Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Fuga mercenarilor ruşi din Libia. Noi dovezi ale prezenţei companiei militare private Wagner Group (Foto/Video)
26 mai, 15:03
Aproximativ 1600 de mercenari ai companiei militare private ruse (MPC) Wagner Group au părăsit vestul Libiei, a declarat colonelul Mohammad Kununu, un purtător de cuvânt al forțelor guvernamentale libiene, așa cum este citat de agenția de știri Anadolu din Turcia. 
Momentul în care mercenarii ruși din Wagner sunt evacuaţi din Tarhuna - un oraș din Libia, aflat la 65 de km sud-est de Tripoli

Potrivit acestuia, mercenarii ruși care luptau de partea Armatei Naționale Libiene (LNA), aflată sub comanda mareșalului de câmp Khalifa Haftar, împotriva Forțelor Guvernamentale Libiene din zona Tripoli, au fost forţaţi să se retragă din poziţiile strategice pe care le ocupau - bazele militare din Hamza, Yarmouk și Al-Savarih.

Forțele lui Haftar, susținute de Rusia, Egipt și Emiratele Arabe Unite, încearcă să captureze Tripoli - capitala Libiei - de mai bine de un an, dar, în ultimele săptămâni, au suferit o serie de înfrângeri în lupta împotriva Forțelor armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU.

Un primar local din Libia a declarat duminică că Wagner Group, compania militară private rusă (PMC) care oferă sprijin şi suport militar forţelor loiale mareşalului Khalifa Haftar, a părăsit țara, cel puţin asta precizaseră, în prima fază, agenţia turcă Anadolu şi site-ul Daily Sabah. Cu toate acestea, nu fuseseră prezentate materiale foto sau video care să dovedească retragerea mercenarilor ruşi ai Wagner Group.

De la sfârşitul săptămânii trecut şi până în prezent, Forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) au desfăşurat o amplă operaţiune militară – Volcano of Wrath – împotriva miliţiilor şi forţelor paramilitare loiale mareşalului Khalifa Haftar.

Mercenarii ruși aliați LNA, în prima fază, s-au retras din capitala Libiei, cu tot cu elementele de logistică militară pe care le aveau, spre aeroportul din Bani Walid, un oraș aflat la aproximativ 150 km (93 mile) sud-est de Tripoli.

Pe aeroportul din Beni Walid, sud-estul Capitalei, Tripoli, au aterizat, printre altele, aeronave de transport militare An-32. Aeronavele au fost folosite pentru ai transporta pe mercenari şi elementele de tehnică militară ale acestora.

Momentul retragerii mercenarilor ruși ai Wagner Group, din zonele învecinate ale oraşului Tripoli, pe care aceştia le controlau împreună cu forțele paramilitare ale mareşalului Haftar, a fost surprins de mai mulţi martori oculari şi postate pe reletele de socializare.

Toate fotografiile şi materialele video realizate de aceştia, nu sunt altceva decât dovezi suplimentare care atestă prezenţa mercenarilor ruşi în Libia, cu tot cu tehnica militară grea, deoarece Rusia a negat întotdeauna implicarea acestora în acest război.

Detalii despre momentul retragerii mercenarilor ruși ai Wagner Group au fost prezentate şi de site-ul de investigaţii Conflict Intelligence Team (CIT), care monitorizează activitatea militară rusă.

Salem Alaywan, primarul din Bani Walid, a declarat, pe 24 mai, pentru Reuters că mercenarii rușii au părăsit aeroportul din Bani Walid cu ajutorul a trei aeronave militare, dar nu şi Libia, aşa cum a susţinut mass-media din Turcia, ci aceştia s-ar afla acum dislocaţi în vestul tării, în districtul Jufra.

În cursul zile de astăzi, cotidianul Daily Sabah a venit cu noi precizări, relatând că pentru evacuarea mercenarilor ruşi de pe aeroportul din Bani Walid au fost folosite cel puţin opt avioane militare de transport .

La o videoconferință a Consiliului de Securitate al ONU la începutul acestei luni, Marea Britanie și Statele Unite au cerut Rusiei să înceteze trimiterea de mercenari în Libia .

„Activitățile grupului Wagner continuă să agraveze conflictul și să prelungească suferințele poporului libian”, a declarat ambasadorul britanic Jonathan Allen la acea ședință video.

Documente oficiale ale Organizației Națiunilor Unite sugerează că între 800 și 1.200 de mercenari ruși din Grupul Wagner se află în Libia din 2018 încoace. Printre aceștia se numără și cel puțin 39 de lunetiști ruși.

DefenseRomania anunța încă de la începutul lunii ianuarie a acestui an că Rusia a transferat mai mulţi mercenarii din Siria în Libia pentru a oferi sprijin şi suport militar Armatei Naționale Libiene (LNA) a generalului Khalifa Haftar.

 

Rusia a ridicat de fie care data din umeri când a fost întrebată de prezența mercenarilor ruși din Grupul Wagner în Libia

 

Cu toate că există nenumărate dovezi cu privire la prezența mercenarilor ruși din Grupul Wagner în Libia, poziția oficială a Moscovei e de a nega. Președintele Vladimir Putin a declarat la începutul acestui an, abordând subiectul prezenței mercenarilor ruși în Libia, că dacă aceștia sunt prezenți în Libia ei nu reprezintă Rusia și nici nu sunt plătiți de Moscova.

Mercenariatul este considerat o infracțiune în Rusia. În ciuda acestui fapt, militarii ruși aflaţi în rezervă au continuat să desfăşoare activităţi de natura militară, participând la conflictele militare din întreaga lume. Compania Militară Privată Wagner Group este controlat de afaceristul Evgheni Prigojin, poreclit și „Bucătarul lui Putin”, întrucât printre afacerile sale se numără și contractele de catering cu Kremlinul. Wagner Group este de fapt o structură GRU (Direcția de Informații) a Ministerului Apărării din Rusia, dar autoritățile ruse neagă acest lucru.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

În vizită la militari americani răniţi pe front, Donald Trump poartă în premieră mască în public
Marea Britanie investește masiv în securizarea frontierelor post-Brexit
O eroare de reglare a unui radar militar, la originea tragediei avionului ucrainean doborât în ianuarie
Bombardament neidentificat în estul Siriei. Mai mulți membri ai milițiilor iraniene au fost uciși
Iranul îşi va dezvolta industria petrolieră, în ciuda sancţiunilor SUA
Srebrenica nu trebuie să se mai repete niciodată, avertizează şeful diplomaţiei germane
Program KF-X | Coreea de Sud a dat publicității imagini de la construcția primului prototip al noilor avioane multirol de generația 4 ++ (Foto)
Opoziţia din Hong Kong organizează alegeri primare, umbrite de legea securităţii
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro