Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 10.07.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că fregata Amiral Golovko, Proiect 22350, va deveni prima platformă purtătoare de rachete hipersonice Zircon.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 10.07.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că fregata Amiral Golovko, Proiect 22350, va deveni prima platformă purtătoare de rachete hipersonice Zircon.
Potrivit gazetei The Daily Telegraph, Rusia a urmărit în Marea Mediterană gruparea navală a portavionului HSM Queen Elizabeth, iar militarii britanici au fost nevoiți să ia măsuri pentru a se proteja împotriva supravegherii.
În aceste zile de vară călduroasă, autoritățile grecești își dublează eforturile diplomatice pentru a convinge Germania să nu mai vândă submarine Turciei, spunând că vânzarea planificată a șase submarine va altera profund echilibrul puterii navale în estul Mediteranei.
Împuternicitul american pentru exercițiul Sea Breeze-2021, Stuart Bauman, a declarat, pe 09.07.2021, în cadrul unei conferințe de presă, că majoritatea navelor participante la exercițiul NATO nu vor părăsi Marea Neagră. Acestea vor lua parte în continuare la exercițiul Breeze-2021 organizat de Bulgaria.
Deși uneori pare anodină, cu stâncile sale sau sirul lung de bancuri de nisip, Marea Chinei de Sud este unul dintre cele mai disputate locuri de pe Pământ. Acolo este un ghem efectiv de interese globale și locale, de mândrii naționale sau simple aroganțe neo-imperiale.
MBDA a primit un număr de contracte pentru a îmbunătăți în mod semnificativ capabilitatea de apărare antirachetă și antiaeriană a celor șase distrugătoare Type 45 ale Royal Navy.
US Navy a anunțat că nava expediţionară de transport USNS Yuma a intrat în Marea Neagră.
Surse ale DefenseRomania informează că Turcia își va dezvolta propriul sistem de lansare a rachetelor maritime. Ca urmare a sancțiunilor americane impuse după cumpărarea sistemului rusesc S-400, Ankara se vede obligată să găsească soluții după ce planurile bilaterale cu Lockheed Martin au fost sistate.
Dragorul maritim ”Locotenent Lupu Dinescu” (DM 25) a plecat din portul militar Constanța marți, 6 iulie, pentru a se integra, în perioada 7-27 iulie, în gruparea navală permanentă NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2), pentru a executa misiuni de monitorizare a traficului maritim și de luptă împotriva amenințărilor subacvatice în bazinul Mării Negre.
Chiar în aceste zile, în Marea Neagră, în pofida vremii dificile, reprezentanții Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) și Forțele Navale Române testează racheta EcoRocket care va lansa primul satelit al României.
Israel Shipyards a anunțat semnarea unui acord pentru furnizarea a patru nave SHALDAG MK V către Marina israeliană. Navele vor fi personalizate strict pentru Forțele Navale Israeliene.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA) a informat că, pe 07.07.2021, militarii ruși au început monitorizarea navei de patrulare Rayo a Forțelor Navale ale Spaniei, care a intrat în Marea Neagră.
Portavionul britanic HMS Prince of Wales este așteptat să ajungă astăzi (6 iulie) în Gibraltar.
Armata egipteană deține o forță navală imensă care o plasează printre cele mai puternice flote de război din lume, în special după inaugurarea bazei navale "3 iulie" situată pe coasta de nord-vest a țării.
Problema „reunificării cu Taiwanul” a dat naștere unui scandal diplomatic între Republica Populară Chineză și Japonia, ca urmare a unei declarații dure a guvernului de la Tokyo după ce președintele chinez Xi Jinping a vorbit de „reunificarea cu Taiwanul” în cadrul centenarului Partidului Comunist Chinez.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA) a informat, pe 06.07.2021, că militari din cadrul Regiunii Militare Est monitorizează activitățile navei de cercetare franceze Dupuy-de-Lome, în Marea Japoniei.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a informat că, pe 05.07.2021, crucișătorul Moscova și fregata Amiral Essen au revenit în Marea Neagră, după exercițiile desfășurate în Marea Mediterană.
Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a participat duminică, 4 iulie, la activitățile organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei Ucrainene, în portul Odessa. Din partea României, la festivitate au mai fost prezenți diplomați români acreditați în Ucraina, precum și echipajele fregatei „Regina Maria” și corvetei „Contraamiral Horia Macellariu”.
Agenţia Română de Salvare a Vieţii de Om pe Mare (ARSVOM) va fi desființată, a anunțat, duminică, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Acesta a precizat că atribuțiile ARSVOM vor fi preluate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), potrivit agenției de presă Mediafax.
În pofida problemelor fără sfârșit cu care se confruntă singurul portavion rus Amiral Kuznețov, rușii susțin că șantierele lor navale sunt capabile să construiască nave de luptă dotate cu tehnologie stealth.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 02.07.2021, citând surse din mediul militar, că Ministerul rus al Apărării intenționează să întărească Flota din Marea Baltică cu noi submarine diesel-electrice Proiect 636.3.
Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 02.07.2021, distrugătorul HMS Defender din cadrul Forțelor Navale ale Marii Britanii și fregata olandeză HNLMS Evertsen au traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Mediterane.
Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 01.07.2021, două nave de luptă din cadrul Grupării navale permanente 2 a NATO (SNMG-2) au tranzitat Strâmtoarea Bosfor și au intrat în Marea Neagră. Este vorba despre fregata italiană ITS Virginio Fasan și nava de patrulare turcească TVG Barbaros.
În contextul în care în Marea Neagră are loc cel mai important exercițiu NATO din acest an - Sea Breeze 2021, la care participă 32 de state de pe şase continente - Federația Rusă și-a accelerat provocările în regiune.
Asaltate din toate direcțiile pentru contractul în valoare de cinci miliarde de dolari, Forțele Navale Elene s-au văzut nevoite să împartă pe categorii ofertele contructorilor de nave în așa fel încât acestea să fie catalogate în funcție de experiență, dotări și abia apoi prețul. Astfel că, Forțele Navale Elene vor putea alege cele mai competitive fregate și nu cele mai scumpe sau mai ieftine.
Pe măsură ce exercițiul anual comun Sea Breeze-2021 - organizat de Ucraina și SUA cu participarea statelor membre și partenere NATO - avansează spre faza activă, Flota Rusă din Marea Neagră (FRMN) pare să își intensifice și diversifice activitățile de pregătire pentru luptă.
Fregata „Regina Maria”(222) cu un elicopter IAR 330 „Puma Naval" ambarcat la bord, a plecat astăzi, 30 iunie, din portul militar Constanța, pentru a reprezenta Forțele Navale Române la Exercițiul „Sea Breeze 21”din Ucraina.
Grupul naval al Flotei Pacificului a efectuat teste de funcționare a armelor în zonă cu climă caldă în cadrul unor exerciții de simulate de atac aerian.
Rusia a reacționat la scurt timp după ce Ministerul Apărării din Olanda a acuzat că aviația rusă a efectuat manevre periculoase în apropierea fregatei Evertsen.
Arctica ar putea deveni următoarea regiune în care SUA va executa operații de asigurare a libertății de navigație, cunoscute în jargon militar ca FONOPS, a declarat luni, 28 iunie, reprezentantul Gărzii de Coastă americane.