Ministerul olandez al Apărării a declarat marţi că avioane de vânătoare ruseşti au hărţuit pe 24 iunie în Marea Neagră o fregată a forţelor navale olandeze, relatează Reuters.
Ministerul olandez al Apărării a declarat marţi că avioane de vânătoare ruseşti au hărţuit pe 24 iunie în Marea Neagră o fregată a forţelor navale olandeze, relatează Reuters.
Vizita extrem de neobișnuită a submarinului american USS Alaska în Marea Mediterană este doar cea mai recentă apariție publică a unuia dintre ”boomerii” Marinei, informează publicația The War Zone.
Fregata HNLMS Evertsen, cea mai performantă și puternică navă aflată în uzul Marinei Olandeze, construită de Damen, a fost prezentată în Portul Constanța. La eveniment au luat parte înalți oficiali militari români și olandezi, dar și din mediul politic.
Surse locale turcești au informat pe Twitter că, pe 28.06.2021, nava de patrulare HMS Trent aparținând Forțelor Navale ale Marii Britanii a traversat Strâmtoarea Bosfor și a intrat în Marea Neagră.
Rusia a testat, în ape deschise, pentru prima dată un nou submarin nuclear gigant Belgorod care este considerat a fi cel mai mare submarin construit în ultimii 30 de ani, potrivit presei de stat ruseşti. Testarea a avut loc în Marea Albă.
Peste 300 de marinari militari ai Forţelor Navale Române participă, în perioada 28 iunie - 10 iulie, la exerciţiul multinaţional "Sea Breeze 21", organizat de forţele navale ale Statelor Unite ale Americii şi cele ale Ucrainei, în apele internaţionale ale Mării Negre şi în raioane de instrucţie terestre din zona Odessa.
Ucraina şi SUA încep luni un exerciţiu implicând 30 de ţări în Marea Neagră şi în sudul Ucrainei, în pofida apelurilor Rusiei de a anula aceste manevre, relatează Reuters.
Presa britanică a alocat în ultimele zile spații largi exercițiilor de amploare desfășurate de Forțele Navale ale Federației Ruse în Marea Mediterană. Aceasta a reamintit că la manevre participă nave de luptă și submarine, precum și aviația, inclusiv avioane MiG-31K dotate cu rachete hipersonice Kinzhal. În prezent, în Marea Mediterană se află și portavionul HMS Queen Elizabeth aparținând Forțelor Navale ale Marii Britanii.
Garda de coastă din Taiwan (CGA) a primitcea de-a doua navă de patrulare din clasa Anping pe 25 iunie 2021. Potrivit comunicatului de presă al CGA, predarea a fost inițial programată înainte de sfârșitul lunii octombrie, dar a fost efectuată cu 4 luni înainte de termen.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 26.06.2021, citând o sursă din cadrul Întreprinderii 13 de reparații navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), că etapa de reparare la doc a submarinului Alrosa a fost încheiată, iar acesta a fost transferat la o dană dintr-un golf al Sevastopolului.
Primul ministru al Federației Ruse, Mihail Vladimirovici Mișustin, a semnat vineri, 25 iunie, decretul de instituire a unei baze navale rusești în Sudan, la Marea Roșie. Documentul, publicat pe portalul de internet al Moscovei pentru informații juridice, a fost prezentat Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus) pentru ratificare. Potrivit agenției de știri ruse RIA, aplicarea practică a acordului va începe imediat după ce va fi aprobat și semnat de șeful Kremlinului, Vladimir Putin.
Distrugătorul britanic HMS Defender, care a fost hărţuit de nave şi avioane militare ruseşti, în timp ce naviga prin apele din largul peninsulei Crimeea, a andocat sâmbătă în portul georgian Batumi de la Marea Neagră, transmite Reuters.
Portavionul USS Ronald Reagan (CVN 76), nava comandant a grupului de luptă Ronald Reagan (CSG - carrier strike group), împreună cu crucișătorul USS Shiloh (CG 67) și distrugătorul USS Halsey (DDG 97), a ajuns, pe 25 iunie, în Marea Arabiei.
Armata rusă a lansat vineri manevre militare de mare anvergură în Marea Mediterană cu avioane de luptă capabile să transporte rachete hipersonice, o altă demonstraţie de forţă în plină creştere a tensiunilor ca urmare a unui incident cu un distrugător britanic în Marea Neagră, relatează portalul de informaţii militare 45enord.ca.
Distrugătorul american din clasa Arleigh Burke, USS Laboon (DDG 58), a traversat, pe 25 iunie, strâmtoarea Bosfor spre sud, încheind operațiunile în Marea Neagră, a informat Flota a șasea a SUA.
Amiral Kuznețov, care este în prezent singurul portavion al Marinei Ruse - aflat la cheu de aproape patru ani în portul Murmansk pentru reparaţii capitale - se va întoarce pe mare cu trei ani mai târziu decât era planificat inițial, din cauza multelor probleme tehnice pe care le are.
Rusia a acuzat Marea Britanie şi Statele Unite vineri de încercare de a incita la conflict în Marea Neagră şi a declarat că îşi va apăra graniţele folosind toate mijloacele posibile, inclusiv forţa militară, notează Reuters.
Militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” participă, în perioada 23-25 iunie, la o secvență a exercițiului „Danube Protector”, care cuprinde activități de supraveghere a căilor de comunicații fluviale în sectorul cuprins între kilometrii 176 și 220 și pe brațul Sfântu Gheorghe.
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 25.06.2021, militarii ruși au început desfășurarea în Marea Mediterană a unor manevre de amploare, cu participarea unor nave de suprafață, submarine diesel-electrice și avioane de luptă.
Fregata „Mărășești” a executat miercuri, 23 iunie, în apele internaționale ale Mării Negre, un exercițiu militar de antrenament, în comun cu distrugătorul american „USS Laboon” (DDG 58), care a efectuat, în perioada 18-20 iunie, o escală în portul Constanța, conform planificării misiunii sale generale de prezență operațională în regiunea bazinului pontic.
Ministerul Apărării din Tunisia a negat, miercuri seara, validitatea informațiilor apărute în mass-media cu privire la participarea marinei militare tunisiene, alături de Israel, la exercițiile militare navale ale NATO, "Sea Breeze 21", care vor debuta pe 28 iunie în Marea Neagră.
Rusia a denunţat 'ferm' joi pe lângă ambasadoarea Regatului Unit la Moscova 'acţiunile periculoase' ale unei nave britanice în largul Crimeii şi care - potrivit Moscovei - a făcut obiectul unor tiruri de avertisment pe motiv că intrase în apele teritoriale ruse, relatează agenția Agerpres, potrivit AFP. Totodată, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, a lansat un atac în stilul caracteristic, în pofida faptului că Londra a negat vehement acuzele părții ruse care dezinformează cu privire la cele petrecute.
Grupuri de forțe speciale din Marea Britanie, Ucraina și Statele Unite au eliberat distrugătorul britanic Defender în timpul unui exercițiu comun, care, conform legendei exercițiului, a fost capturat de pirați, se precizează într-un comunicat de presă, de miercuri dimineață, al Centrului 73 Naval de Operații Speciale al Marinei ucrainene.
Atașatul pentru probleme de apărare din cadrul Ambasadei Marii Britanii la Moscova a fost convocat, pe 23.06.2021, la Ministerul rus al Apărării din cauza incidentului din Marea Neagră.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Est din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 23.06.2021, forțe din cadrul regiunii și Flotei din Oceanul Pacific au început executarea unui exercițiu cu dublă partidă în Insulele Kurile (Iturup și Kunashir), în Sakhalin și în acvatoriul Mării Japoniei.
O navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice după ce acesta a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de TASS. Ministerul Apărării din Marea Britanie neagă informațiile furnizate de ruși.
Flota a șasea americană a anunțat ieri oficial participanții la exercițiul anual Sea Breeze, organizat de Ucraina și SUA în nord-vestul Mării Negre.
Ambasada Rusiei la Washington a cerut, pe 23.06.2021, Statelor Unite și aliaților săi NATO să abandoneze exercițiile militare comune cu Ucraina în Marea Neagră.
Potrivit site-ului rus de propagandă topcor.ru, Rusia a impus din nou anul acesta restricții de navigație în largul coastelor Crimeii, blocând Marea Neagră pentru efectuarea unor exerciții cu lansări de rachete. În același timp, Institutul Hidrografic Naval din cadrul Ministerului Apărării din Spania, care publică avertismentele cu privire la închiderea zonelor pentru navigație, a ignorat din nou informațiile primite de la Kiev și a înregistrat datele de la ruși.
Mărimea și compoziția actuală a US Navy, rata anuală de achiziție a navelor, noi planuri de construcție navală și capacitatea industriei americane de a executa planurile de construcție a Marinei au fost problemele supuse atenției într-un raport înaintat Congresului SUA.