specifice în estul Mării Mediterane, cel mai probabil pentru căutarea unor submarine rusești.
Gruparea navală iraniană formată din cea mai mare navă militară a Iranului, Makran, și fregata Sahand s-a întors acasă săptămâna aceasta, după ce în luna mai a părăsit Orientul Mijlociu pentru efectuarea unei deplasări extrem de mediatizate până în Marea Baltică.
Serviciul de presă al Flotei de Nord din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 09.09.2021, a început desfășurarea unor exerciții de amploare în Arctica, la care participă aproximativ 8.000 de militari, 50 de nave și 120 de avioane și elicoptere.
Pe 7 septembrie, o delegație a Ministerului Apărării din Ucraina, condusă de comandantul Forțelor Navale, contraamiralul Aleksei Neijpapa, a participat în Turcia la ceremonia de lansare a montării calei primei corvete destinate marinei ucrainene.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 09.09.2021, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de nave, că, pentru prima dată, gruparea de submarine non-nucleare Proiect 636.3 a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană a fost adusă la cinci unități.
Ministerul chinez al Apărării a anunțat că distrugătorul american USS Benfold (DDG-65) din clasa Arleigh Burke a traversat, pe 8 septembrie, fără permisiunea guvernului de la Beijing, apele din zona recifului Mischief (Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud). Partea chineză a mai informat că, forțele sale navale și aeriene au monitorizat întregul proces și au avertizat distrugătorul american.
Navantia din Spania a început probele pe mare la corveta NB 546 Al-Jubail, prima din cele cinci corvete Avante 2200 contractate de Forțele Navale Regale Saudite.
Marea Britanie își recâștigă încet statutul de superputere navală. În acest moment, o premieră pentru Londra, ambele portavioane se află în misiune pe mare, iar la bordul acestora operează avioane de generația a V-a F-35.
Coreea de Sud a efectuat un tir de test cu o rachetă balistică (SLBM) de fabricaţie proprie, a anunţat marţi agenţia de presă sud-coreeană, subliniind dorinţa Seulului de a-şi consolida apărarea împotriva Coreii de Nord, deţinătoare de arme nucleare, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Distrugătorul purtător de rachete USS Arleigh Burke (DDG 51) din clasa Arleigh Burke al Marinei americane (US Navy) a sosit, pe 4 septembrie la Tallinn - capitala Estoniei, în cadrul unei vizite oficiale cu scop de consolidare a relațiilor bilaterale.
Forțele Navale Române au preluat comanda NATO a Operației Sea Guardian.
Surse locale turcești de pe Twitter au informat, pe 05.09.2021, că dragorul Vladimir Emelyanov aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Negre.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 04.09.2021, că subunități de infanterie marină și din cadrul corpului de armată al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) vor desfășura, începând din 07 septembrie, o serie de exerciții cu trageri de luptă în Crimeea. La activități vor participa, de asemenea, și nave de luptă și auxiliare din compunerea flotei.
Marina rusă continuă să investească în dezvoltarea infrastructurii şi facilitaţilor militare necesare desfăşurării celei mai recente arme strategice – o torpilă nucleară de dimensiunea unui submarin de mici dimensiuni, cunoscută publicului sub denumirea de Poseidon.
Mai mulți înalți oficiali britanici, citați de publicaţia Financial Times, au susţinut că Londra a elaborat un plan de contingenţă pentru a-şi transfera în străinătate bazele unde sunt staţionate submarinele nucleare Trident, aflate în prezent pe teritoriul Scoţiei, în cazul în care independenţa acestei naţiuni care face parte din Regatul Unit devine o realitate. Guvernul britanic a reacţionat la scurt timp, negând informaţiile.
China va solicita navelor străine, începând cu 1 septembrie, să raporteze informaţii detaliate la intrarea în zonele maritime pe care regimul le pretinde a fi parte a teritoriului său. Un expert avertizează cu privire la posibilitatea crescândă a tensiunilor în apele contestate din Marea Chinei de Sud.
Pentagonul a lansat săptămâna trecută un apel către antreprenorii din industria de apărare pentru noi hidroavioane, în mod specific pentru controversatele ambarcațiuni de tipul “wing-in -ground” (WIG - aripa-la-sol). Acest vehicul, pe care Uniunea Sovietică l-a construit pentru prima dată în anii 1960, reprezenta o combinație nouă între o navă și o aeronavă. Deși încercările timpurii ale WIG-ului au dezamăgit, armata SUA crede că o nouă generație ar putea fi folosită pentru a proiecta rapid forțe și mijloace în diferite puncte ale oceanului planetar.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Vest din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 31.08.2021, că nava mică purtătoare de rachete Sovetsk a Flotei din Marea Baltică a efectuat lansarea unei rachete de croazieră cu complexul Kalibr din acvatoriul Mării Albe asupra unei ținte de coastă.
Al treilea și ultimul distrugător stealth din clasa Zumwalt a intrat în etapa testării. Nava americană a părăsit șantierul naval Bath pentru a începe încercările pe mare.
Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 30.08.2021, nava de cercetare electronică Ivan Khurs aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Negre.
Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, în seara zilei de 30.08.2021, fregata Regina Maria aparținând Forțelor Navale Române a traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Mediterane.
Ceremonie oficială pentru intrarea în înzestrarea Forțelor Navale americane a primului submarin versiunea Block 4 din clasa Virginia
În zona golfului Hano din Marea Baltică (largul coastei de sud a Suediei), a fost finalizată, cu succes, cea de-a doua demonstrație maritimă din cadrul proiectului OCEAN2020 (Open Cooperation for European mAritime awareNess 2020).
Pe 24 august, viceministrul apărării din Ucraina, Aleksandr Nosov, a avut o întâlnire de lucru cu delegația britanică condusă de ministrul achizițiilor pentru apărare, Jeremy Quinn, în cadrul căreia s-a convenit ca Ucraina și Marea Britanie să treacă la implementarea proiectelor cuprinse în Memorandumul de parteneriat maritim semnat pe 21 iunie la Odesa.