Noua Strategie Națională de Apărare a SUA: China este “prioritatea nr. 1”. Rusia rămâne în plan secund, ca “generator de amenințări acute”
Potrivit unui document informativ neclasificat, publicat pe 28 martie de către Departamentul Apărării al SUA, China este prioritatea numărul unu în noua Strategie Națională de Apărare americană.
Deși Rusia „generează amenințări acute”, așa cum o demonstrează invazia Ucrainei pusă la cale de președintele rus Vladimir Putin, ostilitățile Moscovei constituie o preocupare secundară pentru Pentagon, se precizează în document.
Documentul enumeră principalele priorități de apărare ale Pentagonului și clarifică faptul că China este „cel mai important concurent strategic al SUA și cel care dă ritmul provocărilor pentru departament”
„Apărarea patriei, în ritmul amenințărilor reprezentate de China în mai multe domenii”, reprezintă prioritatea principală a Apărării. Departamentul se va concentra pe „descurajarea agresiunii, fiind în același timp pregătit să prevaleze în conflict atunci când este necesar”, iar accentul este pus pe un potențial conflict cu Beijingul.
De asemenea, Pentagonul subliniază că trebuie să rămână pregătit să contracareze alte „amenințări persistente”, cum ar fi cele reprezentate de Coreea de Nord, Iran și grupările extremiste violente.
Alte priorități consemnate în documentul informativ sunt descurajarea atacurilor strategice împotriva Statelor Unite și a aliaților săi și „construirea unei forțe comune rezistente”.
Strategia completă, pe care Pentagonul a trimis-o luni Congresului, este un document clasificat. Cu toate acestea, o versiune neclasificată a strategiei va fi lansată public „în următoarele luni”, după cum a informat Colin Kahl, subsecretarul pentru Politica de apărare, într-un mesaj pe Twitter.
În SUA, Strategia Națională de Apărare reprezintă „direcția strategică de bază” a Pentagonului, o viziune cuprinzătoare pentru rolul Armatei americane în domeniul securității. Aceasta prezintă modalitatea prin care Departamentul Apărării poate implementa Strategia de Securitate Națională, mai amplă, a președintelui țării. În cazul de față, este vorba despre „Strategia Interimară de Securitate Națională” a administrației Biden, care a fost lansată în martie 2021.
Elaborarea Strategiei Naționale de Apărare este de obicei urmată de o actualizare a Strategiei Militare Naționale, un document al șefilor din Statul Major Întrunit, care oferă categoriilor de forțe armate cadrul legal pentru aplicarea celor două strategii elaborate de Președinție și Departamentul Apărării.
Strategiile susținute de buget
Pentagonul a lansat documentul privind Strategia Națională de Apărare în aceeași zi în care a trimis Congresului cererea de buget de 773 de miliarde de dolari, care se concentrează, de asemenea, pe tratarea Chinei ca principală amenințare.
Există, de asemenea, câteva priorități notabile în bugetul pe anul fiscal 2023, aflat în discuție, și anume modernizarea nucleară, apărarea antirachetă și cercetarea-dezvoltarea.
Casa Albă solicită 34,4 miliarde de dolari pentru modernizarea nucleară, 24,7 miliarde de dolari pentru programe de apărare antirachetă și alte 27,6 miliarde de dolari pentru urmărirea rachetelor, eforturilor de lansare în spațiu și avertizare.
Bugetul de cercetare și dezvoltare ar fi, de asemenea, cel mai mare înregistrat până în prezent, în creștere cu 9,5% față 2022, cu o valoare care ar putea ajunge până la 130 de miliarde de dolari.
În ceea ce privește investițiile destinate direct zonelor externe, solicitările prevăd 6,9 miliarde de dolari pentru Inițiativa europeană de descurajare – în creștere cu 3,3 miliarde de dolari față de 2022 – și 1,8 miliarde de dolari pentru extinderea prezenței militare americane în regiunea Indo-Pacific, pentru a menține presiunea în zona apropiată de influență a Chinei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News