Câțiva dintre cei 33 de membrii ai companiei militare private Wagner Group, care au fost reţinuţi de serviciu naţional de securitate (KGB) al Belarusului, la sfârşitul lunii iulie, au declarat la întoarcerea în Rusia, pentru postul de televiziune Channel Russia 24 că au văzut un anunț de angajare pe Avito.ru, un site de comerț şi anajări online, potrivit agenției de știri RIA Novosti.
Anunţul de angajare aparţinea un anumit Serghei Petrovici care s-a prezentat ca angajator, iar acesta căutat personal militar contractual pentru a proteja conductele şi rafinăriile petroliere din diferite țări. Inițial, era vorba despre Libia și Siria, iar contractorul a sunat de pe un număr de telefon din Siria.
Unul dintre membrii companiei militare private ruse a adăugat că inițial „Serghei Petrovici” a precizat că arene nevoie să recruteze 30 de persoane, apoi a crescut cererea la 60, apoi la 90 și în final la 180 de persoane. Cu toate acestea, printre cerințele pe care o persoană trebuia să le îndeplinească pentru a fi angajată, include experiența participării la operaţiuni ostile desfăşurate în special în Donbas și în Siria.
Potrivit unuia dintre membrii Wagner Group, o anumită persoană pe nume Larisa Samarina s-a ocupat de tot ceea ce ţinea de zborul lor de la Moscova până la destinația din Siria, dar la un moment dat li s-ar fi comunicat că ’’Serghei Petrovici” a murit și a fost numit un nou contractor pe nume Arthur. Acesta le-a precizat că ar avea nevoie de oameni care să asiugure securitatea unor zone care găzduiesc instalaţii ale companiei Rosneft din Venezuela.
Neînţelegerea a apărut în momentul în care Samarina le-a precizat că nu poate să conecteze zborurile Minsk - Istanbul - Havana – Caracas, urmând ca peste câteva zile să cumpere alte bilete de avion.
O parte din cei 33 de mercenari ruși ai Wagner Group, reținuți în Belarus pe 29 iulie, le-au declarat anchetatorilor că destinaţia lor era Turcia, deoarece doreau să viziteze Hagia Sophia, cunoscută oficial ca Marea Moschee Ayasofya din Istanbul.
Persoanele reţinute au dat declarații contradictorii în timpul interogatoriilor, „mai puțin de jumătate” afirmând că grupul lor plănuia să zboare de la Minsk la Istanbul, restul indicând „destinații complet diferite”, preciza la începutul lunii august cotidianul The Moscow Times, citând o declaraţie a procurorul-șef din Belarus responsabil de anchetă.
Cei care au indicat Turcia drept destinație au oferit mai multe explicații privind motivul călătoriei, unii afirmând că mergeau în vacanță, alții că doreau să lucreze că agenți de securitate, iar unii au afirmat că plănuiau să viziteze faimoasa catedrală Hagia Sophia.
Bărbaţii reţinuţi erau acuzați că făceau parte din Wagner Group, grup de mercenari apropiat de Kremlin. Ucraina ceruse extrădarea acestora, întrucât suspecta că aceşti mercenari au luptat alături de separatiştii sprijiniţi de ruşi în conflictul din estul ţării. La 11 august, procurorii Parchetului General al Ucrainei au trimis mai multe dosare către omologii lor din Belarus, cerând extrădarea a 28 de mercenari Wagner Group, deoarece 28 din cei 33, inclusiv nouă cetățeni ai Ucrainei, fuseseră acuzați de autoritățile ucrainene că au luat parte la acţiuni insurgente şi destabilizatoare pe teritoriul ţării.
Autorităţile din Belarus au reţinut acest grup de cetăţeni ruşi luna trecută şi au afirmat că ei erau implicaţi într-un complot pentru destabilizarea ţării înainte de alegerile prezidenţiale de duminică, câştigate de Aleksandr Lukaşenko, în urma unui vot considerat fraudat de zecile de mii de protestatari care au ieşit apoi în stradă.
Potrivit versiunii Moscovei, aceşti cetăţeni ruşi se aflau în Belarus în tranzit către o ţară latino-americană.
Președintele statului Belarus, Aleksandr Lukașenko îi acuzase pe mercenarii ruși din Wagner Group, cunoscuți după ocuparea ilegală a Crimeei și ca „omuleții verzi”, că plănuiau să organizeze „un masacru” la Minsk înaintea alegerilor prezidențiale.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.