Japonia îşi va accelera programul de achiziţii militare, în următorii cinci ani. Tokyo urmează să cumpere avioane ”invizibile” F-35, rachete cu rază lungă de acţiune şi alte echipamente avansate pentru a sprijini forţele americane în faţa expansiunii Chinei în Pacificul de Vest.
Japonia îşi propune să cheltuiască 225 miliarde de dolari pentru achiziţii militare în următorii 5 ani, cu 6,4% mai mult faţă de perioada anterioară.
Aceste planuri sunt cel mai clar indiciu de până acum în ce priveşte ambiţia Japoniei de a deveni o putere regională, în contextul presiunii pe care o pun asupra aliatului său, SUA, ascensiunile Chinei şi Rusiei.
'Statele Unite rămân cea mai puternică naţiune a lumii, dar rivalităţile naţionale ies la suprafaţă şi recunoaştem importanţa competiţiei strategice atât cu China, cât şi cu Rusia, care contestă ordinea regională', se arată în programul de apărare pe 10 ani aprobat marţi de guvernul condus de Shinzo Abe, potrivit Reuters.
La Beijing, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Hua Chunying, a declarat că Japonia 'cântă aceeaşi melodie veche' şi emite 'remarci nechibzuite' despre activităţi de apărare normale ale Chinei. 'China îşi exprimă puternica nemulţumire şi opoziţie şi a emis deja proteste ferme', a afirmat ea.
La rândul său, Rusia a anunţat luni că va construi noi cazărmi pentru trupele sale pe insule confiscate de la Japonia la sfârşitul ultimului război mondial.
Conform unui plan de achiziţii pe 5 ani aprobat marţi, Japonia va cumpăra 45 de avioane 'invizibile' Lockheed Martin Corp F-35, în valoare de 4 miliarde de dolari, în plus faţă de cele 42 deja comandate.
Noua comandă de avioane F-35 poate contribui ca Japonia să evite un război comercial cu Statele Unite.
Preşedintele american Donald Trump, care a ameninţat că va impune tarife la importurile de automobile japoneze, i-a mulţumit lui Shinzo Abe, la summitul G20 desfăşurat în decembrie în Argentina, pentru cumpărarea de către Japonia de aparate F-35.
Pe lista achiziţiilor militare din SUA se mai află două sisteme radar Aegis Ashore de apărare antiaeriană împotriva rachetelor nord-coreene, patru avioane de realimentare din zbor KC-46 Pegasus de la Boeing şi nouă avioane E-2 Hawkeye de la Northrop Grumman.
Două nave concepute iniţial pentru elicoptere, Izumo şi Kaga, vor fi modificate pentru a permite şi decolări scurte şi aterizări verticale ale avioanelor F-35.
Japonia cheltuieşte numai 1% din PIB pentru apărare, dar, datorită mărimii economiei sale, aceasta înseamnă că deţine una dintre cele mai mari armate, cu un important arsenal şi în jur de 250.000 de militari.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News