Ministerul rus al Apărării a informat, pe 12.04.2022, că o fregată din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a distrus o dronă de tip Bayraktar TB2, în proximitatea litoralului Peninsulei Crimeea.
Consiliul Naţional al Letoniei pentru Mass-media Electronică (NCESMI) a anulat licenţa de difuzare pe teritoriul republicii a postului de televiziune rus Dojd, transmite Agenţia de presă Interfax, citând o declaraţie a preşedintelui NCESMI, arată Rador.
Situația canalului TV Dojd este una aparent paradoxală: postul tv se află pe lista neagră a Roskomnadzor (serviciul federal rus responsabil de monitorizarea, controlul și cenzura mass-mediei ruse).
Oficial, Dojd este considerat de autoritățile ruse drept agent străin, iar acest lucru înseamnă, de obicei, o certificare a faptului că respectiva instituție media are curajul să nu urmeze linia trasată de la Kremlin.
Totuși, în cazul de față, lucrurile se pare că nu stau chiar așa, iar conexiunile postului Dojd cu diversele structuri din statul rus ar fi putut constitui motivul principal pentru oprirea emisiei în Letonia.
Potrivit președintelui autorității letone de reglementare în domeniul mass-media, activitatea postului reprezenta o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi a ordinii publice.
Decizia de interzicere a postului are la bază atât aspecte ”ciudate” din timpul emisiei postului, cât și informații primite de la serviciile de informații letone.
Din categoria primelor tipuri de semnale privind conduita alterată a postului TV, preşedintele NCESMI a numit lipsa unei coloane sonore în limba de stat pentru emisiuni, imaginea Crimeii care a apărut pe o hartă a Rusiei, prezentatorul TV a caracterizat armata rusă drept 'armata noastră' şi altele.
Totuși, se pare că informaţiile primite de la Serviciul Securităţii Statului din Letonia au cântărit decisiv în decizia autorității letone de reglementare, care a închis postul Dojd.
Conținutul acestor informații nu a fost dezvăluită, dar șeful NCESMI a declarat că 'După evaluarea tututor încălcărilor, NSESMI este convins de faptul că cei din conducerea postului de televiziune Dojd nu realizează semnificaţia şi gravitatea încălcărilor şi, prin urmare, postul nu mai poate difuza pe teritoriul Letoniei' Se mai precizează că decizia va intra în vigoare, în data de 8 decembrie, începând din această zi 'Dojd' va trebui să înceteze difuzarea programelor sale în Letonia.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a comentat decizia Letoniei de a anula licenţa de difuzare pentru postul TV Dojd
Zaharova le-a reamintit ţărilor occidentale cum acestea au susţinut emisia canalului TV Dojd.
Diplomatul a reamintit declarațiile unor reprezentanţi ai NATO, ai Departamentului de Stat al SUA, și ai Casei Albe despre faptul că postul TV Dojd nu a fost lăsat să-şi desfăşoare activitatea.
Zaharova a subliniat că: 'Nu trebuie nimic de reinventat, ci doar de înlocuit cuvântul Rusia cu Letonia în declaraţiile voastre. Totuși oficialul rus uită să menționeze faptul că decizia autorităților letone se bazează pe informațiile structurile serviciilor de informații care, mai mult ca sigur, au venit cu dovezi de necombătut privind conexiunile postului Dojd cu diversele structuri din statul rus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 12.04.2022, că o fregată din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a distrus o dronă de tip Bayraktar TB2, în proximitatea litoralului Peninsulei Crimeea.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele sale armate au distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 care i-au fost livrate Ucrainei de o ţară europeană. După cum ştim din informaţiile comunicate oficial, singura ţară europeană care a livrat până acum un sisteme de rachete S-300 către Ucraina este Slovacia. Fără doar şi poate, aceasta este o altă minciună lansată de maşina de propagandă rusă care este disperată să relateze ''victorii'' şi ''reuşite'' pe care armata rusă le înregistrează în Ucraina.
Vladimir Putin dorește să ocupe inclusiv Republica Moldova, dar instituțiile sale de propagandă nu vorbesc despre aceasta, deoarece în cazul Republicii Molodova forțele ruse se așteaptă la o rezistență mai mică din partea NATO. De aceea în spațiul public din Federaţia Rusă, propaganda pro-Kremlin amenință cu invazia unor țări cum ar fi Țările Baltice, Polonia, Germania, România și Bulgaria, a anunțat jurnalistul bulgar al platformei de investigaţii Bellingcat, Christo Grozev în cadrul unui interviu pentru Ucraina24.
Ieri a avut loc la Moscova un spectacol propagandistic de amploare pentru susținerea războiului în Ucraina, spectacol ce amintește mai degrabă de anii 1930. Punctul culminant a fost atins de discursul președintelui Vladimir Putin.
Contrar poziției liderilor politici din Macedonia de Nord, care s-au alăturat forțelor euro-atlantice susținând suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, pe rețelele de socializare au apărut anumite grupuri care apără partea rusă, ceea ce a dus la polarizarea societății.
Atenție mare la ce informații ajung la dumneavoastră în aceste zile. DefenseRomania a sesizat încă de acum o săptămână un narativ extrem de periculos în presa din Federația Rusă: Anume că Ucraina ar fi doborât din greșeală cu un sistem S-300 avionul MiG-21 LanceR, dar și elicopterul IAR-330 Puma plecat în căutarea aeronavei, în tragedia de proporții care a avut loc pe data de 2 martie 2022.
Serviciul de Informare și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a blocat mai multe platforme de propagandă rusă care distribuie știri false.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 21.02.2022, că militarii ruși și polițiștii de frontieră au oprit încălcarea graniței de stat de către un grup de cercetare-diversiune de pe teritoriul Ucrainei. Ulterior Kievul a clarificat situația și a acuzat Federația Rusă de diversiune, negând vehement cele semnalate de Moscova.
Ministerul Afacerilor Externe și Diasporei de la Priștina a reacționat ieri, 20 februarie,la declarațiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov și la relatările agenției de presă ruse TASS potrivit cărora "mercenari din Kosovo" sunt trimiși în regiunea Donbas din Ucraina, unde forțele guvernamentale ucrainene luptă cu separatiștii susținuți de Moscova.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a clarificat informațiile venite din Federația Rusă cu privire la o așa-zisă ofensivă a Armatei ucrainene în Donbas, estul țării.
Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Mihail Popov, a precizat miercuri, că Statele Unite ale Americii încearcă să creeze o 'ameninţare permanentă' la adresa Rusiei prin desfăşurarea a 60.000 de soldaţi în Europa, precum şi a peste 200 de tancuri şi 150 de avioane. Precizările oficialului rus ar trebui să ne amuze, deoarece datele cu privire la numărul de militari americani dislocaţi în Europa, prin rotaţie, sunt publice şi au fost comunicate oficial de către Pentagon, în urmă cu câteva zile. Astfel, 80.000 de soldați americani se află în acest moment Europa. Deci, ruşii nici în favoarea lor nu ştiu să mai mintă!
Narativul rus cu privire la „încercuirea” Federației Ruse de către NATO e unul din cele mai invocate mituri de către Moscova. De fapt realitatea e cu totul alta.
SUA au declarat joi că au dovezi că Moscova intenţionează să filmeze un fals atac ucrainean asupra Rusiei pe care îl va folosi ca pretext pentru a invada Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează Agerpres, care citează AFP.
În ultimele zile, cu precădere de când a escaladat criza ucraineană, pe rețelele de socializare din România circulă numeroase filmulețe, poze, imagini video, care au ca scop denigrarea Armatei României.
Consorțiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu a proiectului ”Investments in a Safer Future”. Proiectul are ca obiectiv combaterea dezinformărilor și știrilor false. Iar una din cele mai prezente dezinformări e reprezentată de „alocarea inutilă” a 2% din PIB pentru Apărare, deși securitatea în sine e o investiție esențială.
Ministerul Apărării Naționale a reacționat cu promptitudine maximă în fața unei campanii masive purtată pe rețelele de socializare cu privire la mișcări de trupe pe teritoriul național, trupe române și străine, materiale video plasate în contextul unui posibil conflict militar în Ucraina.
Ţările occidentale au început să folosească platforme mai serioase pentru a răspândi dezinformarea despre o presupusă iminentă invazie rusă a Ucrainei, întrucât nu mai pot "întinde la nesfârşit această poveste" prin intermediul reţelelor sociale, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova la postul de radio Eho Moskvî, citată de agenţia oficială de presă rusă TASS, potrivit agenției naționale de presă Agerpres.
Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Baza de la Deveselu, dar și sistemul Aegis Ashore la care americanii lucrează să devină operațional în Polonia, reprezintă cu siguranță principalul instrument al narativului Kremlinului împotriva NATO, în momentul în care Federația Rusă proiectează Alianța ca pe o amenințare la securitatea sa.
Potrivit site-ului Topwar.ru, - publicație aflată pe linia narativă a Kremlinului - specialiștii ruși apreciază că negocierile desfășurate în ultimele zile între reprezentanții Rusiei și cei ai SUA și NATO au demonstrat că Occidentul nu intenționează să-și schimbe politica externă față de Moscova. În opiniile acestora, Kremlinul continuă să fie acuzat de escaladare militară, în special, de intenția de invada Ucraina, este intimidat prin amenințarea introducerii de noi sancțiuni, iar NATO refuză să-și oprească extinderea către frontierele rusești.
Germania a suspendat difuzarea prin satelit a canalului de ştiri Russia Today în limba germană (RT DE), în absenţa unei licenţe valide, provocând iritarea Moscovei, care a ameninţat cu represalii, informează Agepres, care citează AFP.
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei respinge categoric insinuările Rusiei cu privire la presupusele arme chimice, instructorii militari de la companii militare private americane și bombardarea cartierelor rezidențiale din estul Ucrainei.
Generalul-maior Iulian Berdilă, şef al Statului Major al Forţelor Terestre, a participat la patra etapă a proiectului ”Investments in a Safer Future”.
A patra etapă a proiectului ”Investments in a Safer Future”, organizat de consorțiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, s-a desfășurat cu succes în Timișoara în 11 decembrie.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin şi cea mai vocală portavoce a propagandei de la Kremlin, susţine că Rusia vede în dorinţa Ucrainei de a recupera Crimeea, teritoriu anexat de Moscova în 2014, drept o "ameninţare directă" la adresa sa.
Maşinăria de propagandă rusă lucrează la turaţie maximă, iar cel mai bun exemplu în acest sens este dat chiar de către televiziunea de stat rusă, care a susţinut recent că Rusia dispune de capabilităţi militare pentru a distruge 32 de sateliți occidentali, aflaţi pe orbita Pământului, ceea ce ar putea face imposibilă funcţionarea sistemelor de rachete ale NATO.
Think tank-ul Experts for Security and Global Affairs (ESGA) a organizat pe data de 29 octombrie 2021 o conferință online în care a fost dezbătut subiectul „Platforma Crimeea”.
Moscova realimentează narativul potrivit căruia sistemul american Aegis Ashore din România, instalat la Deveselu, poate fi utilizat în scopuri militare ofensive.
Dan Barna, ministrul propus al Afacerilor Externe, a fost protagonistul unei declarații controversate în timpul audierilor din cadrul Comisiilor reunite pentru politică externă. O declarație care, am convingerea că a fost făcută involuntar și urmărea o cu totul altă conotație, dar care trădează stângăcie și riscă să alimenteze un narativ fals folosit cu precădere de propaganda rusă anti-Occidentală.
Analistul de politică externă Iulian Chifu a comentat articolul semnat de Dmitri Medvedev în care oficialul rus s-a adresat pe un ton virulent și jignitor la adresa președintelui ucrainean Vladimir Zelenski.
Autorităţile ruse au declarat miercuri un ONG cunoscut şi 22 de persoane drept "agenţi ai străinătăţii", o clasificare controversată sinonimă cu constrângeri importante şi pe care Moscova o utilizează tot mai mult împotriva vocilor critice, relatează Agerpres, citând AFP.
Ambasadorul israelian la Berlin, Ron Prosor, susţine că Israelul oferă Ucrainei mai mult sprijin decât se ştie în mod public.
În perioada 27-28.01.2023, în Republica Cehă s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor prezidențiale. După cum a informat agenția cehă de știri ČTK, rezultatele preliminare comunicate de Institutul de Statistică arată faptul că acestea au fost câștigate de generalul de armată în retragere Petr Pavel, care a obținut un procent de 56,32%, după numărarea a peste 90% din voturi. Prezența la vot a fost de 69,87%.
În vara anului 2022 România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene. În acest context multă lume se întreabă care mai e starea Delfinului, singurul submarin românesc.
Trupele ucrainene sunt angajate într-o confruntare "feroce" cu forţele ruse care încearcă să preia controlul asupra localităţii Vugledar, în sud-vestul Doneţkului (estul Ucrainei), unde luptele s-au intensificat în ultimele zile, relatează Agerpres, care citează France Presse.
Miniștrii de externe ai României, Franței și Olandei au avut o serie de întrevederi care s-au axat pe cooperarea în domeniul securității.
Ucraina și-a făcut calculele după primul val de anunțuri cu privire la numărul de tancuri occidentale pe care le va primi după ce Germania a „eliberat Leoparzii” iar SUA au dat și ele undă verde pentru Abrams americane.
Sâmbătă tragică în India, unde forțele armate indiene au pierdut două avioane, un Su-30 și un Mirage 2000.
Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv la care e supusă de Federația Rusă. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) se află în spatele protestelor de la Chișinău și a tentativei de a răsturna guvernul pro-european.
Într-un raport recent al Ministerul Apărării din Marea Britanie se precizează că tancurile T-14 Armata, cele mai moderne tancuri dezvoltate de Federația Rusă, se pregătesc să ajungă pe frontul din Ucraina, însă doar pentru câteva „poze” care ulterior vor fi utilizate de aparatul de propagandă. Britanicii spun că T-14 se confruntă cu probleme iar soldații ruși sunt nemulțumiți de tancuri.
Ambasada Ucrainei în România a transmis că, în ultima perioadă, pe fondul adoptării Legii Ucrainei „Privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina”, în mass-media și discursul public din România, „au apărut informații și comentarii de natură distorsionată și manipulatoare care denaturează realitatea”.
Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est, în timpul rugăciunilor de şabat, după lovituri israeliene asupra Fâşiei Gaza, într-o nouă spirală de violenţă mortală între israelieni şi palestinieni, transmite Agerpres, care citează AFP.
Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al "Treilea Război Mondial", a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema "Perspective europene pentru o apărare comună", relatează Agerpres, care citează EFE.
Aflat într-o vizită oficială la Budapesta, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 27.01.2023, că Ungaria se va alătura Cehiei și Poloniei pentru apărarea spațiului aerian al Slovaciei. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu omologul său ungar, Kristóf Szalay-Bobrovnicz.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a pronunțat împotriva furnizarii de avioane de luptă germane Ucrainei, pentru a descuraja agresiunea rusă. Acest lucru a fost spus într-un interviu acordat ziarului german Suddeutsche Zeitung.
Potrivit site-lui "Business Insider", pe fondul tensiunilor dintre Atena și Ankara și escaladării războiului ruso-ucrainean, armata americană a dislocat o serie de drone avansate MQ-9 Reaper pe teritoriul elen, la sfârșitul anului trecut, la Baza Aeriană Larissa, în centrul țării, pentru a monitoriza granițele dintre Grecia și Turcia, într-un moment în care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu dorește să izbucnească o altă confruntare la frontierele sale estice.
Site-ul de informații francez "Africa Intelligence" a relatat că vizita directorului CIA, William Burns, la Tripoli, la începutul acestei luni, a avut scopul de a avertiza asupra influenței grupului rus Wagner asupra mai multor câmpurile petroliere din Libia.
Pentagonul a confirmat că intenționează să furnizeze Ucrainei o versiune modernizată a tancului Abrams M1A2, deci nu o versiunea veche M1A1 pe care U.S. Army o are acum disponibilă în depozite. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unui briefing, relatează The Hill. Deși nu se cunoaște încă calendarul exact de livrare, oficialii americani au precizat că procesul va dura luni, nu săptămâni.
Belgia vrea să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar se află într-o situaţie de-a dreptul jenantă, deoarece armata belgiană şi-a vândut cu mult timp în urmă toate tancurile la un preţ derizoriu - 15.000 euro/tanc. Belgienii vor să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc.
Având în vedere capacitatea actuală a Rusiei de a produce rachete de înaltă precizie, aceasta ar putea lovi Ucraina, în cel mai pesimist scenariu, încă pe o perioadă de șase până la nouă luni. Potrivit colonelului Margo Grosberg, șeful direcţiei de informații din cadrul forțelor armate estoniene, pe bază mai multor estimări, atacurile cu rachete rusești ar putea dura între trei și nouă luni, precizează EFE.
Premierul polonez a anunțat că țara sa intenționează să furnizeze Ucrainei 74 de tancuri, dintre care 14 Leopard.
Infanteria Marină a Statelor Unite (United States Marine Corps, USMC) a activat o nouă bază militară americană pe insula strategică Guam din vestul Pacificului. Denumită Camp Blaz, baza este prevăzută să deservească aproximativ 5.000 de pușcași marini, timp de aproximativ 70 de ani, în contextul situației tot mai tensionate generate de creșterea nivelului de asertivitate al Chinei în această regiune.
Peste aproximativ o lună de zile se împlineşte un an de când Rusia a pornit o agresiune militară sângeroasă împotriva Ucrainei şi tot atunci se împlineşte aproape un an de când discuţia privind transferul de avioane către ucraineni se tot reia. Dacă până acum au fost o serie de zvonuri şi presupuneri cu privire la transferul unor avioane de concepţie sovietică - mai nou se vorbeşte şi de cele occidentale - cel mai des fiind vorba despre avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Poloneze, recent a apărut o nouă ''poveste frumoasă''. Astfel, un jurnalist polonez a susţinut că are ''informaţii pe surse'' că în 2022, Polonia a livrat Ucrainei o parte din flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, dar piesă cu piesă.
Se vorbește tot mai des în ultima vreme de transferul de avioane de luptă către Ucraina, nu doar la nivel de oficiali, cât și la nivelul producătorului Lockheed Martin. Transferul de avioane a fost readus în spațiul public de oficiali ucraineni încurajați de livrările de tancuri de luptă grele occidentale.
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează Agerpres, care citează DPA.
Organizaţia pentru Interzicea Armelor Chimice (OIAC) a acuzat vineri Damascul că a întreprins un atac cu clor care s-a soldat cu 43 de morţi în 2018 în Siria, un incident ce a declanşat tensiuni între Damasc şi Occident, informează Agerpres, care citează AFP. Se pare că e al doilea atac chimic după cel confirmat în 2013.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 27 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Pe 26 ianuarie, în prima parte a zilei, forțele ruse au lansat 55 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, din aer, de pe aeronave Tu-95, Su-35, MiG- 31K și de pe navele desfășurate în largul Mării Neagre, după cum a declarat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Miniștrii de externe ai României, Franței și Olandei s-au deplasat astăzi la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu.
Președintele SUA, Joe Biden, ia în considerare ca luna viitoare să efectueze o vizită o ficiala în Europa, care să coincidă cu data la care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au precizat trei oficiali americani pentru presa americană. Pentru efectuarea acestei vizite sunt luate în considerare mai multe state, inclusiv Polonia, au declarat doui dintre oficiali.
Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 26.01.2023, că Ucraina intenționează să încheie un nou contract cu Slovacia pentru furnizarea unui alt lot de obuziere autopropulsate pe roți de tip Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri.
Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie. Acest lucru a fost declarat joi de către adjunctul secretarului britanic al apărării Alex Chalke, relatează Reuters.