Muniție pentru sistemul Gepard. Germania reia producția și plasează o comandă ”majoră” pentru 300.000 de proiectile
Germania va relua producția de muniție pentru Gepard, tunurile antiaeriene autopropulsate.
Germania încearcă de luni de zile să găsească noi muniții pentru tunurile antiaeriene Gepard pe care Bundeswehr (armata germană) le-a dezafectat încă din 2010.
Astfel, după ce zilele trecute, Reuters relata că ministrul german de externe Boris Pistorius a semnat un contract cu Rheinmetall pentru producția de muniție Gepard, compania germană a venit cu mai multe detalii.
Rheinmetall confirmă că a primit ”o comandă importantă”, pentru fabricarea de cartușe pentru tancurile antiaeriene Gepard, ce vor fi folosite de armata ucraineană.
Ministerul German al Apărării a cerut Rheinmetall să furnizeze 300.000 de cartușe de muniție de 35 mm pentru tancul antiaerian Gepard. Sumele din contract rămân confidențiale, însă compania specifică faptul că este vorba de o înțelegere ce valorează câteva sute de milioane de euro (”low three-digit million euro range”, probabil între 100 și 200/300 de milioane de euro).
Jumătate din muniția fabricată va fi de tipul proiectilelor perforante (Armor Piercing Discarding Sabot – Tracers / APDS-T) cu penetrare îmbunătățită a blindajului.
Celelalte 150.000 de proiectile vor fi muniție tip HEI-T (High Explosive Incendiary – Tracer), un proiectil puternic exploziv.
„Rheinmetall creează în prezent o capacitate suplimentară de producție de muniție de calibru mediu, care urmează să intre în funcțiune în vara anului 2023”, a declarat compania într-un comunicat de presă.
„În construirea acestei noi linii de producție, Rheinmetall răspunde cererii globale puternic crescute.”
Primul lot de muniție perfornată APDS-T va ajunge în Ucraina până în vara lui 2023, în timp ce producția pentru cartușele HEI-T va începe la jumătatea anului 2024.
Gepard
Dezvoltat de Krauss-Maffei Wegmann, Gepard este un sistem german de apărare aeriană mobil puternic blindat, bazat pe șasiul tancului principal de luptă Leopard.
Forțele armate ale României au în dotare câteva zeci de sisteme Gepard.
Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată și timp foarte scurt de reacție, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva țintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălțime, cu o viteză de până la 475 m/s, cât și a țintelor terestre.
Echipat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, dispune de radar de cercetare și însoțire și nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri.
Fiecare sistem poate transporta 320 de cartușe de muniție antiaeriană gata de foc.
În pofida greutății relativ ridicate, capacitatea de deplasare a sistemului este de 60 km/h și autonomia de peste 500 km.
De asemenea, sistemul antiaerian are în compunere o serie de instalații specializate, precum cele de vedere pe timp de noapte, hidraulică de scufundare, protecție nucleară, bacteriologică și chimică sau de fumizare, putând fi folosit în luptă în orice condiții meteorologice, ziua și noaptea, nefiind afectat de bruiajul radioelectronic.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News