Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

O Rusie tot mai agresivă | Guvernul Suediei propune o creștere cu 40% a cheltuielilor pentru apărare
16 oct, 09:11
Suedia îşi va creşte cheltuielile militare cu circa 40% în următorii 5 ani şi îşi va dubla numărul recruţilor, a indicat joi guvernul de la Stockholm, care caută să consolideze capacităţile de apărare ale ţării în contextul tensiunilor în creştere cu Rusia, transmite Reuters

Suedia, care nu este membră a NATO, dar are relaţii strânse cu Alianţa, şi-a redus armata după sfârşitul Războiului Rece pentru a face economii.

‘Avem o situaţie în care partea rusă este dispusă să folosească mijloace militare pentru a atinge obiective politice’, le-a declarat joi reporterilor ministrul apărării Peter Hultqvist. ‘Pe această bază, ne confruntăm cu o nouă situaţie geopolitică de securitate’, a menţionat el.

Potrivit lui Hultqvist, noile planuri prevăd o majorare a bugetului militar cu 27,7 miliarde de coroane (3,1 miliarde de dolari) până în 2025.

Intensificarea activităţii Rusiei în regiunea Mării Baltice a determinat Suedia să intre într-un program accelerat de reînarmare, ce include achiziţia de rachete Patriot din Statele Unite.

Suedia a protestat luna trecută pe lângă Moscova după ce două nave militare ruseşti au intrat în apele sale teritoriale fără permisiune, şi a acuzat în mod repetat că avioane militare ruseşti zboară prea aproape de aparate ale sale şi îi încalcă spaţiul aerian.

Potrivit guvernului, bugetul armatei va creşte treptat între 2021-2025 şi va finanţa o suplimentare a efectivelor militare de la 60.000 la circa 90.000 de membri, din care va face parte o nouă brigadă mecanizată cu artilerie modernizată.

Marina militară va primi încă un submarin, în plus faţă de cele patru actuale, flota de corvete va fi modernizată, iar infanteria şi aviaţia vor fi dotate cu sisteme de armamente modernizate.

Totodată, numărul de recrutări va creşte la 8.000 pe an până în 2025, faţă de 4.000 în 2019.

Suedia renunţase în 2010 la încorporare, dar a reintrodus în 2017 serviciul militar obligatoriu pentru un număr limitat de bărbaţi şi femei.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Statele Unite, dispuse să vândă 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro