Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Generalul Alexandru Grumaz e convins că SUA vor disloca F-35 în România
26 oct 2020 / 17:53
Generalul (r) Alexandru Grumaz și-a exprimat convingerea că în viitorul apropiat Statele Unite ale Americii vor disloca aeronave F-35 în România, atât la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cât și la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii.
Sursă foto: F-35.com

Generalul român a amintit că vor fi investiți 2.5 miliarde de euro pentru modernizarea Bazei 57 Aeriene de la Mihail Kogălniceanu care se va transforma într-un adevărat oraș, aici urmând să fie construit și un spital.

Investiția și finalizarea completă a modernizării ar putea dura mulți ani, însă baza ar putea opera avioane F-35 chiar în viitorul apropiat.

În aceste condiții, generalul Grumaz precizează că pe lângă 10.000 de militari americani pe care baza i-ar putea găzdui, în România vor fi dislocate și aeronave stealth de generația a V-a - F-35 Lightning II.

„România va cheltui 2.5 miliarde de euro pentru modernizarea bazei de la Kogălniceanu. Baza va putea găzdui 10.000 de militari americani și va primi avioane F-35. Este extrem de important, rotațiile vor deveni permanente. După micșorarea trupelor din Vest, trebuie compensată această micșorare cu ceea ce se va întâmpla în Est”, a transmis generalul Alexandru Grumaz, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” de la DC News.

Generalul Grumaz a subliniat că „baza de la Kogălniceanu va deveni un oraș”, amintind că acolo „SUA vor construi și un spital pentru tratarea militarilor din zonele de conflict”.

După extindere, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu va deveni una din cele mai mari baze militare NATO din Europa de Est.

 

F-35 nu doar la Kogălniceanu, ci și la Câmpia Turzii în următorii ani

 

Ulterior, generalul Grumaz a analizat și modernizarea Bazei 71 Aeriene "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii. O bază care în viziunea sa are o importanță uriașă în sensul în care ea se află „în spatele frontului” în caz de conflict, dar are și un rol fundamental pentru supravegherea flancului Estic.

Și, la fel precum la Kogălniceanu, generalul român și-a exprimat convingerea că aeronavele americane F-35 vor fi dislocate și aici, pe lângă dronele Reaper MQ-9.

„Ceea ce știu clar la ora actuală este faptul că se are în vedere și modernizarea bazei de la Câmpia Turzii unde prin inițiativa europeană de descurajare, Forțele Aeriene Americane alocă 130 de milioane de dolari. Practic, baza de la Câmpia Turzii va deveni o bază modernă care va găzdui, în afară de dronele Reaper MQ-9, și avioane F-35 ale NATO.

Baza de la Câmpia Turzii e o bază de aviație avansată. Acolo vor fi depozite de logistică pentru aviație și vor fi depozite din care se vor putea scoate echipamente pentru a se face un aerodrom de campanie”, precizează generalul Grumaz. 

Totodată, acesta amintește că baza de la Câmpia Turzii are o importanță extremă, fiind aflată „în spatele liniei frontului”, dar, totodată, „extrem de importantă și pentru supravegherea flancului Estic al NATO”.

 

Importanța F-35

 

În contextul celor precizate de generalul Grumaz e de subliniat și faptul că think tank-ul american Rand Corporation, într-un raport citat de publicația Opex360, recomandă statelor NATO fără aeronave de generația a V-a să se îndrepte către F-35, programul fiind una din cele mai eficiente măsuri de descurajare a Federației Ruse care nu poate nega superioritatea aeriană a Alianței.

În studiu se precizează că, din treizeci de state membre, operează sau vor opera în viitor aeronave F-35, doar: Statele Unite, Belgia, Danemarca, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia și Marea Britanie, lista fiind posibil completată de Canada, în cazul în care Ottawa va alege F-35 în licitația aflată în desfășurare,

În orice caz, F-35 nu poate fi o opțiune pentru statele vestice precum Franța, Germania sau Spania. Studiul subliniază că statele menționate sunt implicate în dezvoltarea programului SCAF (Future Air Combat System) - o aeronavă de generația a VI-a. Iar pentru alte state, scrie sursa citată, precum Bulgaria, Croația, Slovacia, Cehia, statele baltice etc. (n.r. - aici putem adăuga și România) achiziționarea F-35 se lovește de considerente financiare.

Potrivit studiului în cauză, din 1.900 de avioane de vânătoare aflate sub comanda statelor NATO, doar aproximativ 100 sunt de generația a V-a. Numărul e de așteptat să se dubleze în 2025.

Având în vedere cele prezentate și importanța poziționării țării noastre pe flancul Estic al Alianței, o posibilă dislocare a F-35 în România în viitorul apropiat ar putea fi de așteptat.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Asalt asupra Capitoliului: O femeie, suspectată că a vrut să le vândă ruşilor computerul lui Nancy Pelosi
Rusia amenință Germania că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial
În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive
Sistemele THAAD din Emirate primesc mentenanță de la Lockheed Martin
Alertă de securitate. Capitoliul a fost evacuat
Iranul, despre zborul bombardierelor B-52 Stratofortress: Fără valoare operațională
Viitorul Chinook Block 2 este incert. Echipajul, afectat de vibrațiile puternice ale elicopterului
Navalnîi în arest pentru 30 de zile
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
Iohannis: Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic
Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia
Șase avioane de vânătoare MiG-29 au fost identificate la baza aeriană rusă din Siria
Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis
Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel
General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea
Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941
Securitate energetică | O nouă campanie de foraj în Marea Neagră. OMV investeşte 32 de milioane de euro
Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei
Maia Sandu vrea un 'cerc de încredere' cu România și Ucraina, fiind dispusă discute cu Rusia despre prezența trupelor din Transnistria
China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului
Învestirea lui Joe Biden | FBI controlează militarii Gărzii Naţionale
Revolte în Tunisia | Armata, scoasă pe străzi. Peste 600 de persoane au fost arestate
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
MApN face recrutări. Pot candida SGP în activitate, civili și din structurile de informații ale MApN. Calendarul concursului
Moldova accelerează pe drumul pro-european. Maia Sandu: Integrarea europeană nu e un termen abstract
Rusia acuză Occidentul de diversiune în cazul Navalnîi, încercând să distragă atenția de la problemele interne
Mike Pompeo: Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Navalnîi
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro