Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În așteptarea tancurilor moderne Abrams. Tancurile Armatei României, de la T-55 sovietice la TR-85M1 Bizonul, bătrâna coloană vertebrală
Forțele terestre
Data actualizării:
Data publicării:
La data de 1 august 1919 a luat naștere Armata Tancuri în cadrul Armatei României, sub conducerea Regelui Ferdinand „Întregitorul”, ocazie cu care DefenseRomania transmite un călduros „La Mulți Ani” tanchiștilor români care azi operează două categorii de tancuri. Să facem o scurtă incursiune inclusiv în istorie, dar și o incursiune în ceea ce privește perspectivele de viitor când tanchiștii noștri așteaptă cu nerăbdare tancurile moderne care vor intra în dotarea Armatei.
TR-85M1 Bizonul, sursă foto: MApN - Directia Generala pentru Armamente - dpa.ro via DefenceDB.com
TR-85M1 Bizonul, sursă foto: MApN - Directia Generala pentru Armamente - dpa.ro via DefenceDB.com

Primul tanc din dotarea Regatului Armatei României a fost Renault FT. Franța a jucat un rol decisiv la momentul respectiv, inclusiv în instruirea tanchiștilor români, care își sărbătoresc azi ziua.

Din păcate la mai bine de 100 de ani de la acel moment, arma tanc e departe de a fi reprezentată cu tehnică modernă în Armata României. Nu neapărat din lipsă de fonduri, ci mai degrabă din cauza faptului că planificatorii nu au mai crezut în ultimii ani că tancul va avea un rol principal pe câmpul de luptă modern. Nu e doar cazul României, ci o situație generală la nivelul aliaților.

Războiul împotriva Ucrainei ne-a arătat că mai degrabă e un mixt între tehnica grea de luptă și tehnologiile emergente iar multe state, inclusiv România, au reevaluat înzestrarea cu tancuri moderne.

 

În așteptarea Abrams, azi România încă deține T-55. Și nu puține, ci trei batalioane

 

2. Sursă foto... (t-55_37872900.jpg)

T-55, Sursă foto: MApN

Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est și președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, prezent anul trecut la unul din podcasturile DefenseRomania, a precizat că Armata României deține trei batalioane de tancuri T-55 din cinci.

La ora actuală, noi avem un batalion de tancuri modernizate TR-85, un al doilea de tancuri românești TR-85M1 Bizonul și încă trei batalioane, nu e niciun secret, de tancuri T-55. Programul tanc nu vizează doar dotarea unui batalion” - spunea fostul oficial al Armatei României.

Un calcul simplu arată că există 162 de tancuri T-55 operaționale în dotarea Armatei. 

Potrivit Forțelor Terestre,  în perioada 1961-1963, armata română a achiziţionat tancul mijlociu T-55-100, macaraua de tanc SPK-5 şi tractorul de evacuare-reparaţii TER-34.

După 1963, numărul furnizorilor de tehnică blindată s-a mărit, alături de U.R.S.S. intrând în competiţie şi celelalte state partenere din tratatul de la Varşovia. Astfel, s-au importat tancurile mijlocii T-55-100 din U.R.S.S. şi Cehoslovacia, tractoarele de evacuare-reparaţii VT-55 şi podurile de asalt de tip ,,foarfecă”.

T-55 e depășit din toate punctele de vedere. România azi e singura țară din NATO care mai operează aceste tancuri.

 

Tancurile TR-85 și varianta M1 Bizonul

 

3. Foto: TR-8... (tr_85m1_bizonul_37297800.jpg)

Foto: TR-85M1, sursă foto: Forțele Terestre Române

Coloana vertebrală de altfel a armei tanc. Deși la începutul anului 1980 România a importat, într-un număr mic, tancul T-72 din Uniunea Sovietică, în această perioadă a început proiectarea şi realizarea unui nou tanc având performanţe superioare tancurilor T-55 şi T-72.

Astfel, începând cu 1985 s-a trecut la producţia de serie a tancului românesc TR-85A şi a tractorului de evacuare-reparaţii TER-85.

Așa s-a născut „vârful de lance” al armei tanc, TR-85M1 obţinut printr-un program de modernizare a tancului românesc TR-85, care este încă în derulare.

Azi România se bazează pe două categorii de tancuri: TR-85 și versiunea modernizată Bizonul, precum T-55. 

Nicio unitate nu mai e înzestrată cu T-72 care au fost retrase inclusiv din cauza provocărilor cu armamentul.

TR-85M1 Bizonul este bazat pe șasiul tancului TR-77-580, succesorul tancului T-55. 

Programul de modernizare a TR-85M1 ”Bizonul” a fost inițiat în 1994 cu obiectivul de a asigura interoperabilitatea cu tehnologia NATO.

Ca armament, Tancul TR 85-M1 "Bizonul" este dotat cu un tun cal. 100mm, semiautomat mecanic cu țeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de 14600 m.

Azi există un program de modernizare inclusiv pentru această versiune, program în care e implicată industria de apărare din România și care va moderniza tancul în versiunea M1R, aducând îmbunătățiri.

Dar chiar și așa, e nevoie ca de aer de tancuri moderne.

 

Perspective de viitor: Abrams cu certitudine, dar de ce nu și K2 Panther coreene?

 

4. Abrams M1A... (m1a2-sepv3-tanc-sua-copy_40860900.jpg)

Abrams M1A2 SEPv3, prezentat în România de către U.S. Army în cadrul expoziției BSDA. Sursă foto: DefenseRomania

Dacă vorbim de tnacuri moderne trebuie precizat că există un contract semnat pentru achiziția a 54 de tancuri Abrams care vor înzestra Armata la nivel de batalion. 

Cele 54 de tancuri Abrams vor fi în versiunea Abrams M1A2 SEPv3, cea mai modernă a Abrams. În prezent există programe privind dezvoltarea unor alte versiuni, însă din cele aflate în dotarea SUA, versiunea SEPv3 e cea mai modernă.

Tancurile achiziționate vor fi în uz iar pe lângă ele contractul mai prevede și achiziția a 12 derivate pe șasiu de tanc, precum și muniţia şi stimulatoarele de instruire. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 1.07 miliarde de dolari iar livrările vor începe din 2026.

Dar sunt suficiente 54 de tancuri, adică înzestrarea la nivel de batalion, când există trei batalioane de T-55? Răspunsul e cu siguranță nu. Dacă e să luăm cazul Poloniei, celălalt pilon al flancului achiziționează peste 1.000 de tancuri Abrams și K2, la care se adaugă și Leopard.

Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a anunțat anul trecut că planurile vizează achiziția a mai multor tancuri, avansând cifra de 300. Desigur, trebuie subliniat că asta nu înseamnă că toate vor fi Abrams americane.

Dar procesul de înzestrare va fi de durată și se va întinde pe o perioadă mai îndelungată de timp.

Trebuie remarcat că recent în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, au avut loc trageri demonstrative cu tancul coreean de luptă principal (MBT) K2 Black Panther.

5. Tanc coree... (k2-panther-romania_64219600.jpg)

Tanc coreean de luptă K2 Panther, produs de Hyundai Rotem și testat în România. Photo source: Excelența Sa Kap-soo Rim, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea la București

K2, produs de coreenii de la Hyundai Rotem, a fost testat de tanchiștii români. Și din informațiile noastre se pare că rezultatul a fost foarte mulțumitor pentru România. 

Rămâne de văzut dacă va exista în viitor o colaborare în vederea unei achiziții, dar cert e că Armata are nevoie de tancuri moderne iar Hyundai Rotem e activă în colaborarea cu România.

K2 Black Panther este un tanc de ultimă generație, de înaltă tehnologie, care a înregistrat un interes semnificativ și achiziții recente atât pe plan intern, cât și internațional. Dezvoltat de Hyundai Rotem, K2 Black Panther face parte din forțele blindate ale Coreei de Sud din 2014, fiind conceput pentru a înlocui tancurile mai vechi, precum M48 Patton, aflate în dotarea Armatei Republicii Coreea (RoKA).

Dacă România va alege și K2, va urma exemplul Poloniei în ceea ce privește o flotă mixtă între Abrams și K2 Panther. Desigur, cu diferențe majore la numărul de tancuri achiziționate.

CITEȘTE ȘI: Ce știm despre M1R, cea mai nouă versiune a tancului TR-85. Bizonul românesc, cu noi sisteme inclusiv de armament, urmând modernizarea motorului și transmisiei


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

UPS Dragomirești vrea să producă muniție NATO de calibru mare, inclusiv 120 mm pentru tancuri Abrams. Uzina românească, acord cu GD
Coreenii au ținut capul de afiș în România cu obuziere K9, mașini de luptă Redback și tancuri K2. Ministrul Tîlvăr, discuții cu reprezentanți ai industriei din Coreea
Lansatoare românești APR-40, filmate pe frontul din Ucraina (Video). Militarii ucraineni au împărtășit impresiile despre bătrânele APR-40
Coreenii vor aduce și prezenta în România mașina de luptă Redback, „cel mai sofisticat IFV din lume”. Parteneriate cu industria românească vor fi un obiectiv
Mașina de luptă Redback „made in Romania”? Peste 20 de companii românești au discutat despre transfer de tehnologie și producție locală
România participă alături de alte 32 de țări la exercițiul multinațional "Eager Lion" din Iordania
Noul Bradley, cu „pumn de fier” israelian. Sistemul de protecție Iron Fist, integrat pe cea mai modernă versiune a legendarei mașini de luptă americane
O armată de țestoase (Video). Rusia a prezentat o nouă ciudățenie mecanizată pe front: Un tanc-țestoasă uriaș, împotriva dronelor
Ce știm despre Tunetul românesc. Versiunea obuzierelor K9 pe care o va avea România va dispune de cele mai moderne specificații tehnice
Europa ia fața SUA care nu e pregătită de epoca post-Abrams. Eurotank va înlocui oficial Leopard și Leclerc, în ciuda dispute mari dintre Germania și Franța
Forțele Armate ucrainene neagă informațiile despre retragerea tancurilor Abrams de pe câmpul de luptă
Ce se întâmplă cu Abrams din Ucraina. Brigada 47 neagă retragerea tancurilor de pe linia frontului
Retragerea tancurilor Abrams de pe front arată că niciun stat care ajută Ucraina nu a învățat o lecție fundamentală a acestui război
Obuzierele K9 Thunder vor veni cu 18.000 obuze. România achiziționează patru versiuni diferite ale proiectilului de 155 mm
Suedia acționează deja ca un membru senior al NATO: Un batalion mecanizat de dimensiuni reduse va fi dislocat în Letonia
Se ascut săbiile pentru viitoarea mașină de luptă a Armatei României: CV90 confirmă că vrea în competiția unde Redback și-a anunțat deja prezența
Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Industria de apărare din România face primii pași pentru a se implica în posibila achiziție de blindate turcești Cobra II 4x4 pentru Armată
După ce a rămas fără “obiectul muncii”, Rusia a început retragerea contingentului de menținere a păcii din Nagorno-Karabah
Compania franceză Texelis propune României blindate Celeris, dar în programul 4x4 e deja prea târziu. Modelul propus e asul din mânecă al francezilor
Armata Rusiei luptă în Ucraina ca în Mad Max. Rușii atacă cu tancuri „țestoasă” și folosesc intens motocicletele pe front
România, posibilă achiziție de tancuri din Coreea de Sud? Presa internaţională anunță că Armata va testa tancul K2 Black Panther
Record de blindate pierdute într-o singură luptă de ruși după un blitzkrieg eșuat. Ucrainenii au distrus 73 de blindate într-un atac masiv rus
De ce obuziere franceze Caesar au cea mai mare rată de supraviețuire pe frontul din Ucraina. Doar 10% Caesar pierdute în comparație cu 30%, cifra altor obuziere
Armata Republicii Moldova organizează un importat exercițiu militar alături de militari din SUA și România
”Putem face mai mult”. Cehia ridică miza și anunță că ar putea procura 1,5 milioane de obuze pentru Ucraina
Ucraina, misiunea ultimilor samurai? Japonezii retrag tancurile Type 74 iar scenariul donării acestora Ucrainei ar putea alimenta și mai mult furia Rusiei

Ştiri Recomandate

Satelitul rus Abhazia schimbă macazul dinspre Rusia către Turcia. Regiunea separatistă a Georgiei oferă Turciei o bază navală ca răspuns la presiunea rusă
Israel, ce demonstrație de forță: Aviația militară zboară deasupra Beirutului și lansează flares în timpul discursului liderului Hezbollah (Video). IDF are planul de luptă în Liban aprobat
China - cea mai mare provocare din istoria SUA, mai mare decât URSS în Războiul Rece. Washingtonul cere Europei să fie mai fermă cu Beijingul
„Sicriul de oțel” din Ucraina. Ce tanc al Rusiei a înregistrat cele mai mari pierderi fiind modelul cel mai vulnerabil în război
România își reconfigurează planul de înzestrare a Armatei. Muniția și refacerea stocurilor, prioritare în contextul amenințării ruse
Igor Gorgan, fostul șef al Armatei R. Moldova, pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei
Raport ONU: Atacurile rusești asupra rețelei energetice a Ucrainei „par” să încalce dreptul internațional umanitar
Turcia destructurează grupările siriene care se opun normalizării relațiilor dintre Ankara și Damasc
Au ajuns bărcile de asalt. România intră în Coaliția maritimă pentru Ucraina și stabilește facilități de instruire a ucrainenilor în țara noastră
Tancuri Leopard, sisteme antiaeriene Gepard și obuze de 155 mm: Germania a alocat un nou pachet de ajutor militar Ucrainei
Kremlinul, supărat că muniția indiană curge în Ucraina. Exporturile către Europa au crescut de 50 de ori
Marina SUA vrea o flotă hibridă cu drone maritime. Succesele ucrainenilor și rebelilor Houthi, decisive în schimbarea abordării SUA
Ambasadorul SUA la Budapesta: Cum e posibil ca țara care s-a ridicat la luptă în 1956 împotriva sovieticilor să facă azi jocurile Rusiei?
Chinezii se laudă cu interceptările aeriene periculoase, făcute în stil rusesc (Video)
În cele din urmă, Israelul a luat decizia de care toată lumea se temea: „Ne concentrăm pe nord”
În timp ce comisarul pentru apărare crede că Putin va fi gata să atace NATO și UE în 6-8 ani, Marina SUA se pregătește de o posibilă luptă cu China în 3 ani
În căutarea unei soluţii la interceptarea dronelor ruseşti: România solicită un răspuns „robust” din partea NATO la încălcarea spațiului aerian de către Rusia
Britanicii stau cu ochii pe Crimeea: Un avion de cercetare radioelectronică RC-135W a zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre
Comandantul Forței Quds s-a deplasat la Bagdad pentru a detensiona criza politică și a discuta problema retragerii forțelor americane din Irak
Un mare depozit de armament rusesc „a fost șters de pe fața pământului” în urma unui atac ucrainean cu dronă (Foto/Video)
Franța intenționează să modernizeze avioanele de luptă Mirage-2000-5 destinate Ucrainei: Ce şanse sunt ca aceste aeronave să răspundă cerinţelor ucrainenilor?
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels: Câte aeronave Tu-95 și Tu-160 ar putea avea ruşii staţionate aici?(imagini din satelit)
Prin România nu se trece: SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane
Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
EXCLUSIV
Rușii nu se mai opresc. Două consecințe după ce atacurile asupra Ucrainei cu drone Shahed au atins un ritm și o intensitate fără precedent
România cumpără vehicule amfibii de asalt americane. E vorba de un număr dublu de AAV-7 față de câte s-au dorit inițial
Războiul dronelor din Ucraina continuă să ne surprindă (Foto/Video): Militarii ucraineni demonstrează că pot da o cu totul altă utilitate sistemelor Javelin
Repetând o abordare din perioada Războiului Rece, Rusia vrea să sperie Occidentul: Se pregătește situl de teste nucleare din Novaya Zemlya pentru noi teste
În așteptarea elicopterelor pentru Armată. Dacă România alege Black Hawk, aici ar putea fi ridicat primul centru european de pregătire, pe modelul F-16
“Totul arde în jur”: Dronele Ucrainei au lovit un depozit de rachete rusesc în adâncimea teritoriului Rusiei, provocând explozii multiple
Criza celor 1.848 de piloți în SUA. Piloții ce se pregătesc pe T-38 pentru F-22 sau F-35 ar putea fi redirecționați către alte tipuri de avioane
Războiul din Ucraina a făcut deja peste un milion de victime (morți și răniți). Rusia ocupă 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, dar prețul e devastator
EXCLUSIV
Un avertisment ignorat şi un îndemn eronat: Cum explică experţii militari seria de incidente din Liban cu explozia pagerelor?
pixel