Pe 22 iunie, Ministerul britanic al Apărării a anunțat că portavionul HMS Queen Elizabeth a lansat primele avioane de luptă F-35B Joint Strike Fighter împotriva Statului Islamic din Irak și Siria.
Pe 22 iunie, Ministerul britanic al Apărării a anunțat că portavionul HMS Queen Elizabeth a lansat primele avioane de luptă F-35B Joint Strike Fighter împotriva Statului Islamic din Irak și Siria.
Distrugătorul USS Laboon (DDG 58), din clasa Arleigh Burke, s-a aflat în perioada 18-20 iunie 2021, în portul Constanța, ca parte a misiunii generale de prezență operațională în regiunea Mării Negre.
Rusia a reacționat la testul de șoc al portavionului USS Gerald Ford acuzând SUA că nu respectă doctrina privind protecția climei.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 21.06.2021, că navele și avioanele rusești, care participă la manevre în partea centrală a Oceanului Pacific, au desfășurat un exercițiu de distrugere a grupării unui portavion și a elementelor de infrastructură ale adversarului convențional.
Americanii au finalizat la finalul acestei săptămâni primul test de șoc al noului portavion USS Gerald R. Ford.
Potrivit topwar.ru, toate navele de luptă ale SUA și NATO aflate în acvatoriul Mării Negre sunt monitorizate de forțe și mijloace aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Supravegherea directă a acestora este asigurată de nave rusești din compunerea flotei.
MBDA a primit un contract pentru echiparea noilor fregate din clasa Tamandaré ale Marinei braziliene cu sistemul de apărare anti-aeriană Sea Ceptor.
Departamentul de asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 18.06.2021, crucișătorul purtător de rachete Moscova și fregata Amiral Essen au început traversarea strâmtorilor Bosfor și Dardanele, în direcția Mării Mediterane.
Un articol foarte interesant pentru a înțelege dinamica strategică a relațiilor militare dintre SUA și China a fost publicat, la capitolul exclusiv, în cunoscuta publicație ”Politico”.
Comandamentul marinei ruse a declarat că Flota Nordului va primi cea de a doua fregată de serie, Amiral Golovko în 2022. Această fregată va echipată cu o propulsie fabricată complet în Rusia, înlocuind astfel importurile.
Un grup aeronaval condus de portavionul USS Ronald Reagan a intrat în Marea Chinei de Sud în cadrul unei misiuni de rutină, a informat marţi marina Statelor Unite (U.S. Navy), într-un context de amplificare a tensiunilor între Washington şi Beijing, care revendică cea mai mare parte a aceste zone maritime, transmite Reuters.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA) a informat, pe 14.06.2021, că Flota rusă a început monitorizarea acțiunilor unor nave militare din Marea Britanie și Olanda, care au intrat în Marea Neagră.
Marina iraniană a preluat luni două nave de război în cadrul unei ceremonii transmise de televiziunea de stat, la câteva zile după anunţul intrării unei escadre iraniene în Oceanul Atlantic, prezentată ca o premieră, relatează AFP.
Asociația Constructorilor Navali din România (Anconav) adresează o scrisoare deschisă prim-ministrului României, Florin Cîțu și ministrului economiei antreprenoriatului și turismului, Claudiu Năsui, prin care solicită luarea de măsuri concrete de susținere pentru industria navală din România.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA) a informat, pe 11.06.2021, că Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a început monitorizarea distrugătorului american Laboon, care a intrat în acvatoriul Mării Negre.
În cadrul unui mesaj postat pe pagina sa de Twitter, Flota a 6-a a SUA a informat, pe 11.06.2021, că partea americană își va intensifica prezența în Marea Neagră. Un alt distrugător american a fost trimis în regiune, urmând să traziteze Strâmtorile Dardanele și Bosfor.
În Poligonul Capu Midia a avut loc exercițiul SUMMER STORM 21, un exercițiu dinamic, cu sincronizare perfectă și viteză de reacție a militarilor din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină.
Într-un mesaj postat de Twitter, pe 11.06.2021, Ambasada Federației Ruse în SUA a denumit întrebuințarea bombardierelor strategice la exercițiile NATO din Marea Baltică drept provocatoare.
Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu prezenţa în Oceanul Atlantic a două nave iraniene care apar încărcate cu armament destinat Venezuelei, a admis joi şeful Pentagonului, Lloyd Austin, rămânând însă foarte discret cu privire la eventualele planuri pentru a împiedica acest transfer, notează AFP.
Ministerul Apărării din Rusia a anunțat joi că a început un amplu exercițiu militar în partea centrală a Oceanului Pacific.
Patru nave militare maritime, șapte nave militare fluviale, două elicoptere Puma Naval, 20 ambarcațiuni rapide de asalt amfibiu, 14 transportoare amfibii blindate de cercetare (TAB C) și 12 autospeciale de comunicații participă, în perioada 06-09 iunie, la Exercițiul întrunit „DACIA 21 LIVEX”, la secvențele planificate în raioane maritime vestul Mării Negre și în raioane fluviale și terestre din zona Dobrogei.
Un avion militar MiG-29 al Forţele Aeriene Bulgare s-a prăbuşit în Marea Neagră în dreptul peninsulei Shabla în timpul exerciţiilor militare Shabla 2021, a confirmat comandantul Forţelor Navale bulgare, contraamiralul Kiril Mihailov, informează vineri novinite.com.
Șeful Statului Major al Forțelor Armate din Qatar, Ghanem bin Shaheen Al-Ghanim, a discutat cu șefului Statului Major al Apărării din Italia, generalul Enzo Vecciarelli, pe 6 iunie, la Doha, despre modalitățile de consolidare a cooperării militare între cele două țări.
Una din caracteristicile războaielor este imprevizibilitatea. Într-un mediu dinamic, planurile puse pe hârtie de părțile beligerante suferă în permanență modificări. Însă exercițiilor de imaginație le putem da frâu liber. Așa a făcut-o în analiza sa jurnalistul și expertul militar David Axe, analizând un posibil conflict între China și Statele Unite ale Americii.
Serviciul de presă al Flotei de Nord din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 07.06.2021, că peste 20 de nave de suprafață și submarine, aviația și unități de apărare de coastă participă la manevre în Marea Barents.
În urmă cu câteva zile, o informație potrivit căreia corveta rusă Stoiky a intrat în apele teritoriale ale Poloniei, a stârnit un val de reacții în presa din Polonia, dar și pe rețelele de socializare. Se pare însă că e un „fake news”.
Circa 4.000 de soldaţi au participat duminică, în regiunea Mării Baltice, la prima zi a unui exerciţiu NATO de aproape două săptămâni, informează dpa.
Militarii care se instruiesc în raionul Frecăței, au intrat în faza a treia a exercițiului multinațional “ARGEDAVA 21”, din data de 4 iunie.
Pe 4 aprilie 2012, submarinul rusesc Nerpa (K-152) din clasa Akula-2, a fost introdus în înzestrarea Forțelor Navale ale Indiei sub numele de INS Chakra, la baza navală Visakhapatnam.
Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 04.06.2021, nava de patrulare HMS Trent aparținând Forțelor Navale ale Marii Britanii a început traversarea Strâmtorii Bosfor, în direcția Mării Mediterane.