Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie ar putea renunța la tancuri
26 aug 2020 / 16:57
Armata britanică ar putea să-și scoată din înzestrare toate tancurile, în baza unui plan de reducere a costurilor și de modernizare, urmând să se concentreze asupra războiului cibernetic și a altor amenințări din secolul XXI.

Conform publicației Daily Mail, cabinetul de miniștri britanic ia în calcul renunțarea la sute de tancuri “Challenger 2” și transportoare blindate “Warrior”, datorită reducerilor bugetare, care vor urma crizei coronavirusului.

“Challenger 2” a fost principalul tanc din Marea Britanie de la sfârșitul anilor 1990, în serviciu fiind încă 227 de blindate, în timp ce transportoarele “Warrior” în număr de aproximativ 400 sunt și mai vechi, din anii ‘80.

O sursă guvernamentală a declarat publicației: “Știm că trebuie luate o serie de decizii îndrăznețe pentru a proteja în mod corespunzător securitatea britanică și de reechilibrare a intereselor de apărare, pentru a face față noilor amenințări cu care ne confruntăm.”

Precizarea a venit după ce mai mulți parlamentari i-au cerut lui Dominic Cummings, asistentul-șef al premierul Boris Johnson să răspundă cu privire la implicarea sa în revizuirea majoră a capacităților de apărare și securitate ale Regatului Unit, care se va finaliza în noiembrie.

G Ad:

 În iulie, Dominic Cummings a primit undă verde pentru a vizita locații clasificate ale MI5, MI6 și SAS, înaintea revizuirii.

Anul trecut, secretarul apărării de atunci, Penny Mordaunt, a avertizat că vechimea blindatelor va duce la surclasarea Marii Britanii de către alte națiuni, în lipsa unui program scump de investiții. Doamna Mordaunt a declarat: „Challenger 2 a fost în serviciu fără o actualizare majoră din 1998. În acest timp, SUA, Germania și Danemarca au finalizat două upgrade-uri majore, iar Rusia a venit cu cinci noi variante, o a șasea fiind în așteptare”. „Warrior este și mai învechit și este cu 20 de ani mai vechi decât blindatele operate de aliații noștri cheie. De la introducerea lui Warrior în 1988, Statele Unite și Germania au efectuat patru upgrade-uri majore, iar Rusia a investit în trei noi variante", a precizat Mordaunt.

O sursă de rang înalt din Departamentul britanic al Apărării a precizat: „Pur și simplu nu vom fi priviți ca o națiune lider credibilă a NATO, dacă nu putem avea capacități de luptă apropiată. Ne situează în spatele țărilor precum Franța, Germania, Polonia și Ungaria.”

Însă generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite, susține modernizarea forțelor precizând că viitorul este „despre lucruri autonome cu sau fără personal.”

Comentariul autorului: Tancul “Challenger 2” este recunoscut la nivel mondial, ca fiind unul dintre cele mai performante. În septembrie 2018, Compania BAE Systems a prezentat, sub numele „Black Night Challenger 2” o versiune îmbunătățită a tancului “Challenger 2”, urmând ca în cazul trecerii de testele din poligon, din 2024 să intre în serviciul de luptă în Marea Britanie. Era prevăzut ca 224 de tancuri să fie modernizate la versiunea „Black Night Challenger 2” și să rămână în înzestrare până în 2035.

În actualele condiții de criză, este posibil ca Guvernul britanic să renunțe la programul de modernizare și să retragă în depozite sau chiar să vândă actualele “Challenger 2”.

În această nouă paradigmă, Marea Britanie își va restrânge semnificativ forțele terestre, urmând să se bazeze pe celelalte componente – navală, aeriană și specială.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

NATO răspunde apelului lui Putin: Rusia nu are nimic de spus pentru că nu ea decide integrarea Ucrainei în Alianță
Eduard Hellvig, în vizită în SUA. Directorul SRI a avut întrevederi cu directorii CIA și FBI
Deja vu. Un F-16 al SUA a pierdut două rezervoare în timpul zborului, amintind de incidentul similar al F-ului românesc
Cursa pentru recuperarea avionului F-35 prăbușit s-a încheiat. Marea Britanie a găsit aeronava pe fundul Mării Mediterane
După lungi ezitări Belarusul recunoaște anexarea ilegală a Crimeei. Lukașenko: Crimeea de a Rusiei de drept
FSB susține că a arestat spioni ai serviciilor ucrainene care ar fi plănuit un atac pe teritoriul Rusiei
Pentagonul spune că orice răspuns al SUA la acțiunile Rusiei în legătură cu Ucraina ar putea fi unul internațional comun
Cibotarul: R. Moldova să nu uite de amenințarea militară directă a trupelor străine. Forțele din Transnistria, comparabile cu Armata Națională
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro