Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Irakul caută să se înarmeze cu sisteme de apărare aeriană. Bagadul trimite o delegaţie în Ucraina, Rusia şi China
Irakul are planuri privind trimiterea unor delegații în Rusia, China și Ucraina pentru a discuta despre cumpărarea de sisteme moderne de apărare aeriană, cu şopul de a-și proteja teritoriul de orice posibilă agresiune sau încălcare a suveranității sale, a precizat Badr al-Ziyadi, membru al Comitetului de Securitate şi Apărare al parlamentului irakian, potrivit TASS  și Bulgarian Military.

,,Delegațiile intenționează să viziteze țări precum Rusia, China și Ucraina, pentru a negocia achiziționarea de sisteme moderne care să protejeze spațiul aerian al Irakului", a declarat el pentru ziarul Aş Sabah, precizând că Parlamentul irakian a dispus formarea unor delegaţii care ar urma să viziteze ţările care dezvoltă tehnică militară pentru a semna contracte privind achiziţionarea de arme avansate

Potrivit al-Ziyadi, parlamentarii încearcă să obțină arme în schimbul petrolului, similar cu acordul „petrol pentru reconstrucție" semnat recent cu China.

,,Multe ţări s-au declarat dispuse să trimită arme moderne către Irak, în schimbul petrolului", a declarat parlamentarul.

Experții spun că Irakul ar putea fi într-adevăr interesat să cumpere sisteme de apărare aeriană S-400, sisteme chinezeşti de apărare aeriană HQ-9 și sisteme ucrainene de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune.

Rusia se declară dispusă să vândă Irakului sisteme S-400

La începutul lunii ianuarie, The Wall Street Journal a raportat, citând parlamentarii irakieni că Bagdad era interesat să achiziţioneze sisteme de apărare aeriană S-300 ruseşti, dar Moscova a plusat, declarându-se dispusă să vândă Irakului sisteme S-400.

Pe 14 ianuarie, Joey Hood, secretarul general adjunct al Statelor Unite, însărcinat cu afaceri american în Irak, a susținut că Washingtonul ar putea impune sancțiuni Irakului dacă cumpără sistemele de apărare antirachetă rusești.

Ulterior, comentând aceste amenințări, ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova nu se teme de sancțiunile Washingtonului și știe să contracareze aceste sancţiuni. Între timp, în luna septembrie 2019, Al-Ziyadi a declarat că parlamentul irakian va oferi guvernului tot sprijinul și îi va furniza toată autoritatea și puterea legitimă în cazul unei decizii de cumpărare sisteme S-400.

Ştiri Recomandate

Bulgaria negociază cumpărarea a două submarine second-hand
Rusia refuză să stopeze ofensiva lui Assad în Siria, după ce Turcia a invocat Articolul 4 al NATO
Forțele Navale ale Statelor Unite vor avea 12 noi submarine din clasa Columbia, echipate cu rachete balistice nucleare
Jumătate dintre ruşi vor ca Vladimir Putin să fie preşedinte şi după încheierea actualului mandat
Corvetele României: Naval Gorup și SNC și-au reafirmat sprijinul pentru construcția corvetelor Gowind și transferul de tehnologie
Soldaţi turci ucişi în Siria: Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU
Comisia Comună Interstatală Ucraineano-Franceză pentru Armament și Echipament Militar își reia activitatea
Macedonia de Nord a desfiinţat o unitate secretă de securitate