Pe rețelele de socializare circulă imagini foto și video cu tehnică militară americană care s-ar deplasa prin țara noastră către Ucraina.
Noile reglementări, publicate pe site-ul oficial al guvernului rus, interzic de asemenea asimilarea publică a obiectivelor, deciziilor şi acţiunilor guvernului sovietic, ale comandamentului militar de atunci şi ale soldaţilor sovietici cu cele ale reprezentanţilor Germaniei naziste şi ale puterilor Axei din Europa.
În plus, Putin a promulgat un amendament la legea împotriva extremismului care interzice afişarea în public a imaginilor şi discursurilor liderilor organizaţiilor şi mişcărilor declarate criminale de către Tribunalul militar internaţional de la Nürnberg.
Potrivit Codului de infracţiuni administrative, producerea sau difuzarea de materiale extremiste este pedepsită cu amenzi de până la 3.000 de ruble (aproximativ 40 dolari) sau până la 15 zile de arest.
Acelaşi delict comis de persoane juridice este pasibil cu o amendă între 100.000 şi 1.000.000 de ruble (aproximativ 1.370 şi, respectiv, 13.700 dolari) sau o întrerupere a activităţii pentru o durată de 90 de zile.
Istoricii au criticat această lege, avertizând împotriva unor interpretări excesive ale acesteia. Unii dintre ei au acuzat Kremlinul că încearcă să-şi asigure 'monopolul asupra adevărului', în baza unei legislaţii stricte care interzice anumite puncte de vedere istorice.
Cu toate acestea, Putin a justificat această lege prin necesitatea de a contracara denaturarea faptelor istorice.
În 2019, preşedintele rus a criticat vehement o rezoluţie a Parlamentului European care - potrivit liderului de la Kremlin - blama URSS pentru declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial. De fapt, rezoluţia condamna Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă la 23 august 1939. Pactul conţinea un protocol adiţional secret, care prevedea împărţirea sferelor de influenţă între cele două puteri, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Pe rețelele de socializare circulă imagini foto și video cu tehnică militară americană care s-ar deplasa prin țara noastră către Ucraina.
Vladimir Putin a anunțat miercuri, în Săptămâna Mare, că a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală, cu o putere de distrugere nemaiîntâlnită și care poate să treacă de orice sisteme de apărare din lume. În speță, de cele ale inamicului american. Racheta intercontinentală cunoscută sub numele de ”Satan 2” nu este însă o noutate, ea face parte din programul declanșat în 2018 pentru înlocuirea rachetelor sovietice mai vechi.
Un text publicat într-un cunoscut portal de propagandă din Federația Rusă cere conducerii Moscovei reluarea testelor nucleare și admite că, în contextul în care Armata Rusiei nu poate face față NATO, Federația Rusă ar trebui să se pregătească de un război nuclear, rușii fiind de fapt victimele.
Propaganda neagră rusă a sugerat zilele acestea o axă distinctă, legată de re-construcția și personificarea inamicului. Vechiul dușman al poporului rus, putem spune deja, s-a banalizat, a devenit un loc prea comun, prăfuit și lipsit de rezonanță, parcă, după decenii de repetare a numelui. Motiv pentru care inamicul trebuie reinventat.
Portalul rusesc de propagandă pro-Kremlin Topwar.ru a anunțat pe 18.04.2022 că trupele ruse au luat cu asalt combinatul metalurgic Azovstal din Mariupol, pentru “anihilarea militanților și a mercenarilor străini”, care se află pe teritoriul întreprinderii.
Agresiunea rusă în Ucraina a crescut volumul de știri false transmise prin rețelele de socializare, în spatele cărora stau diverse cercuri pentru a-și extinde influența în regiune, inclusiv în nordul Macedoniei, spune Sefer Tahiri, profesor la Facultatea de Științe ale Comunicării la Universitatea din Europa de Sud-Est din Tetovo.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 12.04.2022, că o fregată din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a distrus o dronă de tip Bayraktar TB2, în proximitatea litoralului Peninsulei Crimeea.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele sale armate au distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 care i-au fost livrate Ucrainei de o ţară europeană. După cum ştim din informaţiile comunicate oficial, singura ţară europeană care a livrat până acum un sisteme de rachete S-300 către Ucraina este Slovacia. Fără doar şi poate, aceasta este o altă minciună lansată de maşina de propagandă rusă care este disperată să relateze ''victorii'' şi ''reuşite'' pe care armata rusă le înregistrează în Ucraina.
Vladimir Putin dorește să ocupe inclusiv Republica Moldova, dar instituțiile sale de propagandă nu vorbesc despre aceasta, deoarece în cazul Republicii Molodova forțele ruse se așteaptă la o rezistență mai mică din partea NATO. De aceea în spațiul public din Federaţia Rusă, propaganda pro-Kremlin amenință cu invazia unor țări cum ar fi Țările Baltice, Polonia, Germania, România și Bulgaria, a anunțat jurnalistul bulgar al platformei de investigaţii Bellingcat, Christo Grozev în cadrul unui interviu pentru Ucraina24.
Ieri a avut loc la Moscova un spectacol propagandistic de amploare pentru susținerea războiului în Ucraina, spectacol ce amintește mai degrabă de anii 1930. Punctul culminant a fost atins de discursul președintelui Vladimir Putin.
Contrar poziției liderilor politici din Macedonia de Nord, care s-au alăturat forțelor euro-atlantice susținând suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, pe rețelele de socializare au apărut anumite grupuri care apără partea rusă, ceea ce a dus la polarizarea societății.
Atenție mare la ce informații ajung la dumneavoastră în aceste zile. DefenseRomania a sesizat încă de acum o săptămână un narativ extrem de periculos în presa din Federația Rusă: Anume că Ucraina ar fi doborât din greșeală cu un sistem S-300 avionul MiG-21 LanceR, dar și elicopterul IAR-330 Puma plecat în căutarea aeronavei, în tragedia de proporții care a avut loc pe data de 2 martie 2022.
Serviciul de Informare și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a blocat mai multe platforme de propagandă rusă care distribuie știri false.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 21.02.2022, că militarii ruși și polițiștii de frontieră au oprit încălcarea graniței de stat de către un grup de cercetare-diversiune de pe teritoriul Ucrainei. Ulterior Kievul a clarificat situația și a acuzat Federația Rusă de diversiune, negând vehement cele semnalate de Moscova.
Ministerul Afacerilor Externe și Diasporei de la Priștina a reacționat ieri, 20 februarie,la declarațiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov și la relatările agenției de presă ruse TASS potrivit cărora "mercenari din Kosovo" sunt trimiși în regiunea Donbas din Ucraina, unde forțele guvernamentale ucrainene luptă cu separatiștii susținuți de Moscova.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a clarificat informațiile venite din Federația Rusă cu privire la o așa-zisă ofensivă a Armatei ucrainene în Donbas, estul țării.
Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Mihail Popov, a precizat miercuri, că Statele Unite ale Americii încearcă să creeze o 'ameninţare permanentă' la adresa Rusiei prin desfăşurarea a 60.000 de soldaţi în Europa, precum şi a peste 200 de tancuri şi 150 de avioane. Precizările oficialului rus ar trebui să ne amuze, deoarece datele cu privire la numărul de militari americani dislocaţi în Europa, prin rotaţie, sunt publice şi au fost comunicate oficial de către Pentagon, în urmă cu câteva zile. Astfel, 80.000 de soldați americani se află în acest moment Europa. Deci, ruşii nici în favoarea lor nu ştiu să mai mintă!
Narativul rus cu privire la „încercuirea” Federației Ruse de către NATO e unul din cele mai invocate mituri de către Moscova. De fapt realitatea e cu totul alta.
SUA au declarat joi că au dovezi că Moscova intenţionează să filmeze un fals atac ucrainean asupra Rusiei pe care îl va folosi ca pretext pentru a invada Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează Agerpres, care citează AFP.
În ultimele zile, cu precădere de când a escaladat criza ucraineană, pe rețelele de socializare din România circulă numeroase filmulețe, poze, imagini video, care au ca scop denigrarea Armatei României.
Consorțiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu a proiectului ”Investments in a Safer Future”. Proiectul are ca obiectiv combaterea dezinformărilor și știrilor false. Iar una din cele mai prezente dezinformări e reprezentată de „alocarea inutilă” a 2% din PIB pentru Apărare, deși securitatea în sine e o investiție esențială.
Ministerul Apărării Naționale a reacționat cu promptitudine maximă în fața unei campanii masive purtată pe rețelele de socializare cu privire la mișcări de trupe pe teritoriul național, trupe române și străine, materiale video plasate în contextul unui posibil conflict militar în Ucraina.
Ţările occidentale au început să folosească platforme mai serioase pentru a răspândi dezinformarea despre o presupusă iminentă invazie rusă a Ucrainei, întrucât nu mai pot "întinde la nesfârşit această poveste" prin intermediul reţelelor sociale, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova la postul de radio Eho Moskvî, citată de agenţia oficială de presă rusă TASS, potrivit agenției naționale de presă Agerpres.
Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Baza de la Deveselu, dar și sistemul Aegis Ashore la care americanii lucrează să devină operațional în Polonia, reprezintă cu siguranță principalul instrument al narativului Kremlinului împotriva NATO, în momentul în care Federația Rusă proiectează Alianța ca pe o amenințare la securitatea sa.
Potrivit site-ului Topwar.ru, - publicație aflată pe linia narativă a Kremlinului - specialiștii ruși apreciază că negocierile desfășurate în ultimele zile între reprezentanții Rusiei și cei ai SUA și NATO au demonstrat că Occidentul nu intenționează să-și schimbe politica externă față de Moscova. În opiniile acestora, Kremlinul continuă să fie acuzat de escaladare militară, în special, de intenția de invada Ucraina, este intimidat prin amenințarea introducerii de noi sancțiuni, iar NATO refuză să-și oprească extinderea către frontierele rusești.
Germania a suspendat difuzarea prin satelit a canalului de ştiri Russia Today în limba germană (RT DE), în absenţa unei licenţe valide, provocând iritarea Moscovei, care a ameninţat cu represalii, informează Agepres, care citează AFP.
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei respinge categoric insinuările Rusiei cu privire la presupusele arme chimice, instructorii militari de la companii militare private americane și bombardarea cartierelor rezidențiale din estul Ucrainei.
Generalul-maior Iulian Berdilă, şef al Statului Major al Forţelor Terestre, a participat la patra etapă a proiectului ”Investments in a Safer Future”.
A patra etapă a proiectului ”Investments in a Safer Future”, organizat de consorțiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, s-a desfășurat cu succes în Timișoara în 11 decembrie.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin şi cea mai vocală portavoce a propagandei de la Kremlin, susţine că Rusia vede în dorinţa Ucrainei de a recupera Crimeea, teritoriu anexat de Moscova în 2014, drept o "ameninţare directă" la adresa sa.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au efectuat marți, 7 februarie, o vizită de lucru la Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu. Conducerii MApN i-a fost prezentat stadiul programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) PATRIOT” și s-a întâlnit cu militarii care operează cele două sisteme intrate până acum în înzestrarea regimentului.
România a participat, marți, 7 februarie, la o nouă reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, se arată într-un comunicat remis de MAE român.
Se pare că în Rusia va luat naștere o adevărată competiție între principalii jucători cu influențe majore economice și politice, care tind să își creeze armate private. Compania rusă Gazprom Neft își înființează propria companie militară privată, iar documentul oficial a fost semnat de premierul rus Mihail Mișustin, după cum rezultă din imaginea făcută publică pe 7 februarie de către Direcția Principală de Informații (GUR) din Ucraina.
Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că Ucraina va primi în cele din urmă avioane de luptă F-16 fabricate în SUA și că țara are deja propriile arme capabile să lovească teritoriul Federatiei Ruse.
Consiliul European a aprobat un acord gata de semnare cu Departamentul de Apărare al SUA (DoD), care este menit să faciliteze cooperarea în domeniul apărării, deși dezvoltarea de capacități militare comune nu face parte din proiectul propus spre semnare.
În urma atentatului din 08.10.2022, care s-a soldat cu avarierea Podului Crimeea peste Strâmtoarea Kerci, trupele ruse participante la operația militară specială din Ucraina și-au schimbat strategia în ceea ce privește loviturile cu rachete de croazieră executate împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
După circa jumătate de an de conducere interimară, Vasyl Malyuk a fost numit de către Parlament în fruntea Serviciului de Securitate al Ucrainei, principala agenție de informații a țării.
Potrivit publicației DW, subiectul privind revenirea la serviciul militar obligatoriu a revenit în prim plan în urma agresiunii militare nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.
Agenția iraniană IRNA a relatat, marți, că Forțele Aeriene din Republica Islamică Iran au inaugurat una dintre bazele sale subterane în adâncul munților. Această bază subterană denumită "Eqab 44" ("Vulturul 44") va avea capacitatea de a primi noile avioane de luptă ale forțelor aeriene pentru a deveni operaționale.
Balonul doborât de armata americană aparţine Chinei, nu Statelor Unite, a afirmat marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing, insistând că acesta nu constituia o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA, transmite Agerpres, care citează Reuters şi DPA.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 07.02.2023, citând o sursă apropiată corporației de stat Rostec, că, în cadrul show-ului aerian internațional Aero India 2023, delegația rusă intenționează să discute despre posibilitatea cooperării cu India în crearea avioanelor de generația a cincea, în special, a avionului de vânătoare ușor Checkmate.
Experții ruși au tranșat rapid problema dacă Su-57 e un avion de generația a 5-a ori de generația 4 ++. Su-57 rus, în noua versiune, are caracteristici de .... generația a 6-a pe care le va avea și viitorul avion Next Generation Air Dominance (NGAD) al SUA.
Armata cehă avansează planurile de achiziționare a unor noi tancuri Leopard 2A7+, după recenta achiziție a Leopard 2A4, precizeaza publicatia Defense News. Anul trecut, Republica Cehă a donat Ucrainei tancurile sale T-72M pentru a sprijini Forțele Armate ale Ucrainei în lupta împotriva invaziei ruse.
Armata Națională a fraților noștri de peste Prut din Republica Moldova a primit recent primele transportoare blindate de tip Piranha 3 din Germania. Rolul însă pe care România l-a jucat în această operațiune de întărire a forțelor armate ale R. Moldova a fost însă determinant.
Oficialii ucraineni au promis în repetate rânduri că nu vor folosi armele furnizate de Occident pentru a ataca în interiorul granițelor rusești. Însă, aceștia nu au făcut niciodată astfel de afirmații referitoare la armele proprii. Astfel, periodic, în adâncimea teritoriului Rusiei au loc atacuri cu drone, în special de tip Tu-141 Strizh.
Ministerul ucrainean al apărării relatează că forțele de ocupație ruse se regrupează pe linii separate și atacă în regiunea Donbas pe 5 direcții.
Portul Göteborg este esențial pentru aprovizionarea întregii țări, dar și a țărilor vecine, cum ar fi Finlanda, cu produse necesare precum alimente și combustibil.
Elveția ar putea renunța la statutul său de țară neutră dacă va decide să aprobe exporturile de arme către Ucraina.
Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat, în această dimineață, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE român, pentru a i se comunica poziția părții române.
Săptămâna trecută, presa de la Bruxelles a relatat că Belgia vrea să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar se află într-o situaţie de-a dreptul jenantă, deoarece armata belgiană şi-a vândut cu mult timp în urmă toate tancurile la un preţ derizoriu. Ministerul belgian al Apărării se declara dispus să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc. Acum, publicaţia belgiană Army Recognition a aflat că omul de afaceri Freddy Versluys, directorul general al companiei belgiene OIP Land Systems care deţine aceste tancuri, este dispus să ofere aceste tancuri Ucrainei.
Înalții oficiali ai armatei nord-coreene au declarat că vor extinde și intensifica exercițiile militare pentru a se asigura că sunt pregătiți pentru război, a informat marți presa de stat, înaintea unei parade masive.
Statele Unite au recuperat primele resturi ale presupusului balon de recunoaştere chinez doborât sâmbătă, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, adăugând că nu se pune problema restiturii lor Chinei, relatează AFP.
Potrivit informațiilor ucrainene, Rusia continuă să producă rachete, dar încercările de a suplini lipsa semiconductorilor și de a simplifica procesul de producție duc la eliminarea unor ”funcții”, iar racheta își pierde din capacități.
Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată oraşului Antakia, a informat marţi dimineaţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Șeful Mișcării de sprijinire a flotei ruse, Vladimir Maltsev, a declarat, pe 06.02.2023, că submarinul nuclear Dmitri Donskoy (Proiect 941) a fost retras din dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse.
Fondatorul grupului Wagner Evgheni Prigojin a făcut publică luni o înregistrare video cu el însuşi în cockpitul unui avion militar în care îl provoacă pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la un duel aerian, relatează Reuters.
România a făcut un pas important în producția de pulberi și explozibili. Azi a fost semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială între Compania Națională Romarm S.A. și gigantul sud-coreean Hanhwa Aerospace în vederea producției în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor și explozibilului.
Ucraina nu va folosi armele furnizate de partenerii săi occidentali pentru lovituri pe teritoriul rusesc, a declarat duminică, la o conferinţă de presă, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că avioanele de luptă F-16 nu sunt singura opțiune pentru Ankara dacă Congresul SUA va bloca o vânzare de armament în valoare de 20 de miliarde de dolari, care include 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și modernizarea flotei actuale a Turciei.
SUA a doborât un balon meteo care ar fi putut fi folosit de China pentru spionaj.
Cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ) a informat, pe 06.02.2023, că Moscova și Teheranul avansează cu planurile de a construi o întreprindere comună în Rusia pentru producerea de drone iraniene.
România urmărește să dezvolte colaborarea în domeniul apărării cu Coreea de Sud, nu doar în ceea ce privește pulberea și explozibilul, dar și achiziții majore precum obuziere K9 Thunder, mașini de luptă ale infanteriei și, surpriză, lansatoare K239 Chunmoo, omologul sud-coreean al HIMARS american.