Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În așteptarea tancurilor moderne Abrams. Tancurile Armatei României, de la T-55 sovietice la TR-85M1 Bizonul, bătrâna coloană vertebrală
Forțele terestre
Data actualizării:
Data publicării:
La data de 1 august 1919 a luat naștere Armata Tancuri în cadrul Armatei României, sub conducerea Regelui Ferdinand „Întregitorul”, ocazie cu care DefenseRomania transmite un călduros „La Mulți Ani” tanchiștilor români care azi operează două categorii de tancuri. Să facem o scurtă incursiune inclusiv în istorie, dar și o incursiune în ceea ce privește perspectivele de viitor când tanchiștii noștri așteaptă cu nerăbdare tancurile moderne care vor intra în dotarea Armatei.
TR-85M1 Bizonul, sursă foto: MApN - Directia Generala pentru Armamente - dpa.ro via DefenceDB.com
TR-85M1 Bizonul, sursă foto: MApN - Directia Generala pentru Armamente - dpa.ro via DefenceDB.com

Primul tanc din dotarea Regatului Armatei României a fost Renault FT. Franța a jucat un rol decisiv la momentul respectiv, inclusiv în instruirea tanchiștilor români, care își sărbătoresc azi ziua.

Din păcate la mai bine de 100 de ani de la acel moment, arma tanc e departe de a fi reprezentată cu tehnică modernă în Armata României. Nu neapărat din lipsă de fonduri, ci mai degrabă din cauza faptului că planificatorii nu au mai crezut în ultimii ani că tancul va avea un rol principal pe câmpul de luptă modern. Nu e doar cazul României, ci o situație generală la nivelul aliaților.

Războiul împotriva Ucrainei ne-a arătat că mai degrabă e un mixt între tehnica grea de luptă și tehnologiile emergente iar multe state, inclusiv România, au reevaluat înzestrarea cu tancuri moderne.

 

În așteptarea Abrams, azi România încă deține T-55. Și nu puține, ci trei batalioane

 

2. Sursă foto... (t-55_37872900.jpg)

T-55, Sursă foto: MApN

Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est și președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, prezent anul trecut la unul din podcasturile DefenseRomania, a precizat că Armata României deține trei batalioane de tancuri T-55 din cinci.

La ora actuală, noi avem un batalion de tancuri modernizate TR-85, un al doilea de tancuri românești TR-85M1 Bizonul și încă trei batalioane, nu e niciun secret, de tancuri T-55. Programul tanc nu vizează doar dotarea unui batalion” - spunea fostul oficial al Armatei României.

Un calcul simplu arată că există 162 de tancuri T-55 operaționale în dotarea Armatei. 

Potrivit Forțelor Terestre,  în perioada 1961-1963, armata română a achiziţionat tancul mijlociu T-55-100, macaraua de tanc SPK-5 şi tractorul de evacuare-reparaţii TER-34.

După 1963, numărul furnizorilor de tehnică blindată s-a mărit, alături de U.R.S.S. intrând în competiţie şi celelalte state partenere din tratatul de la Varşovia. Astfel, s-au importat tancurile mijlocii T-55-100 din U.R.S.S. şi Cehoslovacia, tractoarele de evacuare-reparaţii VT-55 şi podurile de asalt de tip ,,foarfecă”.

T-55 e depășit din toate punctele de vedere. România azi e singura țară din NATO care mai operează aceste tancuri.

 

Tancurile TR-85 și varianta M1 Bizonul

 

3. Foto: TR-8... (tr_85m1_bizonul_37297800.jpg)

Foto: TR-85M1, sursă foto: Forțele Terestre Române

Coloana vertebrală de altfel a armei tanc. Deși la începutul anului 1980 România a importat, într-un număr mic, tancul T-72 din Uniunea Sovietică, în această perioadă a început proiectarea şi realizarea unui nou tanc având performanţe superioare tancurilor T-55 şi T-72.

Astfel, începând cu 1985 s-a trecut la producţia de serie a tancului românesc TR-85A şi a tractorului de evacuare-reparaţii TER-85.

Așa s-a născut „vârful de lance” al armei tanc, TR-85M1 obţinut printr-un program de modernizare a tancului românesc TR-85, care este încă în derulare.

Azi România se bazează pe două categorii de tancuri: TR-85 și versiunea modernizată Bizonul, precum T-55. 

Nicio unitate nu mai e înzestrată cu T-72 care au fost retrase inclusiv din cauza provocărilor cu armamentul.

TR-85M1 Bizonul este bazat pe șasiul tancului TR-77-580, succesorul tancului T-55. 

Programul de modernizare a TR-85M1 ”Bizonul” a fost inițiat în 1994 cu obiectivul de a asigura interoperabilitatea cu tehnologia NATO.

Ca armament, Tancul TR 85-M1 "Bizonul" este dotat cu un tun cal. 100mm, semiautomat mecanic cu țeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de 14600 m.

Azi există un program de modernizare inclusiv pentru această versiune, program în care e implicată industria de apărare din România și care va moderniza tancul în versiunea M1R, aducând îmbunătățiri.

Dar chiar și așa, e nevoie ca de aer de tancuri moderne.

 

Perspective de viitor: Abrams cu certitudine, dar de ce nu și K2 Panther coreene?

 

4. Abrams M1A... (m1a2-sepv3-tanc-sua-copy_40860900.jpg)

Abrams M1A2 SEPv3, prezentat în România de către U.S. Army în cadrul expoziției BSDA. Sursă foto: DefenseRomania

Dacă vorbim de tnacuri moderne trebuie precizat că există un contract semnat pentru achiziția a 54 de tancuri Abrams care vor înzestra Armata la nivel de batalion. 

Cele 54 de tancuri Abrams vor fi în versiunea Abrams M1A2 SEPv3, cea mai modernă a Abrams. În prezent există programe privind dezvoltarea unor alte versiuni, însă din cele aflate în dotarea SUA, versiunea SEPv3 e cea mai modernă.

Tancurile achiziționate vor fi în uz iar pe lângă ele contractul mai prevede și achiziția a 12 derivate pe șasiu de tanc, precum și muniţia şi stimulatoarele de instruire. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 1.07 miliarde de dolari iar livrările vor începe din 2026.

Dar sunt suficiente 54 de tancuri, adică înzestrarea la nivel de batalion, când există trei batalioane de T-55? Răspunsul e cu siguranță nu. Dacă e să luăm cazul Poloniei, celălalt pilon al flancului achiziționează peste 1.000 de tancuri Abrams și K2, la care se adaugă și Leopard.

Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a anunțat anul trecut că planurile vizează achiziția a mai multor tancuri, avansând cifra de 300. Desigur, trebuie subliniat că asta nu înseamnă că toate vor fi Abrams americane.

Dar procesul de înzestrare va fi de durată și se va întinde pe o perioadă mai îndelungată de timp.

Trebuie remarcat că recent în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, au avut loc trageri demonstrative cu tancul coreean de luptă principal (MBT) K2 Black Panther.

5. Tanc coree... (k2-panther-romania_64219600.jpg)

Tanc coreean de luptă K2 Panther, produs de Hyundai Rotem și testat în România. Photo source: Excelența Sa Kap-soo Rim, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea la București

K2, produs de coreenii de la Hyundai Rotem, a fost testat de tanchiștii români. Și din informațiile noastre se pare că rezultatul a fost foarte mulțumitor pentru România. 

Rămâne de văzut dacă va exista în viitor o colaborare în vederea unei achiziții, dar cert e că Armata are nevoie de tancuri moderne iar Hyundai Rotem e activă în colaborarea cu România.

K2 Black Panther este un tanc de ultimă generație, de înaltă tehnologie, care a înregistrat un interes semnificativ și achiziții recente atât pe plan intern, cât și internațional. Dezvoltat de Hyundai Rotem, K2 Black Panther face parte din forțele blindate ale Coreei de Sud din 2014, fiind conceput pentru a înlocui tancurile mai vechi, precum M48 Patton, aflate în dotarea Armatei Republicii Coreea (RoKA).

Dacă România va alege și K2, va urma exemplul Poloniei în ceea ce privește o flotă mixtă între Abrams și K2 Panther. Desigur, cu diferențe majore la numărul de tancuri achiziționate.

CITEȘTE ȘI: Ce știm despre M1R, cea mai nouă versiune a tancului TR-85. Bizonul românesc, cu noi sisteme inclusiv de armament, urmând modernizarea motorului și transmisiei


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Pentru a evita un nou val de mobilizare, Vladimir Putin a crescut din pix efectivele armatei cu încă 180.000 de militari
Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2025. Cum justifică Belgradul acesta decizie?
De ce ar trebui ca Abrams să fie „rezerva de aur” a României și completate cu alte tancuri? Gen. Tomescu: Cu un asemenea batalion lovești o singură dată
Abrams, Leopard 2 și Challenger. Care e tancul cu cele mai mari pierderi înregistrate în Ucraina și cine se „descurcă” cel mai bine
De ce cumpără Polonia 96 de Apache? Elicopterele de atac sunt doar o piesă dintr-un program secret care va transforma Polonia în principala forță terestră a Europei
Bursukul polonez în România? Mașina de luptă amfibie Borsuk ar putea fi marea surprinză în licitația uriașă a României pentru MLI
Cum a ajuns obuzierul K9 Thunder să fie „Tunetul”. Românizarea și polonizarea armelor din Coreea e crucială în caz de război
Tancurile poloneze PT-91 Twardy luptă în adâncimea teritoriului rus. Polonia, un exemplu de urmat pentru țările care încă ezită să lase Ucraina să se apere
O țară clientă fidelă a armamentului rusesc vrea să se reorienteze: Tancul chinezesc VT-4 a câștigat în fața tancului rusesc T-90
Câte HIMARS are România și când ajung ultimele sisteme în țară. Armata deține inclusiv celebrele rachete ATACMS ce lovesc la 300 km distanță
Noul AbramsX divide America: Un tanc de luptă tehnologizat cu AI cum nu s-a mai văzut vreodată sau un coșmar pentru SUA?
De ce ne pleacă luptătorii din forțele speciale. Generalul Marius Crăciun trage un semnal de alarmă
Slovacia va avea 6 sisteme antiaeriene israeliene ”Barak”, rachetele vor fi produse local. Bonus: 1.300 de vehicule pentru Armată
S-a deschis primul centru de producție pentru Redback, în afara Asiei. În Europa, România poate fi al doilea centru din lume unde se produc mașinile de luptă Redback
Securizarea ''lacului NATO'': Exercitiul Flaming Sword 24 se încheie cu un mesaj puternic adresat Rusiei
Mai invadează cineva Polonia? Apache, un adevărat monstru de ucis tancuri rusești, achiziționat de polonezi în versiunea cea mai avansată a elicopterului
Cel mai modern tanc al Rusiei are un nou sistem de protecție. Rușii pariază pe T-90M Proryv, în timp ce T-14 Armata pare sortit eșecului
Britanicii confirmă utilizarea tancurilor Challenger 2 în luptele din regiunea Kursk. Rușii susțin că au distrus cel puțin un blindat
Bizonul revitalizat intră în faza finală de omologare. Versiunea M1R dezvoltată de industria românească e cea mai nouă a tancului TR-85
De la Panzer la Leopard 2: După 80 de ani tancuri produse de nemți invadează din nou Rusia. E prima oară în istorie când un stat nuclear e invadat
Lukașenko trimite trupe la granița cu Ucraina, într-un gest mai degrabă disperat: Belarusul face presiuni militare pe fondul ofensivei surpriză a trupelor ucrainene în regiunea Kursk
Un stat european a ales sistemul de protecție activă Iron Fist pe noile mașini de luptă CV90. Iron Fist, testat cu succes în luptă de Israel
Reușită remarcabilă a obuzierelor K9 care vor intra și în dotarea României: Lovitură chirurgicală cu un proiectil sofisticat american Excalibur (Video)
Forțele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei, atac asupra forţelor ruse aflate la gura de vărsare a fluviului Nipru (Foto/Video)
Participarea Marocului la manevrele "Tunetul misterios" reflectă dorința Occidentului de a consolida alianța cu Rabatul
România, punct-cheie în apărarea Europei în cazul unui război între SUA și Iran. Sistemul Aegis, similar cu cel de la Deveselu, a interceptat deja rachete iraniene
Ucraina publică imagini cu distrugerea unei ținte ruse rare: Sistemul de rachete termobarice TOS-1A, mândria industriei din Rusia (VIDEO)
România, aproape de momentul Abrams. Modernele tancuri americane vor fi dislocate în estul României. Achiziția următorului lot de tancuri ar putea începe în 2025
Problema celor 3.5 tone. Cum s-ar putea ajunge la o soluție de compromis pentru blindatele Cobra II, singurele aflate în licitația României
În așteptarea tancurilor moderne Abrams. Tancurile Armatei României, de la T-55 sovietice la TR-85M1 Bizonul, bătrâna coloană vertebrală

Ştiri Recomandate

U.S. Air Force are ca obiectiv înzestrarea cu până la 200 de aeronave B-21 Raider pentru flota de bombardiere strategice stealth de ultimă generație
Avioanele franceze Mirage 2000-5 au doborât zece drone Shahed deasupra Mării Roșii (Video): Reuşita le face ideale pentru a fi utilizate de ucraineni în lupta cu UAV-urile ruseşti
Armata viitorului: Compania L3Harris a dezvoltat un software pentru a gestiona un roi de mii de drone
Fiica lui Kellogg, mediatorul lui Trump, critică „pacea cu orice preț”. Ea a ajutat Ucraina încă de la începutul războiului
Își va reduce SUA prezența militară în Europa? Secretarul american al apărării vine la Bruxelles cu mesajul: Europa trebuie să joace un rol de lider în Ucraina
Italia trimite sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T în Lituania pentru a testa capacitățile de aparare ale NATO în contextul războiului din Ucraina
Cu ochii pe „flota fantomă” de petroliere a Rusiei: UE ia în considerare măsuri juridice pentru a o confisca
Cea mai eficientă metodă împotriva Shahed. De ce nu are sens distrugerea lansatoarelor de drone rusești
În timp ce suspendă planul de pace pentru a discuta și cu partenerii NATO, administrația Trump ia pulsul Kievului: Întâlnire Zelenski-Vance, la Munchen
Su-75, următoarea glumă a Rusiei? Avionul dezvoltat de ruși pentru a sparge supremația F-35 pe piața externă devine tot mai puțin probabil
Franța intră în războiul pentru AI și vrea să investească aproape 110 de milioane de euro în tehnologiile viitorului
”Este un blitzkrieg incredibil”. Motivul echipei Trump-Musk din spatele disponibilizărilor în masă în administrația SUA
Mașinile de luptă ale infanteriei pe care România le cumpără vor fi forța de manevră a Armatei. Patru „titani” din industrie se „bat” să furnizeze României cele 300 de MLI
Ce scrie presa internațională după demisia lui Iohannis. Pentru prima dată în istoria țării, într-o Românie bulversată, președintele aruncă prosopul
Pregătiți să conducă NATO: În timp ce Scholz vrea o prezenţă NATO mai consistentă în Groenlanda, opoziția plusează cu majorarea cheltuielilor Germaniei cu apărarea
Reuters: Rusia joacă tare în negocierile cu Trump și nu renunță la cererile prezentate de Putin ce țin mai degrabă de o capitulare a Ucrainei
Rusia aplică deja experiența din Ucraina împotriva statelor NATO. Centrul din Germania unde se antrenează ”Regimentul Patriot” al Ucrainei, survolat de drone suspecte
Regimul de la Tiraspol refuză banii europeni pentru depăşirea crizei energetice. Soluția: Gaze rusești, livrate de o companie ungară
Klaus Iohannis a demisionat din funcția de președinte al României. Președintele va pleca din funcție pe 12 februarie
Germania respinge o eventuală aderare a Ucrainei la NATO în viitorul apropiat, menționând poziția Statelor Unite: Nu sunt acceptate state membre care sunt în război
Rusia folosește deja împotriva NATO experiența dobândită în urma războiului din Ucraina: Se impune dezvoltarea în continuare a unor capacități defensive
Forțele ruse și-ar proteja rutele de aprovizionare cu plase antidronă (Video). Este fezabil sau este pură propagandă?
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe: Trump va pune capăt războiului din Ucraina, dar Europa trebuie să ofere Ucrainei garanții de securitate
Mișcări de nave rusești în Marea Mediterană: “Expresul sirian” a ieșit prin Strâmtoarea Gibraltar, în timp ce navele de luptă se întorc spre portul Tartus
Statele arabe “iau foc” după ce Netanyahu sugerează ca palestinienii să fie expulzați în Arabia Saudită
Armata germană a detectat mai multe drone suspecte deasupra bazei unde sunt antrenați militari ucraineni: Uneori pare că inamicul vrea să ne vadă
În timp ce Rusia promovează constant un război prelungit şi nu pacea, Ucraina vede în regiunea Kursk o posibilă monedă de schimb şi lansează o nouă ofensivă
Maşina de război a Rusiei, alimentată în continuare cu ,,combustibil'' din China: Companiile chineze au devenit un furnizor principal de metale utilizate în producția de arme
O schimbare strategică la capitolul apărare aeriană: Ucraina va putea în curând să doboare drone cu o armă laser
Ucraina spune că a doborât un avion rusesc Su-25 în regiunea Donețk: Trupele ucrainene se luptă să mențină frontul în mijlocul unei puternice ofensive ruse
Japonia își suplimentează stocurile de muniții: va cumpăra 150 de rachete sol-aer SM-6 din Statele Unite
Prima imagine care confirmă desfășurarea sistemului german de rachete de apărare aeriană IRIS-T SLS în Ucraina (Foto)
pixel