Iranul a difuzat luni imagini şi filmări despre ceea ce susţine că este o nouă bază a Gardienilor Revoluţiei, dotată cu rachete de croazieră şi balistice şi cu ''echipament electronic de război'', relatează Reuters.
scris de
Eduard Pascu
Un reportaj difuzat de televiziunea de stat a descris baza drept un ''oraş al rachetelor'' şi a arătat ceea ce păreau a fi coloane de rachete într-un depozit cu pereţi de ciment. Nu a fost oferit niciun detaliu despre locaţie, transmite Agerpres.
Alireza Tangsiri, şeful unităţii navale de elită a Gardienilor Revoluţiei, a declarat pentru televiziunea de stat că baza are echipament pentru a detecta semnale inamice. Potrivit informaţiilor difuzate, ''echipamentul electronic de război'' al bazei include sisteme de radar, monitorizare, simulare şi întrerupere.
''Ceea ce vedem astăzi este o mică secţiune a capabilităţii mari şi extinse de rachete a forţelor navele ale Gardienilor Revoluţiei'', a declarat comandantul Gărzilor Hossein Salami.
Anul trecut, Gardienii Revoluţiei au declarat că au construit o serie de ''oraşe de rachete'' subterane de-a lungul coastei Golfului.
Iranul, care se laudă în mod constant cu progresele tehnologice ale forţelor sale armate, are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu, notează Reuters.
Conform The Times of Israel, din 2011, Iranul s-a lăudat cu facilități subterane în toată țara, precum și de-a lungul coastei de sud, lângă strâmtoarea strategică Hormuz. Iranul susține că are rachete care pot parcurge 2.000 de kilometri, având astfel în raza lor de acțiune Orientul Mijlociu, inclusiv Israelul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Un amplu articol extrem de controversat și de tendențios a fost publicat în presa din Federația Rusă. Materialul face referire la „românizarea” (?!?) Republicii Moldova și acuză acest proces, împreună cu unionismul, că e principalul factor al sângerosului război din Transnistria din 1992.
Cele mai bogate şapte state ale lumii (G7) vor analiza propunerea de stabilire a unui mecanism de răspuns rapid pentru a contracara ”propaganda” şi dezinformarea dinspre Rusia, a anunţat duminică ministrul de externe britanic Dominic Raab, citat de Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a transmis miercuri rivalilor săi externi să nu 'treacă linia roşie' în relaţiile cu Rusia, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Occidentul, însă fără a specifica despre ce limite este vorba, relatează AFP, TASS şi EFE.
Comunismul a adus mult prea puține lucruri bune, spre deloc. Pe lângă un regim ilegitim și criminal, Lucian Boia aprecia corect: Comunismul a fost o mare greșeală a istoriei. Dar până la impunerea sovietizării forțate pe tancurile Armatei Roșii, noi, asemenea multor altor popoare, a trebuit să trecem și prin drame și masacre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Igor Dodon a făcut o declarație cel puțin deplasată cu privire la faptul că sub conducerea Maiei Sandu, Președinția Republicii Moldova, care este „controlată extern”, ar urma să intre într-un război împotriva Federației Ruse.
MApN vine cu precizări după ce pe rețelele de socializare circulă un fake news cu privire la faptul că zeci de avioane transferă armament și trupe de pe aeroportul Otopeni către Ucraina.
Institutul Inscop a dat publicității partea a patra a sondajului ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false”.
Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a vorbit despre lupta împotriva dezinformărilor și a fake news-ului, instrumente de care adversarii alianței se folosesc tot mai mult mai ales în contextul pandemiei.
Autoritățile poloneze au prelungit interdicția de intrare în ţară pentru un cetăţean rus care a făcut „propagandă agresivă” împotriva Poloniei, a declarat Serviciul Polonez de Informaţii (PAW).
Autoritățile separatiste din Transnistria poartă o campanie de propagandă împotriva țării noastre în contextul pandemiei de Covid-19 și a ajutorului pe care România l-a trimis peste Prut. Vaccinuri care, trebuie subliniat, au fost donate cu titlu gratuit de țara noastră și au ajuns și în regiunea transnistreană.
Iranul a difuzat luni imagini şi filmări despre ceea ce susţine că este o nouă bază a Gardienilor Revoluţiei, dotată cu rachete de croazieră şi balistice şi cu ''echipament electronic de război'', relatează Reuters.
Statele Unite au acuzat agențiile de informații rusești că au răspândit dezinformări cu privire la vaccinurile anit-covid produse de statele occidentale, în încercarea de a submina încrederea oamenilor în calitatea acestora şi în siguranța lor la adresa sănătăţii, a informat săptămâna trecută The Wall Street Journal, citand un raport al Global Engagement Center.
Președintele Volodimir Zelenski a fost amenințat de „Platforma de Opoziție – Pentru viață”, partid pro-rus care i-a transmis lui Zelenski ca va avea sorta dictatorului Nicolae Ceaușescu.
Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în domeniul Apărării (DARPA) a anunțat ieri că mai multe echipe de cercetare au fost selectate pentru a dezvolta tehnologii care să automatizeze detectarea informațiilor false din mass-media.
Ministerul de Externe rus a afirmat marţi seara că noile sancţiuni impuse Rusiei de Statele Unite dovedesc "un nou puseu ostil anti-rus" care deteriorează şi mai mult relaţiile bilaterale, transmite Reuters.
Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) nu are nici resursele, nici autoritatea pentru a contracara eficient atacurile hibride din partea Chinei, a declarat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit politico.eu.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut joi serviciilor de informatii ale Rusiei să stopeze politica occidentală agresivă împotriva ţării sale, care conform liderului de la Kremlin are ca obiectiv oprirea dezvoltării economice a Rusiei şi să o supună dictatelor din exterior, relatează agenţiile EFE şi TASS.
Azi se împlinesc exact șapte ani de când în Ucraina Oleksandr Turcinov devine președinte interimar. Se întâmpla după ce pe data de 22 februarie 2014, Parlamentul îl suspenda pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici. După luni de confruntări și proteste, Euromaidanul învingea iar Ucraina visa să meargă pe un drum spre Occident.
Pe 23 februarie, Rusia sărbătorește Ziua apărătorilor patriei, care reprezintă crearea Armatei Roșii. Cu această ocazie, președintele Vladimir Putin a lăudat capacitatea de luptă a Forțelor Armate, mulțumind tuturor soldaților pentru îndeplinirea demnă a datoriei lor militare.
Rusia a uitat că din 2014 se află în mod ilegal pe teritoriul Ucrainei - prin susţinerea de forţe separatistei în Donbas şi prin anexarea/militarizarea Peninsulei Crimeea - şi mai nou avertizează că ajutorul militar american destinat Armatei ucrainene poate agrava conflictul din estul acestei ţări, iar acest lucru ar putea incita guvernul de la Kiev să încerce soluţionarea acestuia prin metode agresive. Nu că este ironic ca un stat care conduce o invazie militară împotriva altui stat să susţină că acesta (statul invadat) încearcă să soluţioneze conflictul prin ''metode agresive''?
Un analist politic rus, pornind de la exercițiul „Iarna 20” organizat de Polonia, a tras câteva concluzii cu privire la faptul că, în opinia sa, polonezii deja au pierdut războiul psihologic cu Federația Rusă. Analistul Oleg Khavich consideră că Varșovia e acum conștientă că nu se poate apăra de Moscova prin mijloace militare.
Ministerul de Externe de la Chișinău reiterează solicitarea privind abținerea de la participarea diplomaților acreditați în Republica Moldova la activitățile organizate de către structurile de la Tiraspol care sunt utilizate în scopuri de propagandă și speculații politice a acestei regiuni a Republicii Moldova.
Letonia a suspendat marţi drepturile de emisie a încă 16 posturi de limbă rusă după ce a instituit luni o interdicţie temporară asupra canalului Rossiya RTR, relatează Agerpres, care citeaz[ dpa.
Piaţa de fructe de mare Huanan situată în Wuhan, China, ar fi putut face posibilă răspândirea noului coronavirus, dar acest lucru nu înseamnă că virusul a apărut acolo, a declarat un expert rus, citat sâmbătă de agenţia Xinhua.
Site-ul militar rusesc Avia.pro, cunoscut ca fiind unul de propagandă şi fake news, a dat naştere unei noi naraţiuni, susţinând că interesul Turciei pentru avioanele Su-57 este foarte mare şi un posibil contract ar putea fi încheiat în următorii 2-3 ani.
Potrivit portalului Topwar.ru, în ultimele zile, în presa norvegiană a apărut o analiză în care se vorbește despre prezența militară americană în Norvegia, țară care se învecinează cu Federația Rusă. Materialul a fost realizat de locotenentul colonel Turmud Heyer, lector la Academia Militară a Forțelor Armate norvegiene.
China a afirmat marţi că şi Statele Unite ar trebui să invite în ţară o echipă internaţională de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), precum cea aflată în prezent în oraşul chinez Wuhan, pentru a cerceta originea coronavirusului, transmite EFE.
MAE de la Moscova o acuză pe Maia Sandu că ar fi cerut retragerea din regiunea transnistreană a pacificatorilor ruși care fac parte din Forțele Mixte de Menținere a Păcii, asta deși președintele R. Moldova a vorbit doar despre retragerea așa-numitului Grup Operativ al Trupelor Ruse, desfiinţarea depozitului de muniții de la Cobasna și formatarea misiunii mixte de pacificare în una civilă, sub egida OSCE.
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea studiilor de inginerie şi proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale cu tehnologie SMR (Small Modular Reactor, reactoare modulare mici), prima de acest fel, anunţă Casa Albă duminică pe site-ul său.
Percepția din ce în ce mai mare a agresiunii Iranului în Orientul Mijlociu, împreună cu dorința Washingtonului de a reduce influența rusă și chineză în statele arabe din Golf, bogate în petrol, au provocat accese intense de diplomație în ultimele luni, care ar putea duce la mișcări tectonice majore în peisajul politic și militar.
Anul trecut, Infanteria Marină a SUA a definitivat retragerea din înzestrare a blindatelor grele – tancuri principale de luptă în limbajul militarilor americani. Procesul face parte din planul de transformare a Corpului de Infanterie Marină într-unul mai suplu adaptat unei confruntări din anii 2030. Acest plan este numit ”Marine Corps Force Design 2030”. A fost lansat în martie 2020, iar în ultima sa revizuire din mai 2022, se prevede renunțarea, se pare, chiar la artileria clasică bazată pe tunuri și obuziere.
Turcia ''trebuie să aleagă'' cu privire la integrarea în NATO a Suediei şi Finlandei, cu riscul de a ridica semne de întrebare cu privire la ''comportamentul'' său în cadrul Alianţei, a afirmat duminică şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, relatează Agerpres, care citează AFP.
Patru explozii au fost auzite duminică dimineaţă devreme la Kiev, afectând un complex rezidenţial din apropierea centrului capitalei ucrainene, relatează Agerpres, care citează France Presse, DPA şi Reuters.
Disperați să evite sistemele de rachetele sol-aer concentrate masiv în apropierea aliniamentelor de contact, piloții ruși, dar și cei ucraineni, apelează tot mai des la clasica tactică a zborului razant.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 25.06.2022, citând o sursă din cadrul construcțiilor navale, că submarinul cu destinație specială Belgorod, Proiect 09852, purtător de drone nucleare Poseidon, desfășoară testele de stat în Marea Barents.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, că majorarea bugetului Apărării la 2,5% din PIB reprezintă o investiţie care trebuie să recupereze şi decalaje din trecut, subliniind însă că "oamenii sunt cei mai importanţi" şi este nevoie de militari bine pregătiţi şi motivaţi.
Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare, a afirmat sâmbătă preşedintele Vladimir Putin într-o întâlnire cu omologul său Aleksandr Lukaşenko, retransmisă de televiziunea rusă, informează Agerpres, care citează Reuters şi AFP.
Intenţiile şi demersurile U.S. Air Force (USAF) de a renunța la cele mai vechi 33 de avioane de vânătoare F-22A Raptor s-au lovit de un refuz categoric din partea Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților. Astfel, mai mulţi congresmeni au decis să insiste ca U.S. Air Force să mențină întreaga flotă de avioane F-22 Raptor operaţională și să modernizeze aeronavele mai vechi la cea mai nouă configurație.
Ieri, pe 24 iunie, forțele ucrainene au abandonat orașul Severodonețk din regiunea Lugansk, după săptămâni de lupte aprige. Pierderea orașului, locuit înainte de război de aproximativ 100.000 de locuitori, este însă mai mult semnificativă pentru Rusia, decât pentru Ucraina.
Până de curând, presa, dar și oficialii militari din Federația Rusă, au vorbit cu entuziasm despre modul în care Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) se consolidează continuu, primind noi nave de luptă și submarine. Rachetele de croazieră existente deja în dotare de tip Kalibr și Onyks, precum și perspectiva înzestrării cu temutele rachete hipersonice Zircon ar fi trebuit să îngroape un potențial inamic și să-l forțeze să se predea înainte de luptă. Cu toate acestea, realitățile războiului pe mare au confirmat ceea ce numeroși experți au scris în ultimii ani: FRMN este puternică în atac, dar este slabă în apărare, având o mulțime de probleme cu apărarea antiaeriană și lupta antisubmarin.
Adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat, pe 25.06.2022, că este posibilă aderarea la UE a Republicii Moldova nu în mod direct, ci prin crearea “României Mari”.
Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, transmite Reuters.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a informat, pe 24.06.2022, că subunități din cadrul Infanteriei Marine și Trupelor cu Destinație Specială (Spetsnaz) au început desfășurarea de exerciții în poligoane din Regiunea Kaliningrad.
După o carieră de aproape 37 de ani de serviciu activ, actualul comandant al Forțele Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE- AFAFRICA) și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, generalul Jeffrey L. Harrigian urmează să se retragă din activitate, în perioada următoare.
În cadrul expoziției Eurosatory 2022 redacția DefenseRomania a purtat discuții cu reprezentanții gigantului european MBDA cu privire la importanța sistemelor portabile MANPADS în actualul context internațional generat de invazia rusă în Ucraina.
Diplomaţia rusă a transmis vineri mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate pentru aderarea la blocul comunitar, purtătoarea de cuvânt a MAE rus afirmând că aceasta ilustrează o strategie occidentală de izolare a Rusiei şi ea va avea ''consecinţe negative'', în timp ce ministrul de externe Serghei Lavrov a apreciat că o aderare a celor două ţări la UE nu prezintă ''niciun risc'' pentru Rusia, potrivit declaraţiilor redate de agenţiile Reuters şi AFP și citate de Agerpres. Totodată, președintele Vladimir Putin e de părere că Ucraina se va transforma într-o semi-colonie.
Ucraina a semnat un contract cu compania germană Diehl Defence pentru achiziționarea sistemului de rachete antiaeriene IRIS-T SL, a precizat ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, într-un interviu pentru agenţia de presă ucraineană Ukrinform. Potrivit diplomatului ucrainean, valoarea contractului este de 178 de milioane de euro, iar guvernul german va aloca bani pentru achiziție.
Pierderea crucișătorul Moskva a provocat schimbări majore în tactica de război a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Astfel, după ce a pierdut un bun valoros, comandamentul acesteia a reușit să-și restructureze activitatea și să obțină un avantaj semnificativ în teatrul de operații, după cum remarcă publicația britanică UK Defense Journal.
Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk în regiunea Lugansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit circa 2.000 de soldaţi ucraineni în acea zonă, relatează Reuters.
Forţele Armate Ucrainene au publicat primul material video care prezintă utilizarea în luptă a sistemelor de rachete M142 HIMARS, a căror livrare a fost anunțat oficial abia ieri, 23 iunie.
În oraşul Alchevsk, regiunea Luhansk ocupată temporar, trupele ruse au lansat o rachetă, dar propriul lor sistem de apărare aeriană a dat semne că ''refuză să execute ordinele''. Astfel, la scurt timp după lansare, o rachetă trasă din sistemul de apărare aeriană - cel mai probabil S-300 - s-a întors literalmente la locul de lansare și a explodat.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat, pe 23.06.2022, că este necesară întărirea capacității de apărare a Statului unional format între Federația Rusă și Republica Belarus.
Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul Severodoneţk, în estul ţării, scena unor lupte acerbe cu armata rusă, a anunţat vineri guvernatorul regional, relatează AFP.
Statele Unite vor oferi încă 450 de milioane de dolari sub formă de ajutor militar Ucrainei, inclusiv alte patru sisteme de rachete cu rază medie de acțiune HIMARS, au declarat joi oficiali americani.
Casa Albă a declarat joi că noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China, inclusiv practicile sale economice, transmite Reuters.
Reprezentanţii companiei americane Lockheed Martin au declarat miercuri că ar putea livra primele avioane de luptă F-35 către Germania în 2026 și se așteaptă ca aceste aeronave de generaţia a V-a să fie comandate de tot mai multe state europene, în special de Grecia şi Republica Cehă.
Sistemele de artilerie HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) au ajuns deja în Ucraina - a declarat miercuri Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat al SUA. După cum a precizat Wendy Sherman, livrarea acestor sisteme de rachete va permite Ucrainei să se apere acum mult mai bine.
Comandantul forţelor armate finlandeze, generalul Timo Kivinen, a declarat, într-un interviu preluat miercuri, 22 iunie, de Reuters, că țara sa s-a pregătit de zeci de ani pentru un atac din partea Rusiei şi ar face față într-o astfel de situaţie.