Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În așteptarea tancurilor moderne Abrams. Tancurile Armatei României, de la T-55 sovietice la TR-85M1 Bizonul, bătrâna coloană vertebrală
Forțele terestre
Data actualizării:
Data publicării:
La data de 1 august 1919 a luat naștere Armata Tancuri în cadrul Armatei României, sub conducerea Regelui Ferdinand „Întregitorul”, ocazie cu care DefenseRomania transmite un călduros „La Mulți Ani” tanchiștilor români care azi operează două categorii de tancuri. Să facem o scurtă incursiune inclusiv în istorie, dar și o incursiune în ceea ce privește perspectivele de viitor când tanchiștii noștri așteaptă cu nerăbdare tancurile moderne care vor intra în dotarea Armatei.
TR-85M1 Bizonul, sursă foto: MApN - Directia Generala pentru Armamente - dpa.ro via DefenceDB.com
TR-85M1 Bizonul, sursă foto: MApN - Directia Generala pentru Armamente - dpa.ro via DefenceDB.com

Primul tanc din dotarea Regatului Armatei României a fost Renault FT. Franța a jucat un rol decisiv la momentul respectiv, inclusiv în instruirea tanchiștilor români, care își sărbătoresc azi ziua.

Din păcate la mai bine de 100 de ani de la acel moment, arma tanc e departe de a fi reprezentată cu tehnică modernă în Armata României. Nu neapărat din lipsă de fonduri, ci mai degrabă din cauza faptului că planificatorii nu au mai crezut în ultimii ani că tancul va avea un rol principal pe câmpul de luptă modern. Nu e doar cazul României, ci o situație generală la nivelul aliaților.

Războiul împotriva Ucrainei ne-a arătat că mai degrabă e un mixt între tehnica grea de luptă și tehnologiile emergente iar multe state, inclusiv România, au reevaluat înzestrarea cu tancuri moderne.

 

În așteptarea Abrams, azi România încă deține T-55. Și nu puține, ci trei batalioane

 

2. Sursă foto... (t-55_37872900.jpg)

T-55, Sursă foto: MApN

Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est și președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, prezent anul trecut la unul din podcasturile DefenseRomania, a precizat că Armata României deține trei batalioane de tancuri T-55 din cinci.

La ora actuală, noi avem un batalion de tancuri modernizate TR-85, un al doilea de tancuri românești TR-85M1 Bizonul și încă trei batalioane, nu e niciun secret, de tancuri T-55. Programul tanc nu vizează doar dotarea unui batalion” - spunea fostul oficial al Armatei României.

Un calcul simplu arată că există 162 de tancuri T-55 operaționale în dotarea Armatei. 

Potrivit Forțelor Terestre,  în perioada 1961-1963, armata română a achiziţionat tancul mijlociu T-55-100, macaraua de tanc SPK-5 şi tractorul de evacuare-reparaţii TER-34.

După 1963, numărul furnizorilor de tehnică blindată s-a mărit, alături de U.R.S.S. intrând în competiţie şi celelalte state partenere din tratatul de la Varşovia. Astfel, s-au importat tancurile mijlocii T-55-100 din U.R.S.S. şi Cehoslovacia, tractoarele de evacuare-reparaţii VT-55 şi podurile de asalt de tip ,,foarfecă”.

T-55 e depășit din toate punctele de vedere. România azi e singura țară din NATO care mai operează aceste tancuri.

 

Tancurile TR-85 și varianta M1 Bizonul

 

3. Foto: TR-8... (tr_85m1_bizonul_37297800.jpg)

Foto: TR-85M1, sursă foto: Forțele Terestre Române

Coloana vertebrală de altfel a armei tanc. Deși la începutul anului 1980 România a importat, într-un număr mic, tancul T-72 din Uniunea Sovietică, în această perioadă a început proiectarea şi realizarea unui nou tanc având performanţe superioare tancurilor T-55 şi T-72.

Astfel, începând cu 1985 s-a trecut la producţia de serie a tancului românesc TR-85A şi a tractorului de evacuare-reparaţii TER-85.

Așa s-a născut „vârful de lance” al armei tanc, TR-85M1 obţinut printr-un program de modernizare a tancului românesc TR-85, care este încă în derulare.

Azi România se bazează pe două categorii de tancuri: TR-85 și versiunea modernizată Bizonul, precum T-55. 

Nicio unitate nu mai e înzestrată cu T-72 care au fost retrase inclusiv din cauza provocărilor cu armamentul.

TR-85M1 Bizonul este bazat pe șasiul tancului TR-77-580, succesorul tancului T-55. 

Programul de modernizare a TR-85M1 ”Bizonul” a fost inițiat în 1994 cu obiectivul de a asigura interoperabilitatea cu tehnologia NATO.

Ca armament, Tancul TR 85-M1 "Bizonul" este dotat cu un tun cal. 100mm, semiautomat mecanic cu țeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de 14600 m.

Azi există un program de modernizare inclusiv pentru această versiune, program în care e implicată industria de apărare din România și care va moderniza tancul în versiunea M1R, aducând îmbunătățiri.

Dar chiar și așa, e nevoie ca de aer de tancuri moderne.

 

Perspective de viitor: Abrams cu certitudine, dar de ce nu și K2 Panther coreene?

 

4. Abrams M1A... (m1a2-sepv3-tanc-sua-copy_40860900.jpg)

Abrams M1A2 SEPv3, prezentat în România de către U.S. Army în cadrul expoziției BSDA. Sursă foto: DefenseRomania

Dacă vorbim de tnacuri moderne trebuie precizat că există un contract semnat pentru achiziția a 54 de tancuri Abrams care vor înzestra Armata la nivel de batalion. 

Cele 54 de tancuri Abrams vor fi în versiunea Abrams M1A2 SEPv3, cea mai modernă a Abrams. În prezent există programe privind dezvoltarea unor alte versiuni, însă din cele aflate în dotarea SUA, versiunea SEPv3 e cea mai modernă.

Tancurile achiziționate vor fi în uz iar pe lângă ele contractul mai prevede și achiziția a 12 derivate pe șasiu de tanc, precum și muniţia şi stimulatoarele de instruire. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 1.07 miliarde de dolari iar livrările vor începe din 2026.

Dar sunt suficiente 54 de tancuri, adică înzestrarea la nivel de batalion, când există trei batalioane de T-55? Răspunsul e cu siguranță nu. Dacă e să luăm cazul Poloniei, celălalt pilon al flancului achiziționează peste 1.000 de tancuri Abrams și K2, la care se adaugă și Leopard.

Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a anunțat anul trecut că planurile vizează achiziția a mai multor tancuri, avansând cifra de 300. Desigur, trebuie subliniat că asta nu înseamnă că toate vor fi Abrams americane.

Dar procesul de înzestrare va fi de durată și se va întinde pe o perioadă mai îndelungată de timp.

Trebuie remarcat că recent în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, au avut loc trageri demonstrative cu tancul coreean de luptă principal (MBT) K2 Black Panther.

5. Tanc coree... (k2-panther-romania_64219600.jpg)

Tanc coreean de luptă K2 Panther, produs de Hyundai Rotem și testat în România. Photo source: Excelența Sa Kap-soo Rim, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea la București

K2, produs de coreenii de la Hyundai Rotem, a fost testat de tanchiștii români. Și din informațiile noastre se pare că rezultatul a fost foarte mulțumitor pentru România. 

Rămâne de văzut dacă va exista în viitor o colaborare în vederea unei achiziții, dar cert e că Armata are nevoie de tancuri moderne iar Hyundai Rotem e activă în colaborarea cu România.

K2 Black Panther este un tanc de ultimă generație, de înaltă tehnologie, care a înregistrat un interes semnificativ și achiziții recente atât pe plan intern, cât și internațional. Dezvoltat de Hyundai Rotem, K2 Black Panther face parte din forțele blindate ale Coreei de Sud din 2014, fiind conceput pentru a înlocui tancurile mai vechi, precum M48 Patton, aflate în dotarea Armatei Republicii Coreea (RoKA).

Dacă România va alege și K2, va urma exemplul Poloniei în ceea ce privește o flotă mixtă între Abrams și K2 Panther. Desigur, cu diferențe majore la numărul de tancuri achiziționate.

CITEȘTE ȘI: Ce știm despre M1R, cea mai nouă versiune a tancului TR-85. Bizonul românesc, cu noi sisteme inclusiv de armament, urmând modernizarea motorului și transmisiei


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Câte tancuri are Rusia și de ce problemele mari vor apărea abia în 2026. Ucraina a devenit, la propriu, cimitir pentru T-80 și T-72
După două luni de la prima apariție, tancul țestoasă al rușilor își arată limitele: ”Este orb, zgomotos și prost”
Ce știm despre M1R, cea mai nouă versiune a tancului TR-85. Bizonul românesc, cu noi sisteme inclusiv de armament, urmând modernizarea motorului și transmisiei
Sistemele KP-SAM Chiron de tip MANPAD au intrat în dotarea Armatei României. S-a „spart gheața” pentru armament coreean: Urmează K9?
Polonia negociază intens achiziția celor 1.000 de tancuri K2: În doi ani începe producția în Polonia. K2 sunt dorite și de România
Ministrul Tîlvăr salută desemnarea Hanwha și a „Tunetului românesc” K9 ca marii câștigători în achiziția României de obuziere
Vânătorii de munte câștigă aproape tot la competițiile aplicativ-militare ale Forțelor Terestre Române
K2 pentru România, la pachet cu infrastructură? Compania care produce tancurile, interesată și de modernizarea șoselelor și căilor ferate românești
Pentru prima dată, Forțele ucrainene pentru Operații Speciale au distrus cea mai nouă stație rusească de comunicații (Foto/Video)
Un membru NATO din inima Europei cumpără 77 de tancuri Leopard 2A8. Acesta este doar începutul pentru Armata cehă
Noul obuzier rus 2S43 “Malva” a fost pentru prima dată văzut pe frontul din Ucraina
Ce știm de centrul de mentenanță HIMARS de la Aerostar Bacău, primul din Europa? În România vor fi reparate sistemele HIMARS și ale altor state, inclusiv Ucraina
K2 Panther a făcut spectacol în România (Video). Primele imagini cu tragerile demonstrative și testarea tancului K2 de către România
Reușită a industriei din România. La Aerostar Bacău s-a realizat cu succes centrul de mentenanță pentru sisteme HIMARS
Obuzier autopropulsat Archer / Sursa: BAE Systems
EXCLUSIV
Pentru România în viitor urmează și obuziere pe roți. Iar Archer ar putea fi integrat pe camioane Iveco produse aici, dar va fi concurență mare
UPS Dragomirești vrea să producă muniție NATO de calibru mare, inclusiv 120 mm pentru tancuri Abrams. Uzina românească, acord cu GD
Coreenii au ținut capul de afiș în România cu obuziere K9, mașini de luptă Redback și tancuri K2. Ministrul Tîlvăr, discuții cu reprezentanți ai industriei din Coreea
Lansatoare românești APR-40, filmate pe frontul din Ucraina (Video). Militarii ucraineni au împărtășit impresiile despre bătrânele APR-40
Coreenii vor aduce și prezenta în România mașina de luptă Redback, „cel mai sofisticat IFV din lume”. Parteneriate cu industria românească vor fi un obiectiv
Mașina de luptă Redback „made in Romania”? Peste 20 de companii românești au discutat despre transfer de tehnologie și producție locală
România participă alături de alte 32 de țări la exercițiul multinațional "Eager Lion" din Iordania
Noul Bradley, cu „pumn de fier” israelian. Sistemul de protecție Iron Fist, integrat pe cea mai modernă versiune a legendarei mașini de luptă americane
O armată de țestoase (Video). Rusia a prezentat o nouă ciudățenie mecanizată pe front: Un tanc-țestoasă uriaș, împotriva dronelor
Ce știm despre Tunetul românesc. Versiunea obuzierelor K9 pe care o va avea România va dispune de cele mai moderne specificații tehnice
Europa ia fața SUA care nu e pregătită de epoca post-Abrams. Eurotank va înlocui oficial Leopard și Leclerc, în ciuda dispute mari dintre Germania și Franța
Forțele Armate ucrainene neagă informațiile despre retragerea tancurilor Abrams de pe câmpul de luptă
Ce se întâmplă cu Abrams din Ucraina. Brigada 47 neagă retragerea tancurilor de pe linia frontului
Retragerea tancurilor Abrams de pe front arată că niciun stat care ajută Ucraina nu a învățat o lecție fundamentală a acestui război
Obuzierele K9 Thunder vor veni cu 18.000 obuze. România achiziționează patru versiuni diferite ale proiectilului de 155 mm
Suedia acționează deja ca un membru senior al NATO: Un batalion mecanizat de dimensiuni reduse va fi dislocat în Letonia

Ştiri Recomandate

Oboseala Occidentului față de războiul din Ucraina este în creștere: Cererea pentru rachete Tomahawk îi irită pe americani și consideră ca fiind o abordare nerealistă
Rușii au simulat o lovitură de răspuns la un atac nuclear (Video): Toate cele trei componente ale Forțelor Nucleare Strategice au lansat rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră
Grecia cumpără 35 de elicoptere UH-60M Black Hawk, același pedigree cu cele achiziționate și de România, dar nu pentru Armată. Ci pentru MAI
Universitatea Forțelor Speciale din Cecenia atacată cu drone: Un mesaj pentru Ramzan Kadîrov de la ''pretenii'' din Daghestan și Ingușetia
O companie din Ungaria vrea să stabilească noi standarde în aviație: Uaviator prezintă Phantom, o dronă cu caracteristici stealth capabilă să zboare 10 000 km
Germania nu vrut să ofere Ucrainei rachete de croazieră Taurus, dar dezvolta o nouă versiune a acestora pe paza lecțiilor învățate din război
După Ungaria și Slovacia, blocul pro-rus din cadrul UE ar putea include și Cehia, în urma alegerilor de anul viitor
Așa arată o Europă unită: Sistemul Patriot donat Ucrainei de România va fi înlocuit prin fonduri comune. Norvegia achită o parte importantă pentru un alt Patriot pentru România
Renumărare de fațadă a voturilor în Georgia. Cum discursul ”Pro-european” promovat de Visul Georgian ar putea hipnotiza și R. Moldova
Tomahawk, în vizorul Ucrainei: De ce livrarea rachetelor SUA cu rază lungă este un obiectiv nerealist
Implicarea forțelor nord-coreene în războiul din Ucraina determină SUA să-şi schimbe abordarea faţă de Rusia? Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane nu este exclusă
Relația Rusia - Sudan. Sau cum extinde Moscova războiul pe orizontală
Prezența nord-coreenilor în Ucraina, punct de cotitură în război. Occidentul ar putea apăra spațiul aerian al Ucrainei de pe teritoriul României și Poloniei
Rusia a lovit clădirea-emblemă a Harkivului. “Ne vom reconstrui orașul, dar națiunea rusă va rămâne barbară pentru totdeauna!”
Paravanul ONU: După ce Israelul a eliminat un lider Hamas care lucra pentru ONU, ucrainenii arestează un voluntar ONU, suspectat de spionaj pentru Rusia
Trump pregătește un plan de pace pentru Ucraina: Un uriaș conflict înghețat, cu Europa în rol de garant
De la Iron Dome la Iron Beam: Implementarea sistemului de arme laser duce apărarea antiaeriană a Israelului la următorul nivel
F-urile noastre, liber la doborât drone rusești. România a făcut azi un pas mare în schimbarea legislației după provocările Rusiei din ultimele zile
Belgia alege sistemul european SAMP/T în detrimentul Patriot: Achiziţia este justificată de competiţia asumată cu industria americană
În așteptarea ofensivei rusești, armata ucraineană construiește noi fortificații în regiunea Zaporojie. În total, vor fi amenajate patru linii de apărare
Turcia, înapoi la programul de avioane de luptă F-35 cu condiţia cedării sistemelor S-400 către SUA. Ruşii insistă că nu se poate
Statele occidentale trebui să-şi schimbe abordarea faţă de războiul din Ucraina: Înfrângerea bate la uşă dacă ucrainenii nu primesc susţinerea pe care o merită
Australia și Japonia, în prima linie a strategiei SUA anti-China. Picătura care a umplut paharul: Vânzarea rachetelor SM-6 și SM-2 către Australia
Polonia prezintă sistemul de apărare antiaeriană împotriva dronelor SA-35MM: Muniție programabilă, cea mai importantă caracteristică
Rusia are încă forțe care nu au fost afectate de războiului din Ucraina, avertizează generalul Christopher Cavoli
Vot în Europa: Conservatorii din Bulgaria și socialiștii din Lituania câștigă alegerile / ”Visul Georgian” îndreaptă țara spre orbita Moscovei
Avionul ideal pentru Ucraina: Între F-16 și Mirage, câștigătorul neașteptat ar putea fi JAS 39 Gripen
Se mai întoarce cineva în Nord? Cât vor rezista în fața trupelor ucrainene cei 11.000 de soldați nord-coreeni și care e de fapt marele pericol
Georgia, încotro? Președinta pro-europeană cere oamenilor să iasă în stradă și acuză o „operațiune specială rusă” și fraudă masivă a partidului Visul Georgian
Dronele ucrainene au lovit o distilerie din Rusia, iar explozii au răsunat în Crimeea / Rusia a lansat rachete către regiune Harkiv
Ucraina poate schimba cursul războiului fără permisiunea Occidentului: Atacarea țintelor aflate pe teritoriul Rusiei, strict cu utilizarea propriilor drone
pixel