Forțele Aeriene ale SUA au testat o dronă cu inteligență artificială (Foto/Video): Este imperativ să înțelegem puterea AI, punctele sale forte și slabe
Forțele Aeriene ale SUA au testat drona XQ-58 Valkyrie cu inteligență artificială integrată, a comunicat laboratorul de cercetare al U.S. Air Force. Kratos Defense & Security Solutions, un producător de drone, a semnat, în iunie 2023, un acord cu Shield AI pentru a integra un sistem cu inteligență artificială pentru drona XQ-58 Valkyrie.
scris de
DefenseRomania Team
Drona XQ-58 Valkyrie în timpul lansării. Sursa foto: Air Force Research Laboratory.
Algoritmii de inteligență artificială, dezvoltați de laboratorul de cercetare pentru misiuni de luptă aeriană autonomă, din cadrul U.S. Air Foce, au fost integrați în sistemul de comanda al XQ-58A. Testul de zbor a avut loc în poligonul militar din Golful Eglin.
Algoritmii AI au folosit rețele neuronale pentru a pilota vehiculul aerian împotriva unor ţinte simulate, folosind sisteme de luptă simulate.
,,Testarea AI necesită o combinație de metode de testare și evaluare noi și tradiționale. Echipa a învățat multe lecții care vor fi folosite în programele viitoare", a declarat Ryan Bowers, inginerul-șef de testare din cadrul proiectului.
Testul de zbor au fost efectuate de către ''Escadrila 40 de Testare'', cu sprijinul Kratos Defence.
A fost o continuare a testului de zbor efectuat cu succes in 25 iulie. Zborul anterior a presupus mai mult o prezentarea pentru Pentagon (DoD) a unui vehicul aerian de ultima generaţie, fără echipaj, pilotat AI.
,,Faptul că am putut zbura alături de această aeronavă antrenată și pilotată de inteligența artificială a confirmat cu adevărat că această tehnologie este foarte reală și face parte din viitorul nostru'', a declarat căpitanul Tyler Brown, principalul membru al echipajului care a urmărit zborul dronei XQ-58A.
,,Este imperativ să înțelegem puterea AI, punctele sale forte și slabe'', a mai spus Brown.
Statele Unite explorează în mod activ posibilitatea implementării pe scară largă a diferitelor tipuri de inteligență artificială în sectorul apărării.
Pentagonul a creat un grup de lucru privind inteligența artificială numit Task Force Lima. Principala sarcină a grupului va fi de a determina nivelul de securitate atunci când se utilizează inteligența artificială în cadrul Departamentului de Stat. Experții urmează să identifice situațiile în care utilizarea inteligenței artificiale devine periculoasă.
Drona Valkyrie poate zbura până la o altitudine de 14.000 de metri, are o autonomie maximă de 5.600 km și poate atinge o viteză de cel mult 882 km/h. Masa maximă la decolare este de 2.722 kg, având o încărcătură utilă totală de 544 kg (272 kg intern și 272 kg extern).
Pe lângă faptul că drona XQ-58A este una de ultimă generație, fiind realizată în tehnologie stealth, are și un cost mic de producție. Kratos, constructorul XQ-58A, este unul dintre cei trei producători de aeronave aleși de Forțele Aeriene americane (USAF) pentru a construi prototipuri de drone autonome, denumite și Skyborg.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Producătorul turc de vehicule blindate Nurol Makina și compania ungară Raba Otomotiv Holding au semnat un acord pentru a stabili producția de vehicule blindate Gidran în Ungaria, precizeaza publicatia Defence Turk. Blindatele Gidran sunt o versiune a vehiculului 4x4 Ejder Yalcin MRAP de la Nurol Makina.
Războiul neprovocat declanșat de Rusia pe 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei și prelungirea conflictului forțează industria de apărare din Occident să se adapteze. Ucraina are nevoie ca de aer de sisteme de apărare antiaeriene în contextul în care toate datele indică că Rusia va lansa un atac masiv în această iarnă pentru a lovi infrastructura energetică și civilă cu scopul de a pune presiune internă pe regimul de la Kiev.
Producătorul sloven de drone C-Astral a furnizat recent sisteme aeriene de recunoaștere pentru trupele ucrainene, a declarat compania pentru Defense News în această săptămână. Slovenia nu se ferește să își exprime sprijinul pentru Ucraina. Dar când vine vorba de ajutor militar, țara a decis, în general, să păstreze majoritatea informatiilor clasificate.
Proiectat și dezvoltat la Melbourne, bombardierul invizibil B-21 Raider al Forțelor Aeriene ale SUA ar trebui să efectueze istoricul zbor de testare inaugural până la sfârșitul anului în California, spun oficialii Northrop Grumman.
Șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a anunțat noile prețuri ale muniției convenționale de artilerie de 155 mm, care au provocat un adevărat șoc în industria de profil. Potrivit acestuia, prețul unui astfel de obuz este acum 8.000 de euro, cu mult mai mare decât estimările făcute pe baza contractului Rheinmetall de anul trecut, conform cărora un proiectil de 155 mm ar trebui să coste 3.300 de euro.
Producătorul german de armament Rheinmetall își va uni forțele cu compania de stat ucraineană Ukrainian Defence Industry (fosta Ukroboronprom) pentru a repara și întreține vehiculele militare de producție occidentală și, în cele din urmă, pentru a le produce pe plan intern în Ucraina, a declarat premierul ucrainean Denis Shmihal la 24 octombrie.
Mechanical Engineering Design Bureau (KBM), o companie cu sediul in orașul rus Kolomna, care produce rachete Iskander și Kinzhal, continuă să primească componente din Europa și din alte țări prin intermediul unor firme care joaca rol de intermediar.
Mai multe surse rusești au informat, pe 25.10.2023, că Iranul a furnizat Rusiei drone de atac de tip Karrar echipate cu rachete Majid și Shahab-e-Saqeb. Este posibil ca acestea să fi participat la distrugerea unui număr de 24 de avioane ucrainene în cinci zile, așa cum a anunțat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, cu o zi înainte, scrie publicația rusă Topcor.ru.
Moment important pentru programul F-35 Lighting II. Azi a fost înaintat raportul către Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului (BPR), urmând ca ulterior BPR să trimită raportul către cele două comisii de apărare.
Programul militar ucrainean Brave 1 Defence Tech a prezentat cea mai recentă creație a sa, un robot kamikaze terestru, cunoscut sub numele de "Ratel S", care a fost conceput pentru a facilitata lovituri precise asupra țintelor inamice de la o distanță sigură. Această drona kamikaze terestră a atras atenția nu numai pentru tehnologia care stă la baza sa, ci și pentru potențialul său impact asupra războiului modern.
România urmează să achiziționeze obuziere autopropulsate de 155 mm și a ales, în baza realităților războaielor actuale, varianta obuzierelor șenilate. Însă de ce tehnica șenilată e azi preferată de marile armate ale lumii în detrimentul tehnicii pe roți?
Coreea de Sud livrează încă un lot de obuziere autopropulsate K9PL de 155 mm către Polonia. Consortiul Hanwha Aerospace Europe anunță, pe pagina sa oficială de Twitter, că pe 23 octombrie a pregatit livrarea unui nou lot de 18 sisteme de artilerie autopropulsate către Polonia.
În luna august, surse arabe și europene indicau că Arabia Saudită este pe cale să înregistreze un acord record pentru avioanele franceze de luptă Rafale. Dacă la acel moment se numărul vehiculat de aeronave ajungea până la aproximativ 200 de aparate, potrivit unui raport recent publicat de cotidianul francez "La Tribune", Riadul are acum în vedere achiziționarea a 54 de astfel de avioane de luptă fabricate de compania franceză Dassault Aviation.
Industria turcă de apărare reușește un nou succes pe piața europeană de profil, după ce Estonia a decis întărirea capacității sale militare prin achiziția a unui număr de 230 de transportoare blindate pe roți de la contractori turci, după cum a informat Ministerul Apărării din Estonia.
MBDA a primit un contract de la Korea Aerospace Industries (KAI) pentru integrarea sistemului de rachete antiaeriene Mistral ATAM pe elicopterul de atac al marinei coreene (KMAH).
Surse rusești au informat, pe 17.10.2023, că societatea RATEP din cadrul concernului de apărare aerocosmică Almaz-Antey a dezvoltat o nouă versiune a sistemului de rachete antiaeriene de tip Komar. Acesta a primit posibilitatea de a distruge nu numai ținte aeriene, ci și mijloace navale de la suprafața apei, precum dronele maritime.
Forțele Armate Lituaniene, împreună cu industria germană de apărare, vor repara tancurile Leopard care au fost avariate în timpul luptelor din Ucraina. După refacerea capabilităților tehnice, mijloacele de luptă vor fi returnate pe front. Prin acest demers, Lituania se alătură Poloniei și Germaniei în efortul de restabilire a capacității de luptă a tancurilor Leopard întrebuințate în războiul din Ucraina.
Guvernul Germaniei a donat Armatei Republicii Moldova alte două transportoare blindate Piranha. Tehnica militară va fi recepționată astăzi de autoritățile de la Chișinău.
Ca răspuns la recentele ostilități împotriva Hamas, Israelul a inițiat implementarea rapidă a sistemului de apărare aeriană cu laser Iron Beam, după cum au raportat mai multe surse. Odată cu această decizie, testele operaționale vor duce la implementarea unui laser de 100 kW ca o componentă activă a arsenalului Forțelor de Apărare Israeliene. Rafael, compania care se află în spatele proiectării și fabricării razei de fier, a adaptat sistemul laser pentru a contracara o gamă largă de amenințări.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat la finalul vizitei oficiale pe care a făcut-o la mijlocul acestei săptămâni în România că Ucraina a obținut acorduri importante, inclusiv în ceea ce privește susținerea militară pe care țara noastră va continua să o ofere Ucrainei.
Războiul din Ucraina a reamintit forțelor armate din toată lumea cât de importantă este artileria pe câmpul de luptă. Poate opri un atac masiv cu blindate dacă este echipată cu proiectile de mare precizie și putere. Poate distruge artileria adversarului în lupta contrabaterie dacă lovește de la o distanță mai mare decât inamicul, iar exemplele pot continua.
Războiul brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a arătat, lucru pe care și liderii vest europeni au fost nevoiți să-l accepte înghițind în sec, dependența militară a Europei față de Statele Unite ale Americii.
Fundația ucraineană ''Come Back Alive'' ,care strânge fonduri pentru a asigura un sprijin militar continuu pentru Forţele Armate Ucrainene, a primit primele 5.000 de drone kamikaze PFV. Acestea au fost achiziționate în cadrul unui proiect comun demarcat cu UNITED24 [n.r. inițiativă guvernamentală] și Monobank.
Uniunea Europeană merge înainte cu proiectul de consolidare a capacității comune de apărare, deocamdată fiind considerat prioritar domeniul achizițiilor de armament. Acum, țările UE se pot uni în consorții și pot primi compensații de la bugetul UE pentru cheltuielile asociate producției de armament.
Compania italiană Leonardo dorește să joace un rol mai important în proiectul Global Combat Air Programme (GCAP), la care participă și Marea Britanie (BAE Systems) și Japonia (Mitsubishi Heavy Industries) și care, printre altele, include crearea unui nou avion de luptă. Astfel, directorul general al companiei, Roberto Cingolani, a declarat că poziția lor în cadrul proiectului GCAP ar trebui revizuită "în sus". Directorul general al Leonardo subliniază că programul nu are încă "cote" și că în prezent este doar un "mare laborator", potrivit publicaţiei Infodefensa.
Thales a semnat un contract cu Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) pentru a livra sistemul integrat TACTICOS de combat management, sonare, radare de supraveghere aeriană și de control al tirului și un senzor cu infraroșu 360° pentru programul fregatei MIECZNIK destinat marinei poloneze
Oficialii israelieni au obţinut planul Hamas de a efectua un atac fără precedent împotriva Israelului cu mai bine de un an înainte, dar au considerat scenariul nerealist, a susţinut joi New York Times pe baza unor documente secrete, informează Agerpres, care citează AFP.
Luminița Odobescu, ministrul român de Externe, a părăsit sala în cadrul reuniunii OSCE în momentul în care omologul său rus Serghei Lavrov a luat cuvântul.
Industria europeană de apărare solicită mai multe "comenzi ferme, nu doar obiective" asumate pe hartie sub forma unor promisiuni, a raportat Reuters la 30 noiembrie, citând grupul de lobby ASD (European Aerospace, Security, and Defense Industries).
În urmă cu o săptămână, secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, declara că trupele americane rămase în bazele militare din Orientul Mijlociu se confruntă cu un val de atacuri venite din partea milițiilor susținute de Iran. Statistica efectuată pe parcursul unei luni evidenția un număr de 62 de atacuri, cu tot atâția răniți din rândul militarilor americani.
Compania Airbus a confirmat oficial dezvoltarea avionului Eurofighter EK, versiunea avansata a Eurofighter Typhoon, speciala gandit pentru al opera intr-un mediu cu sisteme de razboi electronică, utilizând rachete antiradar AGM-88E AARGM și sisteme de autoprotecție.
Submarinul KSS-III este prezentat Poloniei ca parte a programului Orka. Hanwha Group, un conglomerat sud-coreean, a prezentat submarinul KSS-III Batch în timpul expoziţie militare MSPO 2023 de la Kielce ca propunere pentru programul de submarine Orka al Poloniei. Hanwha Ocean urmărește cu mare interes să încheie un parteneriat strategic cu Polonia, punând accentul pe beneficiile militare, industriale și economice pentru Varşovia prin intermediul programului militar Orka.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 30.11.2023, citând o sursă din cadrul Ministerului Apărării, că echipajele navelor de suprafață vor începe să studieze în mod regulat probleme privind combaterea dronelor maritime. Astfel, în programul de pregătire pentru luptă al forțelor de suprafață va fi introdus un nou curs de instruire cu această tematică. De asemenea, în timpul exercițiilor de antrenament și de luptă, echipajele navelor vor trebuie să detecteze dronele maritime care se apropie de acestea și să le distrugă.
Având în vedere că Rusia şi China utilizează tot mai des avioane de vânătoare de generația a cincea, am putea fi tentaţi să spunem că ar fi logic ca SUA să producă cât mai multe aeronave F-22 Raptor pentru a contracara aceste amenințări. Acest lucru ar necesita, eventual, redeschiderea unor linii de producție de mult timp închise.
Ucraina urmărește să obțină superioritatea aeriană odată cu sosirea anticipată a avioanelor de luptă F-16, subliniind importanța acestora în susținerea operațiunilor terestre. Forțele Aeriene Ucrainene consideră că avioanele occidentale avansate din punct de vedere tehnologic, precum F-16, sunt cruciale în acest scop, dar cu condiţia să fie cât mai multe.
Polonia a refuzat să participe la următoarea reuniune a Consiliului de Miniștri al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din cauza deciziei Macedoniei de Nord, țară care prezidează OSCE, de a invita delegația rusă condusă de ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Partenerii noștri turci au dislocat în România avioane de luptă F-16 Fighting Falcon în vederea realizării misiunilor de poliție aeriană pe Flancul Estic. F-urile turcești vor proteja cerul României alături de Eurofighter germane și, bineînțeles, de avioanele F-16 Fighting Falcon ale României.
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a revendicat atacul armat care a făcut trei morţi şi mai mulţi răniţi joi la Ierusalim şi a îndemnat la o "escaladare a rezistenţei" împotriva Israelului, informează Agerpres, care citează agenţiile de presă internaţionale.
Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, cu faţete uneori controversate, secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa miercuri, într-un comunicat de presă, transmite Agerpres, care citează AFP.
Multe dintre conflictele militare importante care fac parte din istoria umanității nu s-au desfășurat doar pe uscat, ci și pe apă. În urmă cu mai multe secole, flotele navale ale țărilor dezvoltate din Europa - în special cele care alocau fonduri importante pentru explorarea noilor teritorii - au fost prevăzute cu diverse echipamente de apărare și atac.
Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat miercuri, 29 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea. Cu acest prilej, a avut loc ceremonia de recepție a avioanelor de luptă, în prezența oficialilor români, norvegieni și americani.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat impactul strategic al livrării de avioane de luptă F-16 în Ucraina, afirmând că acestea vor spori semnificativ capacitatea Ucrainei de a provoca pierderi forțelor invadatoare rusești, Stoltenberg a anunțat că livrarea de avioane F-16 către Ucraina va începe cât mai curând posibil, în urma unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina la nivel ministerial.
Elbit Systems Ltd. (Elbit Systems) și CN ROMARM S.A, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM), anunță încheierea unui acord de cooperare între cele două companii, în domeniul producției de artilerie. Prin această colaborare, părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 29.11.2023, că, în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, a început formarea unor noi brigăzi de artilerie de putere mare. Acestea vor fi dotate cu tunuri Pion și Malka de calibru mare, precum și cu mortiere de tip Tiulpan. Prima unitate de acest fel, Brigada 17 Artilerie, a fost deja înființată în cadrul Corpului 3 Armată - Zaporojie. Mai multe astfel de formațiuni vor apărea în alte corpuri de armată și armate din zona operației militare speciale, până la sfârșitul anului.
Turcia este tot mai interesată să achiziționeze 40 de avioane Eurofighter Typhoon ca soluție provizorie, ca urmare a incertitudinilor legate de achiziția planificată a avioanelor americane F-16. Contractul pentru Eurofighter are un "scop dublu" pentru Turcia, răspunzând atât nevoii sale imediate de avioane de luptă moderne, cât și promovând colaborarea internațională. Discuțiile cu Marea Britanie și Spania sunt în curs de desfășurare, subliniind interesul deosebit al Turciei pentru avioanele Eurofighter Typhoon, rezultatul rămâne incert, cu potențiale implicații geopolitice, deoarece Germania nu pare momentan sa fie de acord.
Visul de a zbura precum un pilot adevărat nu este la îndemâna oricui. Mai ales pentru antrenamentul specialiștilor, au fost create simulatoare de zbor care oferă experiențe foarte realiste. Dezvoltarea acestora vizează instruirea piloților pentru companii aeriene civile și militare.
Avioanele de luptă F-16 au decolat din Norvegia pentru a fi livrate României, contribuind la extinderea rapidă a flotei de avioane a Forţelor Aeriene Romane. Trei avioane F-16 din cele 32 achiziționate de România au părăsit baza aeriană Rygge de lângă Oslo la 28 noiembrie, în urma modernizării și întreținerii efectuate de Kongsberg Aviation Maintenance Services pentru a le pregăti să intre în dotarea Forţelor Aeriene Romane.
După mai bine de trei ani, un portavion american revine în Golful Persic. Grupul de Lovire Dwight D. Eisenhower (CSG-2) a finalizat, pe 26 noiembrie, trecerea programată prin Strâmtoarea Ormuz spre Golful Arabiei, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a cincea a SUA care operează în zona de responsabilitate a Comandamentului Central american (CENTCOM).
Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care îi va obliga pe străini să semneze un „acord de loialitate” prin care le interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică sau să contravină valorilor tradiționale ale familiei.
Rusia știe că Finlanda a fost deja de acord să permită desfășurarea forțelor NATO pe teritoriul său, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandar Grușko.
Într-un videoclip care a circulat ieri în mediul online se poate vedea cum unul dintre tancurile ucrainene de fabricație germană este lovit sistematic de artileria rusă în timp ce se deplasa izolat, pe timp de zi și în câmp deschis, undeva pe frontul de est din Ucraina.
România a spus „start” programului de înzestrare cu sisteme antiaeriene de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (VSHORAD / SHORAD). Interesant e că achiziția, care vizează un contract uriaș de aproximativ 2 miliarde de euro, merge pe două direcții principale.
Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 29.11.2023, pe canalul său de Telegram, un material video cu o fregată a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) care lansează rachete de croazieră asupra unor ținte ucrainene.
Președintele rus Vladimir Putin nu va încheia pace în Ucraina până când nu va cunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie, a declarat de un oficial de rang înalt al diplomației americane, citat de agenția Reuters.