Planul ruso-chinez prinde contur: Rușii pompează cantități uriașe de uraniu pentru a ajuta China să prindă SUA în programul militar nuclear
Rusia și China colaborează pentru a înclina ”balanța nucleară”. În acest sens, Moscova a trimis în China uraniu puternic îmbogățit care ar putea fi folosit pentru producerea a sute de arme nucleare.
China nu pierde nicio ocazie pentru a pleda împotriva folosirii armelor nucleare, dar discursul e atent calibrat. Beijingul spune că e împotriva folosirii armelor nucleare, dar nu specifică nimic despre înarmarea nucleară, care pare unul dintre obiectivele cheie ale regimului chinez.
O serie de informații ale think-tank-ului britanic RUSI, preluate de Bloomberg arată că, ”parteneriatul fără limite” își face simțite efectele.
Astfel, în perioada septembrie-decembrie 2022, Rusia a exportat în China, pentru reactorul din facilitatea nucleară CFR-600, de aproape 7 ori mai mult uraniu puternic îmbogățit decât tot materialul tranzacționat la nivel mondial sub auspiciile SUA și AIEA, în ultimele trei decenii.
În această perioadă, China a plătit aproximativ 384 de milioane de dolari în trei rate pentru 25.000 de kilograme de combustibil de la Rosatom.
Reactorul nuclear din cadrul CFR-600 al Chinei, situat pe insula Changbiao, este una dintre cele mai supravegheate instalații nucleare din lume. Oficialii serviciilor de informații americane prevăd că atunci când va fi lansat anul acesta, CFR-600 va produce plutoniu pentru arme.
Producția facilității CFR-600 ar putea ajuta Beijingul să-și crească stocul de focoase nucleare de până la patru ori în următorii 12 ani. Acest lucru ar permite Chinei să egaleze arsenalele nucleare desfășurate în prezent de SUA și Rusia.
Ce ar putea urmări cele două state
Pavel Podvig, un analist pe probleme nucleare din cadru ONU nu exclude și o utilizare civilă a reactorului, însă acțiunile Beijingului sunt lipsite de transparență. „Un lucru care îmi dă o stare de neliniște este că China a încetat să mai raporteze stocurile sale de plutoniu folosit în scopuri civile”.
Oficialii de la Pentagon au avertizat în mai multe rânduri cu privire la ambițiile Chinei în materie de arme nucleare, primele informări fiind cuprinse într-un raport din 2021 către Congres. Planificatorii militari evaluează că CFR-600 va juca un rol decisiv în creșterea stocului de focoase al Chinei, care va ajunge la 1.500 până în 2035, de la aproximativ 400 de focoase, cât sunt în prezent.
Intenția celor două state e cât se poate de clară: de a folosi arma descurajării nucleare împotriva statelor NATO, dar și partenerilor precum Japonia sau Coreea de Sud.
Uraniul foarte îmbogățit, definit prin prezența izotopilor de uraniu-235 purificați la niveluri mai mari de 20%, este un metal strict controlat, pe care doar câteva țări îl produc sau dețin.
Cu cât nivelul de îmbogățire al uraniului este mai mare, cu atât este mai potrivit pentru utilizarea în armele nucleare.
Facilitatea CFR-600 face parte din programul ambițios al Chinei, în valoare de 440 de miliarde de dolari, prin care se dorește a depăși SUA ca cel mai mare furnizor de energie nucleară din lume până la jumătatea următorului deceniu.
Spre deosebire de reactoarele tradiționale cu apă ușoară, CFR-600 funcționează cu o combinație de uraniu foarte îmbogățit și așa-numitul combustibil cu oxizi micști și produce un produs secundar - plutoniu de calitate pentru arme.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News