Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Operațiune a forţelor speciale franceze în Burkina Faso: 4 ostatici au fost eliberați
10 mai 2019 / 22:11
Comandouri franceze au eliberat patru ostatici în urma unei operaţiuni desfăşurate în nordul statului african Burkina Faso, operaţiune în care doi soldaţi francezi şi-au pierdut viaţa şi care a fost întreprinsă în momentul în care exista un mare risc ca ostaticii să fie transferaţi de răpitori peste graniţă, în Mali, unei grupări jihadiste locale, relatează vineri agenţiile AFP şi dpa.

A fost ''probabil ultima ocazie'' de a elibera ostaticii, doi turişti francezi, o americancă şi o sud-coreeană, a declarat Francois Lecointre, ofiţer francez.

O operaţiune iniţială începută pe 7 mai a permis localizarea precisă a răpitorilor în timp ce aceştia se îndreptau către frontiera cu statul Mali, unde ei intenţionau să predea ostaticii grupării jihadiste Katiba Macina.

Odată ce ar fi trecut frontiera, operaţiunea de salvare ar fi fost mult îngreunată, a explicat ofiţerul francez. Prin urmare, comandamentul militar francez şi preşedintele Emmanuel Macron au aprobat acţiunea.

Statele Unite au mulţumit Franţei pentru eliberarea ostaticei americane, într-un mesaj postat pe Twitter de responsabilul Departamentului de Stat pentru Africa, Tibor Nagy, care a transmis totodată condoleanţe familiilor soldaţilor francezi ucişi.

"Această eliberare a putut fi obținută grație unei operațiuni militare conduse de forțele franceze în noaptea de joi spre vineri, în nordul Burkina Faso", a precizat Palatul Elysée, într-un comunicat.

În cursul operațiunii, "doi militari au murit în luptă", ambii ofițeri în cadrul comandamentului pentru operațiuni speciale, care supervizează forțele speciale franceze, a precizat Elysée.

(w670)

Ministerul francez al Apărării a salutat "sprijinul prețios al aliaților noștri americani în această operațiune" și "cooperarea" cu autoritățile din cele două țări africane.

Potrivit experților, nordul țărilor de coastă din Africa de Vest, precum Togo și Benin, a devenit vulnerabil în ultimele luni în fața strategiilor de multiplicare a fronturilor adoptate de grupările armate.

Din 2014, Franța a trimis circa 4.500 de oameni în Sahel în cadrul operațiunii Barkhane care vizează lupta împotriva grupărilor jihadiste care operează în regiune și în Sahara.

Ştiri Recomandate

Armata română. Pierderile României în teatrele de operații, după 1990
Peste o sută de ambarcațiuni de viteză au intrat în dotarea Forțelor Navale din Iran
SUA oferă un nou ajutor militar Armatei Ucrainei în războiul cu forțele pro-ruse
Forțele GNA au declanșat ofensiva asupra regiunilor Qarizma și Ahya al-Barriya
Iohannis: Eroii noştri - adevărate simboluri ale abnegaţiei, curajului şi simţului datoriei
China, campanie de 'pedepsire' economică a Australiei ca urmare a unei anchete cu privire la COVID-19
Rusia neagă atacul cibernetic asupra Bundestagului
Întâlnire între liderii milițiilor din Libia