Fregate franceze VS. subarine germane. Grecia şi Turcia, două ţări NATO captive într-o cursă a înarmării
În ultimul an, Turcia și Grecia, ambele state membre NATO, au avut multiple episoade de tensiune cu privire la drepturile de exploatare a resurselor naturale de petrol şi gaze, aflate pe fundul Mării Mediterane.
Cotidianul elen GreekreRorter precizează într-un recent editorial că recentele acorduri militare încheiat de Grecia cu Franta (achiziţionarea a trei fregate Belharra) şi de Turcia cu Germania (submarine din Clasa Reis-o versiune de export a subarinelor germane Type 214), ridică multe semne de întrebare, dar şi îngrijorări cu privire la autonomia strategică a Europei.
Acordul Turcia-Germania a fost anunțat în iulie, când Ankara a cumpărat șase submarine noi din Germania pentru a-și spori puterea navală.
Amintim că Turcia construiește o flotă de șase noi submarine Type 214, ca parte a unui contract semnat în 2009 cu compania germană ThyssenKrupp Marine Systems. Construcția primului submarin din clasa TCG Piri Reis – aşa cum au botezat-o turcii – a început în anul 2015 şi a fost prezentat în decembrie 2019.
Grecii a încercat în repetate rânduri să convingă Germania să suspende acordul încheiat cu Turcia, dar fără succes, precizând că vânzarea acestor submarine către Forţele Navale Turce ar schimba echilibrul puterii navale în estul Mediteranei.
Între timp, Grecia și Franța au încheiat un parteneriat strategic la sfârșitul lunii septembrie. Acordul de 5 miliarde de dolari va oferi Atenei trei fregate Belharra și trei corvete Gowind, cu posibilitatea ca acest contract să fie extins prin achiziţionarea a altor noua nave, câte una din fiecare clasă.
Săptămâna trecut, Turcia a criticat acordul încheiat între Franța și Grecia pentru achiziționarea navelor de luptă, avertizând că acesta izolează Ankara și amenință stabilitatea regională.
„Astfel de eforturi inutile vor crește determinarea noastră de a ne proteja drepturile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Turc de Externe, Tanju Bilgiç, ca răspuns la acordul greco-francez.
Ankara a încercat să-și sporească puterea navală procurând șase submarine noi din Germania, o mișcare care arată că dorește ’’să-și flexeze mușchii’’ în estul Mediteranei.
În iunie, ministrul grec de externe Nikos Dendias a înaintat o scrisoare care omologul său german prin care solicita ca Germania să pună punct acordului de vânzare a celor șase submarine. Oficialul elen a cerut Germaniei să nu mai înarmeze o țară care a încălcat în mod repetat drepturile teritoriale ale celor două state membre ale UE, Grecia și Cipru.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News