Generalul Spînu, după ce F-16 românești au intrat în „radarele” propagandei ruse: România a luat măsuri strict defensive după invadarea Ucrainei
În cursul acestor zile un fake news de proporții despre un F-16 al României care a bombardat poziții ale ocupantului rus în Ucraina a făcut valuri pe rețelele de socializare.
Interesant e că informația a fost lansată de pe un cont de Twitter ucrainean și ulterior preluată. Evident, știrea e una falsă iar Ministerul Apărării Naționale a demontat rapid dezinformarea.
Informația falsă preciza că „Statul Major General al Forțelor Armate ruse a raportat Consiliului de Securitate al Federației Ruse că un avion F-16C care a decolat de la baza Forțelor Aeriene Române din Constanța (Baza 86 Aeriană) , la ora 03:22, a efectuat un atac aerian asupra locului de concentrare a forțelor și mijloacelor unităților din zona forțelor armate ruse din așezarea Brylivka (Herson) iar în același timp un RQ-4 Global Hawk se afla în raza de acțiune operațională”. Un fake news de la primul, la ultimul cuvânt.
Ieri după amiază, așa cum indica și DefenseRomania, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reacționat și a demontat fake news-ul prin platforma Inforadar. MApN a arătat inclusiv că informația falsă are multiple greșeli, printre care Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” este dispusă la Borcea, jud. Călărași, nu la Constanța, iar Forțele Aeriene Române nu au în dotare aeronave F-16 în varianta C, ci aeronave în varianta constructivă A/B, modernizate la standardul MLU 5.2 și MLU 6.5. În plus, în perioada indicată de această așa-zisă „știre”, Forțele Aeriene Române nu au executat zboruri cu aeronave F-16.
Generalul Spînu: După invadarea ilegală a Ucrainei, NATO și implicit România au luat măsuri de natură strict defensive
Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române, pe Baza 86 Borcea. Foto: DefenseRomania
Generalul Constantin Spînu, consilier al ministrului Apărării Angel Tîlvăr și directorul departamentului de comunicare din cadrul Ministerului Apărării, într-o intervenție telefonică la postul de televiziune Antena 3 CNN a reiterat și el cele precizate în comunicatul emis mai sus. Generalul Spînu a subliniat că nici măcar nu e nevoie de specializare pe zona aviației militare pentru a realiza imediat că știrea e una falsă și a reamintit faptul că după invadarea neprovocată a Ucrainei de către forțele ruse România și Alianța Nord-Atlantică au luat măsuri „de natură stric defensivă”
„Noi vom continua să monitorizăm spațiul informațional. Sigur, devoalarea unei astfel de dezinformări se face prin analiza mai multor criterii. Nu dorim în primul rând să contribuim noi la răspândirea unei minciuni. Din acest motiv când luăm decizia de a expune o dezinformare facem o analiză din mai multe aspecte.
Vreau să subliniez că România, ca stat membru NATO și Alianța Nord-Atlantică, au luat măsuri de la declanșarea invaziei ilegale a Federației Ruse în Ucraina, de natură strict defensivă, măsuri proporționale cu nivelul potențialelor amenințări la adresa securității regionale de la Marea Neagră și întotdeauna cu respectarea strictă a dreptului internațional”, a conchis generalul Constantin Spînu.
CITEȘTE ȘI: România, menţionată în cel mai recent raport al ISW: Rusia exploatează naționalismul de extremă dreaptă din Europa care este îndreptat împotriva Ucrainei
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News