Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA) a informat că, pe 07.07.2021, militarii ruși au început monitorizarea navei de patrulare Rayo a Forțelor Navale ale Spaniei, care a intrat în Marea Neagră.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA) a informat că, pe 07.07.2021, militarii ruși au început monitorizarea navei de patrulare Rayo a Forțelor Navale ale Spaniei, care a intrat în Marea Neagră.
Portavionul britanic HMS Prince of Wales este așteptat să ajungă astăzi (6 iulie) în Gibraltar.
Armata egipteană deține o forță navală imensă care o plasează printre cele mai puternice flote de război din lume, în special după inaugurarea bazei navale "3 iulie" situată pe coasta de nord-vest a țării.
Problema „reunificării cu Taiwanul” a dat naștere unui scandal diplomatic între Republica Populară Chineză și Japonia, ca urmare a unei declarații dure a guvernului de la Tokyo după ce președintele chinez Xi Jinping a vorbit de „reunificarea cu Taiwanul” în cadrul centenarului Partidului Comunist Chinez.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA) a informat, pe 06.07.2021, că militari din cadrul Regiunii Militare Est monitorizează activitățile navei de cercetare franceze Dupuy-de-Lome, în Marea Japoniei.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a informat că, pe 05.07.2021, crucișătorul Moscova și fregata Amiral Essen au revenit în Marea Neagră, după exercițiile desfășurate în Marea Mediterană.
Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a participat duminică, 4 iulie, la activitățile organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei Ucrainene, în portul Odessa. Din partea României, la festivitate au mai fost prezenți diplomați români acreditați în Ucraina, precum și echipajele fregatei „Regina Maria” și corvetei „Contraamiral Horia Macellariu”.
Agenţia Română de Salvare a Vieţii de Om pe Mare (ARSVOM) va fi desființată, a anunțat, duminică, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Acesta a precizat că atribuțiile ARSVOM vor fi preluate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), potrivit agenției de presă Mediafax.
În pofida problemelor fără sfârșit cu care se confruntă singurul portavion rus Amiral Kuznețov, rușii susțin că șantierele lor navale sunt capabile să construiască nave de luptă dotate cu tehnologie stealth.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 02.07.2021, citând surse din mediul militar, că Ministerul rus al Apărării intenționează să întărească Flota din Marea Baltică cu noi submarine diesel-electrice Proiect 636.3.
Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 02.07.2021, distrugătorul HMS Defender din cadrul Forțelor Navale ale Marii Britanii și fregata olandeză HNLMS Evertsen au traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Mediterane.
Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 01.07.2021, două nave de luptă din cadrul Grupării navale permanente 2 a NATO (SNMG-2) au tranzitat Strâmtoarea Bosfor și au intrat în Marea Neagră. Este vorba despre fregata italiană ITS Virginio Fasan și nava de patrulare turcească TVG Barbaros.
În contextul în care în Marea Neagră are loc cel mai important exercițiu NATO din acest an - Sea Breeze 2021, la care participă 32 de state de pe şase continente - Federația Rusă și-a accelerat provocările în regiune.
Asaltate din toate direcțiile pentru contractul în valoare de cinci miliarde de dolari, Forțele Navale Elene s-au văzut nevoite să împartă pe categorii ofertele contructorilor de nave în așa fel încât acestea să fie catalogate în funcție de experiență, dotări și abia apoi prețul. Astfel că, Forțele Navale Elene vor putea alege cele mai competitive fregate și nu cele mai scumpe sau mai ieftine.
Pe măsură ce exercițiul anual comun Sea Breeze-2021 - organizat de Ucraina și SUA cu participarea statelor membre și partenere NATO - avansează spre faza activă, Flota Rusă din Marea Neagră (FRMN) pare să își intensifice și diversifice activitățile de pregătire pentru luptă.
Fregata „Regina Maria”(222) cu un elicopter IAR 330 „Puma Naval" ambarcat la bord, a plecat astăzi, 30 iunie, din portul militar Constanța, pentru a reprezenta Forțele Navale Române la Exercițiul „Sea Breeze 21”din Ucraina.
Grupul naval al Flotei Pacificului a efectuat teste de funcționare a armelor în zonă cu climă caldă în cadrul unor exerciții de simulate de atac aerian.
Rusia a reacționat la scurt timp după ce Ministerul Apărării din Olanda a acuzat că aviația rusă a efectuat manevre periculoase în apropierea fregatei Evertsen.
Arctica ar putea deveni următoarea regiune în care SUA va executa operații de asigurare a libertății de navigație, cunoscute în jargon militar ca FONOPS, a declarat luni, 28 iunie, reprezentantul Gărzii de Coastă americane.
Ministerul olandez al Apărării a declarat marţi că avioane de vânătoare ruseşti au hărţuit pe 24 iunie în Marea Neagră o fregată a forţelor navale olandeze, relatează Reuters.
Vizita extrem de neobișnuită a submarinului american USS Alaska în Marea Mediterană este doar cea mai recentă apariție publică a unuia dintre ”boomerii” Marinei, informează publicația The War Zone.
Fregata HNLMS Evertsen, cea mai performantă și puternică navă aflată în uzul Marinei Olandeze, construită de Damen, a fost prezentată în Portul Constanța. La eveniment au luat parte înalți oficiali militari români și olandezi, dar și din mediul politic.
Surse locale turcești au informat pe Twitter că, pe 28.06.2021, nava de patrulare HMS Trent aparținând Forțelor Navale ale Marii Britanii a traversat Strâmtoarea Bosfor și a intrat în Marea Neagră.
Rusia a testat, în ape deschise, pentru prima dată un nou submarin nuclear gigant Belgorod care este considerat a fi cel mai mare submarin construit în ultimii 30 de ani, potrivit presei de stat ruseşti. Testarea a avut loc în Marea Albă.
Peste 300 de marinari militari ai Forţelor Navale Române participă, în perioada 28 iunie - 10 iulie, la exerciţiul multinaţional "Sea Breeze 21", organizat de forţele navale ale Statelor Unite ale Americii şi cele ale Ucrainei, în apele internaţionale ale Mării Negre şi în raioane de instrucţie terestre din zona Odessa.
Ucraina şi SUA încep luni un exerciţiu implicând 30 de ţări în Marea Neagră şi în sudul Ucrainei, în pofida apelurilor Rusiei de a anula aceste manevre, relatează Reuters.
Presa britanică a alocat în ultimele zile spații largi exercițiilor de amploare desfășurate de Forțele Navale ale Federației Ruse în Marea Mediterană. Aceasta a reamintit că la manevre participă nave de luptă și submarine, precum și aviația, inclusiv avioane MiG-31K dotate cu rachete hipersonice Kinzhal. În prezent, în Marea Mediterană se află și portavionul HMS Queen Elizabeth aparținând Forțelor Navale ale Marii Britanii.
Garda de coastă din Taiwan (CGA) a primitcea de-a doua navă de patrulare din clasa Anping pe 25 iunie 2021. Potrivit comunicatului de presă al CGA, predarea a fost inițial programată înainte de sfârșitul lunii octombrie, dar a fost efectuată cu 4 luni înainte de termen.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 26.06.2021, citând o sursă din cadrul Întreprinderii 13 de reparații navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), că etapa de reparare la doc a submarinului Alrosa a fost încheiată, iar acesta a fost transferat la o dană dintr-un golf al Sevastopolului.
Primul ministru al Federației Ruse, Mihail Vladimirovici Mișustin, a semnat vineri, 25 iunie, decretul de instituire a unei baze navale rusești în Sudan, la Marea Roșie. Documentul, publicat pe portalul de internet al Moscovei pentru informații juridice, a fost prezentat Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus) pentru ratificare. Potrivit agenției de știri ruse RIA, aplicarea practică a acordului va începe imediat după ce va fi aprobat și semnat de șeful Kremlinului, Vladimir Putin.