Industria germană de apărare pregăteşte un ''Frankenstein militar'': Combinarea tancului Leopard 2 cu un sistem de apărare antiaeriană Skyranger 35
La 8 iunie 2024, contul de Twitter Omer Cay a distribuit o fotografie, care pare a fi autentică după ce a fost verificată de analiştii publicaţiei Army Recognition, care dezvăluie un nou vehicul hibrid, probabil fabricat de Rheinmetall, care combină o carenă de Leopard 2 cu o turelă a sistemului mobil de apărare aeriană Skyranger 35. Această evoluție, confirmată ulterior de Rheinmetall, sugerează un potențial înlocuitor pentru tunul antiaerian autopropulsat Gepard 1A2 (SPAAG) construit pe șasiul tancului de luptă principal Leopard 1.
Un tanc Leopard 2, echipat cu un sistem de apărare antiaeriană Skyranger 35 sugerează un potențial înlocuitor pentru tunul antiaerian autopropulsat Gepard 1A2 (SPAAG) construit pe șasiul tancului de luptă principal Leopard 1. Sursa foto: Twitter/X.
Scopul echipării unui tanc Leopard 2A4 cu o turelă Skyranger 35 este acela de a-l transforma într-un sistem mobil de apărare aeriană la sol (GBAD), potrivit Army Recognition.
Skyranger 35 este conceput pentru a asigura apărarea antiaeriană cu rază scurtă de acțiune împotriva amenințărilor aeriene, cum ar fi drone, elicoptere și aeronave care zboara la joasa altitudine, precum și împotriva amenințărilor de la sol.
Acesta dispune de un tun de 35 mm capabil să tragă până la 1.000 de proiectile pe minut și este echipat cu senzori avansați pentru supravegherea la 360 de grade și urmărirea țintelor. Acest sistem poate funcționa în mod autonom sau poate fi integrat în rețele mai mari de apărare aeriană, îmbunătățind protecția unităților mobile și a infrastructurii critice, precum Gepard 1A2.
Skyranger 35 este un sistem mobil de apărare aeriană dezvoltat de compania Rheinmetall, echipat cu un tun Oerlikon Revolver de 35 mm, capabil să tragă 1.000 de proiectile pe minut, cu o rază de acțiune efectivă de până la 4.000 de metri. Este conceput pentru a contracara diverse amenințări aeriene, inclusiv UAV-uri, elicoptere și rachete, folosind muniție programabilă pentru a-și spori capacitatea de a lovi ținte mici și în mișcare.
Sistemul include o suită integrată de senzori care asigură o rază de detecție de până la 30 de kilometri, și o cameră electro-optică/infraroșu (EO/IR) cu un telemetru laser pentru urmărirea automată a țintelor.
Prin urmare, acest nou vehicul ar putea înlocui sistemele mobile de apărare aeriană mai vechi, cum ar fi tunul antiaerian Gepard sau alte sisteme mai puțin avansate de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD).
În ceea ce privește performanțele, acest nou vehicul va surclasa vechiul tun antiaerian autopropulsat Gepard 1A2 (SPAAG) construit pe șasiul tancului de luptă principal Leopard 1.
Gepard 1A2 este echipat cu două tunuri automate Oerlikon KDA de 35 mm, fiecare cu o cadență de tragere de 550 de proiectile pe minut, totalizând 1.100 de proiectile pe minut. Aceste tunuri folosesc diferite tipuri de muniție de 35 mm, inclusiv proiectile SAPHEI, HEI și FAPDS, având o rază de acțiune eficientă împotriva țintelor aeriene de până la 5.000 de metri.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News