Pe 1 octombrie, Turcia a criticat acordul de miliarde de dolari dintre Franța și Grecia pentru achiziționarea navelor de luptă, avertizând că acesta izolează Ankara și amenință stabilitatea regională.
Pe 1 octombrie, Turcia a criticat acordul de miliarde de dolari dintre Franța și Grecia pentru achiziționarea navelor de luptă, avertizând că acesta izolează Ankara și amenință stabilitatea regională.
În pofida numeroaselor succese ale programelor militare cu care Washingtonul înzestrează cea mai puternică armată din lume, Littoral Combat Ships (LCS) pare a fi o excepție. O excepție însă care a costat miliarde de dolari americani.
Nikólaos Panayotópoulos - ministrul grec al Apărării, Pierre Eric Pommellet - CEO Naval Group și Eric Béranger - CEO MBDA au semnat, pe 28 septembrie, un Memorandum de Înțelegere care lansează negocierile pentru programul elen de achiziție de noi nave de luptă și echiparea Forțelor Navale elene cu trei fregate (FDI) și echipamentele aferente, cu opțiunea de a comanda și o a patra fregată.
HMS Prince of Wales, noul portavion britanic, a avut prima întâlnire cu o navă a Federației Ruse. Aceasta a avut loc săptămâna trecută, în timp ce nava britanică participa la un exercțiu militar.
Fregata britanică HMS Richmond a trecut prin strâmtoarea Taiwanul în drum spre Vietnam, mișcare ce a înfuriat China. Nava a fost desfăşurată în Marea Chinei de Est în timp ce participa la operaţiunile de aplicare a sancţiunilor Naţiunilor Unite împotriva Coreii de Nord.
Forțele Navale americane au creat o nouă grupare operativă de nave, pe coasta de est, pentru a se asigura că dispune în permanență de distrugătoare gata să intervină în scurt timp pentru contracararea amenințărilor reprezentate de submarinele ruse din Oceanul Atlantic.
Mult așteptatul program de înzestrare al Forțelor Navale Elene va fi câștigat de Naval Group. Cel puțin acestea sunt informațiile obținute de presa de specialitate din Grecia, citată de francezi. Iar pe lângă fregatele Belharra, francezii vor livra Greciei și corvete Gowind 2500, alese și de România în programul „Corveta multifuncțională”.
Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” organizează și conduce, în perioada 27 septembrie – 01 octombrie, Exercițiul bilateral româno-ucrainean „Riverine 2021”, care se desfășoară pe fluviul Dunărea, între Tulcea și Izmail (Ucraina), la care vor participa nave militare fluviale, elicoptere, scafandri și infanteriști marini din cele două țări.
Portavionul american USS Ronald Reagan (CVN 76) și gruparea sa de lovire s-au întors în Marea Chinei de Sud după incursiunea efectuată în sprijinul retragerii forțelor SUA și ale coaliției din Afganistan.
Pe 25 septembrie, Ministerul Apărării din Ucraina a informat că, în timpul activităților navale desfășurate într-un raion maritim notificat din Marea Neagră, în cadrul exercițiului internațional „Joint Effort - 2021”, o navă rusă s-a apropiat de navele ucrainene fără a respecta regulile de navigație.
Nave ale grupării SNMCMG2 a NATO au intrat în Marea Neagră, pe fondul solicitărilor președintelui Ucrainei de creștere a prezenței navale a NATO în regiune și a lansărilor de rachete rusești, care amenință navele Alianței.
Statele Unite recunosc că reconcilierea cu Franţa, după criza submarinelor, "va lua timp" şi va necesita "acţiuni" din partea Washingtonului, a declarat joi şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, citat de AFP.
După ce la începutul lunii septembrie numărul de submarine rusești din estul Mării Mediterane a fost crescut de la două la cinci, în această perioadă situația a revenit la normal. În regiune se află din nou două submarine rusești, ca urmare a deplasării unui submarin în Marea Neagră și altor două către Oceanul Pacific.
Nava expediționară de transport rapid USNS Choctaw County (T-EPF 2) a sosit pe 20 septembrie, la Beirut - Liban, în cadrul primei misiuni din Programul ”Stație de Parteneriat” pentru Orientul Mijlociu (CPS - Central Partnership Station) a Comandamentului Central al Forțelor Navale Americane (NAVCENT).
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 22.09.2021, că submarinul Stary Oskol aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) și-a încheiat misiunea planificată în compunerea Grupării navale operative din Marea Mediterană și a luat curs spre locul de dislocare permanentă de la Novorossiysk.
Puitorul de mine şi plase "Viceamiral Constantin Bălescu" (PM-274), cu un detaşament de scafandri de luptă prin incursiune ambarcat, pleacă joi, 23 septembrie, din portul militar Constanţa, pentru a participa la Operaţia EUNAVFOR MED "Irini", în Marea Mediterană, în perioada 1 octombrie - 31 decembrie, informează Forțele Navale.
Serviciul de presă al Consiliului de Stat din Crimeea a informat că, pe 21.09.2021, la Șantierul Naval B.E Butoma din Kerchi, a fost lansată la apă nava mică purtătoare de rachete Askold, Proiect 22800, construită la comanda Ministerului rus al Apărării.
Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a denunţat din nou luni, pe pământ american,"o lipsă de consultare" din partea Statelor Unite în criza submarinelor, precum şi perpetuarea reflexelor unei perioade despre care spera că s-a încheiat, transmite Agerpres, care citează AFP.
La mai bine de doi ani de la anunțarea oficială a câștigătorului programului de înzestrare „Corveta multifuncțională”, România și compania desemnată câștigătoare Naval Group nu au semnat încă contractul. Situația de tatonare s-a transformat într-un adevărat blocaj iar în prezent, din informațiile DefenseRomania, semnarea contractului e cel puțin improbabilă, în pofida faptului că s-a dorit semnarea actului în primul trimestru al acestui an.
Marina regală britanică (Royal Navy) este înzestrată în prezent cu submarine din trei clase: Vanguard, Trafalgar și Astute. Prima clasă îndeplinește misiuni de descurajare nucleară având la bord rachete balistice intercontinentale, în timp ce ultimele două au la bord arme convenționale, sunt mai mici și mai agile fiind destinate misiunilor clasice de atac.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 20.09.2021, aproximativ 20 de nave de luptă și auxiliare au ieșit pe mare din punctele de dislocare permanentă din Sevastopol și Novorossiysk pentru desfășurarea de exerciții cu lansări de rachete și trageri de artilerie.
Premierul britanic, Boris Johnson, a subliniat duminică "imensa importanţă" a relaţiei dintre Marea Britanie şi Franţa şi dragostea "de nezdruncinat" a Londrei pentru Paris, în faţa furiei franceze după anunţul unui parteneriat strategic între Washington, Canberra şi Londra, notează Agerpres, care citează AFP.
Pe 17 septembrie, submarinul USS Wyoming (SSBN-742), din clasa Ohio, al Forțelor Navale ale SUA (US Navy) a lansat cu succes două rachete Trident II D5LE neînarmate, în cadrul unui test desfășurat în largul coastelor Floridei (zona Cape Canaveral).
Franța a anunțat că și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite ale Americii și Australia ca urmare a deciziei australienilor de a rupe contractul cu Naval Group și a construi submarine nucleare americane. Decizia adâncește o criză diplomatică uriașă între Paris și Washington. Franța a pierdut un contract de aproximativ 40 de miliarde de dolari în baza căruia ar fi trebuit să construiască 12 submarine pentru Australia.
Australia a rupt „contractul secolului” cu partea franceză în ceea ce privește construcția a 12 submarine, un program gigant care se ridica la aproximativ 40 de miliarde de dolari.
Incident în apropierea insulelor Aleutine, teritoriu american aparținând Statelor Unite ale Americii. Patru nave de război chineze au navigat în zona economică exclusivă a SUA, incidentul fiind confirmat de Garda de Coastă americană.
Franţa va încerca să limiteze eventualele repercusiuni financiare după ce Australia a renunţat la contractul cu grupul francez Naval Group pentru construirea de submarine convenţionale, a indicat joi ministrul francez al apărării, Florence Parly, potrivit Agerpres, care citează Reuters. O poziție mult mai dură a avut-o șeful diplomației de la Paris, care a acuzat că Franța a fost „înjunghiată pe la spate” după ce Australia a rupt „contractul secolului” și a renunțat la 12 submarine pe care trebuia să le construiască Naval Group. Acestea vor fi construite de americani și britanici.
La doar câteva ore după ce Coreea de Nord a testat, pe 15 septembrie, două rachete sol-sol, care au avut ca puncte de impact Marea de Est, Seulul a lansat o rachetă balistică, de pe submarinul Dosan Ahn Chang-ho de 3.000 de tone.
China a refuzat o cerere de escală la Shanghai a fregatei germane Bayern aflate acum în misiune în zona indo-pacifică pentru a aduce un sprijin aliaţilor în regiune, mai ales americani, a indicat miercuri Ministerul federal de Externe de la Berlin, transmite Agerpres, care citează AFP.
SUA bifeză încă o premieră după ce o dronă MQ-25 T1 Stingray a reușit să realimenteze în aer o aeronavă de generația a V-a F-35C Lightning II aparținând US Navy. Astfel, în doar trei luni, MQ-25 Stingray a trecut toate testele și a reușit să realimenteze cu succes un F/A-18 Super Hornet, un E-2D Hawkeye și un F-35C.