Mercenarii ruşi ai Wagner Group au cumpărat acces la doi sateliţi chinezeşti: Care este motivul pentru care au evitat să apeleze la Rusia?
Wagner Group, o organizație de mercenari ruși, ar fi achiziționat în 2022 doi sateliți de la compania chineză Beijing Yunze Technology, în scopul culegerii de informații. Acești sateliți de observare de înaltă rezoluție au fost vânduți pentru 30 de milioane de dolari.
Achiziționarea acestor sateliți a generat îngrijorări cu privire la potențiala lor utilizare în activități de colectare de informații de către Wagner Group.
Contractul a fost semnat în noiembrie 2022, la mai bine de jumătate de an de la invadarea Ucrainei de Rusia, în care Wagner Group, sub conducerea fondatorului său Evgheni Prigojin, a jucat un rol-cheie pe câmpul de luptă.
Potrivit unui contract analizat de AFP, scris în engleză și rusă și semnat la 15 noiembrie 2022, compania Beijing Yunze Technology Co Ltd a vândut doi sateliți de observație de înaltă rezoluție aparținând, gigantului spațial chinez Chang Guang Satellite Technology (CGST), către Nika-Frut, o companie care făcea parte pe atunci din portofoliul de active a lui Prigojin.
Prețul de peste 30 de milioane de dolari (235 de milioane de yuani) a fost pentru sateliții în sine și pentru ale servicii suplimentare. Contractul prevede, de asemenea, furnizarea de imagini la cerere, ceea ce i-a permis lui Wagner să obțină imagini din satelit atât din Ucraina, cât și din zonele din Africa unde mercenarii săi erau activi, inclusiv Libia, Sudan, Republica Centrafricană și Mali, a declarat pentru AFP o sursă din zona serviciilor de informaţii europene, care a cerut că identitatea sa să fie protejata.
Imaginile din satelit au fost folosite, de asemenea, pentru a sprijini operațiunile militare pe care mercenarii Wagner le desfăşoară în Africa și chiar în timpul rebeliunii eșuate din iunie - care a dus la destrămarea de facto a Wagner Group, urmată de moartea lui Prigojin și a altor persoane cheie într-un accident aviatic.
Cu toate acestea, în contract nu se menționează comandarea de imagini de pe teritoriul rusesc, iar furnizarea unor astfel de imagini nu a putut fi confirmată în mod independent de AFP.
Dar au existat informații în presă potrivit cărora serviciile de informații occidentale, inclusiv din Franța și Statele Unite, au avut informații că revolta urma să aibă loc înainte ca aceasta să înceapă.
De ce a cumpărat Wagner Group sateliţi din China şi nu a apelat la Rusia?
Se crede că acești sateliți furnizează imagini valoroase care ajută grupul de mercenari în desfăşurarea activităţilor sale. Acest contract evidențiază accesul pe care contractorii militari privați îl au la tehnologii avansate şi pe care le pot utiliza pentru atingerea propriilor obiective.
AFP precizează, pe baza declaraţiilor oferite de sursă din zona serviciilor de informaţii europene, ca respectivul contractul încheiat de Wagner Group cu firma chineză este încă activ.
Acesta prevede achiziționarea a doi sateliți - JL-1 GF03D 12 și JL-1 GF03D 13 - care se află deja pe orbită la o altitudine de 535 de kilometri deasupra Pământului.
Prin acest contract, Wagner a dobândit, de asemenea, dreptul de a licita pentru alte imagini din satelit, disponibile în rețeaua deținută de operatorul chinez CGST care are în prezent aproximativ 100 de sateliți și care își propune să ajungă la 300 până în 2025.
Gregory Falco, cercetător în domeniul aerospațial la Universitatea Cornell din Statele Unite, a declarat pentru AFP că utilizarea de către Wagner a tehnologiei chineze a arătat limitele Rusiei în acest sector, în pofida reputației sale istorice de ''mare putere spațială'' care datează din URSS.
"Rusia nu are acest tip de capacități. Programul lor de sateliți nu a avut succes", a declarat Falco pentru AFP, precizând că acesta este un domeniu la care ''rusii nu se pricep, în timp ce China este vârf de lance".
Solicitat să comenteze contractul, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat pentru AFP: "Nu sunt la curent cu situația pe care o descrieți", adăugând: "China adoptă întotdeauna o atitudine prudentă și responsabilă față de problemele relevante ale exporturilor și acționează strict în conformitate cu politicile și legile chineze și cu angajamentele sale internaționale."
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News