Rusia amplifică discursul războinic inclusiv în zona diplomației.
Interesant e că informația a fost lansată de pe un cont de Twitter ucrainean și ulterior preluată. Evident, știrea e una falsă iar Ministerul Apărării Naționale a demontat rapid dezinformarea.
Informația falsă preciza că „Statul Major General al Forțelor Armate ruse a raportat Consiliului de Securitate al Federației Ruse că un avion F-16C care a decolat de la baza Forțelor Aeriene Române din Constanța (Baza 86 Aeriană) , la ora 03:22, a efectuat un atac aerian asupra locului de concentrare a forțelor și mijloacelor unităților din zona forțelor armate ruse din așezarea Brylivka (Herson) iar în același timp un RQ-4 Global Hawk se afla în raza de acțiune operațională”. Un fake news de la primul, la ultimul cuvânt.
Ieri după amiază, așa cum indica și DefenseRomania, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reacționat și a demontat fake news-ul prin platforma Inforadar. MApN a arătat inclusiv că informația falsă are multiple greșeli, printre care Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” este dispusă la Borcea, jud. Călărași, nu la Constanța, iar Forțele Aeriene Române nu au în dotare aeronave F-16 în varianta C, ci aeronave în varianta constructivă A/B, modernizate la standardul MLU 5.2 și MLU 6.5. În plus, în perioada indicată de această așa-zisă „știre”, Forțele Aeriene Române nu au executat zboruri cu aeronave F-16.
Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române, pe Baza 86 Borcea. Foto: DefenseRomania
Generalul Constantin Spînu, consilier al ministrului Apărării Angel Tîlvăr și directorul departamentului de comunicare din cadrul Ministerului Apărării, într-o intervenție telefonică la postul de televiziune Antena 3 CNN a reiterat și el cele precizate în comunicatul emis mai sus. Generalul Spînu a subliniat că nici măcar nu e nevoie de specializare pe zona aviației militare pentru a realiza imediat că știrea e una falsă și a reamintit faptul că după invadarea neprovocată a Ucrainei de către forțele ruse România și Alianța Nord-Atlantică au luat măsuri „de natură stric defensivă”
„Noi vom continua să monitorizăm spațiul informațional. Sigur, devoalarea unei astfel de dezinformări se face prin analiza mai multor criterii. Nu dorim în primul rând să contribuim noi la răspândirea unei minciuni. Din acest motiv când luăm decizia de a expune o dezinformare facem o analiză din mai multe aspecte.
Vreau să subliniez că România, ca stat membru NATO și Alianța Nord-Atlantică, au luat măsuri de la declanșarea invaziei ilegale a Federației Ruse în Ucraina, de natură strict defensivă, măsuri proporționale cu nivelul potențialelor amenințări la adresa securității regionale de la Marea Neagră și întotdeauna cu respectarea strictă a dreptului internațional”, a conchis generalul Constantin Spînu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Rusia amplifică discursul războinic inclusiv în zona diplomației.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a luat la țintă Moldova. Potrivit acesteia, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, repetă pașii naziștilor, când introduce limba română în țară. Zaharova a declarat acest lucru într-un interviu amplu pentru agenția TASS publicat joi. Metoda nu este una nouă. Rusia a răspândit o retorică similară chiar înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina.
Tablou sumbru privind Republica Moldova; toate datele ne arată că propaganda rusă în Republica Moldova devine tot mai agresivă și e pregătită să folosească toate armele (deocamdată) non-militare.
Președintele rus Vladimir Putin a ținut joi un discurs sfidător în care a criticat Ucraina și aliații săi occidentali pentru presupusele lor încercări de a "denatura" istoria și de a alimenta conflictele regionale, în timp ce a participat la o paradă militară în Piața Roșie pentru a marca Ziua Victoriei.
Rusia a avertizat luni cu privire la mult-așteptata sosire a avioanelor F-16 în Ucraina, spunând că avioanele americane vor fi tratate ca o escaladare, având în vedere potențialul lor de platforme pentru arme nucleare.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu acordat Digi 24, a anunțat că Rusia a lansat un război hibrid total împotriva Alianței, iar acest lucru se resimte. România e și ea vizată, fiind o țară pivot pentru NATO, fapt pentru care rușii nu vor rata nicio secundă ocazia de a influența direcția ei.
Dacă Rusia nu ar avea sprijinul Chinei, i-ar fi mai greu să continue războiul în Ucraina, a declarat vineri, șeful diplomației americane, Anthony Blinken.
Secretarul de stat a avertizat că sprijinul Chinei pentru industria rusă de război ar putea duce la sancțiuni pentru companiile chineze.
Think tank-ul românesc New Strategy Center, în parteneriat cu Norwegian Institute of International Affairs (NUPI), au organizat în această perioadă o vizită de informare la Oslo, eveniment la care au luat parte mai mulți reprezentanți ai instituțiilor statului și nu numai. Programul a vizat gestionarea războiului politic în contextul conflictului din Ucraina iar o componentă importantă abordată în contextul războiului hibrid a fost reziliența.
Temele cele mai utilizate ale propagandei ruse în războiul informațional pe care îl desfășoară în România și în regiune, și combaterea acestui flagel, au fost expuse de către Ministerul Apărării Naționale în nordul Europei, în cadrul unui program ce a vizat gestionarea războiului politic în contextul conflictului din Ucraina.
”Federaţia Rusă a fost principalul actor politic şi militar implicat în toate dosarele de securitate din vecinătate”, se arată într-un document CSAT care ar trebui să fie public.
Rusia continuă eforturile pentru destabilizarea societății moldovenești. Kremlinul vrea să profite de un nou acord semnat de guvernatorul regiunii autonome moldovenești Găgăuzia, Yevgenia Guțul, cu o bancă rusă deținută de stat.
Kremlinul vrea să înființeze un Minister al Educației Patriotice care va spăla pe creier copiii și tinerii ruși.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Moscova încearcă să se folosească de figurile pro-ruse din Republica Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească. În acest fel, Rusia dorește să împiedice aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau chiar să justifice viitoarele ''acțiuni hibride'' sau ''convenționale'' de destabilizare a Republicii Moldova.
Invazia Rusiei de acum doi ani a clarificat lucrurile la Kiev; societatea ucraineană a aflat cine sunt cu adevărat frații slavi și cine îi sunt partenerii. Ambasadorul României la Kiev: Invazia Rusiei lui Putin a răspuns la trei mari dileme în societatea ucraineană care a înțeles de unde vine adevăratul pericol.
Praga a anunţat miercuri că serviciile sale de informaţii au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina.
Până acum, se cunoaște că mecanismul rușilor folosea site-ul ”Vocea Europei” (voiceofeurope.com) şi avea influență "până la Parlamentul European".
Într-o discuție ”liberă” cu piloții militari ruși din regiunea Tver, liderul rus Vladimir Putin a vorbit despre sosirea pe frontul din Ucraina a aeronavelor de luptă F-16.
Serviciile de informații cehe (BIS) au dezvăluit o rețea organizată de Rusia care a încercat să influențeze alegerile pentru Parlamentul European din diferite țări de pe continent.
Regimentul 126 Infanterie al Franței nu va fi dislocat să lupte în Ucraina iar orice informație în acest sens face parte din războiul informațional declanșat de Rusia împotriva Occidentului.
Rusia încearcă să se folosească de atacul terorist pentru a face propagandă despre războiul din Ucraina și pentru a justifica continuarea mobilizării, afirmă mai multi oficiali occidentali. De exemplu, ministrul britanic de finanțe Jeremy Hunt a declarat că Moscova creează o "perdea de fum propagandistică" în jurul atacului pentru a "justifica invazia Ucrainei".
Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului de Trezorerie al SUA (OFAC) a impus sancțiuni împotriva a două persoane și a două organizații, aflate în strânsă legătură cu autorităţile ruse, pentru că au coordonat campanii de dezinformare și au exercitat o influență malițioasă, inclusiv pentru că au încercat să se dea drept publicaţii mass-media legitime.
În 2024, alegătorii și candidații care candidează în multe țări din întreaga lume se vor confrunta cu un "potop de minciuni" și dezinformare, datorită, în parte, dezvoltării rapide a inteligenței artificiale și a social media. Acest lucru a fost declarat luni, 18 martie, de secretarul de stat american Antony Blinken în timpul discursului său la cel de-al treilea Summit pentru democrație de la Seul.
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat, duminică dimineaţa, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, din dispoziţia ministrului Luminiţa Odobescu, în legătură cu o serie de declaraţii recente ale părţii ruse privind "teme importante, cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric".
Regimul lui Vladimir Putin duce o amplă propagandă nu numai prin intermediul presei de stat, ci și prin intermediul "idioților utili" care se concentrează pe demonizarea SUA, UE și NATO și care au opinii de dreapta sau de stânga. În plus, în locul Russia Today și Sputnik, care au fost interzise în Europa, deși nu sunt total eficiente, au apărut noi așa-numite "media internaționale multilingve" care scriu într-un mod care convine Kremlinului și răspândesc narațiuni pro-ruse și dezinformări.
Din ce în ce mai puțini ruși vor să-l urmărească pe Vladimir Putin la televizor, relatează presa independentă rusă. Ultimul discurs al președintelui din februarie a fost urmărit de două ori mai puțini oameni decât anul trecut.
Experții militari ruși se tem că Rusia ar putea deveni ținta unui atac global major.
Recent, într-o declarație care a agitat comunitatea internațională de apărare, ministrul Apărării din Singapore, Ng Eng Hen, a făcut o afirmație îndrăzneață potrivit căreia Statele Unite ar fi desfășurat avioane de luptă F-35 pentru misiuni de recunoaștere deasupra Ucrainei pentru a monitoriza mișcările trupelor rusești. Această afirmație a fost prompt infirmată de Pentagon, care a declarat fără echivoc că avioanele americane F-35 nu au operat în spațiul aerian ucrainean.
Publicarea ”Taurus-Leaks” dă o lovitură grea Berlinului și Occidentului. Modul în care a fost utilizată interceptarea conversației dintre ofițerii germani este o manevră strălucită a serviciilor de informații rusești.
Propagandistul rus Dmitri Kiseliov, vorbind la emisiunea sa săptămânală de știri ''Vesti Nedeli'', a indicat patru poduri din Germania pe care Rusia le-ar putea distruge "ca răspuns la un atac pe care ucrainenii l-ar putea efectua asupra podului Kerci din Crimeea ocupată, utilizând rachetele germane Taurus.
Politicienii din Transnistria separatistă s-au adresat președintelui rus Vladimir Putin cu o cerere de „protecție” împotriva presiunilor din partea Moldovei.
Pentru prima dată în 18 ani, Transnistria a convocat un „congres al deputaților de toate nivelurile”.
Curtea Constituțională a României a decis, într-o ședință de urgență, fără precedent, anularea alegerilor prezidențiale din România, arată surse DCNews.
La 4 decembrie, autoritățile române au declasificat mai multe documente a ceea ce au descris ca fiind o campanie „extrem de organizată” pe rețelele de socializare, susținută de un „actor de statal”, pentru a-l sprijini pe candidatul la președinție, Călin Georgescu. Serviciul Română de Informații Externe (SIE) a indicat că România a fost vizata de atacuri hibride ruseşti agresive, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj.
Pentru prima dată Forțele pentru Operații Speciale (FOS) sau, în limbaj popular forțele speciale ale României, unitatea de elită a Armatei române, a prezentat noile vehicule ultraușoare Dagor.
Forțele Aeriene ale SUA (US Air Force) au decis să lase viitoarea administrație Trump să ia propria decizie cu privire la calea de urmat pentru avionul său de luptă Next Generation Air Dominance (NGAD). În această vară, US Air Force și-au întrerupt efortul de a dezvolta și construi un avion de luptă din a șasea generație pe fondul îngrijorărilor legate de costurile potențiale ale acestuia și a început să regândească ceea ce va avea nevoie pentru un război viitor.
Iranul a declarat vineri că a efectuat o lansare spațială de succes cu cea mai grea încărcătură utilă de până acum, în cel mai recent program al său despre care Occidentul spune că îmbunătățește programul de rachete balistice al Teheranului.
La începutul acestui an, autoritățile britanice au arestat șase bulgari acuzați de spionaj în favoarea Rusiei. Săptămâna trecută, doi dintre aceștia - Orlin Rusev și Biser Djambazov - au pledat vinovați în instanță, marcând un punct de cotitură în ceea ce a fost numit cazul „Spy Cell”. Detaliile activităților lor secrete, dezvăluite în fața Curții Penale Centrale din Londra, descriu o imagine îngrijorătoare a unei rețele sofisticate de spionaj care operează în întreaga Europă.
În urmă cu câteva luni, la Kiev și în capitalele occidentale a apărut un plan prin care reuniunea ministerială externă a NATO din decembrie de la Bruxelles ar fi trebuit să devină crucială în relațiile Ucrainei cu Alianța. Și aceasta nu este o exagerare. Zvonurile și discuțiile privind posibila primire de către Ucraina a unei invitații oficiale de aderare au fost legate de această dată. Kievul - împreună cu Washingtonul (unde mediul politic se maturizase în sfârșit suficient pentru un astfel de pas) - trebuia să-i convingă pe sceptici să aprobe această decizie provizorie, dar importantă din punct de vedere simbolic, până în decembrie.
Surse siriene au informat că, pe 05.12.2024, nave rusești aflate în estul Mării mediterane au atacat ținte din provinciile Idlib și Hama cu rachete de croazieră de tip Kalibr. Rachetele au fost lansate de pe submarinul Novorossiysk și de pe fregatele Amiral Grigorovici și Amiral Gorshkov.
Începând cu anul 2022, în ciuda cererii puternice generate de creșterea continuă a cheltuielilor militare, cifra de afaceri globală a primelor o sută de companii de armament din lume a scăzut cu 3,5% față de anul precedent, ajungând la 597 de miliarde de dolari. Potrivit Stockholm Internaţional Peace Research Institute (SIPRI), această scădere s-a datorat parțial obstacolelor întâmpinate de mai multe întreprinderi din sectorul militar în adaptarea producției lor la conflicte de mare intensitate.
Peste 10 generali ruși au comandat forțele Kremlinului în Siria, unde au ucis mii de civili cu același model de bombardare nediscriminatorie pe care Moscova l-a aplicat ulterior orașelor și orașelor ucrainene.
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken l-a acuzat joi pe omologul său rus Serghei Lavrov de propagarea unui "tsunami de dezinformare".
La Tbilisi, mii de oameni au ieșit pentru a șasea zi consecutiv pentru a protesta împotriva respingerii de către guvern a integrării europene.
Adevăratele schimbări dramatice pentru georgieni au început în primăvara acestui an, când în Georgia a fost adoptată așa-numita lege a agenților străini, care vizează mass-media și ONG-urile care au finanțare străină.
Dar adevăratele, adevăratele schimbări pentru georgieni au fost în 2018. Atunci, actualul guvern care se declară pro-european a consacrat în Constituție obiectivul aderării la UE, dar a eliminat toate puterile președintelui. Acum, Rusia culege roadele politicii abile de infiltrare a instituțiilor georgiene.
În urmă cu o săptămână, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Valery Gherasimov, a vorbit la telefon cu omologul său american, Charles Brown, care este șeful Comitetului Întrunit al șefilor de state majore din Forțele Armate ale SUA. The New York Times (NYT) a relatat despre conversație, pe care a numit-o una extrem de neobișnuită, deoarece Gherasimov a vorbit ultima dată la telefon cu colegul său american, Mark Milley, în octombrie 2022.
Forțele aeriene norvegiene, britanice și americane au desfășurat pe 3 decembrie un exercițiu aerian comun de tipul F2T2 (find, fix, tracking and target - găsire, fixare, urmărire și țintire) cu avioane de generația a cincea.
Rebelii au pătruns joi în orașul sirian Hama, a informat Reuters. Televiziunea Al Jazeera a publicat imagini cu revoltele din oraș.
În timpul discursului de joi al ministrului rus de externe Serghei Lavrov la întâlnirea miniștrilor de externe ai OSCE, miniștrii Cehiei, Poloniei, Ucrainei, Estoniei și Letoniei au părăsit sala. Delegația lituaniană a părăsit întâlnirea înainte ca Lavrov să-și înceapă discursul.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susține că a notificat aliații României cu privire la încercările unor actori externi de a se implica în campania electorală și garantează că ţara noastră va răspunde în mod corespunzător. "Autorităţile române investighează această tentativă de influenţare, care este în desfăşurare. Ne-am informat aliaţii cu privire la această încercare de interferenţă externă şi vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja democraţia, securitatea naţională şi suveranitatea", se arată într-un comunicat al MAE.
Beijingul sancționează companii americane din industria de apărare.
Măsura e mai mult simbolică întrucât colaborarea dintre cele două state pe acest palier este aproape inexistentă. Singura relație dintre cele două industrii militare este una în care China fură tehnologie americană. ”Ăștia fură totul”, explica pentru DefenseRomania și Excelența Sa, ambasadorul Adrian Zuckerman, referindu-se la metodele folosite de China.
Utilizarea bombelor franceze ghidate cu precizie AASM Hammer a presupus realizarea unor modificări asupra avioanelor Su-25 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene. O fotografie care prezintă un avion ucrainean Su-25 echipat cu bombe AASM Hammer a fost publicată pe reţele de socializare. Aceasta este, de asemenea, prima confirmare a faptului că bombele franceze de aviaţie AASM Hammer au fost integrate pe avioanele de atac Su-25. Până în prezent, acest aspect era cunoscut doar dintr-o declarație publică a șefului aviației de la Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene, Serhii Holubtsov, într-un interviu acordat în iunie 2024.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a declarat că este îngrijorat de atacurile cibernetice care vizează procesul electoral din România și a solicitat o investigație completă pentru a asigura integritatea acestuia, a declarat, miercuri, Matthew Miller, Purtător de Cuvânt al Departamentului de Stat.
Armenia sugerează că a rupt definitiv legăturile cu OTSC, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia.
Gabrielius Landsbergis, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, a cerut țărilor NATO să ofere Ucrainei tot ceea ce are nevoie, subliniind că sprijinul militar este cheia succesului pe câmpul de luptă și la masa negocierilor.
Avioanele de luptă A-10 Warthog ale US Air Force (USAF) ar fi fost desfășurate în Siria pentru a efectua atacuri aeriene asupra milițiilor afiliate Iranului care au intrat în Siria pentru a lupta împotriva rebelilor care au lansat o nouă ofensivă împotriva regimului Bashar al-Assad. La sfârșitul lunii trecute, războiul civil sirian, despre care se spunea că se află într-o stare de stagnare, a izbucnit din nou cu o nouă ofensivă lansată de grupurile rebele conduse de Hayat Tahrir al-Sham (HTS). În doar aproximativ 72 de ore, gruparea a luat cu asalt orașul sirian Alep și a avansat spre orașul central Hama.
SUA va impune noi restricții asupra exporturilor către 140 de companii chineze, inclusiv companii producătoare de echipamente folosite la realizarea cipurilor avansate. Măsura vizează limitarea avântului Chinei în domeniul inteligenței artificiale cu aplicabilitate militară.
Compania General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) a primit un contract de la Marina SUA pentru dezvoltarea unui proiectil de artilerie (calibru 155 mm) manevrabil cu rază lungă de acțiune (Long Range Maneuvering Projectile - LRMP).
Potrivit FBI, rusoaica Nomma Zarubina stabilea legături cu jurnaliști, personal militar și experți în numele serviciilor de informații ruse. Conform documentelor agenției, aceasta a mințit autoritățile americane cu privire la legăturile sale cu Rusia, dar ulterior a recunoscut că a lucrat cu FSB.
Pentru a menține capacitatea de descurajare a NATO la nivelul actual, cheltuielile de 2% din PIB pentru apărare nu vor fi suficiente în următorii ani. Acest lucru a fost declarat de secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc pe 4 decembrie la Bruxelles.
Ministerul ceh al Apărării și compania germană Rheinmetall Landsysteme au încheiat, pe 04.12.2024, un contract pentru achiziționarea a 14 tancuri de luptă Leopard 2A4, în valoare de 3,98 miliarde de coroane, fără TVA. Achiziția a fost discutată de Guvernul ceh în noiembrie, iar ministerul a informat despre semnarea contractului într-un comunicat de presă emis astăzi. Potrivit părții cehe, toate cele 14 tancuri vor fi livrate până la sfârșitul anului 2026.
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.
Adunarea Naţională a Franţei (Camera inferioară a parlamentului francez) a votat miercuri pentru demiterea guvernului minoritar al premierului Michel Barnier. Președintele Emmanuel Macron trebuie să caute acum un nou premier.
Războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei se transformă într-o amenințare pentru țările occidentale prin Coreea de Nord.
Japonia a făcut un pas uriaș spre o premieră: Ar putea vinde un sistem de armament major unei alte țări. E vorba de fregatele multifuncționale din clasa Mogami.