Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
În cazul unui atac asupra Poloniei, după aproximativ o lună, armata poloneză și-ar putea pierde capacitatea de a desfășura operațiuni, a apreciat generalul polonez Leon Komornicki. Într-un interviu acordat RMF FM, fostul adjunct al șefului Statului Major General a avertizat, de asemenea, cu privire la o criză la nivelul Alianței Nord-Atlantice. ,,Rușii vor testa NATO prin atacarea țărilor baltice. Iar acest lucru s-ar putea întâmpla încă la începutul anului viitor” , a prezis el.
Declaraţiile generalului polonez au venit în contextul unor precizări făcută de un alt oficial polonez pe aceiaşi tema: Polonia nu ar putea respinge un eventual atac rusesc fără sprijinul aliaților mai mult de două săptămâni, deoarece stocurile sale de muniție ar rezista doar atât.
,,Cred că, în funcție de modul în care s-ar purta această bătălie, apărarea ar putea fi asigurată timp de o săptămână sau două, cu stocurile pe care le deținem în prezent", a declarat recent șeful Biroului Național de Securitate al Poloniei (BBN), generalul Dariusz Lukowski, pentru Polsat News, întrebat cât timp ar putea armata poloneză să se apere singură în cazul unui atac, până la eventuala sosire a asistenței aliate. Generalul a mai spus că, în ceea ce privește anumite tipuri de muniție, armata poloneză are stocuri pentru cinci zile de război.

Printr-o serie de contracte majore de armament, Polonia şi-a asumat de acum doi ani să fie pregătită să stabilească supremația militară în Europa continentală. Dacă totul merge conform planului, Europa va avea în curând o nouă superputere militară: Polonia.
Liderii partidului de guvernământ „Lege și Justiție” (PiS) au anunțat încă din 2023 că Polonia va avea cea mai puternică armată din Europa în următorii doi ani, datorită modernizării majore a echipamentelor existente și a unei consolidări masive a trupelor sale. Armata a fost unul dintre cele mai importante subiecte de discuție în Polonia de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, țara pregătindu-se pentru riscul ca conflictul de la frontieră să se extindă pe teritoriul său.
În 2023, Ministrul polonez al Apărării de la acea vreme, Mariusz Blaszczak, declara că țara va avea cea mai puternică armată terestră din Europa până în 2026. „În termen de doi ani, armata poloneză va avea cea mai puternică armată terestră, iar una dintre cele mai importante componente ale armatei terestre va fi artileria”, a precizat atunci Blaszczak.

În ultimii ani, Polonia a devenit unul dintre principalii actori militari din cadrul NATO, alocând 4,12 % din PIB-ul său pentru apărare în 2024 - de două ori mai mult decât obiectivul organizației și mai mult decât SUA. Polonia își propune să crească acest procent la 4,7% în acest an.
În plus, și-a mărit forțele armate, trecând de pe locul nouă în NATO în 2014 pe locul trei în prezent, dublându-și numărul de angajați și triplându-și cheltuielile în termeni reali la 35 de miliarde de dolari. Dintre aliații săi europeni, doar Marea Britanie, Franța și Germania cheltuiesc mai mult.
Cu toate acestea, declarațiile recente ale generalului Lukowski a avut un larg ecou, contrazicând total ambiţiile militare ale Poloniei Sâmbătă, un alt general polonez Leon Komornicki, fost șef adjunct al Statului Major General, a fost întrebat la RMF FM ce poate spune despre declaraţiile șefului BBN.
,,Domnul general, șeful Biroului Național de Securitate, a uitat că este un funcționar public important și că este responsabil de niște informații sensibile, iar astfel de informații nu ar trebui să fie împărtășite în spațiul public'', a comentat Leon Komornicki.

În opinia sa, informațiile detaliate nu ar trebui să fie împărtășite în public pe această temă. Acesta poate, desigur, să spună că avem resurse insuficiente în prezent pentru a garanta capacitățile forțelor armate pe durata perioadei de război sau a misiunii de apărare a țării, dar să nu le mai definească într-un mod atât de detaliat, a spus generalul Komornicki.
Fostul adjunct al șefului Statului Major General al Armatei Poloneze a subliniat că, în chestiunea în discuție, se pot face speculații pe baza datelor general disponibile privind, de exemplu, capacitățile de producție poloneze.
,,Cu toate acestea, capacitatea armatei nu este doar capacitatea de producție a industriei noastre în ceea ce privește munițiile, ci și stocurile. La urma urmei, armata poloneză are, ar trebui să aibă, stocuri adecvate de muniție”, a subliniat el.
Fostul adjunct al șefului Statului Major General al Armatei Poloneze: Polonia nu este pregătită pentru un război prelungit
,,În opinia mea, dacă cineva ar ataca, atunci nu suntem pregătiți să purtăm un război de lungă durată, epuizant sau mai degrabă o operațiune defensivă așa cum desfășoară Ucraina cu Rusia”, a declarat generalul Leon Komornicki la RMF FM.

,,În opinia mea, s-ar putea întâmpla după o lună, armata poloneză își va pierde capabilitatile. De ce? Deoarece capacitatea armatei poloneze se măsoară în funcţie de durata războiului, astfel încât ceea ce avem astăzi la început trebuie să fie suplimentat succesiv de resursele și rezervele pe care le are armata și, în al doilea rând, de industria de apărare, care, pe măsură ce armata poloneză intră în război, ar trebui să facă o conversie în acel moment și să ofere o bază care să intensifice producția”, a continuat el.
Generalul Komornicki a fost, de asemenea, întrebat dacă cineva ar dori să atace Polonia acum și dacă Rusia are capacitatea de a face acest lucru. ,,Astăzi, o astfel de amenințare nu există în mod direct îndreptată împotriva Poloniei”, a răspuns el.
În același timp, generalul a apreciat că Uniunea Europeană se află acum „pe direcţia unei coliziuni cu strategia SUA” pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
,,Ar putea exista o scindare la nivelul NATO, astfel articolul 5 va înceta să funcționeze, iar americanii își vor retrage capacitățile, iar capacitățile NATO sunt în proporție de 80 % cele ale armatei americane'', a spus generalul.
Întrebat despre declarația secretarului general al NATO, Mark Rutte, într-o conferință de presă recentă, potrivit căreia dacă cineva va judeca greșit situația și va crede că poate scăpa cu un atac asupra Poloniei sau a unui alt aliat, se va confrunta cu un răspuns „devastator” din partea Alianței, generalul Komornicki a apreciat că „acestea sunt doar cuvinte”.
,,Articolul 5 nu funcționează automat, este nevoie de un consens aici. Dacă americanii spun nu, nu va funcționa”, a adăugat el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News