”Patria nu te-a uitat”, consemnul Kremlinului pentru toți spionii ruși din Vest. Schimbul de condamnați va amplifica acțiunile de spionaj ale Moscovei?
Joi, 01 august a avut loc cel mai amplu schimb de ”prizonieri” din ultimele opt decenii. Nici măcar în timpul Războiului Rece nu a existat o operațiune atât de complexă precum cea de acum.
Pe aeroportul Vnukovo, Vladimir Putin s-a întâlnit cu spioni ai Federației Ruse care s-au putut întoarce în țară ca urmare a schimbului.
După negocieri minuțioase între CIA și structurile de securitate din Rusia, s-a convenit în sfârșit asupra celui mai mare schimb de prizonieri de la sfârșitul Războiului Rece, care a implicat un total de 24 de prizonieri.
Potrivit CNN, la sfârșitul lunii iunie, înalți oficiali CIA s-au întâlnit în Orientul Mijlociu cu omologi din cadrul informațiilor ruse. De data aceasta, CIA a oferit ceva nou: Vadim Krasikov , un asasin rus care a fost condamnat pentru executarea Krasikov lui Zelimkhan „Tornike” Khangoshvili, pe 23 august 2019, un cetățean georgian în vârstă de 40 de ani, care a luptat împotriva trupelor ruse în Cecenia.
Așa cum nota și DefenseRomania, în schimbul unor spioni ruși, Federația Rusă i-a eliberat pe jurnalistul WSJ, Evan Gershkovich, precum și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan, împreună cu șapte disidenți ruși, în frunte cu Vladimir Kara-Murza. Nu putem să nu ne gândim că, dacă ar mai fi trăit, cel mai probabil, și Alexei Navalnîi ar fi fost eliberat în uriașul efort politico-diplomatic la care au participat Norvegia, Slovenia, Germania, SUA, Polonia, Turcia, Belarus și Rusia.
”Vladimir Putin a semnat decrete de grațiere a lui Whelan Paul Nicholas, Lik Kevin Viktorovich, Gershkovich Evan, Voronin Demuri Ilici, Kara-Murza Vladimir Vladimirovici, Kurmasheva Alsou Khamidovna, Chanysheva Liliya Airatovna, Ostanin Vadim Valerievich, Fadeeva Ksenia Vladislavovna, Alexandra Iukovici, S. Il. Pivovarov Andrei Sergheevici, Orlov Oleg Petrovici. Decizia a fost luată cu scopul de a returna cetățenii Federației Ruse care au fost reținuți și închiși pe teritoriul statelor străine”, se arată în decretul semnat de Putin.
Cele 16 persoane care au fost eliberate joi din arestul Rusiei au ajuns a baza Andrews din Maryland, cu puțin înainte de miezul nopții. Au fost primiți, alături de familiile lor, de președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris.
Recepția din Rusia a fost oarecum diferită de cea din SUA. Cei opt au fost întâmpinați pe covorul roșu, cu aproximativ 40 de militari din cadrul Regimentului Prezidențial.
Vladimir Putin, însoțit de șeful SVR Serghei Narîșkin, a sosit pe aeroportul Vnukovo-2 pentru a-i saluta personal pe cei 8 ruși eliberați. Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, și directorul FSB, Alexander Bortnikov, au sosit și ei la aeroport.
„Patria nu v-a uitat niciodată”. Rusia dă un impuls spionilor din Vest
La terminalul aeroportului, președintele a ținut un scurt discurs de bun venit, mulțumindu-le pentru loialitatea față de jurământ și felicitându-i.
Președintele rus Vladimir Putin a menționat că unii dintre aceștia au „o legătură directă” cu armata.
Kremlinul a recunoscut astăzi că Vadim Krasikov era angajat al serviciului de securitate rus al FSB a informat Reuters. Dmitri Peskov, a spus că Krasikov a servit în unitatea de elită a agenției „Alfa” și că a lucrat cu oameni din securitatea președintelui.
Peskov a confirmat că și cuplul rus, eliberat din Slovenia, erau spioni (probabil ai serviciului extern de spionaj - SVR). Artem Dulțev și Anna Dulțeva , care s-au prezentat ca un cuplu argentinian în Ljubljana, au fost, de asemenea, eliberați împreună cu cei doi copii ai lor.
Peskov a declarat că copiii nu știau că sunt ruși până când s-au urcat în avionul spre Moscova. „Au aflat că sunt ruși doar când avionul cu ei și părinții lor a decolat de la Ankara”, a spus Peskov. El a adăugat că copiii credeau că sunt argentinieni și nu vorbesc rusă, a relatat Kommersant.
Eliberarea soților Dulțev, dar mai cu seamă a lui Vadim Krasikov reprezintă un semnal foarte puternic pentru sistemul de securitate din Rusia - loialitatea se răsplătește.
Asta a punctat, de fapt, și Vladimir Putin, la ceremonia de primire. „Patria nu v-a uitat niciodată”, le-a spus dictatorul de la Kremlin celor întorși, declarația fiind un mesaj indirect și pentru toți cei aflați în misiuni de spionaj în Occident, care sunt asigurați de protecția statului în cazul în care vor fi prinși - chiar dacă e vorba despre misiuni de tip asasinat politic, precum cea îndeplinită de Vadim Krasikov.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News