Industria de apărare cehă se deschide către specialiștii ucraineni. Câteva mii de tehnicieni și ingineri vor fi angajați în societăți din Cehia
În cadrul unui interviu acordat postului național de radio, adjunctul ministrului ceh al apărării, Tomáš Kopečný, a declarat, pe 12.12.2022, că Republica Cehă este pregătită să primească până la câteva mii de experți ucraineni, care vor lucra în industria de apărare, pentru realizarea unor proiecte comune.
Potrivit precizărilor lui Kopečný, acest demers este rezultatul unei întâlniri desfășurate în luna octombrie între premierul ceh, Petr Fiala, și președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, care a avut loc la Kiev. În opinia sa, sosirea tehnicienilor și inginerilor ucraineni va consolida securitatea Ucrainei, Republicii Cehe și a NATO, va ajuta industria cehă și va contribui la creșterea veniturile pentru bugetul de stat.
Scopul demersului este de a crea capacități comune de producție, care să le permită experților ucraineni să lucreze într-un mediu sigur în Republica Cehă. Acordul prevede, în primul rând, repararea și modernizarea echipamentelor grele de luptă, dar detaliile nu pot fi publicate din cauza secretelor de securitate și comerciale.
“În principiu, pot spune că, în prima fază, ne concentrăm în mod clar pe capacități comune de modernizare și reparații, iar mai târziu pe producția de echipamente grele de luptă”, a spus Kopečný, citat și de agenția de presă ČTK.
După cum a declarat Kopečný, în prima jumătate a anului viitor, ar trebui să înceapă producerea unor sisteme sau componente cheie pentru armamente.
“În Republica Cehă există cerere pentru câteva mii de angajați. De exemplu, compania Tatra din holdingul Czechoslovak Group are nevoie de 500 de oameni. Totul va depinde de modul în care vor crește capacitățile de producție ale companiilor cehe sau producția de arme comune ceho-ucrainene”, a menționat Tomáš Kopečný. Potrivit acestuia, Ucraina are o experiență vastă și rezultate excelente în industria de apărare.
Kopečný a mai precizat că cetățenii ucraineni erau activi în industria cehă, inclusiv în sectorul apărării, chiar înainte ca Rusia să invadeze țara vecină în februarie anul acesta. “N-am început să mergem în Ucraina ieri sau anul trecut, am fost acolo din 2015. Am încercat să răspundem agresiunii ruse prin întărirea capacităților de apărare ale Ucrainei. Pentru ucraineni, războiul a început imediat după Maidan. Va fi vorba despre o creștere treptată a numărului de angajați ucraineni”, a declarat Kopečný.
“Nu vorbim despre un val de refugiați, ci de muncitori cu înaltă calificare, ce vor câștiga bani pentru companii și vor contribui astfel la dezvoltarea economiei din Republica Cehă”, a adăugat acesta.
Ca și în cazul celor anterioare, noile proiecte vor fi finanțate și de donatori internaționali, în cadrul Inițiativei de la Copenhaga, adică țările scandinave și Marea Britanie, precum și Statele Unite sau Țările de Jos. Potrivit lui Kopečný, următorul investitor va fi statul ucrainean, care va comanda mărfurile.
“Potrivit estimărilor, companiile cehești au livrat până acum arme Ucrainei în valoare de aproximativ 40 de miliarde de coroane. Poate ceva mai mult. Societățile au obligația de a raporta acest export, care este foarte reglementat și monitorizat, doar o dată pe an, ceea ce se va întâmpla undeva în primăvară”, a concluzionat Kopečný.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News