Patriot, cel mai scump program din istoria României, e top dar nu e suficient. Gen. Mîndrescu: Nu poți trage cu Patriot după drone
România se află angrenată în programului de înzestrare cu sisteme de apărare antiaeriene și antirachetă cu rază lungă de acțiune de tip Patriot. Achiziția a 7 sisteme de ultimă generație Patriot e cel mai scump program de înzestrarea din istoria țării noastre.
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
Sistemele de producție americană reprezintă una din cele mai moderne soluții pentru apărarea antiaeriană cu rază lungă de acțiune.
Însă conceptul de apărare antiaeriană trebuie privit stratificat. Patriot au trecut inclusiv testul împotriva rachetelor hipersonice Kinzhal în Ucraina, însă planificarea apărării antiaeriene trebuie să vizeze și alte tipuri de amenințări, atrage atenția generalul (r.) Mircea Mîndrescu.
E vorba de sisteme moderne cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. În cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic difuzat săptămânal de DefenseRomania, generalul (r.) Mîndrescu subliniază că în pofida performanțelor Patriot e ilogic să folosești aceste sisteme împotriva dronelor spre exemplu. În primul rând din cauza costurilor.
Sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot
Tocmai de aceea sisteme de tip SHORAD/VSHORAD (sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune) vor trebui să completeze achiziția de Patriot, împreună cu componenta de război electronic.
„Nu poți să tragi cu Patriot după drone. Apărarea antiaeriană e foarte importantă și pentru trupe și pentru populație. Împreună cu războiul electronic, inclusiv cibernetic. Aceste două elemente sunt fundamentale. În momentul în care te gândești la apărarea țării trebuie să ai în vedere că adversarul tău va încerca inevitabil să te lovească folosind aceste două elemente, la fel cum americanii au făcut în Irak, shock and awe (n.r. - strategie militară de implementare rapidă a dominației), adică să te destabilizeze complet. Trebuie să fii pregătit pentru așa ceva.
Dacă vorbim sectorial de apărarea antiaeriană ea trebuie văzută la înălțimi stratificate împotriva diferitelor categorii de țintă. Pentru că deși poți intercepta cu Patriot o dronă Shahed nu o vei face. UAV-ul costă 10.000 de euro iar o rachetă Patriot costă milioane. E cumplit. Tocmai din aceste motive e nevoie de alte mijloace precum sisteme Ghepard sau sisteme radioelectronice. Unele din aceste drone pot fi doborâte prin mijloace de bruiaj. E nevoie de mijloace care ar putea folosi impulsul radioelectronic astfel încât să străpungă componentele electronice ale dronelor. Chestiuni care sunt la dispoziție și costă mai puțin și pot fi utilizate în combaterea acestor ținte”, a explicat generalul (r.) Mircea Mîndrescu.
CITEȘTE ȘI: Vânătoarea de Patriot a costat Rusia scump. Câte rachete moderne Kalibr, Iskander și hipersonice poate produce lunar Rusia (Serviciile ucrainene)
Urmăriți integral podcastul „O temă dificilă: Cum definim victoria Ucrainei”, în care generalul (r.) Mircea Mîndrescu analizează frontul din Ucraina
Patriot cel mai scump program de înzestrare al Armatei. România demarează și achiziția de sisteme antiaeriene SHORAD/VSHORAD
România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3.
Din cele 7 sisteme patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.
Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.
Concomitent anul acesta România a cerut undă verde Parlamentului pentru programul SHORAD/VSHORAD (rază scurtă și foarte scurtă de acțiune).
Programul constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD - VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a nouă sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.
Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Aprării, aaloarea totală a programului de înzestrare este estimată la 4.200 milioane euro. Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va derula în două etape, se precizează în document, menţionându-se că în etapa I se are în vedere achiziţia a şase sisteme integrate de arme SHORAD - VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a şase sisteme SHORAD şi şase sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre.
CITEȘTE ȘI: Până la noi sisteme SHORAD/VSHORAD, România va menține în serviciu sistemele de apărare Kub și Osa
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News