Geografia ne „obligă”. Armata României are nevoie și de transportoare blindate amfibii
Războiul brutal neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a ridicat abordarea unei noi strategii de apărare, mai ales în statele din Europa Centrală și de Est.
În acest sens, în opinia lui Aurel Cazacu, expert militar în zona industriei de apărare, e necesar un program viitor de achiziții a unor transportoare blindate amfibii.
Un transportor blindat amfibiu ar trebui să fie o prioritate a României. „Nu e ușor de apărat această țară”
El a amintit că nici Piranha III, precum nici Piranha V, transportoare extrem de performante de altfel, nu sunt amfibii. Acesta a făcut observațiile în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” de săptămâna trecut, de la DefenseRomania, unde a analizat o posibilă viitoare strategie de apărare a României plecând de la decizia președintelui Klaus Iohannis de a aloca 2.5% din PIB pentru Apărare după agresiunea fără precedent a Federației Ruse în Ucraina.
„La relieful României, avem nevoie neapărat de transportoare blindate, dar trebuie și un transportor blindat amfibiu. Nici Piranha IIIC și nici Piranha V nu sunt amfibii. Mi-a părut bine că domnul președinte și domnul ministru Ciucă, fost militar, dar și domnul Dîncu, ministrul Apărării, au subliniat problema implicării industriei românești ca un suport pentru dotarea Armatei”, a precizat Aurel Cazacu, care a adăugat că în această privință „Armata știe azi ce are de făcut”.
Acesta a amintit că țara noastră are toate formele de relief, fapt pentru care e necesar și un astfel de transportor.
„Nu e simplu de apărat această țară, avem toate formele de relief, inclusiv mare, munți și deltă. Nu ne lipsește absolut nimic”, a conchis Cazacu.
În contextul în care geografia României „cere” și transportoare blindate amfibii pentru forțele armate, DefenseRomania a solicitat în luna mai a anului trecut MApN un punct de vedere deoarece urma să fie semnat contractul pentru lotul de Piranha V care se vor fabrica la noi.
Mai exact, ne-am interesat dacă există interes și, bineînțeles posibilitatea, pentru modificarea configurației, astfel încât următoarele blindate să dispună de kitul care oferă transportorului posibilitatea de a fi amfibiu.
MApN ne-a răspuns și ne-a precizat că actuala configurație nu poate fi modificată. Totuși, în funcție de „necesitățile și solicitările beneficiarilor” din categoriile de forță, se va lua o decizie în viitor în ceea ce privește achiziționarea de transportoare blindate amfibii.
„În ceea ce privește configurația transportorului blindat pentru trupe PIRANHA V, aceasta nu poate fi modificată, întrucât a fost stabilită contractual. În funcție de necesitățile și solicitările beneficiarilor (categoriile de forțe), în viitor, se va avea sau nu în vedere derularea unui program de înzestrare pentru dotarea cu transportoare blindate flotabile pentru trupe”, ne-a precizat în exclusivitate MApN, la vremea respectivă.
CITEȘTE ȘI: Investiţie importantă în industria romană de apărare: 227 de vehicule blindate Piranha 5, construite la Uzina Mecanică Bucureşti
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News