Germania îşi va majora cheltuielile de apărare la 1,5% din PIB până în 2024 şi ulterior va viza ţinta de 2% stabilită de NATO, a declarat joi ministrul apărării, Ursula von der Leyen, la o zi după ce Washingtonul a sporit presiunea asupra Berlinului în legătură cu bugetul militar, transmite dpa.
Într-o alocuţiune în parlamentul german de marcare a 70 de ani de la fondarea NATO, ministrul a respins dubiile exprimate încă o dată de Washington în ce priveşte disponibilitatea Berlinului de a creşte aceste cheltuieli.
Cooperarea în interiorul NATO este despre protejarea democraţiei liberale, a subliniat Von der Leyen. 'Trebuie să păstrăm un ochi atent asupra Chinei (...) Avem nevoie de o relaţie mai bună cu Rusia de pe o poziţie de forţă şi unitate', a subliniat ministrul german.
Ursula Von der Leyen a chemat la acţiune pentru asigurarea securităţii cibernetice şi pentru o Europă puternică drept pilon al securităţii transatlantice. 'Nu trebuie să permitem să apară nicio îndoială cu privire la solidaritatea noastră, din Canada şi până în Macedonia de Nord', a spus ea.
Germania a fost în mod repetat ţinta atacurilor din partea preşedintelui american Donald Trump şi a unor înalţi oficiali ai administraţiei sale din cauza nerespectării procentului de 2% din PIB pentru apărare.
Vicepreşedintele american Mike Pence a considerat miercuri ca 'inacceptabilă' atitudinea Germaniei, chemând această ţară aliată în NATO să-şi crească cheltuielile militare şi să renunţe la proiectul gazoductului Nord Stream 2.
'Este, pur şi simplu, inacceptabil ca prima economie europeană să continue să ignore ameninţarea agresiunii ruse şi să-şi neglijeze apărarea proprie şi apărarea noastră comună', a declarat Pence la Washington, înaintea unei reuniuni ministeriale a NATO.
Şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a replicat ulterior: 'Noi am spus în mod clar că vom investi mai mult în apărare şi ne vom ţine promisiunea'.
Potrivit cifrelor NATO, cheltuielile de apărare ale Germaniei s-au ridicat în 2018 la 1,23% din PIB. Acest procent este prevăzut să ajungă la 1,26% până în 2023. Pentru 2024 a fost asumat un procent de 1,5% din PIB, dar rămâne neclar cum se va ajunge la acest procent.
Eşecul Germaniei de a-şi creşte cheltuielile de apărare o face vulnerabilă la atacuri politice, este de părere noua lideră a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer.
'Unul din cele mai mari flancuri politice deschise în dezbaterile cu Statele Unite, pentru a contracara taxele punitive asupra maşinilor germane, de pildă, este acuzaţia că, ani de zile, nu am respectat un angajament pe care ni l-am asumat noi înşine, şi anume să ne creştem cheltuielile în NATO la 2%' din PIB, a declarat Kramp-Karrenbauer într-un interviu apărut joi în publicaţia Heilbronner Stimme.
În opinia liderei CDU, respectarea promisiunilor este o chestiune de credibilitate.
Ea a mai remarcat că unor state mult mai puţin favorabil plasate decât Germania li s-a cerut să-şi crească chletuielile de apărare la 2% din PIB înainte de a li se permite să adere la NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News