Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Incident în Marea Chinei de Sud. Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth a fost hărțuit de submarine nucleare chineze
10 aug, 12:44
Incident în Marea Chinei de Sud, unde la finalul lunii iulie portavionul britanic HMS Queen Elizabeth ar fi fost urmărit și hărțuit de mai multe submarine chineze care au fost detectate de navele din grupul de luptă condus de portavionul britanic.
Un F-35B aterizează pe portavionul britanic HMS Queen Elizabeth în Marea Chinei de Sud. În imagine, alături de portavion se află și fregata olandeză HNLMS Evertsen. Sursă foto: Royal Navy

Pe fondul prezenței în Marea Chinei de Sud a portavionului HMS Queen Elizabeth, Beijingul a trimis mai multe submarine nucleare în apropierea grupului naval de luptă condus de portavionul britanic.

Potrivit unui raport al celor de la Daily Express, au fost detectate submarine nucleare chinezești din clasa Shang care au urmărit portavionul britanic.

Submarinele au fost detectate de sistemele antisubmarin ale fregatelor HMS Kent și HMS Richmond, aflate în grupul naval condus de HMS Queen Elizabeth. 

Sursa citată precizează că ulterior un al treilea submarin chinez a fost detectat, acesta se deplasa în fața grupului naval britanic.

G Ad:

 

China nu crede că britanicii au detectat submarine chineze în proximitatea portavionului HMS Queen Elizabeth

 

2. Portavionu... (hms-queen-elizabeth_12509900.jpg)

Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth, sursă foto: Royal Navy

De partea cealaltă Beijingul a denunțat prezența grupului naval britanic în Marea Chinei de Sud, ape teritoriale pe care China le revendică aproape în totalitate.

Mai mulți experți militari chinezi, citați de Global Times, entitate media controlată de statul chinez, au precizat că informațiile date publicității de britanici nu sunt credibile. Ei consideră că Marea Britanie încearcă să se „laude” cu capacitățile sale de luptă antisubmarină.

Incidentul are loc pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Marea Britanie și China.

Portavionul britanic se află în Marea Chinei de Sud după ce a participat la exerciții NATO în Marea Mediterană. Acesta e angajat într-o misiune de opt luni, timp în care va participa la exerciții cu state aliate precum SUA, Japonia, Coreea de Sud sau Singapore.

Londra precizează că prezența grupului naval de luptă condus de HMS Queen Elizabeth în Marea Chinei de Sud reprezintă un mesaj ferm din partea sa în ceea ce privește respectarea dreptului maritim internațional de către China.

Tensiunile dintre Marea Britanie și China sunt tot mai mari și au fost alimentate și de decizia Londrei de a exclude producătorul de echipamente Huawei din reţeaua 5G, coroborat cu intenția guvernul britanic de a căuta modalităţi pentru a împiedica grupul chinez CGN să participe la noile proiecte de centrale nucleare din ţară.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Două avioane de vânătoare rusești Su-30 au escortat bombardierele americane B-1B deasupra Mării Negre (Video)
Raport OSCE: Forţele ruse de ocupaţie din Ucraina îşi maschează prezenţa. Mai multe lansatoare de rachete GRAD au fost ascunse în camioane
Nicolae Ciucă, întâlnire oficială cu secretarul american al Apărării: Pilonul de bază pentru securitatea şi apărarea României rămâne Parteneriatul Strategic cu SUA
Ministrul rus al apărării anunţă că Uniunea statală Rusia-Belarus va avea în curând o nouă doctrină militară
Su-57, predestinat eșecului? Cum a ajuns un fiasco programul prin care Rusia voia să rivalizeze cu F-22 
România, implicată în asigurarea unei misiuni a SUA: Două bombardiere B-1B au zburat în zona Mării Negre
Turcia va continua să desfășoare operații militare în Siria și Irak
SUA laudă modernizarea Armatei și admit rolul de lider al României în regiune. Secretarul Austin, asigurări privind angajamentul în Est
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro