Ministerul rus al Apărării a informat, pe 12.04.2022, că o fregată din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a distrus o dronă de tip Bayraktar TB2, în proximitatea litoralului Peninsulei Crimeea.
Rușii consideră că Occidentul a arătat că nu dorește să asculte opinii din exterior, considerând că presiunile asupra autorităților de la Moscova reprezintă singura modalitate “de dialog”. S-a confirmat oficial că întreaga conducere de la vârf a Rusiei, inclusiv președintele Vladimir Putin, ar putea intra sub incidența sancțiunilor.
Între altele, a fost exprimat în mod clar refuzul de a face concesii Rusiei, într-o problemă atât de sensibilă pentru Moscova, precum admiterea Ucrainei și Georgiei în NATO. Reprezentanții Alianței au afirmat că nu este o chestiune pentru viitorul apropiat, dar, în perspectivă, acest proces va fi finalizat. Acest lucru înseamnă că, mai devreme sau mai târziu, infrastructura militară a NATO, inclusiv armamentele ofensive, va ajunge pe teritoriile celor două țări.
După cum a explicat președintele Putin, în acest caz, timpul necesar ca rachetele să ajungă la Moscova va scădea de la 10-15 la 7-10 minute, iar teritoriile care sunt aproape adiacente teritoriului rus în vest și sud-vest vor fi dezvoltate din punct de vedere militar. Acest lucru va oferi Alianței un avantaj tactic semnificativ, creând o amenințare inacceptabilă pentru autoritățile ruse din partea sistemelor de rachete ofensive.
În replică la toate acestea, Rusia poate oferi un răspuns adecvat la desfășurarea de arme ofensive de-a lungul perimetrului granițelor sale. Presa rusă spune că un astfel de răspuns ar fi reprezentat de dislocarea de sisteme de rachete operativ-tactice de tip Iskander-M în Serbia, adică în profunzimea dispozitivului de luptă al NATO concentrat pe flancul de sud-est al Europei. În cazul desfășurării în Serbia, acest sistem de rachete, cu o rază declarată de până la 500 de kilometri, este capabil să țină “cu pistolul la tâmplă” o regiune impresionantă. Este vorba despre o zonă care se întinde de la cele patru țări ale Grupului de la Vișegrad și până la partea europeană a Turciei (în cazul în care este amplasat în sudul Serbiei).
În același timp, Complexul Militar Industrial rus este capabil să creeze rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru complexele Iskander-M, care vr crește în mod semnificativ zona amenințată, până în Europa de Vest. În plus, în raza de acțiune a acestora va intra și una din cele mai mari baze americane din Europa, respectiv cea din Kosovo, mai scrie publicația rusă.
Pentru desfășurarea sistemelor de rachete Iskander-M pe teritoriul Serbiei va fi nevoie de acordul de principiu al autorităților de la Belgrad. Acest lucru presupune ca autoritățile locale să „înțeleagă” eșecul cooperării cu Occidentul.
Sursa citată precizează că „în Serbia se încearcă aducerea la putere a forțelor pro-occidentale, prin intermediul așa-numiților “eco-activiști” iar liderul sârb, Aleksandr Vucic, a spus că „acești activiști sunt sponsorizați de organizații americane și europene, precum Fondul Marshall”.
Cu fondurile primite de la “binefăcătorii lor”, aceștia au declanșat revolte în țară, ascunzându-se inițial în spatele solicitărilor de restrângere a proiectului de exploatare a litiului din țară, ale cărui rezerve ar putea ajunge la 10% din resursele mondiale. Potrivit șefului statului sârb, acesta nu va permite eco-activiștilor să repete experiența spogromului din Kazahstan, care s-a produs cu ajutorul intervențiilor străine.
În acest context publicația de propagandă rusă scrie că este posibil ca, pe fondul acestor evenimente, autoritățile sârbe să înțeleagă necesitatea unei apropieri mai strânse de Rusia. Mai mult, Moscova și-a dovedit deja capacitatea de a răspunde rapid la situațiile de criză din statele aliate, prin desfășurarea rapidă în Kazahstan a forțelor OTSC. Cu un astfel de sprijin, Serbia ar putea intra pe un curs stabil de dezvoltare, acoperit de un sprijin politico-militar puternic din partea Moscovei, inclusiv sub forma sistemelor de rachete Iskander-M, conchide Topwar.ru.
Disponibilitatea pentru o astfel de cooperare ar trebui să fie demonstrată la alegerile programate în Serbia pe 03 aprilie. Acestea vor arăta cine va veni la putere - “forțele constructive interesate de dezvoltarea țării sau marionetele occidentale, a căror misiune este doar să îndeplinească ordinele sponsorilor străini”, mai scriu rușii.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 12.04.2022, că o fregată din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a distrus o dronă de tip Bayraktar TB2, în proximitatea litoralului Peninsulei Crimeea.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele sale armate au distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 care i-au fost livrate Ucrainei de o ţară europeană. După cum ştim din informaţiile comunicate oficial, singura ţară europeană care a livrat până acum un sisteme de rachete S-300 către Ucraina este Slovacia. Fără doar şi poate, aceasta este o altă minciună lansată de maşina de propagandă rusă care este disperată să relateze ''victorii'' şi ''reuşite'' pe care armata rusă le înregistrează în Ucraina.
Vladimir Putin dorește să ocupe inclusiv Republica Moldova, dar instituțiile sale de propagandă nu vorbesc despre aceasta, deoarece în cazul Republicii Molodova forțele ruse se așteaptă la o rezistență mai mică din partea NATO. De aceea în spațiul public din Federaţia Rusă, propaganda pro-Kremlin amenință cu invazia unor țări cum ar fi Țările Baltice, Polonia, Germania, România și Bulgaria, a anunțat jurnalistul bulgar al platformei de investigaţii Bellingcat, Christo Grozev în cadrul unui interviu pentru Ucraina24.
Ieri a avut loc la Moscova un spectacol propagandistic de amploare pentru susținerea războiului în Ucraina, spectacol ce amintește mai degrabă de anii 1930. Punctul culminant a fost atins de discursul președintelui Vladimir Putin.
Contrar poziției liderilor politici din Macedonia de Nord, care s-au alăturat forțelor euro-atlantice susținând suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, pe rețelele de socializare au apărut anumite grupuri care apără partea rusă, ceea ce a dus la polarizarea societății.
Atenție mare la ce informații ajung la dumneavoastră în aceste zile. DefenseRomania a sesizat încă de acum o săptămână un narativ extrem de periculos în presa din Federația Rusă: Anume că Ucraina ar fi doborât din greșeală cu un sistem S-300 avionul MiG-21 LanceR, dar și elicopterul IAR-330 Puma plecat în căutarea aeronavei, în tragedia de proporții care a avut loc pe data de 2 martie 2022.
Serviciul de Informare și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a blocat mai multe platforme de propagandă rusă care distribuie știri false.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 21.02.2022, că militarii ruși și polițiștii de frontieră au oprit încălcarea graniței de stat de către un grup de cercetare-diversiune de pe teritoriul Ucrainei. Ulterior Kievul a clarificat situația și a acuzat Federația Rusă de diversiune, negând vehement cele semnalate de Moscova.
Ministerul Afacerilor Externe și Diasporei de la Priștina a reacționat ieri, 20 februarie,la declarațiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov și la relatările agenției de presă ruse TASS potrivit cărora "mercenari din Kosovo" sunt trimiși în regiunea Donbas din Ucraina, unde forțele guvernamentale ucrainene luptă cu separatiștii susținuți de Moscova.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a clarificat informațiile venite din Federația Rusă cu privire la o așa-zisă ofensivă a Armatei ucrainene în Donbas, estul țării.
Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Mihail Popov, a precizat miercuri, că Statele Unite ale Americii încearcă să creeze o 'ameninţare permanentă' la adresa Rusiei prin desfăşurarea a 60.000 de soldaţi în Europa, precum şi a peste 200 de tancuri şi 150 de avioane. Precizările oficialului rus ar trebui să ne amuze, deoarece datele cu privire la numărul de militari americani dislocaţi în Europa, prin rotaţie, sunt publice şi au fost comunicate oficial de către Pentagon, în urmă cu câteva zile. Astfel, 80.000 de soldați americani se află în acest moment Europa. Deci, ruşii nici în favoarea lor nu ştiu să mai mintă!
Narativul rus cu privire la „încercuirea” Federației Ruse de către NATO e unul din cele mai invocate mituri de către Moscova. De fapt realitatea e cu totul alta.
SUA au declarat joi că au dovezi că Moscova intenţionează să filmeze un fals atac ucrainean asupra Rusiei pe care îl va folosi ca pretext pentru a invada Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează Agerpres, care citează AFP.
În ultimele zile, cu precădere de când a escaladat criza ucraineană, pe rețelele de socializare din România circulă numeroase filmulețe, poze, imagini video, care au ca scop denigrarea Armatei României.
Consorțiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu a proiectului ”Investments in a Safer Future”. Proiectul are ca obiectiv combaterea dezinformărilor și știrilor false. Iar una din cele mai prezente dezinformări e reprezentată de „alocarea inutilă” a 2% din PIB pentru Apărare, deși securitatea în sine e o investiție esențială.
Ministerul Apărării Naționale a reacționat cu promptitudine maximă în fața unei campanii masive purtată pe rețelele de socializare cu privire la mișcări de trupe pe teritoriul național, trupe române și străine, materiale video plasate în contextul unui posibil conflict militar în Ucraina.
Ţările occidentale au început să folosească platforme mai serioase pentru a răspândi dezinformarea despre o presupusă iminentă invazie rusă a Ucrainei, întrucât nu mai pot "întinde la nesfârşit această poveste" prin intermediul reţelelor sociale, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova la postul de radio Eho Moskvî, citată de agenţia oficială de presă rusă TASS, potrivit agenției naționale de presă Agerpres.
Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Baza de la Deveselu, dar și sistemul Aegis Ashore la care americanii lucrează să devină operațional în Polonia, reprezintă cu siguranță principalul instrument al narativului Kremlinului împotriva NATO, în momentul în care Federația Rusă proiectează Alianța ca pe o amenințare la securitatea sa.
Potrivit site-ului Topwar.ru, - publicație aflată pe linia narativă a Kremlinului - specialiștii ruși apreciază că negocierile desfășurate în ultimele zile între reprezentanții Rusiei și cei ai SUA și NATO au demonstrat că Occidentul nu intenționează să-și schimbe politica externă față de Moscova. În opiniile acestora, Kremlinul continuă să fie acuzat de escaladare militară, în special, de intenția de invada Ucraina, este intimidat prin amenințarea introducerii de noi sancțiuni, iar NATO refuză să-și oprească extinderea către frontierele rusești.
Germania a suspendat difuzarea prin satelit a canalului de ştiri Russia Today în limba germană (RT DE), în absenţa unei licenţe valide, provocând iritarea Moscovei, care a ameninţat cu represalii, informează Agepres, care citează AFP.
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei respinge categoric insinuările Rusiei cu privire la presupusele arme chimice, instructorii militari de la companii militare private americane și bombardarea cartierelor rezidențiale din estul Ucrainei.
Generalul-maior Iulian Berdilă, şef al Statului Major al Forţelor Terestre, a participat la patra etapă a proiectului ”Investments in a Safer Future”.
A patra etapă a proiectului ”Investments in a Safer Future”, organizat de consorțiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, s-a desfășurat cu succes în Timișoara în 11 decembrie.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin şi cea mai vocală portavoce a propagandei de la Kremlin, susţine că Rusia vede în dorinţa Ucrainei de a recupera Crimeea, teritoriu anexat de Moscova în 2014, drept o "ameninţare directă" la adresa sa.
Maşinăria de propagandă rusă lucrează la turaţie maximă, iar cel mai bun exemplu în acest sens este dat chiar de către televiziunea de stat rusă, care a susţinut recent că Rusia dispune de capabilităţi militare pentru a distruge 32 de sateliți occidentali, aflaţi pe orbita Pământului, ceea ce ar putea face imposibilă funcţionarea sistemelor de rachete ale NATO.
Think tank-ul Experts for Security and Global Affairs (ESGA) a organizat pe data de 29 octombrie 2021 o conferință online în care a fost dezbătut subiectul „Platforma Crimeea”.
Moscova realimentează narativul potrivit căruia sistemul american Aegis Ashore din România, instalat la Deveselu, poate fi utilizat în scopuri militare ofensive.
Dan Barna, ministrul propus al Afacerilor Externe, a fost protagonistul unei declarații controversate în timpul audierilor din cadrul Comisiilor reunite pentru politică externă. O declarație care, am convingerea că a fost făcută involuntar și urmărea o cu totul altă conotație, dar care trădează stângăcie și riscă să alimenteze un narativ fals folosit cu precădere de propaganda rusă anti-Occidentală.
Analistul de politică externă Iulian Chifu a comentat articolul semnat de Dmitri Medvedev în care oficialul rus s-a adresat pe un ton virulent și jignitor la adresa președintelui ucrainean Vladimir Zelenski.
Autorităţile ruse au declarat miercuri un ONG cunoscut şi 22 de persoane drept "agenţi ai străinătăţii", o clasificare controversată sinonimă cu constrângeri importante şi pe care Moscova o utilizează tot mai mult împotriva vocilor critice, relatează Agerpres, citând AFP.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Președintele SUA, Joe Biden, ia în considerare ca luna viitoare să efectueze o vizită o ficiala în Europa, care să coincidă cu data la care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au precizat trei oficiali americani pentru presa americană. Pentru efectuarea acestei vizite sunt luate în considerare mai multe state, inclusiv Polonia, au declarat doui dintre oficiali.
Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 26.01.2023, că Ucraina intenționează să încheie un nou contract cu Slovacia pentru furnizarea unui alt lot de obuziere autopropulsate pe roți de tip Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri.
Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie. Acest lucru a fost declarat joi de către adjunctul secretarului britanic al apărării Alex Chalke, relatează Reuters.
Pe măsură ce aliații occidentali își intensifică livrările de armament către Ucraina, Elveția dezbate relaxarea reglementărilor sale stricte privind reexportul armamentului de producție proprie pentru a permite livrarea acestuia către unele state aflate în conflict, în anumite circumstanțe.
Războiul din Ucraina a resetat relațiile de putere la nivel global, dar în mod special în regiunea Europei, lucru remarcat și în analiza prestigioase publicații americane New York Times.
Potrivit directorului companiei americane Lockheed Martin, Frank John, deși compania nu participă în mod direct la negocierile privind o posibilă furnizare de avioane de luptă către Ucraina, aceasta a fost implicată în numeroase discuții cu anumite state care iau în considerare posibilitatea de a ajuta Kievul cu avioane F-16.
Turcia modernizează 280 de tancuri Leopard 2A4 aflate în serviciul forțelor terestre turce, precizează ziarul turc Savunma SanayiST. Tancurile modernizate vor primi un kit suplimentar de protecție T1, sisteme electronice moderne și un sistem de control al focului modernizat.
Bogdan Aurescu îi va primi vineri, pe ministrul afacerilor externe din Republica Franceză, Catherine Colonna, și pe ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, cu ocazia vizitei pe care cei doi omologi o efectuează în România.
Forțele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene au desfășurat o misiune în partea ocupată de ruşi a regiunii Herson. În noaptea de 23 spre 24 ianuarie, o unitate specială a Forţelor Armate Ucrainene a efectuat o incursiune în spatele liniilor inamice în zona Nova Kakhovka. Din câte se pare, ținta forțelor speciale a fost postul de comandă al armatei ruse din Herson.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în timpul unei misiuni, au descoperit pe plaja din zona localităţii Sfântu Gheorghe o mină marină, fiind declanşate procedurile specifice în astfel de cazuri.
Finlanda încearcă să se țină de înțelegerea încheiată la Summitul de la Madrid și eliberează prima licență comercială de export de material militar către Turcia din 2019 încoace.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi-a exprimat „speranţa” că Europa va reuşi ''să-şi recapete suveranitatea'' în viitor şi a acuzat elitele europene că apără interesele unor terţe ţări, în loc să apere interesele naţionale, transmite Agerpres, citând agenția EFE. Președintele Rusiei s-a axat pe Germania, stat despre care spune că e sub „ocupație americană”.
Vestea că tancuri occidentale moderne precum Leopard 2 germane și Abrams americane vor ajunge în Ucraina nu a fost primită prea bine în Rusia, chiar dacă există numeroase controverse cu privire la numărul de tancuri de care Ucraina are nevoie ori de momentul în care acestea vor ajunge pe front.
Forțele armate canadiene iau în considerare posibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.
În zilele de 26-27 ianuarie 2023, are loc, la Stockholm, o reuniune informală a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, sub egida preşedinţiei suedeze a Uniunii, informează Agerpres, care citează Consiliul European. Este prima şedinţă a miniştrilor de justiţie şi interne din Uniunea Europeană, după reuniunea din 8-9 decembrie 2022, în cadrul căreia România şi Bulgaria au primit un vot negativ în privinţa aderării la zona de liberă circulaţie Schengen.
Lockheed Martin a anunțat succesul primului zbor al F-16 Block 70 la facilitatea sa din Greenville, Carolina de Sud.
În dimineața zilei de 26.01.2023, Forțele Armate ale Federației Ruse au declanșat un nou atac masiv cu rachete de croazieră asupra teritoriului Ucrainei. Aceasta au întrebuințat, în special, rachete de croazieră cu bazare aeriană și navală. Pe întreg teritoriul ucrainean, au fost declanșate, progresiv, alerte aeriene, care avertizează asupra atacurilor cu rachete rusești.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii acerbe, informează Agerpres, care citează AFP.
Administrația președintelui american Joe Biden va trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de asistenţă militară de securitate în valoare de 400 de milioane de dolari, a precizat Joe Biden. Înaintea anunțului președintelui, jurnalistul Jordan Fabian de la Bloomberg, citând două surse guvernamentale americane, vorbise și el de minumum 30 de tancuri.
Serhi Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev, a anunțat că 15 drone Shahed au fost doborâte în spațiul aerian al Kievului.
Sikorsky livrează al 5.000-lea "Hawk", subliniind versatilitatea și viitorul elicopterului emblematic. STRATFORD, Connecticut Sikorsky, parte a companie Lockheed Martin, a livrat vineri , 20 ianuarie 2023, cel de-al 5.000-lea elicopter în varianta "Hawk", un UH-60M Black Hawk destinat armatei SUA.
Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat miercuri că Madridul este deschis să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricație germană, după ce Germania a fost de acord că statele care deţin tancuri de provenienţa germană să le poate oferi forţelor armate ucrainene.
Muniția termobarică e un subiect foarte controversat în contextul în care utilizarea bombelor cu dispersie de către Armata rusă a fost intens criticată.
Germania face ceea ce este ''necesar'' pentru a susţine Ucraina prin autorizarea livrării unor tancuri Leopard, dar doreşte să împiedice o "escaladare către un război între Rusia şi NATO", a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, după anunţul privind transferul a 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina, potrivit agenţiilor DPA şi AFP.
Forțele Armate ale Ucrainei s-au retras complet din orășelul Soledar, regiunea Donețk, potrivit purtătorului de cuvânt al Grupului ucrainean de Luptă Est, Serghei Cerevati.
Kabir Taneja, membru la Observer Research Foundation din New Delhi, a subliniat impactul strategic al eforturilor Iranului de a obține avioane rusești Suhoi 35 asupra Orientului Mijlociu. Taneja a afirmat că Iranul a profitat de situația actuală pentru a-și consolida relațiile bilaterale cu Rusia și este de așteptat să primească avioane noi de luptă Sukhoi 35. Aceste avioane vor fi prima achiziție majoră a Teheranului, a cărui flotă aeriană, în mod paradoxal, include încă vechile aeronave americane de dinaintea Revoluției din 1979, cum ar fi F-14 și F-5.
Uniunea Europeană a reușit să își reducă dependența de gazul rusesc, dar este prea devreme pentru a vorbi despre o victorie în acest sens. 2023 poate fi un an de cotitură: fie Rusia își menține o prezență minimă în sectorul energetic al U.E prin lobby și șantaj, fie se retrage definitiv de pe piața energetică europeană, cu șanse minime de a reveni.
Ambasadorul SUA la Varşovia, Mark Brzezinski, a precizat într-un interviu pentru agenţia poloneză de presă PAP ca relațiile polono-americane sunt în prezent cele mai bune din istorie și asta în ciuda faptului că, chiar la granița de est a Poloniei, avem o criză majoră de securitate, războiul dintre Rusia și Ucraina.
Germania va furniza oficial tancurile Leopard 2 Ucrainei. Anunțul a fost făcut azi, Germania depășind temerile cu privire la trimiterea de armament greu pe care Kievul le consideră cruciale pentru a respinge invazia rusă.
Șeful grupului Wagner, Yevgheni Prigojin, are o rețea de firme-paravan creată cu ajutorul societății juridice Capital Legal Services pentru a eluda sancțiunile care i-au fost impuse.
În acest moment, mai multe state europene discută despre transferul comun al unui total de 80 de tancuri de Leopard 2 către Ucraina pentru a forma cel puţin două batalioane a câte 40 de vehicule fiecare, precizează cotidianul german Spiegel.