Polonia a preluat miercuri conducerea Forţei NATO de reacţie super-rapidă. Polonia a prelua ştafeta de la Germania la 1 ianuarie 2020 și o va preda Turciei în 2021, informează Polskieradio24 şi UPI.com.
,,Vârful de lance" al NATO, denumit oficial Forţa Întrunita cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF), a fost înfiinţat în urma crizei din Ucraina şi a devenit de atunci un element al strategiei de descurajare împotriva Rusiei.
Caracteristica specială a acestei forţe este gradul înalt de pregătire. De exemplu, forţele avansate trebuie să poată fi desfăşurate în maximum 72 de ore, în timp ce pentru altele perioadă este de cinci până la şapte zile. Pentru soldaţi aceasta înseamnă că trebuie să fie pregătiţi permanent şi ei nu se pot îndepărta de locaţia sarcinilor lor.
VJTF face parte din Forța de Reacție a NATO (NRF)
VJTF a înființat în 2014 Summit-ul din Țara Galilor, ca răspuns la anexarea ilegală a Rusiei a Crimeei. Este parte a Forţei de Răspuns a NATO (NRF) formată din forțe terestre, aeriene, maritime și speciale.
Mobilizând o brigadă terestră multinațională, forțe speciale, precum și mijloace aeriene și navale, rolul acesteia este să intervină în termen foarte scurt (2 până la 3 zile), dacă este necesar, pentru a pregăti desfășurarea unui grup inițial de forțe al unui al doilea eșalon (IFFG), compus din două brigăzi multinaționale Brigada 21 Infanterie poloneză va fi nucleul dur al VJTF în 2020, precizează Opex 360, citat de EVZ.
Va beneficia de sprijinul diferitelor unități poloneze de luptă, inclusiv de poliție militară, experți în logistică și specialiști în lupta împotriva armelor chimice , biologice, radiologice și nucleare, informează NATO.
Participă și România
Bulgăria, Republica Cehă, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, România, Spania, Slovacia, Turcia și Regatul Unit vor participa, de asemenea, la VJTF în 2020.
La fel și Statele Unite, despre care NATO spune că sunt pregătite pentru sprijin „prin forțe aeriene și alte mijloace tactice de susținere". De menționat că, anul acesta, forțele americane vor conduce exercițiul Defender Europe, care va implica până la 40.000 de soldați din 18 țări.
În 2021, succesiunea în fruntea VJTF riscă să fie complicată, deoarece Turcia este chemată să furnizeze corpul principal al acestei forțe.
Însă relațiile dintre Ankara și NATO sunt din ce în ce mai deteriorate, guvernul de la Ankara fiind decis să blocheze planurile defensive privind flancul estic al Alianței, atât timp cât aliații nu recunosc milițiile kurde siriene (YPG) ca „teroriști".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News